tisdag 15 januari 2013

Skolskjutningarna, del 1



Sociologen och ungdomsforskaren Vesa Puuronen gör en intressant diskussionsöppning när han säger (i en artikel spridd via FNB 14/1) att ”skolmördarnas ideologi bör granskas”. Puuronen menar att skolskjutningarna i de finländska skolorna har undersökts ur många olika synvinklar under de senaste åren, men att de analyser som har gjorts inte beaktar skolskjutarnas ideologiska inspirationskällor. Han menar att orsaken till detta är att det kanhända skulle bära för långt att göra så, emedan det kunde leda till att vi skulle tvingas fundera på vilka ideologier det är lovligt att stöda eller sprida. Ytterst skulle vi ställas inför frågor om yttrandefrihetens och toleransens gränser, menar Puuronen. Han nämner som ett exempel Jokela-mördaren Pekka-Eric Auvinen vars filosofi präglades av tankar om övermänniskan och om den starkes rätt. Så långt Puuronen.

Det som däremot inte sägs i artikeln, och som, menar jag, borde framhållas, är att Jokela-mördaren i princip var socialdarwinist. I hans värld innebar ”survival of the fittest” att de som tillhör den ”intelligenta eliten” har rätt, ja kanske t.o.m. skyldighet, att överleva på bekostnad av de som tillhör den intellektuellt svaga och värdelösa massan. Darwin tillämpad på samhället, alltså.

I diskussionerna efter Jokela har, helt berättigat, frågan också ställts om det är rätt att i skolorna undervisa i sådan filosofi som på detta sätt kan missbrukas och leda till dylika tragiska händelser. Då är det kanske främst Nietzsche, men också t.ex. Platon, Huxley och Linkola, som har diskuterats. Man kan förstås vara av olika åsikt huruvida risken för missbruk kan motivera en censur av vissa delar av filosofins historia, men det som ändå förvånar är att inte Darwins namn finns med i denna diskussion.

Jag har tidigare hävdat att Darwin främst av allt var filosof, inte naturvetare, och att hans ”Om arternas ursprung” främst är att betrakta som ett filosofiskt verk. Den filosofi som han sedan blev ”fader” till och som idag genomsyrar i princip allt mänskligt tänkande (åtminstone i västerlandet) är, om man riktigt skärskådar den, en hopplöshetens och meningslöshetens filosofi. Jag föredrar att använda ordet ”evolutionism” när jag talar om den.

Jag har tidigare (http://kristiannyman.blogspot.fi/2012/05/ot-kolumn-125.html) skrivit om evolutionismen och dess skuld till bl.a. skolskjutningarna, och jag hävdar fortfarande att den hopplöshet och meningslöshet som denna filosofi leder till – om man verkligen tar den till sig – kommer att skörda många offer ännu.    

5 kommentarer:

  1. Tidigare skyllde dom också på deras destruktiva musikstil skulle ha nått med saken att göra och i USA fick Marilyn Manson skulden.

    Men saken är ju det att det finns alltid folk som är sjuka i huvudet och behöver hjälp. Och det är inte Darwins eller evolutionismen fel. Inte är det bibelns fel heller att den har blivit olika tolkad en par gångar och lett till mindre bra saker. Utan det är människorna som läser smörjan som det kan slå slint för om inte hissen går enda upp. Alltid ska en syndabock utses.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym! Jag håller nog delvis med dig. Det finns alltid människor som inte mår bra och som behöver hjälp. Men jag menar att dagens förhärskande filosofi i västerlandet (alltså evolutionismen) gör situationen så mycket värre emedan den berövar människan både hoppet och meningen med livet.

      Jag menar förstås inte att man ska börja censurera i filosofins historia, verkligen inte! Jag menar dock att saken bör diskuteras, och att Darwin bör inkluderas. Även han borde nämligen få "varningstext", menar jag.

      Radera
  2. Tänk Kristian att du har svar på allt. Bibelskiten du läser är verkligen rutten. Om du vore muslim skulle du vara död sedan länge. Ett attentat antar jag. Tänk på det. Jag skulle enkelt kunna beskyllla kristendomen för Breivik men inser själv att det är för enkelt. Det är lite mera komplext än så.

    Det värsta är ändå att du kommer i kontakt med osäkra ungdomar som kanske i värsta fall börjar tro såsom du tror. Dessutom hotar du väl med helvetet o djävulen? Du har en sjuk värld. // Livsnjutaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Livsnjutaren"! Du skulle framstå som så mycket mera seriös om du bemötte argumenten och inte gav dig på mig som person. Sådant är aldrig fruktbart, speciellt inte som du dessutom rör dig med lösa antaganden om vad jag "hotar med"...

      Radera
  3. Kristian, tycker att det är synd att du måste vara så negativ hela tiden. Jag har alltid trott att kristendomen var en kärlekens religion, så fick jag höra när jag växte upp i varje fall. Jag förstod aldrig riktigt hurdan gubbe denna gud riktigt var. Du menar att om man tänker/handlar fel så bestraffas man av gud men också om man då tänker/handlar rätt enligt den "kristna" läran så kan man också bestraffas?

    Varför lever vi ens då? Varför har gud då gett människa möjligthet att kunna tänka, är min fråga. Varför har skaparen/gud/bestraffaren inte gett oss möjligheten att vara som djur, med instinkter etc. medan man samtidigt tror på honom? Är det för att han är ledsen när människan tog hans son?

    Förstår att människor går bort från religion men ändå håller kvar sin tro om en kärleksfull gud.

    SvaraRadera