fredag 26 mars 2021

Om den ändrade vaccinationsordningen

Så hände då det som man kunnat förvänta sig: Trängselfinland kommer att kapa åt sig ojämlikt mycket coronavaccin på resten av landets bekostnad. Detta trots att regeringen gått ut med att jämlikhet, speciellt i frågor som rör hälsa och välfärd, ska vara något de driver på. Noterbart är att det var SFP och De gröna som var pådrivande när det gäller dessa förändringar i vaccinationsordningen.

Nå, nu är det inte självklart att detta kommer att gå igenom. Heikki Kaukoranta, Vasa stads ledande överläkare, konstaterar att detta bryter mot jämlikhetsprincipen, vilket gör att det ännu kan stöta på patrull. Kaukoranta säger också något annat som är ytterst intressant: "Drar man en linje från Björneborg till Villmanstrand så bor bara 20 procent av befolkningen norr om den. Halverar man tillgången här så ger det bara ett tillägg på åtta procent mer vacciner i södra Finland." Han konstaterar att detta innebär att denna omfördelning inte kommer att ha så stor betydelse. Underförstått: För Trängselfinland. För oss andra kommer det att märkbart fördröja vaccinationerna.

Det är sällan man kan få något matnyttigt när man läser kommentarerna på Svenska Yle, men ibland hittar man några guldkorn. En kommentator gav ett riktigt gott argument FÖR denna förändring som jag inte kan annat än köpa: "De värst drabbade är den stora mängden folk i Nyland som skött sig väl men ändå dras med stor smittorisk och utegångsförbud. Så deras situation borde väl lättas först?"

Det är svårt att argumentera mot detta, annat då än med likabehandlingsargumentet. Samt kanske med det argumentet att det inte finns någon garanti för att tilläggsdoserna (som alltså sist och slutligen inte är så många) faktiskt går till denna grupp människor.

Det, i mitt tycke, tyngst vägande argumentet MOT denna förändring i vaccinationsordningen är det faktum att vaccinet troligtvis inte skyddar mot att sprida smittan vidare utan endast förhindrar att den vaccinerade blir (allvarligt) sjuk. Det innebär att ifall sådana befolkningsgrupper som nu bedöms vara risk för större smittspridning vaccineras så kommer denna risk inte att minska utan att, tvärt om, bli mycket större när de som vaccinerats inte längre behöver vara rädda för smittan för egen del och därmed tänker att de kan röra sig mer eller mindre fritt i samhället och göra sådant de gjorde innan coronan kom. I klartext: Sådana människor som redan nu inte orkar bry sig i restriktioner och varningar kommer INTE att bli mer försiktiga sedan de vaccinerats.

När ett land står inför, eller som nu mitt i, en kris visar det sig vad tidigare hyllade principer och även lagar är värda. På riktigt. Som vi har sett tidigare är grundlagen och dess fri- och rättigheter (åtminstone i den nuvarande regeringens böcker) inte mycket värda när det blir kris. Om nu även jämlikhetsprincipen kastas över bord så här lättvindigt är, åtminstone för sådana som klarar av att tänka klart även när det är kris, det lätt hänt att förtroendet för den politiska ledningen devalveras kraftigt. Sedan finns det förstås sådana som inte har haft så stort förtroende för politikerna från tidigare – i vårt fall får vi väl närmast konstatera att våra farhågor nu besannas.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar