lördag 18 mars 2023

Om kulturkriget

Det pågår ett kulturkrig i USA. Detta har frambringats av att woke-vänstern har flyttat fram sina positioner och börjat bedriva en allt aggressivare kamp för att skapa om samhället i en värdeliberal riktning. Detta syns framför allt i skolorna, men även på arbetsplatserna, i domstolarna och på sociala medier med cancelkulturen som det kanske mest framträdande draget.  

Det är intressant hur vänstermedia i USA (och följaktligen också här där vår media okritiska kopierar det vänstermedia i USA skriver) vill få det att se ut som att det är högern som bedriver detta så kallade kulturkrig när verkligheten är den motsatta. Det är woke-vänstern som är på krigsstigen och högern, med de hela tiden krympande möjligheter som finns (och det krympande utrymmet som erbjuds), försöker försvara de värderingar som har byggt västvärlden. 

Ett av de senaste, och mest avskyvärda, försök att svartmåla vanliga människors motstånd mot den svallvåg av orenhet som woke-vänstern låter skölja över skolvärlden står vicepresident Kamala Harris make, Doug Emhoff, för när han drog paralleller mellan Hitlertysklands utrotning av judarna och det som pågår i skolsalarna i USA där bekymrade föräldrar motsätter sig skolornas utveckling till hbtq-hjärntvättningsinstanser. Emhoff talade om den splittring som finns i USA och det "hat" som syns när man går på föräldramöten i skolorna. 

Det är sällan man ser det så här tydligt hur woke-vänstern försöker flytta skulden för kulturkriget på de som blir attackerade i stället för på de som utför attackerna. Och parallellen till holocausten är givetvis att gå alldeles för långt. Speciellt som Emhoff i samma andetag talar om splittringen i USA. På vilket sätt menar han att splittringen blir mindre av att beskylla oroliga föräldrar som protesterar mot en skadlig utveckling i skolorna för att drivas av samma hat som drev judeutrotarna i 40-talets Nazityskland?  

---

Det är oerhört viktigt att vi klarar av att se bakom det som rapporteras i nyhetsmedia idag. Om vi inte gör det kommer vi att blir bedragna av nyhetsförmedlare som ljuger för oss och som försöker ge oss en falsk bild av verkligheten. Nyheten om De Santis på Svenska Yle (som jag länkade till ovan) är ett bra exempel på hur vänstermedia arbetar idag.




20 kommentarer:

  1. Nyligen anordnades en regnbågsdag även i skolor i Helsingfors och lärare hade att delta i densamma eftersom den ansågs ha ingått i skolplanen.
    En del lärare ej så entusiastiska ej heller föräldrar.
    Så vi behöver kanske ej resa så långt som till USA för att hitta ett kulturkrig.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Givetvis har du fullkomligt rätt i det.

      Radera
    2. Däremot väl ej
      samarbete mellan indignerade
      föräldrar?
      Inga gemensamma insändare
      i Hbl?
      Frågan är om folk överhuvudtaget vill samarbeta nuförtiden.
      - Prenumererar ej på Hbl.
      Anonym1

      Radera
  2. Igen vet vi ju inte vilken smörja du kopierat och spritt, utan att göra det minsta bakgrundskoll. Vi kan ju se vad dina delade påståenden om woke betyder i verkligheten.

    Märkväl att nu hänvisar jag inte till någon media alls, utan till officiella dokument, Florida department of Education, lite som undervisningsministeriet. Dessa dokument är redan från april 2022 och bossen Richard Corcoran, republikan, som meddelar att 41% av böckerna i matematik innehåller förbjudna ämnen. De förbjudna ämnen är såna som kan länkas till Critical Race Theory, CRT, som innebär att försöka förstå hur rasism fungerar överallt för att kunna undvika det. Ett annat "farligt" ämne är Social Emotional Learning, vilken har sin grund i att ha en god självbild för att kunna förstå hur det lärda kan användas. Tydligen nånting farligt för republikanerna.

    Från samma dokument stoltseras med följande:
    Grades K-5: 71 percent of materials were rejected.
    Grades 6-8: 20 percent of materials were rejected.
    Grades 9-12: 35 percent of materials were rejected.

    Public schools i USA lever på existensminimum annars också, och nu då man inte tillåter läroböcker för de små, så vad leder det till? Man behöver inte vara nån stor pedagog, än mindre krutuppfinnare, för att förstå det. De svaga i samhället kommer att bli ännu svagare, med ännu sämre skolkunskaper. Det gynnar givetvis republikanerna, på barnens bekostnad.

    https://www.fldoe.org/newsroom/latest-news/florida-rejects-publishers-attempts-to-indoctrinate-students.stml

    Det är som sagt gamla nyheter, ifall någon kommer på att bräka om det, men det gör det knappast mindre allvarligt att det är en systematisk utrensning.


    Vad har man då klassat som "farligt"? I en matematikbok för ettor sjunger en katt och en hund, kompisar, följande:

    "A wink, a nod, a sideways glance, a little elbow to the ribs,” the song begins. “We speak a secret language and no one else knows what it is. You know me better than I even know myself.”

    “Social emotional learning addressed in Math musicals but seem to be appropriately directed,” one reviewer said about the first-grade edition. The book was rejected for containing prohibited “special topics.”

    Kort: för att hundar och katter kan vara kompisar, och sjunger ett hemligt språk, rensar man bort dessa böcker. Från Public schools. Inte från privata skolor.

    https://www.washingtonpost.com/education/2022/05/09/florida-banned-textbooks-math-desantis/

    Kristian, om du mot förmodan har något att kommentera, försök låta bli att kommentera mig, utan istället söka andra dokument som möjligen dementerar Florida Department of Education. Länka också gärna till källan som inspirerat till ditt inlägg.

    SvaraRadera
  3. Förvirringslobbyn. Igen har du uppenbarligen inte alls läst det material du länkar till. Vill du försöka igen?

    Det som sägs i artikeln du länkar till är att undermåligt material och sådant som inte uppfyller lagar och krav har underkänts. Bl.a. sådant som innehåller "racial essentialism"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för att jag förstår vad du försöker insinuera, men jag har läst pressmeddelandet, och att 3 av fyra böcker har förbjudits. Rätt stor mängd, inte mycket som blir kvar, och innehåll som ska minska rasism har förbjudits.

      "Although critical race theory is not being directly taught in K-12 schools — only used as a foundation for lessons — the move has been highly controversial, with some contending that students should have a broader understanding of racism in the United States and others arguing that it encourages discrimination by dividing people into two groups: victims and oppressors."

      Man är lyckigt lottad som inte behöver leda i en stat ledd av republikaner.

      Men hur var det, Kristian, i ditt inlägg försöker du ge intrycket av att "vänstermedia" ljuger om Desantis, men nu har du läst pressmeddelandet och håller med, jag är inte helt säker om du förstår det du läst, eftersom du håller med, eller hur det ligger till. Vidhåller du fortfarande att bokbålet inte äger rum, eller medger du att bokbålet ägt rum? På samma gång besvarar du också om "vänstermedia" har rätt.

      Radera
    2. Kristian, du svarade aldrig? Du håller väl med om att Desantis har orsakat bokbålet? Det är många små barn som inte längre har böcker för att lära sig läsa eller räkna.

      Radera
    3. Förvirringslobby. Orsaken till att jag inte svarar är att det är helt onödigt. Du har totalt missförstått sidan du länkar till, och jag har inte tid eller intresse att funktionera som din personlige tutor.

      Radera
    4. Kristian, uruselt försök från din sida att kravla dig ur situationen. Din länk till The Federalist handlar också om bokbålet, det är ett faktum. Undervisningsdepartementet ger exakta uppifter om hur mycket av skattebetalarnas pengar går till spillo. Så vad är det som du menar att jag inte förstår? Det vet du inte ens själv, bara ett slag i luften, i brist på annat.

      Jag har varit till Auschwitz, sett de enorma montrarna med judarnas glasögon, peruker, resväskor, kläder och proteser. Ett berg med proteser togs ifrån dem, bara för att proteserna var behövliga, inte för att någon annan skulle ha behövt dem. Vill man dra paralleller, så är det samma sak med bokbålet, man har tydligen använt hur extremt fria tolkningar som helst för att förpassa barnens källa till läsfärdighet och matematik i en montrar, för att hundar och katter varit sams. Där har vi USAs ljugande republikaner.

      Men gott att du inte lyfter ett finger för att försvara dem heller.

      Radera
  4. Situationen i USA är bekymmersam. Det verkar finnas tendenser till ren massindoktrinering typ Nordkorea. Många liknar hjärntvättade nickedockor/sprattelgubbar inom eliten (spec. demokratiska partiet, Hollywood, läroanstalterna/universiteten). En skadlig ideologi sprider sig: wokeism, BLM, CRT (critical race theory), samhällelig identitetspolitik etc. etc.)
    Det tycks behövas en person som flytt Nordkorea för att få upp ögonen för vad som håller på att ske i USA.
    Hon (Yeon-mi Park) har skrivit en bok som mycket naket avslöjar detta.
    Boken med titeln "While Time Remains" (="Medan tid ännu är") finns endast på engelska, men kan beställas via t.ex. Amazon.
    "Ondskan kan inte segra. Det som åstadkommits på onda vägar kan inte bestå. Och snart är förhoppningsvis tiden inne då all denna ondska störtar samman!"
    anonym3

    SvaraRadera
  5. Vi skall heller inte glömma den giftiga cancel-kulturen som demokraterna och lärosätena bedriver och bökar på med.
    Onda och depraverade liberala vänstermänniskor typ Biden, Sanders strävar efter fortsatt maktutövande.
    Ondskan är den plats (USA!) där någon gud inte längre finns.
    Den situation som uppstått liknar en fiktion, en absurditet som trotsar all logik.
    Vi ska väl hoppas att Trumpen m.hj.a. trumpisterna reder upp i bråten efter nästa val?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde Gud fanns överallt, enligt bibeln? Eller går du emot bibeln nu också?

      Radera
    2. "Ondskan är den plats (USA!) där någon gud inte längre finns." , INGENTING på denna jord sker Guds vilja förutan ! ALLT vad som sker på denna "vår" jord följer den plan som vår HERRE har planerat !!!

      Radera
    3. Ingen tillbad veterligen Herren Jesus där de första raketerna och så kallade kärnvapnen utprovades. Var var det. Jo i Usa men där i väster finns ändå otaliga frälsta såsom i alla väderstreck om man står i vår lilla geografiska kunskapsgrop och ropar... ulrik

      Radera
    4. Anonym 20.51. Sannerligen Herren Herren är Sannerligen tills Allt är fullbordat genom vredesdomarna allestädes närvarande ibland med liv ibland med död för skörd men Han är nog nörvarande. Följande anonym försöker skylla Allt på Usa men jag Torsten Nils Ulrik skyller allt på Synden Lögnaren och de " kristna" som tar sig rätt att ljuga i tron att de kan göra något bättre bland andra kristna bara de får ljuget till sig en gnutta falskt liv. Jag var så död av peratsinschock i helgen och ännu i eftermiddags så spring efter jesu ord i Bibeln och inte mina. Jag är sönderljugen för att jag inte kan värja mig mot själar som ljuger för att ' rädda sig själv och " de sina" det kann man inte göra många ggr fast Abraham gjorde så i Egypten. I Nya Testamentets ljus är varje lögn myki värre än då Abraham vandra mot att bli upplyst genom gemenskapen med Kristus. Ulrik

      Radera
  6. I längre kursen för
    gymnasiet i matematik talar
    man numera
    om hen.
    Kanske lite överraskat över att detta språkbruk
    även trängt in i matematikens
    värld!
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det för förskräckligt med ' hen' egentligen. Se på finskan och kom ihåg att om man inte vet om det är man eller kvinna som t ex skrivit ngt så säger man väl hen då. Så rädd att man tror sig tjäna homolobbyn om man skriver hen behöver man nog inte vara. Ulrik

      Radera
    2. Ulrik, jag trodde du visste att detta var ngt som introducerats av hbtqxrc- rörelsen och därför behöver avvisas som ngt ont ? Har en gång tidigare skrivit om hur det egentligen ligger till i finskan om ordet "hän" , oftast då det i finskan talas om "hän" så föregås det av ngt liknande "Vaari lähti kauppaan", hän lähti autolla. Nu blev jag en gång överbevisad om att undantag fanns, men de är rätt så sällsynta... !

      Radera
    3. Kära anonym skriv under eget namn. När en finne blev tillfrågad om sina närmaste när de var ett dåligt och jagat och ociviliserat folk så sade de hän om alla de sina för att eventuellt rädda något av livsfrukt när de förstod att utfrågarna gärna ville vet hurudana människor finnen hade nära hjärtat. Det trängde ju på kulturkrets efter kulturkrets för att få myki eller lite raha av dem och de skonade inte alltid livet på finnen eller hans fäder fruar söner eller döttrar så han sa hän och ufrågaren fick kyssa sig i röven.... ulrik privatlingvist

      Radera
  7. Visst är det bekymmersamt just nu i USA. Märkligt att det krävs en kvinna som flytt från Nordkorea (Yeonmi Park) för att visa vart man är pä väg där, ja, på en väg som liknar den Nordkorea utstakat (schoolboard nu i USA bara som ett harmlöst exempel).
    Men ondskan kan inte segra. Det som åstadkommits på onda vägar kan inte bestå. Och snart är förhoppningsvis tiden inne då all denna vänstervärdeliberala ondska störtar samman.
    Vi skall hoppas på Donald J. Trump och ingen kvasiliberal Pence eller deSantis !! Eller- hemska saker - en fortsatt demokratisk "rule" typ Biden eller dendär hemska mulattskan Harris.
    Boken nordkoreanskan skrivit heter således "When Times Remains". En skakande läsning om vart USA kan vara på väg.
    Läsning som rekommenderas för varje nattduksbord.

    SvaraRadera