torsdag 4 mars 2021

Förvirring

Jag har tyvärr inte möjlighet att sitta framför TV:n och se på skid-VM, men jag försöker lyssna på radiosändningarna på YLE Puhe (Radio Suomi) i mån av möjlighet. När sändningen från damstafetten tog slut fortsatte sändningen med mer normala program, bl.a. sändes ett avsnitt ur dagens "Aamu-radio". I ett av inslagen behandlades biltillverkaren Audis nya instruktioner till de anställda angående ett "inkluderande språk". Jag räknade inte, men den kvinnliga redaktören berättade säkert fyra-fem gånger att i det korta inslaget hur bra det här är och att det inte är bort från någon att gå in för ett inkluderande språk utan att det bara ger fördelar när man tilltalar människor som tillhör något av de övriga könen (alltså inte av de två som finns) med de pronomen de föredrar. Lögnen blir tydligen sann om man upprepar den tillräckligt många gånger.

Döm om min oerhörda förvåning när de två redaktörerna, uppenbarligen på fullt allvar, talade om könen som om det skulle finnas fler än två. Dessutom talade de om vikten av att erkänna människor som tillhörande det kön de verkligen är – underförstått då inte det kön de ÄR utan det kön de upplever sig vara. Först tänkte jag att de måste skämta, men sedan insåg jag att det tydligen finns människor som är så här förvirrade. Jag insåg också att det är länge sedan jag har lyssnat på radio senast – och att det kommer att dröja länge innan jag gör det igen.

Hur är det möjligt att människor som lyssnar på dessa program och därmed utsätter sig själv för denna hjärntvätt kan bevaras i ett sunt tänkande i dessa frågor? Hur kan någon som (frivilligt dessutom) tar in detta skräp undgå att bli lika förvirrad som dessa redaktörer uppenbarligen är? Jag är rädd att det inte är möjligt, speciellt inte om man inte har tillgång till något tungt vägande korrektiv vid sidan om.

Ja, och så slogs jag igen av den fruktansvärda insikten att jag faktiskt är med och finansierar detta skräp. Suck.    

17 kommentarer:

  1. Bara att se på hur hela världen gått på "koldioxid-bluffen"... Volvo ska tex inte bygga bilar med förbränningsmotorer efter 2030 ! Väntar på att något företag offentligt ska ta avstånd men man får väl nog vänta förgäves, alla vill vara med och till vilket "pris som helst" förklara sig koldioxidneutrala... Funderar faktiskt på att sätta amerikanaren i trafik till sommaren, dels för att vara en god skattebetalare (ironi) men mer för att hjälpa klimatet med mera koldioxid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:34. Jo, alla ska vara med på den hypen. Det kommer nog att få märkbara följder - var det inte så att en elbil ska vara i drift ganska länge innan Co2-utsläppen når ner till samma nivå som en "vanlig bil"? Detta p.g.a. att batteritillverkningen är så resurskrävande.

      För att sedan inte tala om alla de bekymmer elbristen kommer att orsaka. Samt de tvångsåtgärder som kommer att införas för att kunna leva upp till de stora utsläppsminskningslöftena.

      Radera
  2. Jag började läsa Orwells 1984 i förra veckan. Boken är ju ingen dystopi utan en träffande beskrivning av nutiden. "Nyspråk" kallar Orwell fenomenet du beskriver. Skrämmande tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. David. Det är bra läsning för samtidsstuderaren! Jag läste den som 12-åring, tror jag, och så har jag förstås sett filmen. "Nyspråket" var en av de saker som fastnade på min hårddisk också.

      På tal om träffande framtidsskildringar så har jag förstått att Huxleys "Brave New World" är en ännu mera träffande sådan. Den har jag inte läst ännu, men den är på läslistan...

      Radera
  3. Intressant, David, jag har läst den ett par gånger, på vilket sätt tycker du den beskriver nutiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst några kapitel ännu, men "nyspråket" och storebrors förmåga att göra svart till vitt fascinerar. Där ser jag en viss likhet med vårt samhälle.

      Radera
    2. David. Så sant. Men det finns nog mera du kommer att hitta när du kommer längre i boken. Goda lässtunder!

      Radera
    3. David P. Kan du vara lite mer exakt?

      Radera
    4. Njaa, det är svårt. Jag skulle beskriva det som en vag känsla jag får när det politiskt korrekta blir likställt med sanning.

      Radera
    5. Just så, "vaga" känslor men inte ett enda exempel. Visst är det lätt att skriva precis vad som helst om det räcker med "vaga känslor"? :D

      Men det är så det brukar gå med 1984, många påstår väldigt mycket om vad som avses utan att ens sett pärmbilden. Men, ta då Sanningsminsteriet, som hittar på nya ord och tar bort såna ord som är "skadliga". Vem brukar hitta på nya ord här på bloggen? Jo, Kristian. Inte bara en gång jag försökt googla och inte hittat hans ord på hela stora internetet. Inte är det så att hans lilla dussinstora sekt vill leka Sanningsminsteriet? Jo, så verkar det vara.

      Vad har varit inspirationen till 1984 då? Jo, Stalin och Hitler, de är antagonisten i 1984, de som fängslade och dödade homosexuella. Om i 1984 tar ställning mot regimen och allt de gjort, så kommer du samtidigt att tala emot om hatet mot hbqt. Nå, du hade ju bara vaga känslor som det går bra att vända kappan.

      David, vem tror du bryr sig i vad du och dina några likar har för en egen politisk korrekthet? Jag brydde mig, tills jag insåg att ni är en försvinnande lite unken grupp som inte vågar annat än gömma sig bakom böcker med sin homofoba verklighet.

      Radera
    6. Mina inlägg väcker uppenbarligen anstöt. Ber om ursäkt om jag formulerat mig elakt eller nedvärderande om homosexuella. Det var inte min mening. Samtidigt delar jag Kristians uppfattning om att det finns två kön inte tre eller ett.

      Det finns enlugt mig fenomen som antingen direkt eller indirekt starkt påminner om Orwells dystopiska beskrivning av tillvaron 1984. Det blir väl långt att öppna upp, men kanske en annan gång i något annat sammanhang.

      Radera
    7. Lobbyisten. "Vem brukar hitta på nya ord här på bloggen? Jo, Kristian. Inte bara en gång jag försökt googla och inte hittat hans ord på hela stora internetet. Inte är det så att hans lilla dussinstora sekt vill leka Sanningsminsteriet? Jo, så verkar det vara."

      Igen hugger du i sten så det slår gnistor om det. I Orwells bok handlade nyorden om att utarma människornas språk och därmed deras tänkande. När jag sätter nya ord på ny(gamla) fenomen handlar det om att göra det lättare att förstå vad sakerna handlar om. Om att vidga tänkandet. Men igen gör din aversion mot min person att du inte vill se och förstå detta.

      Radera
    8. David. Du inser säkert att det inte går att diskutera med lobbyisten, speciellt inte om man försöker vara vänlig och använda försiktiga formuleringar. Han hugger direkt och vänder detta mot den som gör det. Men du har helt rätt. Det finns " fenomen som antingen direkt eller indirekt starkt påminner om Orwells dystopiska beskrivning av tillvaron 1984". Och det handlar förstås inte om några vaga känslor. Men åtminstone jag uppskattar den ödmjuka tonen. :)

      Radera
    9. David, det är klart att du inte vill verka nedlåtande, vem skulle det? Men i samma andetag förmedlar du ändå en besserwisser-attityd om nånting du inte har erfarenhet, och sätter dig på dem som inte bara har erfarenhet, utan lever i det. Som om du vill klargöra att du nedvärderar din nästa. Det gör ju inte dig bättre av att du trycker ner andra.

      Först gav du en så självsäker bild av hur 1984 tolkas, för att understryka och befästa en fake news ni odlar, som sedan blev nånting vagt du inte längre kan förklara. Först lite lögn, och sedan lite förnekelse som bäste Petrus.

      Varför är det ok med lögn och osanning i ju mindre kretsar och bland ju "bättre och rättare" troende kristna? Det är vad som väcker anstöt hos mig. Men, eftersom ni i er klan är långt färre än vad jag trodde, så har det en marginell betydelse i det stora hela. Men upphör inte att förvåna mig...

      Radera
  4. Nyspråk ja, när man inför nya ord och uttryck för att normalisera perversioner och avarter, i syftet att manipulera folkmassan så att de börjar godta och godkänna dylika saker, detta samtidigt som man utövar förföljelse, påtryckningar och utpressning på dem som talar klarspråk och säger som det är: det handlar om olika störningar och man kan söka hjälp och få vård ifall man blir drabbad.

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. /M

      "normalisera perversioner och avarter, i syftet att manipulera folkmassan så att de börjar godta och godkänna dylika saker, detta samtidigt som man utövar förföljelse, påtryckningar och utpressning på dem som talar klarspråk och säger som det är: det handlar om olika störningar och man kan söka hjälp och få vård ifall man blir drabbad".

      Håller helt med!
      Det passar helt bra in på kristendomen och folks förvirrade tro på gudar och alla sorters magiska väsen. Hjälp finns att fås för de som drabbas av galenskapen.

      Radera
  5. M kl 16.40. Är inte underhållningskulturen full av magiska bisarra onda och ibland ' goda' väsensfigurer. Arketypiskt talar det om att det finns två världar. Den heliga skrift bibelen och speciellt nya testamentet visar vägen från denna förvirrade och av synden fläckade världen. Inte en gång i nya testamentet uppmanas kristna att göra vad ont är utan man vidmakthåller att vad Lagen säger är synd och styggelse så det så. Tyvärr kan i debatterna ibland glömmas bort att be för Gudslagsmotståndarna. Också nt visar att alla har synd men att kristenheten står beredd, själv levande av syndernas förlåtelse,till att vara betrodd med samma försoningens ord i Jesu namn i hans Blod för alla ångrande omvändande syndare som har botvilja i att medge att Guds Ord är sant och att Jesus är Guds Son enligt Bibeln....

    SvaraRadera