söndag 21 januari 2024

Naivt så det förslår

Jag håller som bäst på att skriva på ett annat projekt, därför har det varit lite mer tunnsått både med kommentarer och nya texter här på bloggen. Jag ids i detta skede inte säga desto mer om detta projekt, men så mycket kan jag kanske säga att det är så oerhört mycket intressantare än att blogga! :) 

Men även om jag inte bloggar så mycket läser jag nog varje dag över min läslista. Som, ja, till största delen består av mainstreammedia. För det är ju trots allt så att vi till stor del kan lita på att mainstreammedias faktakoll håller. Sedan är det en helt annan sak att deras portvakter stänger ute många sådana nyheter som inte passar överens med den förhärskande ideologin som råder i vårt extremt värdeliberala samhälle idag. Samt att många nyheter förvrängs så att de passar in - speciellt gäller detta förvrängande förstås opinionstexter. 

Men nåja. Ibland måste jag dock bara reagera. Igår läste jag en insändare i ÖT, skriven av en Jan-Erik Ingvall från Helsingfors. Mycket av det han skrev var helt korrekt, men i slutet av insändaren kom det fram ett påstående som är lika naivt som förskräckande. Förskräckande eftersom många av våra folkvalda politiker tycks vara av samma åsikt även om de inte säger det så här rakt ut. Ingvall skriver: "Vi är med i kriget, eftersom vi inte är neutrala och det borde varje presidentkandidat begripa. Om man ser nyktert på situationen är det enda sättet att få oss ur kriget att få Ryssland krossat. Ett Ryssland med dagens imperialistiska politik ger oss aldrig fred."

Jag vet inte vilken sorts värld denne Invgvall målar upp för sin inre syn, men faktum är att Finland största delen av sin existens har levt i fred med en granne/grannar som har bedrivit någon form av "imperialistisk politik". Ja, det är sant att det har förekommit krig med jämna mellanrum, men freden är ändå den dominerande formen av samexistens mellan Finland och dess grannar. Denna fred har förstås kunnat se väldigt olika ut, men den har varit där. Men det värsta i detta citat är ändå orden om att Ryssland bör krossas. Som jag många gånger har skrivit är det inte möjligt att "krossa" en kärnvapenmakt. Före det sker kommer landet i fråga att ta till kärnvapen. Åtminstone om landet leds av en person/personer som i Rysslands fall idag. 

Det är fullständigt förkrossande naivt att tro något annat. Och fullständigt livsfarligt. Om vi vill undvika ett kärnvapenkrig med oerhörda följder i Europa måste detta krigshetsande på något sätt fås att upphöra. I stället ser vi idag en kraftig stegring både i media, bland militärpersonal och bland våra politiker. 

Man kan bli förskräckt för mindre.  

2 kommentarer:

  1. Du har en poäng, men givetvis kan ordet krossa tolkas på flera sätt. Krossa det imperialistiska Ryssland vi känner idag...det handlar inte om att erövra. Någon måste ha makten, förhoppningsvis och troligen ryssarna själva. Då utan att göra anspråk på forna tsarväldeområden mm. Det ska inte läsas ordagrant.

    SvaraRadera
  2. Det bästa vore att försöka blåsa av konflikten och låta det bli vapenstillestånd med nuvarande gtänser. Det är inte rimligt att återerövra Krim och östra Ukraina. Det kommer inte att hända. Det är storhetsvansinne att tro nåt annat. Låt ryssland få sin"vinst". Det vore ändå en pyrrhusseger som inte sporrar till fler matcher.
    Speciellt för Finland vore det läge att tona ner lite. Vi vinner absolut ingenting på att bjäbba. De av våra ledare som gör det gör det för några ryggdunkars skull från övriga politiska eliten men det är bara till skada för landet.

    SvaraRadera