söndag 14 mars 2021

Vaccinkriget och medias oerhörda dubbelmoral

Det har knappast undgått någon att Coronavaccinet och vaccineringstakten är bland de nyheter som legat högst upp på medias nyhetslistor de senaste veckorna. De senaste dagarna har en av de stora nyheterna varit att USA (och Storbritannien och Indien) har förbjudit export av de vaccindoser som var tänkta för att vaccinera innevånare i EU-länderna. Detta gör att de vaccineringsplaner som uppgjorts - igen en gång - får skrotas. Som det ser ut nu kommer människor i arbetsför ålder i våra länder här inte att kunna få något vaccin före sommaren är över. Detta är givetvis illa och något som inte är ägnat att öka viljan att "orka lite till" som våra myndigheter har försökt uppmuntra till. 

Men det jag, och en del andra, har reagerat på är medias oerhörda dubbelmoral i rapporteringen kring detta exportförbud. Såväl Biontech som Astra-Zeneca är europeiska företag, men som av någon anledning har valt att tillverka sitt vaccin till stora delar utanför EU. Detta ger Joe Biden och hans administration möjlighet att på detta sätt roffa åt sig vaccinet för användning i USA. Reaktionerna i media på detta synnerligen själviska beteende har dock varit väldigt försiktiga. Det har i själva verket hörts väldigt lite kritik. MEN. Kommer någon ihåg vilka reaktionerna var för ett år sedan när Donald Trump försökte positionera sig för att kunna göra det samma? Då var kritiken massiv i media och upprördheten visste i princip inga gränser.  

Den här dubbelmoralen är synnerligen iögonfallande. Brutal, rent av. Trump och det han gjorde var alltid någon som kritiserades (och ibland givetvis med rätta), men när vänstermedias gullegris Biden de facto gör det som Trump gjorde ansatser att försöka göra uteblir kritiken nästan helt. Om någon har trott att mainstreammedia är objektiv och opartisk är det nog absolut dags att tänka om.  


35 kommentarer:

  1. Jag tycker inte att

    "Donald Trumps försök att skaffa ett coronavaccin endast för amerikanskt bruk [...]. Den tyska firma som Trump försökte locka med pengar, vägrar tillverka vaccin endast för ett land."

    är samma sak som

    "Joe Biden sa på onsdag att USA i första hand ska ge alla amerikaner coronavaccin, men att överskott nog ska skickas utomlands."

    Försökte också googla fram upprördheten som inte visste några gränser angående Trump och CureVac, men hittar inga massiva mängder. Artiklar handlar om att man tycker det är lågt av Trump att "erbjuda företaget CureVac enorma summor för att flytta sin forskning och utveckling från den tyska delstaten Baden Württemberg till USA." för att utveckla ett vaccin för exklusiv användning i USA. Ägaren Dietmar Hopps åsikt var klar:

    "När vi förhoppningsvis snart hittar ett vaccin mot Corona ska inte enbart människor regionalt få ta del av det - det ska delas ut solidariskt över hela världen."

    Som jag förstått det fortsätter förhandlingarna mellan USA och EU, så kanske situationen ändrar så småningom. Vi får också hoppas att de vaccin som ännu är under utveckling, som det finländska som tas som nässpray, snart blir tillgängliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Jag förenar mig med dina förhoppningar. Sedan kan man förstås tycka som du, och det är fritt fram att göra så. Men slutresultatet skulle hur som helst ganska långt ha blivit det samma. Bara med den skillnaden att Trump försökte, och misslyckades, och Biden faktiskt gör detta nu.

      Radera
  2. Har du Kristian källor för dina påståenden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:47. Vilka påståenden tänker du på? Att Bidenadministrationen har satt ett exportförbud i kraft? Alla som har följt med på nyheterna den senaste veckan har läst/hört om det. Eller var det något annat du tänkte på?

      Radera
    2. Du skriver om "medias dubbelmoral", men ger inte exempel på denna dubbelmoral. Du kunde t.ex. länka två artiklar från samma nyhetskälla för att visa vad du talar om. Genom at göra detta kunde du faktiskt visa att detta bloginlägg inte endast handlar om dig som försöker så misstro i samhället.

      Radera
    3. Anonym 08:08. Misstron finns nog redan där, och långt beror den på hur media beter sig.

      Men ok. Här får du en länk till en artikel på Svenska Yle om det amerikanska exportförbudet (trots att som sagt alla som följt med i nyheterna torde ha läst liknande artiklar själva de senaste dagarna): https://svenska.yle.fi/artikel/2021/03/11/leveransen-av-coronavaccin-fran-astra-zeneca-till-eu-halveras-pa-grund-av

      Länken gällande Trumps agerande finns i texten ovan.

      Radera
    4. Läste båda artiklarna du länkade, men den "oerhörda dubbelmoralen" saknas. Var är denna massvisa kritik mot Trump som du skrev om? Är artiklarna du länkade verkligen det bästa exemplet på denna "dubbelmoral"?

      Radera
    5. Anonym 07:59. Hur är det möjligt att missa den?

      Radera
    6. "Hur är det möjligt att missa den?"

      Ja säg det. Vill du förklara var denna oerhörda dubbelmoral gömmer sig? Vad är det som egentligen fick dig att skriva hela detta inlägg?

      Radera
    7. Anonym 12:13. "Vad är det som egentligen fick dig att skriva hela detta inlägg?"

      Det står klart och tydligt i inlägget.

      Radera
    8. Verkar som om Kristian inte vill fortsätta diskussionen, utan gör allt för att kväva den. Så går det väl, då man inte kan argumentera för det man sagt.

      Nåväl, ifall Kristian inte kan visa exempel på denna dubbelmoral, så är hans påstående om "..medias oerhörda dubbelmoral i rapporteringen.." inte mycket att hänga i julgranen.

      Radera
    9. Anonym 07:49. Detta handlar inte om att försöka "kväva diskussionen", utan om att använda sin tid på ett konstruktivt sätt. Jag ids inte sätta tid på onödiga diskussioner. Jag har presenterat källor och argumenterat för min ståndpunkt, men du tycks inte vara i stånd att förstå. Varför ska jag sätta mer tid på detta än så?

      Radera
  3. Det handlar inte om nån dubbelmoral. Inte om huruvida den sittande amerikanska presidenten är höger eller vänster eller om media lutar åt något håll.

    När Trump satte amerikanska intressen framom internationell solidaritet var han ensam om den stilen. När Biden prioriterar på samma sätt rörande vaccinerna har EU redan gjort lika: Italien stoppade leveranser till Australien och Frankrike har signalerat beredskap att göra på samma sätt.

    När det riktigt kniper förvandlas den generösaste filantropen till en genuin egoist. Samma gäller alla som har ansvar för en referensgrupps liv och hälsa.

    Den här tråden slår in öppna dörrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:31. "När det riktigt kniper förvandlas den generösaste filantropen till en genuin egoist. Samma gäller alla som har ansvar för en referensgrupps liv och hälsa."

      Så är det. Men det intressanta här är att det givetvis gällde allvar redan när Trump var vid makten, men hans handlingar var rakt igenom felaktiga. När Biden nu gör samma sak är det inte längre så. OM det är som du påstår är det enda vi kan lära oss av detta att Trump var en föregångare. Men som jag hävdar finns här mycket mera än så.

      "Det handlar inte om nån dubbelmoral. Inte om huruvida den sittande amerikanska presidenten är höger eller vänster eller om media lutar åt något håll."

      Givetvis är jag av annan åsikt. Dels för att media de facto lutar åt vänster - och här har vi igen ett exempel på detta. Dels för att detta givetvis är ett flagrant exempel på medias dubbelmoral.

      Radera
    2. Bedömningar är bedömningar, och du har rätt till din åsikt.

      När Trump i bästa protektionistiska stil satte USA främst handlade det om handel och internationella åtaganden, faktorer som inte direkt utgör ett allvarligt hot mot nationers liv och hälsa. Då bedömdes han med rätta som en knöl.

      När det gällde covid och dess hot mot amerikanernas liv och hälsa viftade han kallt bort alla hotande faror. En knöl utan like, var den samstämmiga uppfattningen.

      När europeiska ledare vill blockera export av vaccin är det för att europeiska medborgare som du och jag utsätts för ett allvarligt hot mot liv och hälsa. Då är spelplanen helt annan än motiven bakom Trumps handels- och biståndspolitik.

      Radera
    3. Anonym. Men nu handlade det uttryckligen om Trumps försök att säkra ensamrätt på just covidvaccin. Inte om handel överlag.

      Radera
    4. Ensamrätt på covidvaccin, va? Lite förenklat, kanske. Ett vaccin, möjligen. Det enda då aktuella, kanske.

      Nån massmedial upprördhet minns jag inte, och inte hittar jag tecken på någon sådan nu i efterskott heller. Men hur reagerade du själv när du nåddes av nyheten, att det enda möjligen kända vaccinet mot en hotande sjukdom skulle vara förbehållet endast amerikanerna? Tyskarna gillade det inte. Men inte kritiserade man Trump, man var tacksam över att Tysklands hatobjekt nr 1 äntligen sagt nej till en fet deal.

      Erbjudandet var ett bra sätt för Trump att få publicitet. Men minns du vad han tänkte om själv sjukdomen, då och resten av året? Om du alls är intresserad kommer här ett sammandrag som han helst själv numera ville glömma...

      https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-54393460

      Radera
    5. Anonym 13:51. Upprördheten fanns nog där. T.o.m. indignation.

      "Men hur reagerade du själv när du nåddes av nyheten, att det enda möjligen kända vaccinet mot en hotande sjukdom skulle vara förbehållet endast amerikanerna?"

      Jag gillade det givetvis inte. Liksom jag inte gillar detta att Bidenadministrationen nu har försatt EU:s vacciner med exportförbud. Det är liksom själva pointen här: Om man ogillar det ena borde man ogilla också det andra. Kritiserar man det ena borde man också kritisera det andra. Men det är där medias dubbelmoral kommer in i bilden.

      Radera
    6. Och vart tog sinnet för proportioner vägen?

      När Trump ville köpa ensamrätten till det tyska vaccinet var det fråga om det enda tänkbara vaccinet som fanns att få. När Biden bromsar exporten finns det många aktörer på olika håll i världen och omvärldens liv och framtid är inte längre avhängig av en presidents handlingar.

      Ser du skillnaden?

      Radera
    7. Anonym 13:16. Vilka aktörer tänker du på? Om jag har förstått saken rätt har USA förbjudit export av alla de vaccinsorter som produceras i USA. Vad återstår då? Sputnik och det kinesiska vaccinet? De kan förstås vara hur bra som helst, men de är inte godkända för användning inom EU. Så frågan kvarstår: Vilka aktörer talar du om?

      Radera
    8. Det finns många alternativ till USA-producerade vacciner, det är bara Moderna produceras huvudsakligen i USA. Följande produceras också utanför USA:
      - Astra Zeneca
      - BioNTech-Pfizer
      - Sputnik V
      - Sinopharm/Sinovac
      - Covaxin

      Förutom dethär finns det 65-70 alterativ under utveckling.
      https://www.dw.com/en/the-covid-19-vaccines-where-do-they-come-from-where-will-they-go/a-56134178

      Med dethär i åtanke haltar nog jämförelsen betänkligt mellan Trumps och Bidens agerande.




      Radera
    9. PfizerBiontech har tillverkning i Puurs i Belgien, Moderna har produktion i Schweiz och AstraZeneca har haltande tillverkning i Indien. Bland annat.

      Radera
    10. L. Det är uttryckligen just Moderna, AZ och Pfizers vaccin som tillverkas i USA för EU som är försatta med exportförbud. Visst finns det, som anonym 12:26 helt riktigt konstaterar, produktion också annorstädes. Så vi får nog vaccin, men i mindre utsträckning än planerat och utlovat. Indien har dessutom också gått in för exportförbud av AZ:s vaccin från deras fabriker i landet.

      Radera
    11. ”men när vänstermedias gullegris Biden de facto gör det som Trump gjorde ansatser att försöka göra uteblir kritiken nästan helt”. Det är ju INTE samma sak som Biden gör. Men jag förstår, Biden=dålig, Trump=bra.

      Radera
    12. L. Nej, så svartvitt är det förstås inte. Men visst är det i princip samma sak. Ser du faktiskt inte det?

      Radera
    13. Kristians ståndpunkt är solklar om argumentationen är politisk. Då är det för en del en grundbult detta, att höger är rätt och Trump ett offer för illvillig vänsterpress. Lika ensidigt som en enkelriktad körfil. Saklig analys lyfter vi på hatten åt.

      Radera
    14. Anonym 00:46. Nu förstår jag inte riktigt vad du försöker säga. Men låt mig säga detta, som ett litet förtydligande från min sida: Detta handlar inte om höger eller vänster, utan om att se på vad som har hänt och konstatera faktum. Trump försökte roffa åt USA vaccin på andra länders bekostnad och media ogillade detta kraftigt. Biden roffar åt USA vaccin på andra länders bekostnad och media är ytterst försiktig i sina utlåtanden. Detta är poängen i min text.

      Radera
    15. En viktig sak är förstås att kolla om uttalandet att USA har förbjudit vaccinexport stämmer. Om det inte håller stämmer finns det ju inte mycket orsak att skrika om mediabias. Var har du Kristian hittat tillförlitliga uttalanden om att den nuvarande administrationen förbjuder vaccinexport? Såhär sade Vita huset:

      Q Just one other vaccine question related to a story that my colleagues did from Europe. Has the U.S. told the European Union not to expect deliveries of COVID-19 vaccines from AstraZeneca that are made in this country?

      MS. PSAKI: Well, I would say, first we have conveyed privately what we’ve conveyed publicly, which is that our focus is on ensuring the American people are vaccinated. And, of course, any company can work with any country around the world on the purchase of vaccine supply. And certainly that wouldn’t be something the U.S. government would be directly engaged with.

      But in terms of the supply we have purchased, our first focus, our primary focus is on vaccinating the American people. That’s what we’ve conveyed publicly and privately, as well.

      Uttalandet om exportförbud verkar alltså inte helt svartvitt heller.

      Radera
    16. L. Jag har läst mainstreammedia och deras rapportering. Så du menar alltså att de har fel när de har talat om ett exportförbud. Om det faktiskt är så är det väldigt intressant.

      Radera
    17. Kan du Kristian ge exempel på artiklar som behandlar detta?

      Radera
    18. Anonym 07:16. varför ska jag göra det ännu en gång?

      Radera
  4. På tal om covidvaccin, ge artikeln med video + kommentarer en stunds uppmärksamhet ! https://newsvoice.se/2021/03/bill-gates-vaccin-designer-varnar-skarpt-for-covid-19-vaccinerna/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sen kan det vara bra att kolla den här sidan https://vaxopedia.org/2021/03/14/who-is-geert-vanden-bossche/

      Det är kanske inte så smart när allt kommer omkring att glatt låta sig smittas och sprida döden till andra. Covid har dödat alldeles tillräckligt många redan. Lev sunt och lev vidare!

      Radera
    2. Här kan också vara något matnyttigt, själv lyckades jag inte se den...https://rumble.com/vexhk1-scientific-and-ethical-shortcomings-of-operation-warp-speed-vaccines.html

      Radera
  5. Parodi eller indoktrinering ? https://www.youtube.com/watch?v=3iqDEWRStyk

    SvaraRadera