måndag 20 mars 2023

Ännu om kallelsen och utkorelsen

Vi hade en fin mötesserie i Esse i helgen, och det var anmärkningsvärt hur låg medelåldern på mötesdeltagarna var. Jag hade förmånen att få predika i gårdagens möte, och jag hade valt att utgå ifrån aposteln Petrus "andliga testamente", mer känt som andra Petrusbrevet och speciellt det avsnitt där han håller fram att Jesus inte är någon myt (och den kristna tron inte är någon saga) utan att det han och de andra apostlarna förkunnar är sådant som verkligen har hänt.

Efter mötet blev jag ännu att reflektera över de ord av Petrus jag behandlade i slutet av min predikan. I texten skriver den åldrige aposteln: "Var därför desto ivrigare, bröder, att befästa er kallelse och utkorelse. Gör ni det ska ni aldrig någonsin falla, för ni får en fri och öppen ingång till vår Herre och Frälsare Jesu Kristi eviga rike."

Jag ställde frågan: Hur ivrig är du att befästa din kallelse och din utkorelse? Efter det konstaterade jag att det här är lite krångliga ord, men att det handlar om att se till att vi lever i trons gemenskap med Herren Jesus Kristus. Det handlar om att aldrig någonsin gå bort från honom och tro lögnen i stället för sanningen. Och det här är viktigt, så oerhört viktigt. Detta eftersom vi idag lever i en värld som på så många områden är bedragen av lögnen och av Lögnens fader, Djävulen. Vi lever mitt i denna av lögnen förförda värld. Och det bästa Djävulen vet är när han lyckas förföra och lura ett Guds barn att tro lögnen. Att tro att Jesus bara är en myt och att kristendomen är en saga.

Det jag sedan blev att fundera på har att göra med inget mindre än dopet. Vårt dop. I dopet bekände nämligen Gud sig till oss, till dig och mig. Dopet handlar inte om att vi bekänner oss till Gud – åtminstone inte i första hand. Det handlar inte ens om att dopprästen överlämnar oss åt Gud. Det absolut viktigaste som händer i dopet är att Gud bekänner sig till oss. Han binder sig själv till oss. Märk väl detta: Det är Gud som handlar i dopet. Inte vi.

Där har vi kallelsen och utkorelsen! När Petrus uppmanar oss att vara ivriga att befästa vår kallelse och utkorelse handlar det alltså om att se till att vi hålls kvar i dopets nåd. Gud överger oss inte! Han går inte bort ifrån oss. Om det band som knöts i dopet ska brytas är det vi som måste göra det. Vi kan välja att gå bort från Gud. Det är aldrig han som går bort ifrån oss de gånger bandet mellan den döpte och den som handlade i dopet bryts.  

Den fria och öppna ingången till vår Herre och Frälsare Jesu Kristi eviga rike finns alltid där för oss om vi vill. Han förvägrar oss den inte om vi inte väljer att förvägra oss själva den, och det ska vi ta oss i akt för att göra! Och som sagt ska vi inte låta någon lura oss bort ifrån den med lögnaktiga ord om Jesus som en myt och den kristna tron som en saga.

Det här är så oerhört viktigt. Så viktigt att allt annat bleknar i jämförelse. Låt dig inte luras! Det är evigheten det handlar om! Jesus - han som levde och dog för dig – han uppstod från de döda och han lever, och det är ett faktum. Han är din Frälsare och din Herre. Du och jag, vi får leva i trons gemenskap med honom. Redan här och sedan för alltid där. Vi ska inte låta någon lura oss bort från detta med lögner om att det handlar om myter och sagor!

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Att leva i Dopet och/ eller bara i Tron om man inte hinner döpas är att leva i syndernas förlåtelses Tro men också att vandra så att man lägger bort synden och kämpar emot den i kraft av Nåden i Jesu blod varje dag. Ulrik

      Radera
    2. Jesus Kristus är Herrarnas Herre och Konungarnas Konung. Fader och Son och Helig Ande. Ande Vatten och Blod. Den Himmelska Livskraft som Frälser i Jesu Namn. Han vårdar alla levande och allt levande ibland med tuktan ibland med tröst så att vi skall söka Jesus. På grund av synden i mäskligheten kommer krascherna som bibelns profrter talar om att ske ty man talar alla även i mycken organiserad kristen kontext emot klimatshetsarna som ju å sin sida har så vansinniga teknologiska och halsbrytande ekonomisteknologiska lösningar i jämmerdalen som ändå går värre öden till mötes än vad klimathetsarna kan tänka; MEN I GUDS TID. Så studera profeterna Kristia och vet att ju mera teknologi och modernitet dess färre barn och harmoniska barn som inte överflödas av ord och bild och djävulsk musik. Ulrik

      Radera
  2. Du påstår att Jesus lever och att det är ett faktum, nåt bevis eller är du bara en tunna som skramlar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Också nu i det fjärde tysk-romerska riket vet man att alla de läskunniga och icke läskunniga som fått del av Bibelen ( med eller utan förklaringar och trott och bekänt att den är fakta i allt vad den säger om Yehoschua Jeschua Jesus Issa Ischa Jeesus Jisusoch allt vad han kalla på olika språk den evigt Gode Guds Son den Sanne Domaren genom sitt Ord och Sina Ord) håller sig vid Liv och Hälsa i tron på den korsfäste och uppståndne Jesus från Nasaret som han heter på vårt modersmål. Så länge Gud vill. Man skall då inte försöka mörda för att dölja sina egna brott och synder som nazister gör i tron att världsriket det fjärde skall frälsa dem. Uppenbarelseboken och övriga nya testamentet och gamla testamentet talar nog om de synder som för falska bekännare och falskblivna döpta till helvetet.Studera Boehnhoffer under natsitiden Kaj Munk under Natsitiden ( han som visste att förräderiet var så nära att man inte skulle yppa sina 'syndahemligheter' eller andras när nazisterna lurade i varenda stuga som gollumsvilddjur för att få döda dem som hade fiskens, Brödets och Vinets och Korsets tecken. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    2. Anonym 20:56. Du var inte med på mötet? Du borde ha varit det. Nå, jag har många gånger varit inne på detta ämne här, så om du är intresserad av att veta hur det ligger till med det du frågar om går det att kolla upp. Du kan t.ex. börja här: http://kristiannyman.blogspot.com/2019/10/svar-till-t-enbuske-del-1.html

      Radera
  3. Ett av dina bättre inlägg Kristian !
    Anonym 2

    SvaraRadera