måndag 27 mars 2023

Idioti!

EU har som bekant initierat ett förbud mot försäljning av nya person- och paketbilar med förbränningsmotor från 2035. En tid såg det ut som om detta förslag trots allt skulle stöta på patrull, men tyvärr har motståndet malts ner och allt tyder nu på att förbudet kommer att träda i kraft. (Att jag och några till påpekar att EU inte har fullmakt att besluta om en sådan sak noteras tyvärr inte alls.) 

Det finns många problem med detta förbud. Det allvarligaste är det samma som vidlåder i princip alla klimatpolitiska beslut - man tar ett beslut som styr utvecklingen i en viss riktning utan att först se till att det finns realistiska möjligheter att ersätta sådana saker som förbjuds. Detta samma problem kan ses t.ex. inom energiproduktionen och inom drivmedelssektorn där kraven på utblandning av bränslen med biodrivmedel (det så kallade distributionskravet) implementeras trots att det råder brist på sagda biodrivmedel vilket gör att priserna på bensin och framför allt diesel kommer att rusa i höjden.

Idag ses elbilen som det som ska rädda klimatet och därför strävar alla beslut som görs inom transportsektorn till att byta ut förbränningsmotoriserade bilar mot elbilar. Detta utan att ha en plan för hur elbilarna ska räcka till (brist på batterimaterial) och utan att ha rett ut huruvida en elbil verkligen är mera klimat- och miljövänlig än en bil med förbränningsmotor. Nya uppgifter under bara de senaste dagarna ger vid handen att många elbilar skrotas bara efter en kort tid i användning eftersom det helt enkelt blir för dyrt att byta ut ett redan lite skadat batteri. Det har också visat sig att oförsiktighet i samband med däckbyte på en elbil kan göra att bilen blir inlöst - och skrotad. Eftersom en elbil ger upphov till mycket mera CO2-utsläpp vid tillverkning - och därför måste köras så och så mycket innan dess klimatpåverkan blir mindre än hos en bensin- eller dieselbil - innebär detta att sådana elbilar i själva verket är klart större klimatbovar än bilar med förbränningsmotor. 

Det är vanligen så här det går när förändringar - som anses vara bra för att de ser bra ut på ritbordet - införs i alltför snabb takt. Det sätt som EU just nu agerar med stark styrning på många områden på basen av vad som ser bra ut på ritbordet men som inte har prövats i verkligheten kan komma att stå oss väldigt dyrt. Om de beslut som tas t.ex. gör att jordbruket körs ner eller att bilparken byts ut till stora kostnader och det sedan visar sig att förändringen ledde till en ohållbar situation är det inte bara att återgå till det gamla. Det kan visa sig att vi står där utan livsmedel eller en fungerande bilpark. 

Men huvudsaken är att vi just nu kan inbilla oss att vi gör något bra, eller hur? Låt vara att kraschen sedan kommer när det visar sig att vi köpt grisen i säcken. Men det är framtidens problem! Vi kan åtminstone lura oss att tro att vi gör något bra och så ha ett (inbillat) rentvättat samvete.

85 kommentarer:

  1. "Att jag och några till påpekar att EU inte har fullmakt att besluta om en sådan sak noteras tyvärr inte alls."

    Intressant synpunkt.

    Hur tänker du att EU:s beslutsfattare borde notera (eller, som du säkert menar, rätta sig efter) den åsikt som du och några till företräder?

    Och varför just er då, i så fall? Varför skulle ni vara i en särställning i förhållande till resten av EU:s befolkning som kanske har en annan syn på saken?

    Åsikter finns det hur mycket som helst av. Sakkunskapen kan det vara klenare beställt med. Är det nu så helt säkert att den åsikt som du och några till företräder bygger på en korrekt uppfattning om vad EU-länderna verkligen enats om beträffande EU:s behörighet att styra exempelvis tillverkningen av fortskaffningsmedel?

    Vad själva sakfrågan beträffar, alltså rätten att förbjuda tillverkning av bilar med förbränningsmotorer från 2035: det var den tyska regeringen, som bland annat måste tillvarata den mäktiga tyska bilindustrins intressen, som in i det sista föreföll benägen att försöka stjälpa den utstakade politiken. De hade tysk grundlig kunskap om alla faktorer av betydelse i sammanhanget, inklusive de klimatrelaterade, och ändå fogade de sig i EU:s beslut om förbränningsmotorernas framtid. Deras sammanlagda kunskap väger nog ganska tungt mot åsikter som framförs av en del privatpersoner.

    Med detta sagt: elbilarna är säkert ett dyrt övergångsskede på väg mot annan kostnadseffektiv och miljövänlig teknologi. Den snabbare cirkulation av elbilar som du skriver om skapar ett nytt ekosystem för kostnadsbesparande återvinning. Men i väntan på det nya som sannolikt kommer är det rationellt att ingripa i relevanta processer som vi med nuvarande kunskaper faktiskt kan påverka.

    En spurgu bara

    SvaraRadera
    Svar
    1. En spurgu bara. Det handlar inte om en åsikt. Eller kan du visa på när Finlands riksdag har tagit beslut om att överlåta beslutanderätten i detaljfrågor som gäller Finland till EU? Kan du det så böjer jag mig givetvis. Detta handlar nämligen inte om att vara emot för att vara emot utan att vara emot för att EU har stulit vår självbestämmanderätt.

      "Den snabbare cirkulation av elbilar som du skriver om skapar ett nytt ekosystem för kostnadsbesparande återvinning."

      Det du ger uttryck för här är bara mera av samma önsketänkande som har skapat dagens problem.

      Radera
    2. Cirkulation av elbilar är INTE " ett nytt ekosystem annat än i en idiotisk Ekonomii" . Ett nytt ekosystem i betydelsen naturens kretslopp blir det aldrig så att det skulle bli hälsosammare på jorden. Ett nytt försök att säga att ser ni nu inte att teknosystemet var så destruktivt att varningarna går allt intensivare franm meda avläggarna av teknosystemet och dess frukter försöker varna både stora och små och raseriet och hungern efter mera " folkvälde" som ju moraliskt har gjort så många i västerlandet så fräcka att de går ut i sina styggelseparaders kunskap och försöker ständigt folkpartistiska nya ledare som kan göra deras av lydnad för Satan Lögnaren bortbrända samveten och kroppar lugna. Vi skall ha mera lön ropar man i västeuropa medan folk som århundrade efteer århundrade varit så gott som obetald arbetskraft vid uppbyggandet av det som vi i väster kallar informationssamhället och då vet vi att efter Noas tid då allt levande på Jorden utom Noa med familj som sedan ändå spridit ut sig i alla riktningar och liksom uppfyllt jorden gång efter annan. Det blir nog ingen ark för enbart en ny Noa med fru och tre söner med fruar som blir byggd i en så lögnaktig värld som var varnad efter Sodom och Gomorra . Det blir en dag i ett nu när Jesus Kristus blir Uppenbar för alla oberoende av tv radio eller annan kommunikation och Han kommer då att samla Alla folk ock släkter genom sina änglar. Och då är Domens Dag. Vi har nu i Finland i 106 år fått ett " fritt " land att bo i. Så som det ser ut; skall Gud ens ge oss 120 år när styggelseparaderna våldet kriminaliteten och t o m barna skändadnde och våldtäkter straffas så lindrigt att förövarna tror sig kunna och faktiskt fortsätter att hävda specialrättigheter medan de kommer ut ur fängelserna beredda att göra samma brott igen. Ulrik Fagerholm

      Radera
  2. Visst handlar det du skriver om en åsikt. Din uppmaning till mig att visa på riksdagens beslut om EU-medlemskap med allt vad därtill hör är faktiskt fullständigt absurd, då den jämställer en privatpersons åsikt och kunskapsnivå med den hos en kader av politiker och ansvariga, utbildade och yrkeskunniga tjänstemän som utarbetat ett fördrag på mellanstatlig nivå.

    Om EU-medlemskapet kan vi på lekmannanivå konstatera kort och gott: "Finland blev EU-medlem 1.1.1995." Det här kan alla förstå på sitt eget sätt. Eller så kan vi närma oss frågan ur en professionell synvinkel och hänvisa till detta i sammanhanget centrala dokument:

    https://www.eduskunta.fi/SV/vaski/HallituksenEsitys/Documents/rp_135+1994.pdf

    Det är en sak att läsa dokumentet, fast det kräver sin man det också. Det är något helt annat att förstå det lästa och att sätta in det i sitt sammanhang och förstå konsekvenserna av det. Försök gärna på båda två, det borde ta dig några år av studier innan du kommer till klarhet om innehållet i termerna, begreppen och sammanhanget.

    Och om du vägrar inse det förnuftiga i återvinning och det ändamålsenliga och kostnadsbesparande i att cirkulera komponenter i elbilar jämfört med att ta ut de erforderliga resurserna ur naturen så är du en önsketänkare själv, men dessvärre av den pessimistiska sorten och då sätter du själv punkt för en fortsatt dialog. Då önskar jag dig bara lycka till med den fortsatta agitationen.

    Samma spurgu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spurgun. Du gör detta alldeles för invecklat. Men jag förstår givetvis varför. Men om vi inlåter oss i en diskussion om en parentes så kan jag konstatera att det inte finns mer än två möjligheter här. Antingen har EU stulit ifrån oss beslutanderätten i en lång rad frågor och håller på att utvecklas till en förbundsstat utan att detta har genomgått den nödvändiga politiska processen. Eller så fanns detta med förbundsstaten med när vi röstade om EU - och då blev vi bedragna av våra "politiker och ansvariga, utbildade och yrkeskunniga tjänstemän" eftersom ingen knyste ett enda ord om någon förbundsstat när det begav sig.

      Radera
    2. Det är invecklat, EU:s lagstiftning finns i våra lagar och direktiv, för dem som vill veta hur det står till på riktigt, råder jag att bläddra igenom lagar, konstatera att det är ren smörja att påstå att EU stulit beslutanderätten. Där det nämns att vi ska följa EU:s direktiv, där följer vi EU:s direktiv. Och vice versa.

      Men till Kristians påstående om att EU inte skulle ha fullmakt. Vi har i och med inträde till EU förbundit oss att gå igenom vår lagstiftning och till vissa punkter förenhetliga den, det har alltså varit villkoret. Då det gäller fordon, hittar vi ju den lagen i Finlex. Istället för att läsa rysk propaganda, är det mycket mer tillförlitligt att läsa lagen:

      https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2021/20210162

      "I ett avtal enligt 67 § i fordonslagen om tillsyn över produktionens överensstämmelse med kraven ska det avtalas om

      1) de tillsynsförfaranden som avses i 66 § 3 mom. i fordonslagen och som åtminstone innefattar rutiner som motsvarar förfarandena enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/858 om godkännande av och marknadskontroll över motorfordon och släpfordon till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon, om ändring av förordningarna (EG) nr 715/2007 och (EG) nr 595/2009 samt om upphävande av direktiv 2007/46/EG (ramförordningen om bilar och släpfordon till dem), Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 168/2013 om godkännande av och marknadskontroll för två- och trehjuliga fordon och fyrhjulingar (ramförordningen om fordon i kategori L), och Europaparlaments och rådets förordning (EU) nr 167/2013 om godkännande och marknadskontroll av jordbruks- och skogsbruksfordon (ramförordningen om traktorer och släpfordon till dem), eller i bilaga 2 till överenskommelsen om förenhetligande av villkoren för typgodkännande av utrustning och delar till motorfordon samt om ömsesidigt erkännande av sådant godkännande (FördrS 70/1976) (Genèveöverenskommelsen)"

      Varför kan du inte Kristian visa källan du använt för att skriva inlägget? Det är ju helt klart inget annat än lögn och oxdynga som du öser ur.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Varför behöver jag visa någon källa jag använt för att skriva inlägget? Min huvudpoäng är denna, som jag skriver klart och tydligt: Det allvarligaste är det samma som vidlåder i princip alla klimatpolitiska beslut - man tar ett beslut som styr utvecklingen i en viss riktning utan att först se till att det finns realistiska möjligheter att ersätta sådana saker som förbjuds.

      Detta är min egen slutledning på basen av det vi ser hända idag. Till sådant behöver/kan man inte ange någon källa. Igen försöker du förvirra.

      Radera
    4. Livet är nu bara invecklat. Du kan inte köpa ett program till din dator, en app till din telefon, en tjänst i en bank eller lyfta ett lån utan att bli tvungen att acceptera och underteckna ett avtal på kanske tiotals sidor. Du kan hoppa över texten och skriva under direkt, men texten är likväl bindande för båda parter. ETT avtal för EN person kan vara TIO sidor. Ett omfattande avtal för fem miljoner finländare i grupp behöver lite mera text än så om det ska vara nån mening i det.

      Du försöker förenkla saker och ting till en simpel moralfråga om huruvida medlemskapet från början innefattade tanken på en förbundsstat eller inte och om det var bedrägeri eller inte.

      Från allra första början fanns flera tecken på en djupare gemenskap av statskaraktär: gemensamt parlament, gemensam valuta, gemensamma yttre gränser, gemensam lagstiftning, bara för att ta de tydligaste exemplen. Faktorer som bidragit till inre trygghet i medlemsländerna, utan tvekan.

      Livet är dynamiskt, inte statiskt. Det gäller såväl individer som sammanslutningar av alla slag: vi förändras hela tiden på grund av inre processer och yttre hot. Antingen anpassar vi oss eller stannar i utvecklingen och går under. Detta gäller även EU, dess medlemsländer och medborgarna i dessa. Därför fattas det beslut och för detta ändamål behövs det omdömesgilla ansvarstagare.

      Ingen kunde för 50 år sedan förutse problemen med och hoten mot dagens samhälle. Någon måste se verkligheten och ta nödvändiga beslut. Detta gäller även EU: verktygen för olika slag av krishantering gavs vid Finlands inträde i unionen, men ingen kunde rimligtvis förutsättas känna till i vilka situationer de i framtiden skulle användas. Är det här rättvist? Accepterade vi det medvetet från början? Nej och nej, åtminstone på individnivå. Livet är orättvist men det går vidare.

      Spurgun

      Radera
    5. Spurgun. Som jag redan sade är jag inte emot för att vara emot, utan det handlar om demokratiska principer. Ska EU vara en förbundsstat, t.ex., är detta något vi i Finland behöver ta beslut om. Det räcker inte med folkomröstningen anno dazumal eftersom det då inte var tal om någon förbundsstat.

      Radera
    6. Den här diskussionen började med en invändning mot EU:s rätt att (för Finlands, eller möjligen Kristian Nymans del) besluta om förbud mot nyproduktion av bilar med förbränningsmotorer. Av någon anledning har den övergått till frågan om en förbundsstat.

      Rätten att begränsa handel och produktion fanns med från första början. Otaliga är de lustigheter om nymornade maktfullkomliga byråkrater som från början fattade beslut om bananers och gurkors kvalitet (böjningsgrad) bland annat. Mera seriöst handlar det om direkt hälsorelaterad kontroll av komponenter i livsmedel och läkemedel samt överlag import från icke-EU-länder. Generellt har ingen haft någonting att invända mot det berättigade i denna övervakning, som även inbegriper rätten att exv. ingripa mot tillverkning av förbränningsmotorer i framtiden.

      Det går säkert bra för den som vill att diskutera huruvida EU ska vara en förbundsstat eller inte. I praktiken gick det tåget för länge sedan. På EU-nivå har vi alla de institutioner som är kännetecknande för statsmakter. På grund av delvis oförutsedda kriser har det inbördes beroendet medlemsstaterna emellan fördjupats så det fått karaktär av ödesgemenskap. Konsolideringsprocessen är så långt framskriden att det är meningslöst att diskutera dess existens. Den är ändå inte total, vilket innebär att den som vill alltid kan initiera en diskussion om att lämna gemenskapen. Britterna inte bara diskuterade. De fattade beslut, ett som de flesta senare bittert ångrat sig.

      Spurgun

      Radera
    7. Spurgun. Notera, igen en gång, att det som diskuteras är en parentes i den text jag skrev.

      "Konsolideringsprocessen är så långt framskriden att det är meningslöst att diskutera dess existens"

      Jag noterar att du anser att demokratin därmed alltså kan kastas på sophögen. Eller bör det du skriver förstås på annat sätt?

      Radera
    8. Du förenklar ad absurdum som vilken populist som helst. Naturligtvis ska det jag skriver förstås på annat sätt. För att förstå det här behöver man förstå vad som avses med demokrati och inse skillnaden mellan demokrati som beslutsprocess å ena sidan och nationalstaten som struktur å den andra.

      Spurgun

      Radera
    9. "kan du visa på när Finlands riksdag har tagit beslut om att överlåta beslutanderätten i detaljfrågor som gäller Finland till EU?"

      https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1994/19940103#idm45053758397168

      Nöjd?

      Radera
    10. Spurgun. Hur ska det då förstås? Som jag ser det kan det du säger inte förstås på annat sätt än så som jag tolkar det.

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Nu misstolkar du å det grövsta. Ingen lag kan innebära en fullmakt in blanco att ge över all beslutanderätt i framtida frågor.

      Radera
    12. Ditt problem är att du (inte bara här) förenklar komplexa frågor till banalt svartvitt tänkande och rör ihop begrepp på ett sätt som omöjliggör analytisk argumentation. Då kan invecklade fenomen avgöras av mannen på gatan, vid behov med våld, medan yrkesfolk med gedigen specialutbildning avfärdas som korrupta aktörer med obskyra och dubiösa motiv. Du kanske protesterar indignerat mot dessa insinuationer, men ditt tredje stycke kl 9.40 visar med all önskvärd tydlighet att jag har rätt.

      Nåväl. Demokratin som styresskick har inte förvunnit någonstans. Vi har under några år haft presidentval, kyrkoherdeval (Pedersöre), församlingsval och kommunalval, för att nu ta några exempel, vilka alla tyder på att demokratin fungerat. Vi har riksdagsval på gång som tecken på att demokratin fortfarande är i kraft och vi ser redan ett visst intresse för nästa presidentval.

      Republiken Finland har kontinuerligt förändrats under hela sin 105-åriga existens och har inte på länge varit vad den var år 1917. Medborgarnas rättigheter och skyldigheter är i dag inte längre vad de var 1917. Finlands självständighet har under hela republikens existens realiter kontinuerligt modifierats i förhållande till geopolitiska maktkonstellationer utan att folket hörts i för ändamålet utlysta val. Det här är allt kunskaper på grundskolenivå och borde inte bli föremål för diskussion.

      Livet är komplext och svåröverskådligt, även samhällslivet. Den som försöker förenkla allting närmar sig tyvärr rubriken för detta blogginlägg.

      Spurgun

      Radera
    13. En självständig stat har i statskunskapen traditionellt definierats som en stat som har den högsta beslutandemakten på eget territorium. Nu har denna makt överlåtits till EU-parlamentet i Bryssel. På vilka grunder anser "Spurgun" att Finland fortfarande är självständigt?

      Radera
    14. En väldigt viktig fråga Johan !

      Radera
    15. Kan du Johan citera den lag som sidsteppat Finlands grundlag, du kanske känner till grundlagen där president och riksdag nämns? Senast jag ögnade igenom den stod den oförändrad. Ingen vet förstås vad du menar med "högsta beslutandemakten", om den relateras till ämnet förbränningsmotorer, så är vi nog inte eniga om "högsta" beslutandemakten....

      https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1999/19990731

      Radera
    16. Kunde du Kristian säga vad jag misstolkar, det är en länk till lagen om hur EU:s lagar och förordningar ska beaktas och anpassas i Finland. Citatet innan länken är din fråga, Kristian. Vad är det du egentligen söker? Vet du ens vad du söker?

      Radera
    17. Johan Lumme. Vad jag anser om Finlands självständighet är mindre intressant. Då är Finlands självständighet i förhållande till andra länder viktigare.

      Ett lands självständighet har många dimensioner. En är den folkrättsliga aspekten, som för Finlands del innebär utropande av självständighet, en på lag grundad fungerande statlig förvaltning, en egen flagga, eget försvar samt andra staters erkännande av självständigheten. Formellt finns det fortfarande år 2023 ingenting att invända mot det här.

      Granskar man självständigheten ur pragmatisk politisk synvinkel blir bilden lite mera nyanserad eller diffus. Absolut självständigt kan ett land vara om det är praktiskt och ekonomiskt fullständigt oberoende av alla andra, dvs isolerat och till alla delar självförsörjande. Vartenda land i världen är i detta nu endast relativt självständigt, där självständigheten inskränks av de politiska och ekonomiska supermakternas öppna eller hemliga inflytande, bi- eller multilaterala handels- och försvarsförbindelser länder emellan samt de multinationella företagens öppna eller fördolda inverkan på ländernas in- och utrikespolitik. På grund av sakens natur är allting inte vare sig formellt avtalat eller dokumenterat, ibland inte erkänt eller ens medvetet.

      Det här var nu inte avsett som ett utförligt svar, men kanske kan det ge lite perspektiv på frågans komplexitet?

      Spurgun

      Radera
    18. Vad tvistar ni om egentligen. Vårt Land såldes ut till Eu p g a rädsla att vi skulle bli efter i utvecklingen. Den politiska eliten med intressen i affärslivet och falsk frihet ville vara med i Europeiska Unionen. Men man hade så bråttom att det inte gick lagenligt till ens efter den tidens Grundlag. Kolumn i hbl en gång i tiden berättade det. Samme man blev senare eu- parlamentariker. Ock presidenterna i Finland hade alla böjt sig och utnyttjade inte sin rätt att inte stadfästa sådana Lagar som stred mot Guds Lag och Evangelium. Ulrik

      Radera
    19. Faktalobby, det är riktigt att grundlagen finns kvar i kodex. Det är inte det saken gäller utan om vi i realiteten besitter den självständighet som den förutsätter.

      Spurgun skriver: "Vartenda land i världen är i detta nu endast relativt självständigt." Det stämmer att det är en avvägningsfråga. En pol dr från Åbo Akademi höll med mig om att man kan ifrågasätta huruvida Finland längre är självständigt efter EU-beslutet, och var benägen att själv vara närmare ett 'nej' än ett 'ja'.

      Det var ett försiktigt sätt att uttrycka saken. Den flagga du nämner är inte omistlig och det finns småstater i Europa utan försvar. Möjligen kan vår självständighet till nöds alltså inrymmas i den hypotetiska möjligheten att utträda ur EU.

      Storbritanniens utträde gav utan tvivel landet mera 'självständighet' men det är också motsägelsefullt att komparera ett sådant substantiv.

      Ja, frågan är komplex och pragmatisk. Men jag har inte sett tecken på att Finland skulle vilja eller våga hävda sig i förhållande till EU. Sverige har dock behållit sin valuta, till priset av ett medvetet löftesbrott, och denna lögnens väg kan ju inte heller rekommenderas.

      Radera
    20. Spurgun. Allt är inte så komplicerat som du försöker få det till. Jag begriper vad du är ute efter, men det fungerar inte. Ibland kand et vara bra att ta ett steg tillbaka och se på det hela lite mer svartvitt. Givetvis inte så att man glömmer detaljerna, men om man låter sig drunkna i dessa blir synen definitivt grumlad. Vilket du med all önskvärd tydlighet visar oss.

      Radera
    21. Förvirringslobbyn. Jag skrev klart ut vad jag menar. Läs det så kanske du förstår!

      Radera
    22. "Allt är inte så komplicerat som du försöker få det till."

      Nej, allt är inte komplicerat. EU är däremot en komplicerad sammanslutning, liksom nationalstatens självständighet i sig och i förhållande till de internationella relationerna på olika plan. Plus det mesta andra i livet.

      För den påstådda enkelhetens skull kan kurvorna dras räta i gatans parlament, så som på den här bloggen. Om du genar i en tvär kurva kör du till skogs; kör du rakt på en serpentinväg faller du ner i en avgrund. För dem som inser realiteterna och rättar sig efter dem, dvs tar sig fram där det verkligen går, fortsätter livet.

      Det jag velat visa här är att jag värdesätter kunskap och insikt framom åsikter.

      Spurgun

      Radera
    23. Spurgun. Och som jag konstaterade handlar detta inte om åsikter. Men fortsätt du för all del att tro det...

      Radera
    24. Har du själv visat prov på kunskap och insikter då? Allt förenklas tills diskussionen blir meningslös. Men fortsätt med det du, om du ser nån mening i det.

      Spurgun

      Radera
    25. "...riktigt att grundlagen finns kvar i kodex. Det är inte det saken gäller utan om vi i realiteten besitter den självständighet som den förutsätter."

      Först ska vi då fråga oss vem som är "vi" i ditt spörsmål. Är det demokratiskt hela Finlands folk, eller upplever denna lilla minoritet i en liten minoritet, i en minoritet, att "ni" inte är en del av demokratin? En ytterhöger religiös grupp, i en troende grupp, i en finlandssvensk minoritet? Självklart är ni väldigt långt från att uppleva att beslutanderätt skulle på något vis vara avgörande av vad ni tycker. Majoriteten av Finlands folk ville ansluta sig till EU, och har vi demokrati, så får resten sälla sig till gruppen. Godkänner man inte det, så ska man inte heller prata om demokrati.

      "Självständigheten" handlar väl om vem som påverkar och röstar om Finlands angelägenheter, som stat. Eftersom du lämnar de odefinierat, har du säkert ett syfte med det. Om du med självständighet menar att "ingen ska lägga sig i vad vi beslutar" så får det ju givetvis en annan betydelse, då skulle man kanske, för att undvika missförstånd, använda "oberoende". Men igen, som ultrahöger religiös finlandssvensk är det ingen större praktisk skillnad för er om vi hör till EU eller inte.

      Om vi håller oss till Kristians exempel med förbränningsmotorer, så ska jag upprepa det som ingen av er vågade kommentera, hur mycket har vi haft att säga till om biltillverkningen i Tyskland före 1995? För att underlätta, kan jag ge svarsalternativ: a) ingenting alls b) en del c) mycket. Jag håller inte andan i väntan på svar dock...

      Vi kan ju hålla oss kvar på tiden innan 1995, och då kan jag ju fråga hur oberoende vi (ni) var av alla lagar och förordningar då? Fick skogsägarna avverka utan att bry sig i regler? Var man beroende av olika styrmekanismer gällande val av energiformer? Köpte vi nya bilar från Indien utan katalysatorer?

      11 procent av vår lagstiftning beräknas ha anpassats till EU, i Kristians exempel på ett positivt sätt, eftersom vi kan numera rösta om det ärendet. Håller vi oss till samma område, kan vi kanske räkna mopedbil som positivt också, även fyrhjulingar och extra långa långtradare (sett ur speditörernas synvinkel). Som jag presenterat statistik tidigare, så har folket helt frivilligt köpt elbilar, och det kommer knappast att vara nån fråga 2035, och de som vill köra med bränslebilar får ju göra det. Kör du med en gammal bil till Tyskland, måste du ha ett blått e-märke i rutan för att få komma in till större städer, ingen som gråter över det där inte.

      Hela inlägget är ju inget annat än lånad propaganda, på ett naivt sätt vill man försöka antyda att vår självständighet är i fara för att vi inte får om 12 år fortsätta tillverka bilar med förbränningsmotorer. Vilket vi inte gör nu heller. Vi kommer fortsättningsvis att få köpa NYA bensin och dieselbilar fram till 2035, därefter kan vi köra gamla dito men våra körkort hinner dras in innan det skulle påverka oss personligen. Syftet med propagandan är knappast att strida för Kristians rätt att köpa en dieselbil då han har passerat 80 år, utan att skapa osämja bland folket.

      Radera
    26. Faktalobbyn citerar mig och riktar sedan sitt inlägg till någon annan.

      Den definition av 'självständighet' han efterlyser, gav jag som den gängse inom statsvetenskapen: högsta beslutandemakt eller -rätt på eget territorium. Sedan gav "Spurgu" en del exempel på hur denna uppkommer i teori och praktik, bl.a. genom andra länders erkännande.

      Ytterhögern? Jag har aldrig röstat på något högerparti och gör det inte nu heller. I Helsingfors var jag kandidat för Liberala folkpartiet innan det miste sin liberala prägel och uppslukades av Centerpartiet.

      Vad miljöfrågorna gäller, är jag nog mera grön än de Gröna.

      Radera
    27. Johan, du lät bli att kommentera det mesta av vad jag skrev, betyder det att du håller med om att Finland har aldrig tidigare haft rätt att lägga sig i biltillverkningen i Europa? Eller att begränsningen kommer knappast att påverka nån av oss personligen? Eller att vi alltid levt med begränsningar och direktiv i Finland, långt före EU?

      Hur många visste att utan lagstiftning utgjorde laddbara bilarna över 42 % av alla sålda bilar 2022? Om jag får gissa så har köp av förbränningsbilar upphört innan 2035...
      https://vare.fi/sahkoautojen-huippuvuosi-2022/

      Radera
    28. Tyvärr, Faktalobby, bilindustrin och den tekniska sidan vet jag mycket litet om. Men personligen skulle jag kraftigt begränsa användningen både av bränsledrivna bilar och elbilar. De är onödiga framför allt i städerna. Mera bussar, mera tåg!

      Det är klart att vi alltid haft rätt att "lägga oss i". Om medlemskap i EU ger inblandningen mera eller mindre eftertryck, vet jag inte. Om vi regelmässigt alltid är av samma åsikt som de andra, är det ju egalt rent politiskt.

      Och det är inte procedurer eller eventuell röstvolym jag är intresserad av eller insatt i, utan det är den moraliska sidan av saken som får mig att motsätta mig vårt medlemskap i unionen.

      Ett Finland som är ett föredöme i alla frågor om frihet, samvete och rättvisa skulle förfoga över en samvetets tordönsstämma som skulle påverka all verksamhet i Europa, också den bilproducerande som jag alltså är hopplöst okunnig om.

      "Dåligt sällskap är goda seders fördärv."

      Radera
    29. Varför ger man inte gasbilarna en chans? Vi har bioavfall i stora mänder som kunde tas tillvara, gas som hela tiden strömmar upp i tomma intet. Orsaken är Pengar, Pengar, makt , politik och koruption,förr var det krokiga bananer och gurkor nu är det elbilar i morgon massaved som inte får eldas m.m. mvh John Lassfolk

      Radera
    30. Johan, många tänker som du, och skaffar elbilar. Precis som försäljnngsstatistiken säger för 2022. Att bli rabiat för att man inte ska få köpa nya bensin eller dieselbilar är lite överdrivet.

      "Det är klart att vi alltid haft rätt att "lägga oss i"."

      Då det gäller vad Tysklands regering beslutat om tysk biltillverkning, så har vi inte haft det minsta att säga till om innan EU. Bilar som varit godkända i andra europeiska länder, har också varit godkända i Finland, och där har vi inte gjort annat än tillåtit att de registreras för trafikbruk. Ingen har frågat oss före 1995 vad vi anser om hurdana bilar som får tillverkas. Men den möjligheten, teoretiska dock, har öppnats efter ingången i EU.

      Jaha, moraliska sidan, det var en helt ny infallsvinkel. Men det går ju att byta om det visar sig att en tidigare infallsvinkel inte höll riktigt. Så vad är det för moraliska dubier att höra till EU då, om man vågar fråga?

      Sista stycket i din kommentar är för diffus, abstrakt och intetsägande för att jag ska kunna kommentera. Jag vet inte vad du försöker säga med det. Hur något lands samvete(?) skulle gå utöver alla andras val av beslut har jag svårt att tro, och då Finland sålde 42 % elbilar förra året, så är väl nog samvetet och rättvisan att utgå från att det nästa år stigit över 50 % och då röstar man, i rättvisans namn, för att förbjuda förbränningsmotorer.

      Radera
    31. Bästa Faktalobby, du för vidare ett samtal om bilar som jag är både oinsatt i och ointresserad av. Jag har inte tagit ställning för eller mot något på det området.

      Skall jag någonstans, brukar jag gå - om sträckan är under hundra kilometer.

      Moraliskt kan vi börja med storleken. Ju större sammanslutning, desto mindre kan de enskildas röst bli hörd. "Litet är vackert" är ett slagord med mycket sanning i.

      Och med storleken följer automatisering och digitalisering som försämrar servicen särskilt för äldre personer. En gammal mänska kan inte längre gå till posten eller banken - kontoren har dragits in. På den formellt tvåspråkiga ort där jag bor, har det blivit i praktiken omöjligt att få tala svenska även i statliga och kommunala ämbetsverk. Vad hjälper lagens bokstav om ingen förstår vad man säger, när man hänvisar till den?

      För en gammal närpesbo som talar boåd inhemsk men bare na lete finsk, är det naturligtvis förödande.

      Finland är ett gammalt kristet och lutherskt land. Den överväldigande majoriteten av invånarna i EU är ateister eller anhängare av den romerska kyrkan med all vidskepelse och avgudadyrkan - t.ex. Mariadyrkan - som den omhuldar.

      Vad gemensamt har vi med dem? Också de som lämnat kyrkan och kristen tro, bär med sig det kulturella arvet. EU gynnar de rika och välutbildade och gynnas av dem.

      En första, enkel gest av solidaritet med de fattiga och små är att lämna unionen.

      Radera
    32. Förvirringslobbyn. Du klarar inte av att släppa detta, trots att jag redan grundligt visat hur fel du resonerar. Men för all del, fortsätt du om du vill...

      Radera
    33. Johan, du började säga emot, trots att du säger att du är både okunnig och ointresserad. Jag fortsätter på Kristian teori och argumentation, länkar till fakta och lagen, men ändå verkar du stå kvar på propagandamakarens sida. Men, välj då för all del någonting sådant som du är kunnig i, visa hur lagen har gjort oss osjälvständiga, så kan vi fortsätta från det?

      Kristian, du tjatar om nånting som inte skett, jag har frågat var du anser jag resonerar fel (jag resonerar inte ens, jag tar fram fakta om ditt exempel som dissekerar dina argument av sig själv) och dina kommentarer bara visar att du inte kan ge dig in och diskutera ämnet.

      Men om du tillåter så fortsätter jag med att dissekera resten av inlägget. Det är som sagt nyttigt att hålla sig ajour med det som händer, och speciellt det man argumenterar kring. Din oro är elbilar som skrotas, och Reuters har inte undersökt vad som händer på skroten. Du säger att "många bilar" har blivit skrotade, i SVTs nyhet handlar det om TVÅ bilar, en i Norge, en i Sverige. I Sverige rullar 37 994 Teslor, av dem är 43 skrotade: https://www.car.info/sv-se/tesla/stats?from=2022-04&to=2023-03&vd=1.2.3.4&tcs=registered&tcg=scrapped&tcf=registered&tci=
      I Norge var 80 % av alla nya bilar 2022 elbilar, och tänk, utan att de är i EU. https://www.vibilagare.se/nyheter/nu-ar-fyra-av-fem-bilar-i-norge-eldrivna

      Men låt oss fortsätta på spåret. Det att en bil skrotas, betyder inte att den inte skulle ha något värde, antingen blir den till reservdelar, och det är mycket vanligt att två krockade bilar blir till en hel, men batterierna kan användas till annat också. Batterierna tas tillvara från krockade bilar, och återanvänds vid solenergianläggningar, laddas upp på dagen och kan avge el på natten. https://www.advancedenergy.org/2021/11/16/electric-vehicle-battery-reuse-and-recycling/
      Teslas batteri består av 16444 likadana moduler, oskadade tas tillvara och kan monteras i nya batterienheter.
      Många biltillverkade har egna projekt och anläggningar för återanvändning av battericeller: https://blog.ucsusa.org/hanjiro-ambrose/the-second-life-of-used-ev-batteries/

      Efter all dess fakta, blir väl responsen igen att jag inte förstår nånting... :D :D


      Radera
    34. Faktalobby, självständighet är sist och slutligen en inre frihet, en autonomi i förhållande till mänskors tycken och meningar. Om detta skriver Paulus: "För att vi skulle vara fria har Kristus frigjort oss. Stå därför fasta och låt inte något nytt träldomsok läggas på er." (Gal. 5:1)

      Det går ofta inte att påvisa ett exakt ögonblick när en styrelseform övergår till förtryck och tyranni. Men att så har skett, finns det många exempel på och eftervärlden har inga problem med att klassificera exempelvis nazismen och stalinismen som sådana.

      Vi bevittnar en ständigt pågående maktkoncentration inom EU och vi är utsatta för en ständig flod av förordningar och bestämmelser som inskränker vårt livsrum. Det sker en likriktning av språk och tänkande och då avser jag inte de olika nationalspråken utan det ordförråd och det förråd av begrepp som medierna påtvingar oss för att reflektera över tillvaron - Orwells "1984" ger en belysning av denna process.

      Den kristna och den lutherska friheten består framför allt i friheten att förkunna evangelium. Nyspråket strävar till att bemäktiga sig också företeelser som är naturgivna och självklara och pervertera dem - i denna blogg har man t ex livligt diskuterat distinktionen man / kvinna.

      Om jag förstått dig rätt, menar du att ett tredje kön plötsligt uppstår när EU så beslutar. Jag åter menar att ingen lagstiftning kan ändra på det i skapelsen givna. Eller med andra ord: demokratin står inte över verkligheten. När den vill göra det, har den förvandlats till tyranni, oavsett om den har en majoritet bakom sig eller inte.

      Dina statistiska uppgifter kan vara riktiga och dem får du diskutera med andra. Men jag talar om en stigande vantrivsel med och ett obehag i ett samhälle som blir allt mera främmande för kristen frihet. Yttrandefrihetens kärna ligger inte i rätten att häda det heliga och missbruka Guds namn eller att försöka chockera medmänskor med någon inbillad frigjordhet, utan i rätten att kalla saker och ting vid deras rätta namn.

      Radera
    35. "Det går ofta inte att påvisa ett exakt ögonblick när en styrelseform övergår till förtryck och tyranni. Men att så har skett, finns det många exempel på "

      Du vet inte när, och du vet inte vad (fortfarande inga exempel), och då irrar du också iväg till att det har att göra med den inre självständigheten. Vore säkert bra att försöka hitta den egna röda tråden, för nu har du vänt ut och in på kappan så fodret är upp och ner och avigt....

      "Vi bevittnar en ständigt pågående maktkoncentration inom EU..."

      Ta gärna exempel som faktiskt belyser det du försöker påstå, Kristians exempel med bilarna bevisar bara motsatsen, att makten inte längre finns bara i Tyskland, utan i alla EU-länder. Har du, eller har du inte några exempel på "maktkoncentration"?

      Jag har läst 1984, faktiskt fått låna första upplagan i original. Läste den också på nytt nu då den kom i pocket. Ge gärna exempel på hur termer ersatts, vore väldigt intressant... Och kom nu inte med "det tredje könet" för det har inte ersatt någon term, i motsats till Orwell, där man upphörde använda vissa ord, förenklade dem, och lät vissa bli att lära sig dem så de skulle fördummas. Nu väntar jag att du har liknande exempel att ge.

      Ja, då är vi där igen, att blanda sig i andras sexualitet. Vore det inte Johan dags att låta bli tänka på andras genitalier? Det är fint att du har frihet att välja både sexualitet och tro, men tänk noga på att det har också alla andra människor. Utan inblandning av religiösa förståsigpåare. EU har nu ingenting att göra med ett tredje kön, det är beslut som varje land gör själv. I Tyskland beslöt man 2018 att det finns ett tredje kön, men det visste ni förstås inget om, eftersom era propagandakällor vill knappast förmedla sådant som skulle vara ett hinder i er agenda att försöka stoppa vad folk vill ha för bokstäver i sina pass. Men som du säger: verkligheten står inte över demokratin, oberoende vad demokratin vill tänka, så lever många människor med olika uppfattningar om sina kön. De som vill lägga sig i vad andra borde tänka om sina penisar och vaginor, klassas nog som pervon.

      Ja, det är tråkigt om du inte klarar av att det finns folk som tycker annorlunda än du, men det är ditt problem. Med sista meningen vill du alltså säga att ni som tycker er tolkning av bibeln är rätt, får häda bäst ni vill, men andra vägen går det inte? Ni som borde vara trygga i era binära uppfattningar om kön, blir chockerade, men annars håller ni inte tillbaka med att ständigt påpeka hur fel dessa människor är i den bild ni har av samhället.
      Normalbegåvade förstår nog hur urbota dumt det låter.

      Radera
    36. Faktalobbyn, du äger verkligen en förmåga att blanda bort och förvirra! Det är inte avsett som ett nedsättande omdöme, det är bara en iakttagelse: pådyvla meddebattören en främmande åsikt och angrip den sedan utan att förtröttas och utan att bry dig om hans protester! Så arbetar många politiska partier, droppen urholkar stenen.

      Men vi bör ta varandra på allvar och spaltutrymmet kostar ju ingenting.

      - Vad nazismen beträffar var 1933 en avgörande vändpunkt. Då fick nazisterna en majoritet av rösterna i Tyskland i formellt demokatiska val.

      - Vad stalinismen beträffar, kan maj 1941 ses som en avgörande tidpunkt för maktcentraliseringen. Då efterträdde Stalin Molotov som ordförande för folkkommissariernas råd och han blev därmed överhuvud för både partiet och staten.

      - Vad Europeiska Unionen beträffar, är den en byråkrati och till dess väsen hör att den långsamt kväver medborgarnas frihet. Max Weber talade om en rationalitetens järnbur och han menade att denna utveckling inte låter sig hejdas. Den utmärks av att individuella hänsyn inte kan tas, vilket i början av utvecklingen garanterar likhet inför lagen men efterhand leder till att mänskor mänskorna blir maktlösa och ansiktslösa offer för byråkratväldet. (En skönlitterär illustration till detta finner man exempelvis i Kafkas Processen.)

      Ditt tal om "intresse för genitalier" har inte heller någonting att göra med sakfrågan. Det som saken gäller är att man vill, eller säger sig vilja tillmötesgå ett inbillat behov hos olyckliga mänskor att i en otyglad subjektivitet på livets alla områden finna något slags "självförverkligande". Därmed blir den springande punkten vilket detta själv är som skall förverkligas.

      Frågan om mänskans kön är central just nu inte pga det intresse sekundära karakteristika väcker inte eller inte väcker hos dig eller mig, utan för att den dels angriper Bibelns första ord och skapelseberättelse - vad det är att vara mänska och vad vi skapats till - och dels för att den så tydligt visar den förvirring och olyckliga hjälplöshet i samhället som drabbar dem som tagit nyspråket på allvar.

      Om mänskan innerst inne är god och allt vi kallar ondska bara är brist på kunskap, då borde självförverkligandet redan för länge sedan ha lett till ett lyckorike där det predikats och trotts. Men vi ser inga tecken på att ungdomar i sådana länder är mera harmoniska och tillitsfulla än tidigare generationer eller att man där lyckats lösa de problem som orättvisor skapade av girighet, rovdrift i naturen och framför allt hotet om förintelsekrig utgör.

      Den kristna synen på mänskan är därför den realistiska: hon är ond av naturen och endast försoning och förlåtelse kan göra henne hel. Hon är inte sin egen skapare utan beroende och avhängig av Gud.

      Det är ju väl, som du skriver, att "normalbegåvade" förstår hur "urbota dumma" mina tankar är. Vi som är klenare till förståndet får trösta oss med att luthersk tro och förkunnelse gjort att de nordiska länderna ännu idag erbjuder tolerans och frihet i öppen debatt i högre grad än många andra.

      Att envist fråga efter fakta och bevis är en vällovlig vana men tyvärr hade Hegel rätt när han sade att Minervas uggla flyger i skymningen. Vi förstår i efterskott men vi måste leva i förskott. Däremot ser och erfar vi tidens tecken och kan avgöra när utvecklingen går i fel riktning.

      Radera
    37. JOHAN LUMME

      sluta med dina skriverier. De år bara skit.
      Du kan mejla med din kompis Fagerholm, Ni år på samma nivå.

      Radera
    38. Tack att jag får räknas med Lumme. Tyvärr orkar jag inte gå lika långt som han i detta läget... Ulrik. Men jag orkar gå till posten och banken. Det gör inte många i det område där jag bor. Fagerholm

      Radera
    39. Måhända du blir förvirrad, men större delen av min kommentar var följdfrågor till din egen kommentar. Vi tar det igen:

      jag ville du skulle ge konkreta exempel på hur självständigheten äventyras, men det kunde du inte, utan började prata om den inre självständigheten, med ett bibecitat. Jag antar att du blev förvirrad då du inte kunde förklara vad ditt mantra bygger på.

      jag frågade om ord som skulle i Orwells stil likrikta vårt språk, men du blev väl även förvirrad här då du inte hade ett enda exempel.

      Det var inte jag som tog upp frågan om könet, utan du, kanske blev du förvirrad även av det. Jag upprepar: vi har alla rätt till vår egen tro och sexualitet, ingen kan komma och säga vad Johan ska tro eller vad han tycker finns i underkläderna, och samma gäller andra vägen. Du kan vifta med din bibel bäst du vill, men det ändrar inte det faktum att flickor med testiklar, pojkar med äggstockar eller oberoende fysiska tecken, ska få välja bokstaven i sina pass och andra handlingar. Om du fortsättningvis vidhåller att det du har att komma med om andras genitalier och kön, finns det inget kristligt överhuvudaget i ditt handlande.

      "Frågan om mänskans kön är central just nu"

      Det är nog av all orsak att ta sig en funderare varför man tycker så. Varför skulle man se det som centralt att tänka på andras kön?


      "Vi som är klenare till förståndet får trösta oss med att luthersk tro och förkunnelse gjort att de nordiska länderna ännu idag erbjuder tolerans och frihet i öppen debatt i högre grad än många andra."

      Så länge du inte tolererar att andra inte upplever sig passa in de två könen, ska du nog sluta prata om tolerans, åtminstone för din egen del.

      Att aldrig basera varandet på fakta eller bevis är också en vällovlig vana, det är din rätt för allt som rör dig eget liv, men inte för andras, eftersom de har också rätt för sig. Mind your own business.


      Skojigt att du tog in Hegel med hans kunskapsbyggande, tes, antites och syntes. Han skrev ju också om att nuet inte längre finns så som vi upplevde det, det har redan förändrats. Eftersom han inte talar om att komma till en statisk sanning som varar i evighet, kastar det ett lite annorlunda ljus på Minervas uggla. Men om Tegel ändå ser detta spörsmål så här: filosofiskt ser vi det först senare hur rätt det var att låta mänskan välja kön själv, i mörkret ser vi inte rätta valet. Eftersom Hegel menar att syntesen leder hela tiden till nya teser, är denna tolkning av Minervas uggla närmare till hands.

      Radera
    40. Faktalobby, du ber om konkreta exempel på hur självständigheten äventyras. Jag kan verkligen inte se något mera konkret än det jag gett: att vi frånhänt oss den högsta beslutanderätten på vårt eget territorium! Lika konkret: genom folkomröstningen om anslutning.

      Mera konkret än så kan jag inte bli. Vi är inte längre självständiga, inte enligt den traditionella statsvetenskapliga definitionen. Vår riksdag kan inte fatta andra beslut än sådana som godtas och bekräftas i Bryssel. Skulle den göra det, kräver Bryssel genast rättning i ledet.

      De orwellska orden är, som jag skrev, element i ett lyckospråk. Det är inte så mycket fråga om nya konstruktioner påbjudna av överheten (sådana som 'hen') utan man ger de gamla ett nytt innehåll. Positivt laddade ord som 'jämställdhet' eller 'jämlikhet' kommer att stå för sin raka motsats - att man förtrycker mänskor genom att förneka och uteslutna givna skillnader. Kvinnor ges maskulina attribut, män feminina. 'Yttrandefrihet' blir strafflöshet för hädelser och perversioner i stället för friheten att tala om för makthavarna att deras förehavanden är genomskådade.

      Visst kommer man att fortsätta att fira självständighetsbaler i presidentens tjänstelokal ("slottet"). Tradition och slentrian är alltid starkare än insikt. H C Andersens saga slutar: “ 'Men han har jo ikke noget paa,' raabte tilsidst hele Folket. Det krøb i Keiseren, thi han syntes, de havde Ret, men han tænkte som saa: 'nu maa jeg holde Processionen ud'. Og Kammerherrerne gik og bar paa Slæbet, som der slet ikke var."

      Realiteter som sjukdom, död och lidande förnekas när "välfärdsområden" övertar sjukvårdsdistriktens funktioner. Sjukvårdarna har redan länge varit hälsovårdare - vad vård behöver hälsan? Osv, osv.

      Men det är svårt att "överlista" sitt eget språk och bli varse indoktrineringen eftersom vi är produkter av vår omgivning och vårt tänkande betingas av det ordförråd som står till buds.

      Du återkommer ständigt till dessa sekundära könsattribut och jag vill inte fortsätta det ältandet. Det jag talar om är en grundläggande dualism, om du så vill kalla det, i mänskans tillvaro. Då avser jag de manliga och kvinnliga egenskaper som vårt språk åtminstone tidigare har kunnat använda för att beskriva företeelser i kulturen i bred mening, omfattande hela det mänskliga samhället och dess uttrycksformer.

      Sjukliga abnormiteter och perversioner har säkert alltid funnits. Men att upphöja dem till norm och föredöme, det är en nyhet som vi inte bör godkänna.

      Hegels historiesyn är statisk, eftersom den utmynnar i en högsta syntes. Den är en produkt av den tidiga tyska professorfilosofins skrivbordsspekulationer och låter sig nyttjas till att beskriva snart sagt vad som helst. Det visste också Marx som lånade systemet, ställde det på huvudet och lade den teoretiska grunden till mycket av det elände som mänskors barn plågat sig med de senaste århundradena.

      Radera
    41. Men ett enda exempel kan du fortsättningsvis inte ge på beslut som "ska godkännas" i Bryssel.

      Väldigt ofta hänvisas det till 1984, och nästan lika ofta ser jag att man inte läst den, än mindre förstått. Att påstå att man i 1984 ger ord nya innehåll, är smörja. Det bara bevisar att en inte läst boken. Principen är att ord, som kunde leda till farliga tankar, raderas. "Provokativ" kunde vara ett farligt ord, och kunde bytas ut mot en negotion, i stil med o-vänlig. Folket skulle bara lära sig använda ord som är positiva för regimen.

      Visst kan man använda en saga som referens för att prata sakligt om självständighetsbalen, men det berättar nog mer om initieraren till argumentationen än själva ämnet.

      Och så hoppar vi från EU plötsligt till välfärdsområden, hur tänker du att EU har nånting med det att skaffa?

      Nu var Johan inte jag som först tog upp könsaspekten, utan du. 10:14 skrev jag om bilar, och 12:00 la du till ämnet i diskussionstråden. Så du får låta bli beskylla mig för det.

      Tja, om din guds skapelseverk leder til en "sjuklig abnormitet" så är det ju inte så bra. Det att du lägger till "sjuklig" berättar ingenting annat än din inställning till dina medmänniskor.

      Så avslutar du med lögn, eller okunskap. Hegels syn är tvärt om dynamisk, som jag nämnde tidigare. Jag gör det enkelt för mig och kopierar från wikipedia:

      "Begreppen har en särskild tillämpning i Hegels filosofiska system, där utveckling ses som en process av motsättningar mellan "tes" och "antites", resulterande i en "syntes" som utgör utgångspunkt för en ny motsättning mot en ny antites etcetera."

      Finns ingen högsta syntes, men bättre sent än aldrig för dig att korrigera din missuppfattning.

      Radera
    42. Exempel på beslut som skall godkännas i Bryssel: samtliga! Detta tycker jag är så konkret som det någonsin kan bli. Detaljer har jag inte tänkt gå in på. Det var ett bevis på att vi inte längre är självständiga, inte något inlägg i en enskild eller detaljfråga.

      Ditt Wikipediacitat om Hegel är riktigt för processen, som förvisso är dialektiskt. Men det finns en högsta, absolut syntes och där avstannar dialektiken. Det är på detta stadium systemet blir statiskt, framför allt har detta betydelse för hans epigon Marx, där 'proletariatets diktatur', det socialistiska eller kommunistiska tusenårsriket, INTE tänks följas av några andra stadier. Det kommunistiska samhället är i princip det fullkomliga slutmålet och övergår därför aldrig i sin antites genom någon revolution. Alla är nöjda, för att uttrycka det enkelt.

      'Välfärdsområden' var som begrepp ett exempel på lyckospråket. Byråkratterminologin använder sådana eufemismer. Och '1984' skrev jag en tidningsrecension om just 1984 men också Djurfarmen är upplysande i ämnet. Det finns dock en tidigare rikssvensk version i den dystopiska branschen som är läsvärd, Karin Boyes Kallocain.

      Gud lägger inte till en 'sjuklighet'. Däremot är existensen av en ond makt i världen en omöjlighet för mänskligt förnuft att begripa, liksom grundläggande frågor som "Varför finns vi till, varför finns inte lika väl ingenting till?" m.fl. De kan jag inte besvara ens i detta lärda sällskap och Bibeln ger inga direkta svar på sådana existentiella spörsmål. Det svar den ger, är tillräckligt för tron: Gud är god och Hans verk och skapelse är goda men fördärvas av ondskan.

      Och jag skrev faktisk att Hegels syn är statisk just när den "utmynnar i en högsta syntes". Ifall Wikipedia hävdar annat, har Wikipedia fel. Processen har ett slut hos Hegel även om det inte spelar någon roll för huvudtanken, dialektiken. Han har en linjär historiesyn och har aldrig propagerat någon evig återkomst som ex. Nietzsche.

      Sagor är det sakligaste som finns. Här kanske vi genuint är av olika åsikt. Det finns insikter som endast poesi och skönlitteratur kan uttrycka, därför att dess språk arbetar med antydningar och aningar som vi inte kan formalisera.

      När en poet skriver "jag mötte våren idag" och beskriver hennes utseende, är det naturligtvis nonsens för en naturvetenskapsman. EU:s byråkrater kan kanske numrera dikterna i en antologi men aldrig rätt förstå dem.

      Radera
    43. "Exempel på beslut som skall godkännas i Bryssel: samtliga!"

      Så här fungerar det ju förstås inte, men om du anser att sagor är de sakligaste som finns, förstår jag mycket väl att du tror som du tror.

      Radera
    44. Ja, Faktalobby, du förnekar faktum och det kan jag inte göra något åt. Men faktum är att Finland inte kan fatta ett enda beslut som inte på förhand eller i efterskott godkänns av Bryssel. Du ger inte heller ett enda exempel på när vi gått emot EU:s vilja, när det är EU som fått foga sig i vår riksdags vilja, när vi skulle ha gått emot eller ignorerat Bryssels uttalade krav.

      Men kanske är det här skon klämmer. En slav kan inbilla sig vara fri om han aldrig någonsin motsätter sig sin herres vilja, aldrig prövar gränserna, aldrig försöker eller ens drömmer om att fly. Han skulle kanske inte ens tro någon som berättar för honom hurdan hans situation är.

      Ja, jag har också märkt att du verkligen inte förstår i vilken mening en saga inte kan förmedla en sanning. Miljoner och åter mänskor läser exempelvis den jag citerade - Kejsarens nya kläder - och förstår den men alla gör det inte.

      Det är inget moraliskt omdöme, det är bara så. Vi mänskor är olika, som du så ofta framhållit.

      Radera
    45. Faktalobby. Det är koncentre
      rade gifter som åstadkommer missbildningar i vår tid. På Jesu tid fanns också sådana som var födda så att äktenskapet var en omöjlighet. Andra hade av människor blivit snöpta och ännu är kvinnlig omskärelse något som ibland leder till döden eller svår invaliditet. Framförallt i hädaretyskland fanns otaliga missbildningar efter andra världskriget. Ock så har vi medicinskador som kan påverka många. Du är nog i den åldern att du har hört talidomid osv

      Radera
    46. Era funderingar är helt vansinniga, totalt korkade vanföreställningar. Johan, för att använda ordet "faktum" förutsätter att det du säger har någon verklighetsanknytning, det räcker inte med att du har en egen stark känsla att en sak är så. Jag efterlyste ett konkret beslut som du tycker har godkänts i Bryssel, men inte ett enda kunde du ge. Inte ett. Borde du inte förstå själv att det är nånting som inte är rätt då du inte kan besvara en simpel fråga? Vilken instans i Bryssel menar du att "godkänner" finska beslut? Vilka andra länder granskas i Bryssel?

      07:48
      Men berätta nu då lite närmare vad det är för typ av missbildningar, och var det samma missbildningar på Jesu tid, fast utan gifter?? Hur kom det sig då? Och omskärlse då till på köpet? Och vad vill du säga med all denna nya fakta?

      Radera
    47. Faktalobby, än en gång: jag går inte in på detaljer. Det jag har sagt och fortsätter att säga är att alla beslut godkänns i Bryssel.

      Varje beslut, vartenda ett, som vår riksdag fattar, fattas i enlighet med EU:s riktlinjer och inom dess ramar. Men jag tänker inte för den skull leta upp riksdagsprotokollet för att på måfå välja ett beslut och kunna ge dig datum och diarienummer. Det är för barnsligt.

      Och för dig räcker det ju att i stället visa ett enda tillfälle när Finlands riksdag fattat ett beslut i strid med vad Bryssel beslutat och krävt och när vi gått utanför de ramar som man ställt upp i Bryssel - vad som helst.

      De lagar som antagits av Europaparlamentet måste följas av samtliga EU-länder, inklusive Finland. Än en gång: den högsta beslutanderätten för vårt land finns därför i Bryssel.

      Ergo: Vi är inte självständiga.

      Radera
    48. En precisering: om det är orten 'Bryssel' Faktalobbyn hakar upp sig på, så hålls parlamentets flesta plenarsammanträden numera i Strasbourg, det är riktigt. Ministerrådets och byråkratins högkvarter är fortsättningsvis Bryssel. Besluten behandlas alltså på båda dessa orter.

      Radera
    49. --> Johan, "Ergo: Vi är inte självständiga." , du har så rätt ! Det kanske är hövligt att kalla sin opponent vid det namn han/hon själv använder, men för oss övriga är det "Förvirringslobbyn" .

      Radera
    50. Johan, ingen hindrar dig att säga vad du vill, men fortsättningsvis har du inga som helst bevis, länkar, eller andra tecken som skulle på något vis stöda dina påståenden.

      Din logik har flera brister. För att vi ska, enligt dig, kunna kalla oss självständiga, borde vi alltså godkänna lagar emot EU:s vilja. Problemet här är att du påstår att lagarna ska godkännas i EU (utan att kunna specificera av vilken instans).

      Vidare, vi borde ha en synnerligen god insikt i EU:s lagar, om vi ska veta när vi fastställt lagar som är emot EU. Då du säger EU, vad menar du då egentligen? Vilka är de lagar i EU som du tänker på?

      Jag förstår att du måste dra till med undanflykter då man börjar förvänta sig att du kan stå bakom dina påståenden. Du använder "barnsligt", Kristian brukar ju köra med "du kan inte läsa" då ni inte har fog för era vanföreställningar.

      Och nu menar du då att besluten behandlas i både Strasbourg och Bryssel. Är dessa förhandlingar offentliga (så att man kan hitta dem på nätet) eller är det topphemliga möten (som du ändå känner till)?

      Ni får använda precis vilket namn ni vill, men det är ju lite sött att ni blir förvirrade. :-)

      Radera
    51. Förvirringslobbyn 5 april 2023 kl. 23:29, den som är mest förvirrad är nog du, sorry nu bara !

      "Och nu menar du då att besluten behandlas i både Strasbourg och Bryssel" , känner du inte ens till den enorma karusellen med flytten mellan dessa båda ställen ???

      Radera
    52. Jag försöker hänga med i funderingarna att finska riksdagens alla beslut ska godkännas där. Men känner du till "karusellen"? Har du varit där? Eller var har du läst om "karusellen"?

      Radera
    53. Du som är så bra på att googla ? Välj här, https://duckduckgo.com/?q=eu+flytt+mellan+bryssel+strasbourg&t=ffab&ia=web

      Radera
    54. Jag är nu mest fokuserad på vanföreställningen om att Finlands alla beslut ska godkännas av EU. Du som är så bra att googla, kan du hitta mera om det ämnet?

      Radera
    55. Har svårt att begripa att det finns så många värdelösa debatterare här, ni påstår all möjlig smörja och verkar som om ni utgår från att aldrig behöva aktivt bidra med något som styrker era påståenden. Precis varje gång man frågar efter nånting, blir det helt tyst, man kan höra en knappnål falla. Senast då borde ni själva inse att allt är kanske inte som ni har trott.

      Radera
  3. Nyheterna i helgen talade om att tyskland ändå fått igenom rätt till förbränningsmotorer bara de går på " syntetiskt" bränsle också efter 2035. Men här är det samma sak, det kommer att krävas oerhörda mängder energi för att få fram syntetiskt bränsle. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den energin är närapå gratis då produktionsanläggningarna bygger egna vindkraftparker. Men berätta gärna Ulrik exakt hur "oerhörda" mängder det är fråga om.

      Radera
    2. Det förstår man av sig själv. Människorna var så stolta av sina uträkningar att de alltid ville fråga efter sådan fakta som man inte kan veta när man mest talat om följderna av att överge tron för varje uträkning som de sade sig ha gjort så snabbt det skulle visa sig vad barnatron var. Ulrik

      Radera
    3. Jag frågade dig om de "oerhörda" mängder energi, och du börjar svamla om barnatro. Varför hittar du också på en massa smörja? Varför påstår du att det krävs oerhörd mängd då du inte har en blekblå aning? Men det är precis som jag upplevt, inom religiösa kretsar har ledande lätt för att ljuga, och lättare blir det då fårskocken går på precis allt...

      Radera
    4. Det torde vara självklart att det ökar energiåtgången framförallt vid tillverkning och underhåll av vindkraftsparken. Du vet nog vad jag menar men du vill förvirra enligt din egen " faktatro". Ulrik

      Radera
    5. Förrresten faktalobby. Nu behöver jag din hjälp. Hur länge räcker det förrän en vindkraftspark kommit till nollutsläppsvärde. Det vill säga. Hur länge måste en vindkraftspark producera till all energi som gick åt till dess byggande är ersatt??? Ulrik som inte är tekniskt speciellt kunnig och dålig på matematik.

      Radera
    6. Om man inte är speciellt tekniskt kunnig eller dålig i matematik, är det lite underligt att man ändå väljer att påstå saker om teknik och siffror? Tycker du inte det? Och dessutom käbbla emot de som verkar ha fakta och siffror?

      Du ställer två frågor, ena om energi och andra om utsläpp, så du kan inte sätta "dvs" mellan dem.

      Tar det enklare först, om utsläpp. Som med alla andra energikällor, måste vi jämföra, eftersom inga energikällor "äter" upp CO2. Jag omformulerar frågan: hur länge ska (hur mycket energi ska produceras) vindkraftturbinen snurra innan CO2-emissionen är mindre än tex kolkraftverkets elproduktion? För att producera stålet för en turbin avges 100 ton CO2, och hur mycket el kan ett kolkraftverk producera för att avge samma mängd CO2? Svaret är ca 200 MWh. Hur länge behöver vindturbinen producera utsläppslös el för att nå samma mängd? Om vindkraftturbinens nominella effekt är 1,5 MW, som i exemplet, skulle det handla om ca 130 timmar, i runda tal 5 dygn. Sammanfattat: på fem dygn avger ett kolkraftverk lika mycket CO2 som går åt till att producera stålet för tornet till ett vindkraftverk. Det är förstås inte hela sanningen, bladen och generatorn kräver en del, men det är en bråkdel av vad stålproduktionen tar. Säger vi en vecka är vi på säkra sidan.

      Sedan är det betydligt mer knepigt att lista ut hur mycket energi som går åt. Det finns många forskare som försökt ge sig in på det, så tänker inte ens försöka. De flesta analyser rör sig om mindre än ett år, men det beror ju förstås var vindkraftparkerna är belägna. Stora Off-shore betalar sig tillbaka snabbare än små parker belägna i inlandet.

      Jag återgår till utsläppen. Den största enskilda källan till CO2-utsläpp i världen är cement. Produktion och användning av ett kg cement släpper ut nästan ett kg CO2. Det gör byggverksamheten till en lika stor koldioxidemitterare som all personbilstrafik.

      Radera
    7. Det går åt mycket cement till en vindmöllas fundament. Ulrik

      Radera
    8. Jag antar att du inte tagit reda på, utan påstår hejvilt? Det går åt 70 ton cement, lika mycket CO2, och där kan vi räkna att kolkraftverk avger den mängden under ca tre dygn.

      Radera
    9. Faktalobby! Tycker du att kossor skall få rapa eller skall de utrotas? Ulrik

      Radera
    10. Du kunde för all del ha reagerat på mitt svar genom att säga tex "Ahaa, intressant, det visste jag inte, det betyder att vindkraften är inte en så stor bov som vissa låter förstå", men du slänger in en ny fråga helt från tomma intet, utan någon som helst betydelse för det tidigare. Du vill alltså frångå samtalsämnet? Gärna för mig, men du får fortsätta med den, i mitt tycke, barnsliga frågeställningen med nån annan.

      Radera
    11. Som jag ser det enligt kontantprincipen så måste verksamheten för att få till stånd vindkraftsparkerna och elbilarna och det " syntetiska" bränslet så att bruttokonsumtionen av naturresurser ökar exponetiellt med co2 utsläppen eftersom omställningen tar så länge och vindmöllornas livslängd är begränsad och vinden är i Herrens händer. Han kan vägra att låta det blåsa och transporterna av det syntetiska bränslet och dess fördelning kräver ny infrastruktur som vid under sin tillkomst är co2 avgivare... skall du förvirra ytterligare du som plötsligt talade om cement. Jag bor i ett hus av betong och jag har hört gong- gongen och radion och kyrklockorna från alla tider kalla och varna mig. Jag ser finländare jakobstadsbor och främlingar gå förbi och jag vet inte om Domedagen eller Ingen tid skall mera givas vore i nästa ögonblick.
      Jag är i stor nöd
      Regnbågen ropar trygghet
      Och jag vill varna.
      Ulrik

      Radera
    12. Förvirringslobbyn 2 april 2023 kl. 13:20, menar du 70 ton cement eller 70 ton betong ? I vilket fall som helst har du fel, jag citerar från en tidningsartikel, " Det här fundamentet är armerat och klart för gjutning. Byggplatschef Ari-Johan Myllyniemi berättar att det används ungefär 100 ton järn och 800 kubik betong till ett fundament. " ! Som upplysning kan jag meddela att en kubik betong väger 2400kg, det gör 1920 ton bara för ETT fundament...

      Radera
    13. Det är ju lätt att skrika att nån har fel, olika stora vindkraftverk har olika stora fundament, jag har använt 1,5 MW som jämförelse, som skulle kräva 200 kubikmeter. Men du får gärna göra egna fullständiga beräkningar.

      Radera
    14. Förvirringslobbyn 2 april 2023 kl. 21:00, Naturligtvis har olika stora vindkraftverk olika stora fundament ! För egen del bryr jag mig "gödning" om vad olika stora fundament har för "koldioxidavtryck" ! Fakta, som du så ofta vill framhålla är allt annat än fakta ! Du har själv gått på lögnen om att koldioxid förorsakar stora skador för vårt klimat ! Håller du också med de "gröna" om att framtiden är vindkraft ? Räkna då också med all "skogsskjövling" som detta för med sig ! För att att inte tala om microplaster som vingarna avger !

      Radera
    15. OT, Nästan 90 procent av rösterna i Korsnäs gick till SFP , hur kan man vara så urbota dum att man röstar på ett parti vars kandidater till över 70% anser att det finns fler än två kön ???

      Radera
    16. Du beslöt att inte göra egna beräkningar, antar jag? Det finns säkert en orsak till det? :D

      Radera
    17. Naturligtvis finns det en orsak till det ! Jag har inte gått på den hysteriska koldioxidbluffen, vi har haft det varmare på vår jord under tidigare perioder utan vare sig bilar eller industrier !

      Radera
    18. Det fanns en tid i sverige på de gamla malmbrukens tid och då konungen högg ner de mesta ekarna för sina stormaktsintressefartyg och barrskogen på stora områden var försvunnen till bränsle för eldarna vid malmutvinning. Och alla perioder när vulkanerna talat här och där på jorden så trodde folk att tiden ände hade kommit. Vi som blott delvis här i norden fått smaka på Herrens vredesdomar genom hämndens änglar och " elementens raseri "må betänka idag och framgent vad vår frid tillhörer. Ulrik

      Radera
    19. Du försöker förklara att du inte "går på koldioxidbluffen", men ändå är du nog väl framme för att göra uträkningar, som du nu plötsligt inte kan heller? Nåväl, det är lätt att påstå att kossor flyger, men kan man inte lägga fram argument så kan man inte annat än dra på smilbanden ;-)

      Radera
    20. Jag försökte inte ens förklara, jag skrev rakt ut att jag inte gått på "koldioxidbluffen" ! Vad gäller uträkningar ville jag bara visa att du har fel , kanske för att försköna siffror ? Var byggs det så små möllor idag som 1.5MW, varav du tog dina siffror ? Har heller aldrig påstått att kossor flyger, däremot är de en viktig länk i näringskedjan/det naturliga kretsloppet ! Hörde för en tid sedan i "slaget efter tolv" om hur några gröna från Åboland var av den åsikten att kossorna borde bort... Hur dum får man egentligen bli ???

      Radera
    21. De hittills byggda är vanligen den storleksklassen, och det är enkel multiplikation att tredubbla såväl effekt, åtgång till stomme som grunden.
      Hur skulle man annars ta reda på fakta om man söker efter sådant som håller på och planeras eller byggas? Men det vet man ju inte om man vanligtvis inte söker efter fakta, eller hur?

      Radera
  4. Man ser ju redan av kriget i Ukraina att de nyaste systemen kanske börjar svikta och man återgår till det gamla fast nästan all info som når mig på internettidningar med ständigt nya upphaussanden av så kallade nya vapensystem talar så stolt om uppfinningarna vars grundhemligheter för varje nations eget försvar sålts ut eller utspionerats.. åt fienden kantänka. Ville man inte längre dansa fredligt kring penningkulturen som är. Med eller utan pengar på banken eller i fickan eller gömda i gömmor så borde man nog framförallt som nyrik se vad som har skett i skapelsen medan lyxfarkosternas tillverkning och användning försökte övervinna krigsvapentillverkningarna och jorden Grät. Framförallt jet-teknologin och rymdteknologins hybris har tagit naturlig utkomst av jordbruk av otaliga folk och platser och man försöker inte ens tänka ut vad som händer när elektroniken börjar svikta och våra sista meddelande på batteritom radio krystas fram.vad den gjorde med naturen och jorden där man tog sådant i bruk.Att det är penningen som förblindat dem som drev på maskinkulturen tills någon igen i olik rättvisas namn ville kriga. Men det är lätt för en skrivare att skriva så här meda de flesta ändå bara arbetar där de går och står för att bo och leva. Man har inte tid att kolla upp så mycket annat än av den egna branschen och Informationskampanjen är så grymt effektiv så att om de inte redan har outtömliga lager av " nya uppfinningar" så hinner varken transport eller tillverkning av vapenraserierna med. Också har västvärlden som vi tror att vi kallar den börjat kanske märka att de utlokaliserat de viktigaste industrierna till just Ryssland och Kina som inte är något annat än samma västvärldens vilddjur som stiger upp ur jorden och börjar kräva pengar förrän de urbruktagna jordbruksresurserna ens hunnit sätta igång. Och då kommer svältdöden fort att börja skörda.. ulrik

    SvaraRadera
  5. Kanske det inte är så idiotiskt om folken följer datum vid vilket de menar att alla skall vara så varnade av världshistorien att de inte mera finns till. Man hotar överallt och folket i västerlandet är så informationsbelastade att de inte vet att när de landar mitt i upproren igen och strax kräver vapen eller något annat för att fråga hur kunde de veta sådant. De visste det inte heller för alla hade haft så bråttom hem till vad de trodde efter lögnresorna skulle finnas kvar. Nu när strejkerna rasar i västeuropa glömmeer de snabbt vad enighet är när de så gärna velat glömma bort hur farligt det är att ljuga och trixa medan krigen börjat rasa. Alla ja de flesta eller de många alla bör veta att om de försöker muta in något ännusedan evangeliet tide efter tid varnat dem. Ni kan kanske inte ens följa de minsta av de minsta människobarnen i spåren Sedan Evangelium till Frälsning trots många missbruk predikats så länge på jorden Ja från himmelen kommer snart budet; Ingen tid skall mera givas. Så får se var det blir bråttom härnäst. Själv börjar jag bli så gammal att jag inte springer bort i första taget men vi får se. Skräcken kan ge vingar men att tala om några specialrättigheter åt något folk visar bara att när de lockats ut på resa efter resa medan varningarna ljuder så var säker på att t o m små barn funderar varför alla blev så bittra. Ulrik alla försöker finna vittnen på att det visste vi nog inte. Vi hade plötsligt bara ingen nyhetskarta med och så hårt som alla människor arbetat undet förbränningsmotorernas tid medan styggelserna grasserade överallt.

    SvaraRadera
  6. Dessutom i Ljuset av vad vi vet om Historia och Bibelns utsagor så det kanske onödigt att tvista om idioti ty redan Jesu Kristi födelse till jorden,korsfästelse och Uppståndelse från de döda och Hans Himmelsfärd var den yttersta tiden inträde i Historien i Nuet.Nu om någonsin gäller att tro det glada Budskapet om Syndernas Förlåtelse i Jesu Namn och Blod och omvända sig var och en från sina lögner och lister.
    En kanske påhittad anekdot: En kristen som höll fast vid en av kristi principer inför en intelligent ogudaktig fick tillmälet: " Idiot"! Pojken jublade över att vara värdig att lida lite smädelse för Kristi skull och brast därför ut i glädjerop. Varpå förföljaren argsint konstaterade: " Jubelidiot"! Ulrik

    SvaraRadera
  7. OT, https://svenska.yle.fi/a/7-10032079 Läste aldrig artikeln, varför skulle man göra det ? Det är vissa saker som är självklara ! En familj består av mamma pappa barn, så har det alltid varit !!!

    SvaraRadera