lördag 8 mars 2014

Fienden

Guds rike har en fiende. En. Fiende. Denne fiende går under många olika namn. Han har kallats åklagaren, ”den som kastar runt/sprider”, alltså ”Diabolos”, eller på svenska: Djävulen. Själafienden. Satan.

Jag måste säga att jag inte har ägnat denne Guds rikes fiende så alldeles mycket tankemöda under mitt liv som kristen, och så tror jag att det ska vara. Vi ska inte fundera så mycket på honom, inte tala om honom och inte bekymra oss så alldeles mycket om honom. Under de senaste några åren har jag ändå funderat lite på hans strategi. Det värsta giftet för honom och hans verksamhet är ju en rak och tydlig lagförkunnelse och evangeliet om den fria nåden. Detta evangelium rövar bort människor från honom och hans välde, och därför vill han givetvis tysta förkunnelsen om denna fria nåd.  

Det måste således ha varit på någon helvetisk workshop som någon kläckte idén om att göra Guds goda ordning om herde- och predikoämbetet till en jämställdhetsfråga. ”Så får vi bort en stor del av de präster ur kyrkan som vågar förkunna lagen och den fria nåden! Vi utmålar dem helt enkelt som motståndare till jämlikhet mellan könen, som kvinnohatare och chauvinister och anhängare av förlegade patriarkala strukturer!” Och så blev det. Det som egentligen var, och är, en bibelfråga blev en jämställdhetsfråga – och ämbetssynen blev en tröskelfråga. Böj dig inför detta eller försvinn ut i marginalen! Böj dig eller räkna med att du aldrig kommer att bli kyrkoherde! Eller ens kaplan. Sätt namnet på papperet!

Nu tvivlar jag inte på att ledare inom kyrka och församling tror att de gör det rätta. Det måste jag helt enkelt göra. Men likväl blir det så fel, så fel. ”Nyttiga idioter”, heter det visst, de som inte vet bättre än att göra galet fast de tror att de gör det rätta. I detta fall nyttiga för helvetets strategi att få bort lagförkunnelsen och tysta evangelieförkunnelsen om den fria nåden. För det är det som det till syvende och sidst handlar om – om att tysta förkunnelsen av lag och evangelium i kyrkan. Och om att sluta dränera helvetet på människor.

Märk nu mycket väl att jag skrev att Guds rike har EN fiende. Dessa nyttiga idioter är inte i den meningen fiender till Guds rike, men slutresultatet blir ändå det samma som om de skulle vara det. Men de är alltså inte fiender. De är bedragna och vilseledda. Därför ska vi be för dem att de skulle få nåd att omvända sig från den olycksväg de har fört in vår kyrka på. Speciellt får och ska vi be för dessa ledare som sätter juridiken framom Guds ord och som inte tvekar att bussa rättsväsendet på de trognaste arbetarna i vår kyrka. Eller som hotar med att göra det. Kanhända förbarmar sig Herren över dem och över oss alla och låter dem finna nåd till att vända om. Innan de ställer till med ännu mera elände.

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar