torsdag 2 mars 2023

Ny djurskyddslag

 Riksdagen godkände idag den nya djurskyddslagen. Detta är något vi har väntat på länge, länge. Lagen var klar för godkännande redan för fyra år sedan, men den förföll när Sipiläs regering föll. Detta var ett stort bakslag eftersom det myckna arbete som gjorts med lagen då mer eller mindre gick upp i rök. Men vad jag förstår är den lag som nu godkändes ändå helt ok och ganska långt i samklang med den lag som hade förberetts för fyra år sedan. Utan att känna till alla detaljer i lagen tror jag ändå att vi som håller djur ska klara av att leva med lagen som sådan.

Men när man läser Svenska Yles nyhet om lagen och dess godkännande är det en sak som sticker kraftigt i ögonen. I artikeln sägs att "Den nya propositionen baserade sig på den tidigare propositionen, men vissa ändringar gjordes bland annat utifrån regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering". 

Här undrar åtminstone jag om detta verkligen kan stämma. (Men det gör det förstås eftersom politik är det möjligas konst.) Ändringar har alltså gjorts, inte på basen av de utlåtanden som experter har gjort, inte på basen av vad som är bäst för djuren eller på basen av vad som är bäst för djurhållare - och i synnerhet inte baserat på etologisk kunskap/vetenskap utan på basen, just det, utifrån regeringsprogrammet. Ideologi framom vetenskap, med andra ord. Men det är förstås bra att Svenska Yle inte försöker skönskriva det som hände utan håller fram hur galet detta blev.

Det är förstås så här det fungerar, men ingen kan väl påstå att detta gynnar någon. Varken djur eller djurhållare. Men man har åtminstone följt regeringsprogrammet. Suck.

8 kommentarer:

  1. Det har aldrig nånsin fungerat så att man tar en tidigare regerings proposition till riksdagen, utan alla lagar bereds enligt normal ordning om de förfallit.

    500 skrivelser hade beaktats vid behandlingen av den nya djurskyddslagen, och Marins regerings program innehöll följande:

    "Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelma 2019 Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta: 3.1 Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi. Tavoite 9. Parannetaan eläinten hyvinvointia"
    https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sivut/elainten-hyvinvointilaki.aspx

    Counter media rapporterar ju inte sanningar, så klistrar in det som direkt berör dig:

    "Turkistarhaukseen uusi laki ei puutu merkittävästi, sitä ei ainakaan vielä olla kieltämässä.
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9ebe0404-1ca7-4001-974e-9405206851bd

    Ritualslakt godkändes i och med lagen, som ett undantag till djurens välmående. Hade nog väntat mig att du hade varit på kartan och skrivit ett inlägg om det.

    – Turkistarhojen siitoseläimille tulee jatkuva juomaveden vaatimus, mutta ei suurimalle osalle eläimiä, jotka lopetetaan turkiksiksi, White kommentoi."

    SvaraRadera
  2. Deras inre återvändsgränd bl.a. ang. halalslakt av får, könsstympning etc. gör att många muslimska kvinnor och män känner sig andligt vilsna. En gemenskap som lever enl. Koranens och Muhammeds föreskrifter blir oundvikligen en patologisk gemenskap också här i väst. Men det är inte vanligt att muslimer ser till den egna gemenskapen eller den egna religionens sexual- och annan moral när de söker orsakerna till sitt elände. Deras elände beror alltid på yttre faktorer. Det är Allah, djävulen eller omständigheterna som ligger bakom allt.
    Vi skola nog ALDRIG godkänna ritualslakt (halal, kosher) pga. några otäcka religioner. Vi lever nu i 2020-talet !!
    /ted

    SvaraRadera
  3. Hm...Planer på att
    ändå snart förbjuda pälsnäringen finns för att knäcka ryggraden för många svenskösterbottningars ekonomi?
    Ritualslakt godkäns d.v.s. man böjer sig ytterligare ett steg för islamisterna.
    Röda och gröna med i en regering och steget från verkligheten blir allt längre samt folket får krypa i stoftet.
    Anonym1

    SvaraRadera
  4. 5.3. kl 09:34
    Håller nog med dig!
    Bra att Nyman tog upp dessa saker (halal, minkfarmer etc.) Har länge väntat på det (och även ang. t.ex. muslimernas könsstympning av flickor. Detta får oss att se litet närmare på islam.
    Vanligt förekommande förnekelser är att det är judarna och amerikanerna och kolonialismen till muslimernas elände. Och muslimer inser inte att strävan efter att leva i enlighet med deras egen 'heliga' bok är den främsta orsaken till deras misär. Att det trots allt går bra för en del muslimer (kanske inte i Somalia, Afghanistan, Iran, Irak och Syrien jämte Libyen) beror på att de har funnit en utväg. De säger: "Jag tänker absolut inte fråga min kvinna om hon är oskuld. Det är mig detsamma. Jag överlåter det åt Allah (!!)" Så överlever de.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, var det Nyman som tog upp halal och minkfarmer?? :D Nej, det var det ju inte. Utan att veta vad lagen handlar om, koncentrerade han sig bara på att kritisera Yle.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn 6 mars 2023 kl. 20:14, Var det verkligen så ? Tyckte mig själv läsa att , "Men man har åtminstone följt regeringsprogrammet." , var "huvudpointen" i Kristians blogginlägg !

      Radera
    3. Nämner Kristian halal eller minkfarmer i inlägget? Däremot skriver han att han inte känner till alla detaljer, var mycket förvånad att han inte brydde sig att ens nämna det som gäller sin egen bransch, eller halal, så som han annars skriver om islam. Men du får ju tro att han nämnde det i inlägget om det känns bättre.

      Radera
  5. Muslimernas krav att få gotta i sig halalslaktat fårkött är kanske ett mindre ont än annat fuffens de har för sig.
    I Egypten förbereddes för en lag mot äktenskapsbrott, där de otrogna skulle avrättas genom stening. Den gick väl ej i uppfyllelse där men är ett verkligt hot i t.ex. Iran och Afghanistan.

    SvaraRadera