tisdag 7 mars 2023

Riksdagsvalet närmar sig!

Det är vanligt att beskriva val som "ödesval" för att skapa rubriker och intresse för valet. Denna gång är det emellertid, av flera orsaker, faktiskt skäl att använda denna beskrivning. Dels håller den galopperande skuldspiral som den nuvarande regeringen, delvis utan egen förskyllan men dock, har försatt oss i på att äta upp landets ekonomiska framtid. Dels är vi i käftarna på en metaideologi som, om den får fortsätta dominera, kommer att dra ner hela västvärlden i både kaos och ekonomisk härdsmälta. Jag talar givetvis om klimathetsen och alla dess avknoppningar. 

Jag har förstås inga större förhoppningar om att det på allvar ska bli någon kursändring (och om det skulle bli det skulle omvärlden förmodligen reagera så kraftigt att vi skulle hamna i samma grupp av länder som Ungern och Polen med de ekonomiska följder det skulle få), men åtminstone finns det en möjlighet att med sin röst protestera mot den riktning samhället utvecklas. 

Jag är medlem i Kd, och därför är det naturligt för mig att rösta på en Kd-kandidat. Det finns flera bra sådana, och jag uppmanar alla som läser detta att bekanta sig med dessa. (Givetvis finns det bra kandidater också på andra listor, men som Kd-medlem rekommenderar jag förstås att du börjar där...) 

På bloggen "Samtid och framtid" presenterar sig en god vän till mig som siktar på en plats i riksdagen. Bekanta dig gärna med hans blogg!

20 kommentarer:

  1. KD-mannen David Pettersson skriver insändare.
    Då kan man undra vart han vill komma med sin text. Han är emot att Vasa Centralsjukhus fick fulljour. Det kostar för mycket enl. Petterssons beräkningar. Han vill värna om den åldrande befolkningen, men skulle gladeligen skicka gamla sjuka svensktalande personer till Seinäjoki.
    Vi andra får vara glada att Vasa har fulljour. KD-representanterna kan ju be om att få fara till Seinäjoki.
    Rösta nu på ett parti som får ngt. gjort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket parti tänker du då på ?

      Radera
    2. Gamla sjuka svensktalande personer sändes inte till Seinäjoki innan VCS fick fulljour. De skulle inte sändas dit även om VCS mister fulljourstatusen. När antalet äldre (vårdbehövande) ökar måste vi spara in på något. Partibidraget åt SFP och indragen fulljor skulle spara ca. 5 milj. på 4 år. Då måste vi ännu spara 55 milj. om inte kommande regering hittar mera pengar, vilket de inte kommer att göra.

      Radera
    3. 20.51
      Det parti som passar dig bäst.

      Radera
    4. 21.44
      Vart skickas människor när fulljourstatusen försvinner?

      Radera
    5. 21.44
      Det är tydligen bara SFP som får partibidrag och kostar för mycket, liksom VCS.
      Kanske man borde spara bort BB också, det skulle bli bra mycket billigare om kvinnorna hölls hemma.

      Radera
    6. Anonym 18:38. Vi behöver politiker som vågar säga sanningen. Och sanningen är att vi i Vasa sjukvårdsdistrikt inte har råd med allt vi vill ha. Den politiker som lovar det ljuger. Om du tänkt rösta på en sådan politiker bör du före valdagen fråga honom/henne vad de vill skära ner på i stället för att vi ska ha råd med omfattande fulljour i Vasa. Några exempel (för att underlätta): 1. Stänga Malmska sjukhuset helt och hållet, 2. Sluta vårda viss sjukdomar (förslagsvis vissa former av cancer), 3. Stänga hälften av hvc-mottagningarna ute i landskapet, 4. Sluta vårda vissa grupper av 80+, förslagsvis de med "fel" åsikter i olika frågor.

      Jag har inga exakta uppgifter vad fulljouren kostar, men jag är rädd att det inte räcker med ett av ovanstående alternativ för att balansera budgeten.

      Radera
  2. Om man har så kort minne så man beskyller SFP med sina 4-5% för att vara orsaken till välfärdsområden, så ska man ta sig en funderare. SFP satt för första gången på länge i oppositionen då soteförnyelsen skulle tvingas igenom av Centern och Samlingspartiet, som lovade inbesparingar på tre miljarder. Regeringen föll, och under följande regering, ledd av Antti Rinne, fick SFP jouren tillbaka till VCS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Vem beskyller SFP för införandet av välfärdsområdena? Jag läste kommentarerna ovan och hittade inget sådant. Men kanske också du vill försöka svara på frågan jag ställer ovan? Jag är övertygad om att både du och jag gärna skulle ha kvar fulljouren i Vasa, men om pengarna ska räcka till måste vi ta bort något. Så: Vad ska vi skära ner på i stället för att vi ska ha råd med omfattande fulljour i Vasa?

      Radera
    2. Man fick inte "jouren tillbaka". Man fick utökad fulljour (mer verksamhet) även om alla visste att utökad verksamhet leder till ökade kostnader och att pengarna på sikt inte kommer att räcka till.

      Radera
    3. Visst kan jag Kristian svara.

      Jag kan ju börja med det enklaste, i VCS bokslut 2020 utgör fulljouren 0,8 miljoner euro. För den summan finns en viss garanti att överhuvudtaget få specialsjukvård på vårt eget modersmål. Är det lite eller mycket? Vi behöver nog inte lämna folk att dö i cancer eller stänga sjukhus pga 0,8 miljoner. Eller hur kommenterar du detta?


      https://yle.fi/a/3-10858190

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Att påstå att omfattande fulljour skulle kosta endast 800 000 per år är pinsamt dåligt även för din vanligen låga nivå. Tänk till lite innan du skriver så behöver du inte göra bort dig så ofta.

      Omfattande fulljour kräver dygnet runt-jour av en hel rad läkare, för att inte tala om sjukskötare. De utgifterna torde bokföras under löner och inte under något "fulljour"-moment.

      Radera
    5. Beskyll budbäraren bara, skriv nu till Yle och kräv att de korrigerar artikeln, och begär att bokslutet ändras så det passar ditt inlägg.

      Men hur skulle det vara om du Kristian skulle komma fram med de rätta siffrorna då istället eftersom du låtsas veta att Yle och VCS har fel? Bokslutet för Malmska visar 143 miljoner, och om vi tänker som Kristian, att stängningen skulle delvis lappa till kostnaderna för fulljouren, så skulle det se skojigt ut då VCS personalkostnader är ca 90 milj, och Kristian påstår att 143 milj inte räcker till.

      Ditt inlägg är korkad, idiotisk och bygger inte på sanning. Det är ok att missa en gång, men gång på gång skriver en massa smörja utan att lägga en endaste minut på att kolla sanningshalten i dina påståenden.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Du drar kurvorna raka här, men det är förstås inget nytt för ditt sätt att diskutera. Det du påstår här är att ifall Malmska skulle stängas skulle sjukvårdsdistriktet spara 143 miljoner. Det förstår givetvis alla (utom du) att inte är sant. Vården skulle i så fall behöva ges annorstädes, och den skulle kosta där. Något mindre, givetvis eftersom man skulle få till stånd vissa synergieffekter, men kostnaderna skulle förstås inte försvinna. Som du låter förstå.

      Radera
    7. Självklart fattar varenda människa att stängningen av Malmska inte leder till att ingen blir längre sjuk i Jakobstadsregionen, men du fattar ju nu själv att ditt förslag är korkat. Det är inte jag som låter förstå nånting, utan ursprunget är ditt förslag. Berätta nu hur mycket synergieffekter du tror skulle uppstå.

      Radera
  3. Kostnaderna enbart för köptjänster inom välfärdsområdet uppgår till 73 milj. euro. Om VCS:s personalkostnader uppgår till 90 milj. euro, vilket faktalobby hävdar, så innebär det att välfärdsområdets över 8000 anställda får dela på 30 miljoner i lön. Genomsnittslönen per år ligger då på 3700 euro per anställd. Räknar vi med att de anställda delar på hela potten (90 milj) så har de en årslön på lite över 11.000 euro. Det låter inte riktigt trovärdigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fantastiska med gänget på denna blogg är att alla bara gissar och utgår från att de gissat rätt, trots att man kan kolla upp det mesta på nätet. Kristian drar till med riktigt dråpliga historier, anonym känner på sig att nåt inte stämmer, men ingen tar reda på. Känns det svårt att söka? Eller är det pinsamt att möjligen tvingas ändra sin uppfattning? Var ligger problemet?

      Anonym blandar friskt ihop välfärdsområde med VCS, jag behöver väl inte säga att även brandväsendet hör till välfärdsomårdet, liksom sociala tjänster, och inom välfärdsområdet finns rätt så många kommuner. Hur anonym får till det att välfärdsområdet ska dela på 30 miljoner får hen nog förklara själv.

      Nu har vi alltså diskuterat VCS och fulljouren, och därför läser vi bokslutet för Vasa centralsjukhus. På sidan 79 hittar vi i enkla siffror lönekostnaderna.

      https://www.vaasankeskussairaala.fi/globalassets/hallinnon-tiedostot/forvaltning_hallinto/styrelseprotokoll/2021/bilaga-vsvd--16-bokslut-2020.pdf

      Anonym tycker det inte låter trovärdigt, själv är jag ju inte kompetent nog att ifrågasätta ett bokslut.

      Verksamhetens kostnader
      Löner och arvoden -88 042 119,83
      Lönebikostnader -21 786 788,96
      Köp av tjänster -100 523 603,95
      Material, förnödenheter och varor -39 052 912,08
      Hyreskostnader -2 517 604,33
      Övriga kostnader -707 556,36
      -252 630 585,51

      Jämför vi året innan, dvs då omfattande jour inte fanns, var resultatet 246 milj, dvs 6 miljoner lägre, men det igen förklaras i resultaträkningen med köpta tjänster, bla IT och laboratorietjänster (corona). Var den enorma kostnaden för fulljouren finns, borde Kristian förklara i ljuset av siffror i bokslutet.

      Det väntar vi på med spänning.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Det finns inga parallella verkligheter. Om det skulle finnas det - och vi skulle ha en verklighet där fulljouren finns och en där den inte finns skulle det gå att jämföra boksluten. Men som sagt går det inte att göra det. Det vi däremot kan se är massiva kostnadsöverskridningar under 2022 som ger kommunerna en grym tilläggsräkning. Hur mycket av detta som kan hänvisas till fulljouren går givetvis inte heller att påvisa, men det vi vet är att kostnaderna skenar och något måste göras.

      Radera
    3. Nej, det går inte att jämföra, och orsaken är ganska enkel: det är en så liten utgiftspost så den försvinner i mängden. Skulle fulljouren kosta 50 miljoner, så skulle det helt klart synas i bokslutet, inget snack om saken. Men det är en så liten sak så den har inte ens lyfts fram, förutom där medlemsavgifter nämns.

      Om fulljouren hade startat 2020, varför skulle vi se effekten först 2022? Och om, som du säger, "som kan hänvisas till fulljouren går givetvis inte heller att påvisa" varför påstår du det då i inlägget, då du dementerar det i din kommentar?

      Medan du läst alla sorters sagonyheter verkar du ha missat att skiftet till välfärdsområden är det som orsakat en enorm ekonomisk förändring, alltså den sote-förändring som Samlingspartiet och Centern körde hårt fram. Nu vet jag ju inte om du försöker lägga en dimridå för att ingen skulle i dessa valtider komma ihåg vilka två partier som orsakat en otroligt stor kostnadsökning för kommunerna, istället verkar du gärna skyffla över skulden på SFP och fulljouren. Du är din agenda trogen.

      Radera
  4. Bekantade mig med David Petterssons blogg: många goda ideer där.
    Han avslöjar väl ändå inte här sin sråndpunkt
    i två vkktiga frågor:
    invandring och yttrandefrihet.

    Anonym1

    SvaraRadera