onsdag 10 januari 2024

Kriget kommer!

Rubriken är inte min, utan den är en sammanfattning av vad ledande svenska politiker och militärer har basunerat ut i media de senaste dagarna. Under konferensen "Folk och Försvar" har en lång rad svenska ledare stått upp och gjort sig skyldiga till vad som knappast kan ses som något annat än krigshets. Resultatet av detta är att de har lyckats skrämma upp en massa människor, framför allt barn

Värst av dem alla, i mitt tycke, var den svenske statsministern Ulf Kristersson som med allvarligt ansikte sade att det är alla svenskars plikt att "med vapen i hand och livet som insats försvara [det svenska] sättet att leva och svenska värderingar". 

Detta är fruktansvärt, på mera än ett sätt. Visst. Vi har en granne i öster (Ryssland) som upplever sig hotad av Natos utvidgning och som vill se säkerhetsgarantier för egen del och som för att åstadkomma detta har startat ett brutalt erövringskrig mot ett grannland. En granne som dessutom styrs av en person (Putin) som uppvisar allt tydligare paranoida och labila tendenser. Så ja, kriget kan komma. Men just nu är Ryssland upptaget av kriget i Ukraina, och OM Putin/Ryssland skulle anse att de behöver anfalla också andra länder för att åstadkomma vad de är ute efter finns det åtminstone just nu inga sådana möjligheter. Annat då än genom att t.ex. sända en "armé" av immigranter mot gränserna eller göra något för att hota kritisk infrastruktur (el, olja eller datatrafik). 

Sverige är dessutom inte medlem i Nato, varför landet knappast ses som något större hot mot Ryssland. annat är det förstås med oss i Finland som genom beslutet att bli NATO-medlem ställde oss och vår 1350 kilometer lång gräns i frontlinjen mot Ryssland. Men inte ens här är hotet på något sätt akut. 

Pirjo Auvinen, Yles korrespondent i Sverige, uttryckte det mycket bra. "I Finland använder man inte sådana ord, sådana meningar. Det tolkas som att man hetsar mot krig eller att man är krigsdåre. Man leker inte med ordet krig." Vidare konstaterade hon att dylika utspel sparas till tillfällen när det verkligen är befogat att använda dem. 

Jag begriper inte vad den svenska stats- och militärledningen är ute efter här. Deras uttalanden ökar på spänningen mellan Ryssland och väst, och dessutom skrämmer de som sagt upp inte minst barnen. Som sagt är dessa uttalanden fruktansvärda på flera sätt.

---

Sedan kan jag inte låta bli att reflektera lite över detta och speciellt de ord statsminister Kristersson sade. Jag har vid upprepade tillfällen, också här på bloggen, varnat för att det blir följder när man vänder sig mot Guds goda ordningar så som vi har gjort t.ex. i äktenskapsfrågan och när vi så tydligt för fram synden som något att vara stolta över. Vi har fått uppleva långa tider av stor välsignelse, men förr eller senare är risken uppenbar att vi hamnar utanför välsignelsen om vi som tack för allt vi fått vänder oss mot de goda gåvornas givare och på det sätt som vi har gjort spottar på honom och hans goda bud och ordningar och bedrar människor som också annars är utsatta. Jag har talat om att vår Nebukadnessar (Se Dan. 1:1-2) mycket väl kan komma och utföra en Guds straffdom över våra styva nackar och vårt uppror. 

Sätt så detta i relation till det som Kristersson sade och det som jag citerade ovan. Om Gud väljer att dra bort sitt beskydd och sin välsignelse som ett resultat av våra vägval är det inte alls någon självklarhet att det är rätt att "med vapen i hand och med livet som insats" försvara dessa felaktiga val mot det resultat de har frambringat. 

Nå, lyckligtvis är vi inte där ännu, trots att det ylas som det görs i vårt västra grannland. 

5 kommentarer:

  1. Förvånande nog bedriver en som kvalitetstidning och försiktigt borgerlig-liberal ansedd kvalitetstidning som Neue Zürcher Zeitung i det traditionellt neutrala Schweiz sedan länge propaganda för upprustning och, i förlängningen, krig.

    Vi behöver en europeisk atombomb (i artikelrubriken försedd med ett frågetecken): Europa braucht eine Atombombe (nzz.ch)

    Man publicerar visserligen också skribenter med avvikande mening men när neutralitetens garanter Sverige och Schweiz talar på detta sätt, är det både olycksbådande och oansvarigt.

    Nonymos

    När detta står att läsa i NZZ, är det liktydigt med att en kvällstidning slår upp att kriget redan är här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nonymos. Det där var en nyhet för mig. Jag kan inget annat än konstatera att galenskapen sprider sig med fart... Det är illavarslande i sig.

      Radera
  2. Hur blir det med
    svenska värderingar
    om islam alltmer
    breder ut sig i Sverige?
    Islam är ett mycket större hot än Ryssland.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. En mycket viktig iakttagelse. Men islam är ju inget hot eftersom muslimer alltid är offer. Alltså enligt den i grund felaktiga syn som definierar hur västvärlden bedömer sin omgivning.

      Radera
    2. Svenska värderingar är sällan kristna mera. Det blir i bästa och sämsta fall som i dystopifilmerna och böckerna. Överge inte en rent biblisk församlings gemenskap utan goda skäl. Men håll er till Jesus och Bibeln och utsätt inte barnen med vett och vilje att ' gå ut och missionera'. Det är mumma och memma för gamla pedofil bygder att skända och tysta barnens rena vittnesbörd. Och om barnen plötsligt är tystade. Be till Gud och fråga Gud i Ande och Sanning medan ni vårdar och så försiktigt som möjligt försöker lösa barnets nöd. Och döm dem inte om de plötsligt talar som djävlar ty så reagerar barn i en svekfull värld bland svekfull kristna och vuxna. Be Gud om en reningstid där Predikan får ljuda som förr utan att ni behöver skryta med egna eller andras predikanter profeter och släktingar. Låt Bibelns Ord tala in i tiden ty åtminstone i svenskfinland borde och i Finland varje upplyst människa se vad tiden är liden.. Ulrik Torsten Nils

      Radera