tisdag 28 mars 2023

Pausa demokratin?

Demokrati är inget perfekt statsskick, det vet vi nog alla. Ett bra exempel på det fick vi här i Finland när Sipiläs regering lyckades med det närmast omöjliga att balansera statens budget men sedan fick ordentligt på pälsen i följande riksdagsval. Centern har inte ännu heller hämtat sig från detta. Så nej, demokrati är inget perfekt statsskick, men det är det bästa vi har att tillgå. Eller om vi säger som Churchill (var det visst): Demokratin är det minst dåliga styrelseskicket. Detta inte minst för att det ger minoriteter ett relativt starkt skydd. 

Vi som lever i ett fritt och demokratiskt land glömmer lätt bort att under 1/6 av alla länder på jorden är fullvärdiga demokratier idag. Över 1/3 av alla länder har en direkt auktoritär regim. Tyvärr verkar det som att även här hos oss finns det starka tendenser att nedvärdera det demokratiska styrelsesättet, inte minst som ett resultat av det klimathetsande (och klagande över att inget sker) som media ägnar sig åt. I Sverige har i dagarna presenterats den nyaste SOM-undersökningen, och den ger vid handen att endast 18% av svenskarna säger ett direkt och absolut nej till att "pausa demokratin" i vissa frågor. Endast 18%! Klimatfrågan torde vara den mest signifikanta i detta sammanhang.

Detta innebär, omvänt, alltså att 82% av svenskarna skulle vara beredda att ge upp demokratin och demokratiska principer i vissa frågor. "Pausa demokratin" som undersökningen kallar det. Detta är förstås fullständigt fruktansvärt. Saken är nämligen den att att det inte finns något sådant som att "pausa demokratin". Antingen har man demokrati eller så har man det inte. Om man redan en gång ger bort demokratin är den förlorad och kan svårligen återinföras. 

Detta är ändå inte ägnat att förvåna. Så som media, speciellt i Sverige, har klimathetsat de senaste åren krävs det ett väldigt starkt demokratipatos för att stå fast och inte vara beredd att pruta på demokratiska värden i just klimatfrågan. 

Som sagt är det framför allt när det kommer till minoriteters ställning och rättigheter som demokratin är i särklass bland styrelseskick. I en diktatur, om det sedan skulle handla om en klimatdiktatur eller en kriminalitetsbekämpande diktatur, är det alltid minoriteterna som får ta den hårdaste smällen. Diktaturer tolererar nämligen aldrig någon opposition utan de som motsätter sig makten hamnar alltid i kläm. Mer eller mindre. 

Jag vill tro, positiv som jag är, att svenskarna helt enkelt inte har tänkt igenom vad det innebär att "pausa demokratin". Både när det gäller vad en "paus" innebär för demokratins framtid och vad ett annorlunda styrelseskick (exempelvis en diktatur) skulle innebära för den minoritet som är av annan åsikt. Förhoppningsvis tror jag inte för gott om svenskarna här.  

5 kommentarer:

  1. Angående Sipiläs regering som i kristen kontext bl a smulade det sista av den officiella hävdvunna helgden med helgstängt och stödde en massa konsumtionsstödjande åtgärder för att finland skulle vara ekonomiskt och och religiöst internationelltsekulärt gångbart genomfartsområde och ändå får beröm av dig den kyrkkristne bloggaren fick vad den förtjänte... Kristian du klagar över klimathetsen men sitter som Kristen själv med en sådan ekonomihets som man bara hittat i det stora nybabel over there. Sipiläs roll som det rika kristna universalgeniet som hade sinne för affärer trampade friskt på de fattiga för att hinna ikapp de stora pengarna de bästa handelsplatserna och annat som de som dansar kring den ekonomiska kalven gör. Det fanns faktiskt en staty av en ' svart kalv' i närheten av den schwitsiska banken credot suisse. En värld med ett effektivitetskrav byggt enbart på ekonomi d v s pengar pengar och åter pengar var vad " den kristne" ministern skulle tjäna . Och enligt dig tjänade han bra. Ha ha. Ulrik

    SvaraRadera
  2. Ytterligare vill jag säga åt oss alla här i itvärldens finland: " Sluta tjafsa och skyll Allt på Satan, Djävulen och Antikrist som gör livet på jorden så komplicerat... ulrik

    SvaraRadera
  3. Inte behöver vi annat konstatera än att Konfirmationslöftet och Prästlöftet är ett och detsamma. Således har jag gjort min plikt också enligt Krigsmannalöftet när jag har anklagat den politiska eliten som trixade in oss i eu för Ladsförräderi som fortsatte i o m natoprocessen. Torsten Nils Ulrik Fagerholm

    SvaraRadera
  4. En sak som kännetecknar fascistiska, kommunistiska och antikristliga stater också i modern tid och även bland enskilda är hejdlös otukt, förakt för äktenskapet mellan man och kvinna så till den grad att när de homosexuella och deras lobbyer insåg att det var äktenskapet som gjorde de kristna och de så kallade kristna staterna starka så ville de i sin galenskap kasta in i ländernas lagstiftning att äktenskap mellan man och man eller kvinna och kvinna vore likvärdiga. När kyrkorna som på grund av folkets likgiltihet för tron gick med på samma sak förstår man att de inte kunde kallas kyrkor mera utan var bara ett tillhåll för all slags synkretism spelande,målade asfåglar till kvinnor och tatuerade män och kvinnor och endel med snabbfärgsmålade ' tatueringar' för att förvilla dem som fotograferade överallt. Ty alla nästan alla måste bekanta sig med bilder och fotografier och lefvande bildrr för att intelligenta antikristliga uppsyningsmän och kvinnor skulle kunna uppge vad som avskyddes och vad som attraherade olika människor som de skulle kväsa under frihetens täckmantel... känn er utspionerade men håll fast vid att andra ledet av till kristi tro komna människor skall födas och leva utan de antikristliga ' tecken' som deras fäder och mödrar haft. Och strax någon får höra detta så säger de. Varför sade ni inte någonting. Ock då träder alla fram och börjar räkna upp sina förfäders dygder utan att kontrollera med Bibeln vad desa dygder var då ingen någonsin haft annat än Guds tålamods nåd och/ eller Kristi fullkomliga försoning som skydd mot Domen. Ulrik

    SvaraRadera
  5. Man har nog aldrig pausat demokratin. Man har bara hoppat över lagar och Grundlagar. Ulrik

    SvaraRadera