tisdag 18 mars 2014

Sann liberalism


Jag fick en fråga av en ”arg hetero” på den senaste tråden som lydde ”Vad är problemet med homosexualitet?” Frågaren ville ha en motivering, men att ”rabbla bibelverser tomt stirrande framför sig” duger inte. Nå, där är vi eniga. Jag ska försöka förklara vad jag menar.

Så, vad är problemet med homosexualitet? Varför går kristna runt och ”förtrycker människor som älskar varandra?” som frågeställaren uttryckte saken. Givetvis handlar det inte om att vi på något sätt vill förtrycka någon annan människa – och det gör vi förstås inte heller. Orsaken till att denna fråga idag måste stötas och blötas är att de som anser att det inte finns några problem med homosexualiteten (populärt kallade ”homolobbyn”) vill flytta fram sina positioner och inbegripa också homosexuella par i äktenskapslagstiftningen. Som jag har skrivit här och annorstädes ett flertal gånger så skulle jag inget hellre vilja än att aldrig mera skriva ett enda ord om denna fråga. Men eftersom propagandan är så oerhört kraftig menar jag att vi måste reagera. Med betoning på den första stavelsen! Äktenskapet är, per definition, något som innefattare en man och en kvinna och om man börjar pilla på det blir det till något annat – och gör man detta med våld förstör man om inte annat så åtminstone språket. Men givetvis handlar detta om mycket större saker än om språket.

Jag gillar sann liberalism. Alltså den politisk-filosofiska åskådning som menar att människorna ska få inrätta sina liv så som de själva vill. Leva och låta leva, helt enkelt. I den meningen är jag liberal. Denna förmån gäller andra fullt ut, liksom den då också ska gälla mig. Detta innebär att jag menar att två homosexuella som säger sig älska varandra och som vill dela sitt liv med varandra ska ha all rätt att få göra detta. Utan att riskera att bli ”knackade” eller på annat sätt förtryckta eller förföljda. Gränsen går emellertid där. Samhället ska tillåta detta, men på inget sätt uppmuntra till det. Jag gillar alltså sann liberalism. Frihet att leva sitt liv så som människan själv vill. Givetvis under det ansvaret att jag då också ska vara beredd att själv stå för de olägenheter detta leder till och inte belasta andra med följderna av mina (felaktiga) val. Där får man sedan fråga sig hur liberalt vårt samhälle sedan är när jag, genom att betala höga skatter, tvingas stå för följderna av andra människors dumma val, t.ex. att röka, men detta är en annan fråga...

Det jag däremot INTE gillar är en tvingande avart av ”liberalism” där majoriteten, i toleransens namn, givetvis, tvingar sig på minoriteten med sina värderingar och sina livsval. Då blir mångfalden snart till enfald. I liberalismens namn ska människan t.o.m. ha rätt att få vara intolerant – och också att uttrycka sådana åsikter som av majoriteten kan uppfattas som intoleranta! Detta givetvis så att den intoleranta minoriteten då behöver motivera sina ståndpunkter. Det är det jag håller på med här på min blogg. Jag klarar givetvis inte av att övertyga de som är av annan åsikt, men jag får åtminstone försöka!

Så, ”vad är problemet med homosexualitet?” Jag skulle, för tydlighetens skull, gärna precisera frågeställningen och i stället fråga: Vad är problemet med utlevd homosexualitet? (Där finns en signifikant skillnad!) Problemet är att Skaparen fördömer utlevd homosexualitet. Så där väldigt kort sagt. Han som har skapat människan har också gett oss människor en ”handbok” i det att vara människa – Bibeln – och i denna handbok väljer han, i sin godhet och kärlek, att berätta för oss vad som är nyttigt för oss och vad som är skadligt för oss. Hans vilja med oss är allt igenom god, rätt och sann, och den går ut på att vi ska leva så att vi inte skadar oss själva och andra. Sexualiteten är en stor gåva, men som alla stora och fina gåvor kan den falla väldigt djupt om vi själva perverterar den – och då drar den också oss människor med sig i detta fall. Därför finns det klart och tydligt sagt i Bibeln hur vi människor bör hantera vår sexualitet för att vi, som enskilda och som samhälle, ska må bra. Kort sagt: Sexualitetens plats är i det livslånga förbundet mellan en man och en kvinna. Punkt.

Detta kan vi välja att leva efter, eller att strunta i. Det är vår rätt – i den sanna liberalismens anda. Men när krafter börjar hävda att samhället genom lagstiftning ska börja rucka på de råmärken som Skaparen har stakat ut och forma samhällets lagar så detta kan uppfattas som att allt är lika rätt och sant och riktigt – ja, då går vi över en gräns som vi inte få gå över. Inte med mindre än att samhället kommer att ta stor skada. Samhället ska alltså tillåta, men inte uppmuntra, brott mot skaparens goda vilja. Detta alltså i frågor där människan inte skadar andra än sig själv.

Det handlar alltså inte om att förtrycka människor, utan om att klart säga vad som är rätt och vad som är fel. Enligt Skaparen och hans vilja. Men, som sagt, vi människor har rätt att strunta i vad han säger. Men då ska vi också vara beredda att själva stå för följderna av våra val. I tiden, men också i evigheten.   

46 kommentarer:

  1. Det här inlägget är bästa beviset på hur lite problem det finns med homosexualitet. Så tydligt ställd fråga av "arg hetero", så långt svar av Kristian, och... finns tydligen inget att komma med. Samma gamla "för att det står så i bibeln"-svar. Det håller inte som argument, varken för en ickereligiös medborgare eller för en lagstiftare. (Om det skulle räcka som argument ska vi inte ondgöra oss över att muslimska länder baserar sina lagar på Koranen.) Det är också bristen på verkliga argument som gör att debatten allt som oftast spårar ur i riktningen pedofili, incest och månggifte. För ska man hålla sig till ämnet, homosexualitet, så blir man så här utan argument. Det var ju roligt att få det så här svart på vitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 9:07. Bara för att ett svar på en kort fråga blir långt innebär inte automatiskt att det är dåligt. Dessutom: Om du läser lite noggrannare inser du att jag gör mycket mera än svarar på fråga. Jag motiverar och sätter in svaret i ett större sammanhang.

      Det är annars intressant att du på förhand underkänner olika svar och banor för resonemanget! Bibelsvaret duger inte, och om man drar paralleller till andra, bevisligen besläktade, fenomen duger det inte heller. Det tycks som om du har ditt svar klart, och det svaret ska ingen komma och rubba med fakta eller andra sätt att tänka!

      Och hur kommer du in på lagstiftningen och Koranen? Det har inget med detta resonemang att göra överhuvudtaget. Jag förespråkar en liberalism som lever och låter leva. Muslimska länder med Sharia-lag är så långt från detta som de bara kan vara.

      Radera
    2. Hela ditt nästsista stycke, om du läser det på nytt, handlar ju om hur samhället inte ska uppmuntra det som strider mot din tolkning av bibeln. Därav jämförelsen med Koranen. Klart att man kan godkänna alla sorters argument om de är bra, men nu var ju frågan hur man argumenterar mot homosexualitet med någon annan utgångspunkt än en viss bibeltolkning. I finsk lagstiftning måste alla lagar ha ett syfte. Vi kan inte ha lagar som exkluderar stora grupper av människor utan en väldigt mycket bättre förklaring än att vissa kristna tolkar bibeln så. Det är inte så länge sen varken dövstumma eller epileptiker fick gifta sig. Så kan vi inte ha det.

      Radera
    3. Anonym 08:14. Jag talar om att samhället inte ska uppmuntra till/lagstifta så att sådant som är skadligt för oss människor blir upphöjt till norm. Jag hävdar att det av Skaparen sagda är sant, gott och riktigt för oss människor, så därför ska vi hålla oss till detta. Givetvis får du argumentera mot detta, men gör det då på rätt sätt - med exempel och redovisning av hur brott mot Skaparens vilja har lett till välsignelse och det som allmänt är gott för människan! Min tolkning av Bibeln, som du nämner, är inte det primära här, utan jag utgick från friheten att inrätta sina liv så som människan själv vill. Jag för min del väljer att läsa Skaparens instruktioner, och jag hävdar - vilket jag har all rätt till, i den sanna liberalismens anda - att detta är det bästa för alla människor. Med detta sagt tvingar jag inte andra att leva som jag gör, men jag vill att så många som möjligt ska känna till vad Skaparen säger om hur vi ska leva våra liv. Du kan strunta i det jag säger, du kan argumentera mot (vilket du gärna får göra), men det jag vill efterlysa i just denna diskussion är redlighet och intellektuell ärlighet. Då tänker jag speciellt på det argumentet som du också framför (en variant av) när du säger att: "Vi kan inte ha lagar som exkluderar stora grupper av människor utan en väldigt mycket bättre förklaring än att vissa kristna tolkar bibeln så."

      Man måste kunna motivera sina åsikter, och också de gränsdragningar man gör. Jag har gjort det ovan för min del. Du gillar inte det, men så är det ibland. Alla gillar inte allt. Men det jag efterfrågar är motiveringarna för de gränsdragningar de gör som idag vill förändra äktenskapsbegreppet. Kalle och Ville ska få gifta sig, men varför ska inte Pelle få gifta sig med sin häst, eller med sin bil? Eller varför ska inte Kalle, Ville, Pelle, Mona och hästen alla få gifta sig? Om alla vill det och (med eventuellt undantag för hästen) alla har gett uttryck för denna vilja och alla säger sig älska varandra? Om det nu en gång ska vara så att alla som vill ska få gifta sig och detta ska upphöjas till en mänsklig rättighet? Och om kärleken ska vara grunden för hela äktenskapet och äktenskapstanken? Med vilken rätt drar man i så fall dessa exkluderande gränser?

      Min poäng är givetvis att alla har sina gränser. Alla exkluderar i någon mån. Men alla behöver tydligen inte motivera varför man drar sina gränser där man drar dem.

      Radera
    4. Kalle och Ville ska få gifta sig, men varför ska inte Pelle få gifta sig med sin häst, eller med sin bil?

      Det där har jag svarat på otaliga gånger här redan.

      Det är inte upp till den individuella personen vad som är rätt eller fel, det är lagparagrefen som styr det, när något har moralisk förankring i samhället (läs majoriteten)så kommer lagtexten att ändras så att lagen reflekterar majoritetens rättsupfattning, dock med en fördröjning eftersom det är riksdagen som stiftar lagar och riksdagen representerar medborgarna och det kräver en majoritet i riksdagen för att få klubbat igenom en lag/lagförändring.

      Så när majoriteten av befolkningen tycker att Pelle skall få gifta sig med sin häst så kommer lagtexten att böjas så att Pelle skall få gifta sig med sin häst, sedan kan man fråga sig om man på det individuella planet tycker det är rätt eller fel då hästen inte själv kan välja så att jämföra en häst - vuxen människa relation med vuxen människa - vuxen människa relation är inte valid.

      Så nej, det är inte någon mänsklig rättighet i sig att personer av samma kön skall få gifta sig det är just därför uppfattningen av vad som är rätt och fel ändras med tiden, vad vi får och vad vi inte får speglar den tid vi lever i, det finns otaliga exempel av detta, det som var ok för 100 år sedan är inte ok idag, jag skulle kalla det stagnation om lagtexten eller moralen för den del inte skulle ändras med tiden, det är vad vi kallar för "kulturell evolution".

      Den frågan jag skulle vilja fråga dom som är för en "jämlik äktenskapslag" är den att värför skall vi inte på samma gång tillåta exempelvis polygami (om argumentet är något annat än det jag har skrivit där ovat vill säga) Om man baserar den "jämlika äktenskapslagen" på att det är en mänsklig rättighet att få gifta sig då man är av samma kön så torde det vara en mänsklig rättighet att få gifta sig med sina två fruar(eller fler) också inte sant?

      Så jag håller delvis med Kristian här fastän jag är totalt emot hans åsikt i själva sakfrågan.

      Radera
  2. Svaret barkade iväg precis dit jag misstänkte att det skulle göra. Kort och gott: det står så i bibeln, och vi bör icke ifrågasätta det. För mig är det lite läskigt då man "lyder" utan ifrågasätta. Vad hade hänt om bibeln förespråkade agande av barn, eller tukt av kvinnor. Hade man då följt dessa direktiv utan ifrågasätta, även om det kanske känns lite olustigt?
    Jag säger ingenting om äktenskap. Jag tycker ändå att om kyrkan är emot homoäktenskap, så får vi respektera det. I mitt hus gäller mina regler med andra ord. Vill man gifta sig borgerligt för att få samma samhälliga rättigheter kan man gå den vägen istället.
    Däremot förstår jag inte hur homosexualitet skulle skada samhället eller den enskilde? Det jag däremot förstår är att kvävda och nedtryckta känslor skadar dig. Att inte få din kärlek erkänd eller respekterad kan knäcka den starkaste. Det är väl det som Jeppis pride handlar om? Inte att ta över samhället och tvinga sig på dig, utan att få sin röst hörd och visa att man inte skäms för sig själv.

    Jag förstår att du är urled på att prata om den här frågan, och jag förstår varför. Men du behöver ju bara svara kort och gott: För att det står så i bibeln. Ingen kräver att du ska ifrågasätta din gud, men försök inte färglägga din svart-vita bild med trasiga kritor.
    /lagomt arg hetero

    SvaraRadera
    Svar
    1. "/lagom arg hetero". Visst kunde jag också hänvisa till den naturliga lagen (speciellt när det handlar om viljan att förändra äktenskapsbegreppet). Vidare skulle jag kunna ta fram statistik som visar både det ena och det andra, bl.a. om livslängd, koppling till andra sexuella avarter osv. Jag skulle kunna gå in på detta med naturligt och onaturligt, men för min del är det Skaparens vilja som väger överlägset tyngst. Därför går jag helst på den linjen. Om du vill kan du googla dessa saker, men jag har insett att den som en gång har bestämt sig för att homosexualitet är lika bra, naturlig och rätt som heterosexualitet inte låter sig övertygas fast man skulle komma med hur goda argument som helst, så jag låter det för min del bli med detta.

      Radera
    2. Jag TROR inte att jag kan låta mig övertygas. Jag har en del homosexuella i min närhet som lever fullständigt normala liv, och som trivs med sig själva. Den enda bölden i röven för deras del är negativ input från översittare i omgivningen, eller personer som tror sig veta deras bästa utan att de känner dem.
      Av ren nyfikenhet får du gärna länka/nämna till källkritisk forskning som berör de negativa aspekterna som du tar upp. Och bespara mig gärna från bloggare, vinklade hemsidor eller clowner som Paul Cameron.
      Jag respekterar att man säger att homosexualitet är fel för att det står så i bibeln (för mig är det fullständigt paradoxalt gentemot vad en bringare av kärlek skall ge oss, men man måste inte förstå allt här i livet). Men jag köper det inte när man börjar prata om onaturligt, rätt, livslängd eller avarter. /en fredagsglad hetero

      Radera
    3. Den fredagsglade. Det låter ju positivt om du är glad! :) Jag skulle nog inte beskriva Cameron, och inte FRI heller, som någon "clown". Problemet, eller rättare sagt ett av problemen, här är att forskning borde ge vissa resultat för att falla majoriteten på läppen. FRI kommer inte till dessa resultat, och därför måste man nedvärdera dem och deras forskning på andra grunder.

      Jag har inte länken tillgänglig, men du kan själv googla t.ex. gluefox, pedofili och homosexualitet. Om jag minns rätt kommer det, som första sökresultat, en synnerligen intressant kalkyl. Läs gärna om vad skribenten skriver om tillgängligheten av dessa statistiska uppgifter idag - och häpna! Men en liten varning är kanske på sin plats: Glädjen kan eventuellt försvinna...

      Radera
    4. Fin liten kalkyl Gluefox har knåpat ihop. Mycket snitsigt. Du har rätt att jag inte är lika glad som jag var innan jag läste detta. Men det beror snarare på oro hur lätt människor sväljer saker och ting med hull och hår. Detta är ett bra exempel på hur farligt internet kan vara. Här har vi en kille som har gjort en uträkning som bygger på fakta som saknar källhänvisning. Han nämner officiell statistik som inte finns och lappar han har skrivit. Att påstå att statistik tagits bort från SCA eller BRÅ´s hemsidor, eller att den är svårtillgänglig, håller ju liksom inte. Visst; han kan tala sanning och i praktiken ha rätt, men då man inte har säkerställd fakta kan man inte häva ur sig vad som helst. Det här fenomenet florerar på sajter som Avpixlat m.m. och kan skapa en grogrund för lättåtkomligt hat. Jag ska för sakens skull mejla SCB och höra mig för gällande detta. Jag meddelar sedan vad jag fick för svar. Men hur många läsare tror du orkar göra detta? Om man redan är homofob, hatisk, eller kanske bara negativt inställd till homosexualitet bemödar man sig inte ens att göra det. Sedan kan man ju fråga sig om den här frågan är relevant i huvudtaget. Pedofili är pedofili och en helt annan sak än homosexualitet. Homosexuella pedofiler skall naturligtvis fördömas, men detta skall ju inte kasta mörker över homosexualitet i övrigt. Ska jag som ung man känna mig illa till mods då jag sätter mig bakom ratten, bara för att statistiken talar för att unga män är en större fara i trafiken?
      Och kanske inte Paul Cameron är någon clown. Eventuellt skrev jag för hastigt och i affekt. Det kan hända att jag har missat en massa fantastisk forskning han gjort (t.ex. gällande passiv rökning). Dock så är tillvägagångssättet hur han har kommit fram till homosexuellas livslängd, och antal sexpartners inte mycket att hänga i julgranen. Av lathet copy/pastar jag från Wikpedia (jag sitter trots alt på jobbet): ”I en av studierna försöker han till exempel visa att homosexuella i medeltal har 106–1105 nya sexpartners om året (dvs upp till drygt 3 nya/dag) urvalet visar sig vara homosexuella sexköpare och prostituerade i San Francisco innan HIV upptäcktes.”
      ”Som underlag för studien av homosexuellas "kortare livslängd" har han använt dödsannonser i gaytidningar och räknat ut att homosexuellas medellivslängd är 43 år. Många problem har påpekats som att det endast är en minoritet av avlidna homosexuella som får en dödsannons i en gaytidning, sällan gamla människor i "garderoben" tex. Med de antaganden Cameron gör, samt antagandet att åtminstone hälften av de homosexuella INTE får AIDS, så blir den normala medeldödsåldern för homosexuella AIDS-offer vid runt 11 års ålder”.
      /måndagsarg hetero

      Radera
    5. Tack för detta, måndagsarg! Sen ska man inte glömma hur en del religiösa och andra homomobbare själva bidrar till statistik som visar på låga medellivslängder och många självmord. Hur många har drivits till självmord just p.g.a hatiska kommentarer och bibelcitat från en okänslig omgivning?! Ganska kraftigt att använda sånt som argument mot homosexualitet, när problemet är folks avoga inställning. Lite som att påstå att glasögon eller tandställning är dåligt för barn och gör dem olyckligare än andra - och därigenom helt missa att orsaken är mobbarna, inte tandställningen i sig. Eller som att bli arg på någon som gråter för att man just slog den...

      Radera
    6. Du måndagsarge. Det som Krister Renard påstår är oerhört skrämmande. Och då talar jag inte i första hand om den statistik han presenterar, utan om hur olika uppgifter som han bygger sina uträkningar på bara kan "försvinna" när de blir obekväma för pk-etablissemanget. Om det alltså är så som han påstår, vill säga. Det skulle ingalunda förvåna mig om han har rätt i det han påstår - det är då helt i linje med den mörkläggnings- och förtigningsmentalitet som råder i hela denna HBTQ-diskussion i samhället i stort. De obekväma sakerna får helt enkelt inte sägas. Men det är ju bra om du kollar upp det med SCB. Jag ser fram emot att få höra vilket svar du får! (Även om det givetvis långt beror på hur du ställer frågan...)

      Radera
  3. Kristian du har ett tankefel där, Äktenskapet är inte, per definition, något som nödvändigtvis innefattar en man och en kvinna, det kan innefatta en kvinna och en kvinna, en man och en man, eller en man och två kvinnor osv. Exempelvis är ett polygamt äktenskap precis lika mycket äktenskapt som ett monogamt, och ett monogamt äktenskap är precis lika mycket ett äktenskap om det innefattar en man och en man, sen är det upp till vad och en vad dom accepterar.

    Det att äktenskapet har hittils varit i stort sett för man och kvinna betyder alltså inte at det för all framtid kommer att vara för man och kvinna.

    Vi har tagit upp dethär förut, språkets och ordets betydelse ändrar med tiden, ordens innebörd är inte bågot absolut knytet till exempelvis en tidsålder.

    Om man har läst lite om semantik och religion så märker man snabbt att religion och diverse olika falangers förespråkare är väldigt intresserad av att bevara den urpsrungliga betydelsen av diverse ord fastän man inom själva rörelsen är väldgt öppen för att tolka andra saker så länge det för fram ens egen sak på ett "positivt" sätt just pga. hur religon är uppbyggt, detta tycsk vara väldift populärt i monteism,

    Språket skall spegla verkligheten, inte tvärtom.

    Jag gillar din tolkning av sann liberalism, speciellt då jag själv försöker vara en "renlevnadsmänniska" så känns det väldiigt dumt att mina pengar används till diverse olika onödiga saker men sånt är livet i en demokrati.

    Du slår huvudet på spiken där, gällande majoriteten, sen spelar det inte egentligen roll om det är toleranta eller intoleranta åsikter som framförs, men är det från massan avikande så måste man kunna argumentera för saken, det som ofta kommer fram här blir då "så länge det inte skadar andra", du får altlsi ha vilka åsikter som helst så länge det inte skadar andra, sedan blir det att tolka vad det är att skada andra.

    Nu är jag inte säker på vilken tolkning du följer angående "handboken" men personligen gillade jag Filons tolkning av logos som tydligen stor del av kristendomen baserar sig på också, nåt i sitl med att genom att följa anvisningarna i bibeln (GT) så blir du ett med logos och bla. dom köttsliga lustarna driver människan ifrån detta, minns inte riktigt hela resonemanget men ditåt, en tanke som kom när jag läste om det att det påminde väldigt mycket om exempelvis buddhismens försök att uppnå nirvana och en annan tanke som kom var att dom abrahamitiska religionerna har nog väldigt dåligt skött sitt angående "mysticismen! i väst eftersom ju mer man bekantar sig med saken så märker man att det finns nog väldigt mycket av det också, iaf. inom judendomen med framförallt kabbalan men säkert också inom kristendomen, kanske det är en av orsakerna värför speciellt lutheranismen är så ointressant, man har skalat bort mystiken, eller kanske rättare sagt andligheten.

    Kom kanske lite på sidospår men det är ett så intressant ämne eftersom fler och fler söker denna andlighet i bla. just österländska religioner.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Inget tankefel. Se på hur äktenskapet alltid har uppfattats och koppla detta till tanken på den naturliga lagen. Äktenskapet är, per definition, något som handlar om en man och en kvinna. Visst kan vi förändra det om vi väljer att göra det, men då ska vi, tycker jag, vara så pass ärliga att vi godkänner att vi går in på en väg som ingen tidigare har beträtt och att vi inför något helt nytt i äktenskapsbegreppet. Helst då så att vi kallar det något annat också.

      Radera
    2. Alltid har uppfattats...?? Hur många hustrur hade Salomo, Abraham, Jakob, David? I bibeln talas om hundratals hustrur och hundratals bihustrur till en och samma man. Och de var dessutom s.k. gudsmän. Är det något som inte alltid har uppfattats på samma sätt så är det äktenskapet. Och äktenskapslagen har ändrats många gånger under modern tid fast folk inte känner till alla svängar.

      Radera
    3. Hej anonym, om man börjar från scratch och är i NyaTestamentlig tro så är anvisningenrna i NT solklara. Gamla Testamentet talar inte om perfekta Gudsmän, o nej, deras misstag och syndr och förstockelse skall vara Nya tesatamentets folk till lärdom att Gud förlåter och använder vanliga människor att framföra Sin Uppenbarelse genom predikan Bibel och profetia. Profeten Elia, en verklig hejare till Gudsman sitter ensam i öknen och vill dö och bekänner inför Gud: "Jag är inte bättre än mina fäder" (och de hadd en väldigt syndig olydnadshistoria). Pointe är att jag och Kristian och likasinnade tror på det glada budskapet om syndernasförlåtelse i Jesu Namn och för de flesta i våra bataljoner Har Gud av nåd bevarat oss i ett obrutet äktenskap. Men vi tror inte heller att vi är "bättre", vi vet vad vi är och ber Gud om Nåd. amen.
      I en missionssituation måste man väl säga åt dem som redan har flera hustrur(eller kvinnor som har två män): "Hit men inte längre, och helst (enligt Skriften) skall du inte predika som församlingsäldste eller predikant heller men vittna om och Tro på Jesus till evig glädje skall du och dina hustrur och barn....." hälsningar torsaten nils ulrik fagerholm

      Radera
    4. Anonym 08:01. Givetvis kan det finnas undantag, så det var kanske lite fel att skriva att det alltid har uppfattats som en man och en kvinnas grej. Men det är onekligen regeln! Dina exempel från Bibeln är mycket bra, måste jag säga! Salomo hade en hel bataljon fruar, och dessa förledde honom bort från Herren Gud. Resultat: Elände och förtappelse. Abraham gick in till Saras tjänstekvinna och fick sonen Ismael. Det sägs klart och tydligt att detta var en synd. Resultat: En hel del bekymmer i det egna äktenskapet och 4000 år av strid mellan Ismaels och Isaks efterkommande - en strid som ännu idag hotar världsfreden. Jakob lurades av sin svärfar att ta två fruar, och detta ledde till rivalitet och elände både mellan de båda systrarna han gifte sig med och mellan deras barn. David syndade mot Herren när han lät döda Batsebas make och sedan tog henne till sig. Resultat: David bekände sin synd och gav oss ett härligt exempel på hur Guds nåd fungerar. Elände kom det av denna synd i vilket fall som helst.

      Finns det några exempel på när det har varit bra/blivit bra när människan har gått utöver det en gång för alla givna? Idag plågas människosläktet av olika könssjukdomar med barnlöshet i släptåg som otukten leder till. Vi ser allt för många splittrade familjer med rotlösa och otrygga barn som växer upp i konstlade familjeförhållanden för att deras föräldrar inte har velat hålla sig till den de lovat att dela livet med.

      Nej, äktenskapet ÄR tänkt för en man och en kvinna livet ut. Så är det idag, och så har det alltid varit. Du skriver att "äktenskapslagen har ändrats många gånger under modern tid fast folk inte känner till alla svängar". Här måste jag nog ge dig rätt på åtminstone en punkt - detta att alla inte känner till alla svängar. Inte jag åtminstone. Så berätta då gärna för mig när och var äktenskapet t.ex. har varit polygamt, eller könsneutralt, vilka goda följder detta har haft (här har du, menar jag, största bekymret!) och när det har ändrats tillbaka till vad det är idag. Du behöver inte dra hela västvärldens äktenskapshistoria i modern tid, utan du kan t.ex. begränsa dig till Sverige-Finland...

      Radera
    5. Människan är av naturen av den typen att vi går framåt i "utveckligen", mao. vi är progressiva, inte regressiva, vi försöker nå det som vi tror är bättre.

      Problemet är bara det att vi inte kan se människosläktet i sin helhet utan vi grupperar alltid in oss i diverese olika falanger, än är det "ras", än religion, än nationalitet, bröder och systrar, och vi gör detta för att vi ser något mervärde med att vara medlem i denna grupp, vi har många exempel på detta i historien och allt är egentligen kopplat till icke nollsummespel, vi försöker alltså alltid att få fördelar gentemot andra.

      Det är intressant att läsa om urkyrkan och hur Paulus starkt påpekade dethär med "brödrarskap" och hur det gynnade just hans tolkning av tron jämfört med dom andra tolkningarna som dog bort med tiden. En kanske irrelevant sak men om jag inte minns fel så finns "kärlek" bara en gång i Paulus brev då igen "brödrarskap" finns tiotals gånger, och detta lär ha haft rent praktiska orsaker, men sen igen han verkade inte så värst kärleksfull heller.

      På samma sätt som kristendomen baserar sig på det för en gång alla givna GT så är/var människan även där progressiv och utvecklade något nytt, kristendomen, som igen splittras i olika trosinriktningar som i sig splittras ännu mer till nya grenar.

      Hela tiden går ju människan framåt, det var i tiderna givet att kvinnorna skulle tiga överallt, man fick aga sina barn så mycket man ville, man fick ha slavar, antisemitism var ok ja det finns hur mycket som helst med hemskheter som har varit acceptabelt men då människan har gått utöver det som en gång var för alla givna så går vi framåt, ibland tar vi säkert ett steg bakåt också men i det stora hela ser jag nog utveckligen som positiv.

      Om ni är intresserad av äktenskapets historia ber jag er läsa boken "det politiska äktenskapet", som det står om boken:

      Vägen är lång från 1600-talets bondehushåll, arbetsenheter med tydlig arbetsfördelning, till dagens regnbågsfamiljer och jämställdhetsdiskurser. Men det är inte ens hundra år sedan gifta kvinnor myndighetsförklarades i de nordiska länderna. Fördömandet av utomäktenskaplig sexualitet och accepterandet av inomäktenskaplig kvinnomisshandel har också levt kvar in i vår tid.

      Summa summarum, att det har varit man och kvinnar betyder inte att det har varit en dans på rosor, så det som har varit är per definition inte det som är det enda rätta.

      Radera
    6. Markus. Jag hinner inte (igen) gå in på detta du skriver om kulturell och religiös evolution. Jag får nöja mig med att konstatera att i huvudsak är vi oeniga här. Kanske framför allt i detta att du i huvudsak ser positivt på utvecklingen och jag i huvudsak ser negativt på den.

      Det sista du skriver vill jag ändå ta tag i lite. Visst är det sant som du skriver att äktenskapet har varit en "dans på rosor" även fast det har varit man och kvinna. Detta för att det alltid när människor är inblandade idealen och verkligheten (i form av själviskhet och annat mänskligt - synd, helt enkelt!) krockar med varandra. Men så är det med allt som människor är inblandade i - det tenderar att krångla till sig. Men detta innebär givetvis inte att äktenskapsinstitutionen i sig skulle vara att skylla. Äktenskapet som det står fram idag och alltid har gjort det - som skydd för relationen, barnen, sexualiteten osv - är den överlägset bästa samlevnadsformen som finns. Och som sådan det ordnade samhällets grundbult och hörnsten. Om vi börjar mixtra med det kommer det att få ödesdigra konsekvenser! Ja, egentligen kan vi se detta redan när samboende har brett ut sig - i spåren av detta elände följer rotlöshet och skadade barn och vuxna. Vi har ännu bara sett början på det elände som denna sak kommer att föra med sig i form av ett instabilare samhälle.

      Det jag reagerar på i ditt sista stycke är att du använder det att äktenskapet inte "har varit en dans på rosor" som argument för att äktenskapet inte är det enda rätta. Så kan man inte göra, helt enkelt. Ska man göra så borde man statistiskt jämföra summan av eländet i de olika samlevnadsformerna. För detta finns det inte något tillgängligt statistiskt material, och, som jag konstaterade, har vi ännu bara sett början på det elände t.ex. samboskapet för med sig.

      Radera
    7. Jag har läst någonstans att i den unga sovjetstaten försökte man avskaffa "äktenskapet" och det skulle vara fritt att ligga hit och dit och/eller vara tillsammans efter vad man själv ville. Det höll på att bli kaos och snabbt införde man igen Borgerlig vigsel och "lite ordning". Det hann födas många barnhemsbarn under den tiden. torsten nils ulrik med kort historisk flashback

      Radera
    8. Och varför skulle inte barn i homosexuella relationer få det skydd som äktenskapet ger? Relationer är bra för människor och äktenskapet är bra för relationer. Låt folk gifta sig om du en gång är emot samboförhållanden.

      Radera
    9. Anonym 11:50. Jag misstänker att du inte riktigt har förstått vad jag har försökt säga. Om jag uttrycker mig snällt.

      Radera
  4. Ursäkta Markus, ingen är en renlevnadsmänniska; se t. ex. på vår delaktighet i det moderna teknologiska Babelsbygget och följderna för moralen och naturen;;;;;;;;;;;;;;;"alla har synd och är i avsaknad av ("denursprunliga") härligheten av Gud" och deras synder skall tas ifrån dem av Guds Lamm genom Tron På Jesus Kristus från Nasaret världens Frälsare.
    hälsningar torsten Nils Ulrik enligt Devisen: enligt Tron Allena, Enligt Skriften Allena, av Nåd allena kan vi bedöma livet så att vi Omvänds eller Omvänder oss och Finner Frälsning i Jesus Kristus Allena. P.S. Vi är så van vid stormvarningen så vi sover väl vidare allihopa, jag är bra på att sopa(det är inte sant)

    SvaraRadera
  5. När blir homosexualiteten utlevd, det måste ju vara beskrivet i "handboken"?

    Är tvagning av varandras fötter utlevd homosexualitet?
    Är en kyss på kinden på sin partner utlevd homosexualitet?
    Är smekning av sin älskade partner (med kläder på, gjort på samma tyg ;) utlevd homosexualitet?
    Är en kyss på kinden på sin partner utlevd homosexualitet?
    Är petting med sin partner utlevd homosexualitet?
    Är tungkyssar med sin partner utlevd homosexualitet?
    Är oralsex med sin partner utlevd homosexualitet?
    eller är det bara när man sexuellt tillfredställer varandra till orgasm som man lever ut sin homosexualitet?

    Var går gränsen? väldigt viktigt att veta för de som är homosexuella så man vet när man överskrider den och brinner i ugnen i evighet.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kort och gott eflop: När du inte mera vandrar i ånger och tro enligt Guds Ord i Jesu apostlars och Jesu Lära då har du överskridit gränsen.... Gamla Testamentet stoppar till käften på alla, men Jesusnamnet Frälsning Är.
      En, kristen;existentiellt fri genom Tron har ingen "partner" utan är fritt vän med alla och aktar sig för lägen där synden kan få grepp; gäller alla synder!!!+ hälsar en som har ett syndigt sinne, men som vägrat att låta synden gå vidare genom att Be om Guds och Jesu Veto för människans skull och för den Kristnes skull ds

      Radera
  6. När du är upptänd av syndig åtrå till det som är synd så vet du att du är en syndare, elller att du har frestat Gud eller att du är frestad. Romarbrevets första kapitel ger en bra diagnos över när vi för var och en synd behöver en kalldusch. + förlåtelsedusch!!!+ Alla nationer har kastat av sig Trons Lydnad (hur många ggr skall det sägatt att det är inte bara fråga om homosynd utan om otrons alla "frukter",,,???+)så nu skall vi skörda frukterna i heta lidanden, blir det månne gr...täpplen igen. Herren sig förbarme, eflop, du är nog inte en trons människa. hälsn tnu (int fittas du väl???)

    SvaraRadera
  7. Kristian, du som ofta påpekar om propagandamonopolet så du borde ta din chans här -> http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/19/ny-dokumentar-foljer-de-som-tror

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Det där låter nog intressant - att se på, inte att delta i. Men, som sagt, det verkar vara en intressant grej! Tack för länken.

      Radera
  8. Ja men vi som inte tror på din skapare ska vi då anpassa oss automatiskt efter er?!

    Tror du på ditt svammel själv att du är liberal??! Det är bara att titta runt på din blogg så fattar man att du mer eller mindre hatar allt som inte går ihop med din religiösa övertygelse, allt med dig och din tro är " Hit men inte längre " så länge allt hålls innanför din religions ramar och tolerans går det bra, men så fort det hotar din religiösa syn har inte människan har samma rättigheter mera!

    Liberalismen = samma rättigheter, oberoende av exempelvis religion, kön, sexuell läggning och etnicitet, samt okränkbara rättigheter oberoende av kollektivets vilja.

    Ifall vi ska anpassa oss efter er skapelseberättelse och stifta lagar efter er övertygelse så är det nog ganska lite begärt att ni lyfter fram några tydliga bevis som stöder er skapelseteori? Men fortfarande 2000 år senare har ni lika lite bevis som jag har för att samhället är infiltrerat av rymdödlor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:58. Du missar helt min poäng. Inte behöver du anpassa dig efter mig eller någon eller något annat. Lev du ditt liv så lever jag mitt. Sedan kan vi, som jag försöker göra här, diskutera hur vi ska ordna de gemensamma angelägenheterna. Här på bloggen presenterar jag min syn och försöker avslöja inkonsekvenser och dumheter, främst i kyrkan men också i samhället i stort. Du behöver givetvis inte hålla med, men det jag ändå skulle uppskatta vore om du, och andra, reagerar på det jag verkligen säger och inte på det du menar att jag påstår.

      Din hemgjorda (?) definition på liberalism stämmer nog inte riktigt överens med vad jag fått lära mig. Liberalism utgår ifrån individens frihet, inte primärt från rättigheter, även om dessa givetvis följer på denna individens frihet. Men här handlar det om att staten inte ska gå in och lagstifta om alla småsaker utan att individen ska ha frihet att välja. Jag borde t.ex. ha den rätten att själv bestämma vilken filosofi mina barn ska få lära sig i skolan - också på biologitimmarna. Eller hur? Som det nu är tvingas alla lära sig bara om evolutionsfilosofin - utan att några bevis kan läggas fram... Hur liberalt är nu det?

      Radera
    2. Bara för DU inte förstår dig på evolutionen så är det inte ett automatiskt argument emot det? Dom bevis som finns talar för allt annat än att arterna är skapade i sin nuvarande form. !
      Och att skapelsetron skulle höra hemma i biologisalen eller utbildningsväsendet är absurt helt enkelt för att den saknar logik och bevis. Summa summarum så har evolutionen bevis till sin fördel vilket skapelsetron saknar.

      Radera
    3. Nu håller ni på och pratar om helt olika saker i samma mening.

      1. Värför man skall läsa olika ämnen i skolan?
      2. Vad baserar man på vilka ämnen man skall läsa?
      3. Är det man läser fakta eller ej? Sant/falskt

      Märker också n lustig sak och det är den att du skriver om "evolutionsfilosofi", det finns inte något sådant som "evolutionsfilosofi" utan det heter evolutionsteori, det är stor skillnad mellan filosofi och teori men jag förstår ju förstås vad du vill betona då du inte använder teori där.

      Radera
    4. Anonym 12:38. Nu hamnar vi en bit utanför ämnet, men det var jag som öppnade för det, så jag får väl acceptera det. Mitt problem är INTE att jag inte förstår mig på evolutionen, utan mitt problem är att jag förstår mig lite för bra på den - och har insett att den helt enkelt inte håller. Dagens människors problem överlag är att de inte ifrågasätter utan tror blint på det som berättas för dem om detta.

      Du talar om att det finns bevis för att arterna har utvecklats. Visst finns det det - på pappret! Den massiva mängd mellaformsfossil som borde kunna uppvisas finns inte annat än i evolutionisternas fantasier. Dessutom är det som borde vara evolutionens motor, alltså mutationerna, även det sådant som bara finns i huvudet på evolutionisterna. Nu vet jag inte vad deras tankemöda lyckats prestera under de senaste några åren, men när jag gick i skolan var det "bästa" (!) exemplet på en gynnsam mutation i det mänskliga genomet sicklecellanemin! En dödlig sjukdom!!! Om man inte kan påvisa något mera och något oerhört mycket bättre exempel borde man kanske nog börja överväga att dra något gammalt över denna fantasihypotes! Det är som, var det Mora Träsk, sjöng om den gamla Forden... "Utan hjul, och utan däck och motorn den är väck!"

      Och sådant ska vi lära oss i skolan som om det vore sanningarnas sanning. FY!

      Radera
    5. markus. Det ÄR en filosofi. Den har slagit igenom på alla vetesnkapsområden - även inom religionsforskningen (vilket du försöker påminna mig om med jämna mellanrum), även om den där ganska långt börjar vara utjagad ur de fina salongerna, har jag förstått. Evolutionen är filosofi också i den grundläggande meningen att den försöker svara på frågorna varifrån och varför - alltså frågor som filosoferna av hävd har sysslat med.

      Radera
    6. Det är bra att vi lär oss allt möjligt i skolan, men allt är ju bara teorier. Du kan väl erkänna ,Kristian, att du är medveten om att du kan ha fel? Det kan alla andra också ha. Kanske vi någon gång kommer fram till hur människan kommit till, tills det kan vi bara konstatera att det är ett mysterium, ingen vet. Jag hoppas verkligen att vi aldrig kommer på människans ursprung, om vi skapats av Gud eller kommit till på annat sätt. Vad händer om vi kommer på det och kan erkänna att en stor del av människorna byggt hela livet på en lögn. Tills motsatsen bevisats...
      Måste man välja sida, kan man inte nöja sig med att det är ett mysterium? Vi måste, tills motsatsen bevisats. Nu är det ingen ide att stånga huvudet i väggen och försöka bevisa vem som har rätt, ingen vet alla tror. Att bygga sitt liv enligt det ena eller det andra, oddsen är 50/50 att man gör fel. H. typen

      Radera
  9. Hej, anonym, ulkriks kommentar var det sade "Hit men inte längre", håller du anonym inte ordning eller har du tappat röda tråden????¤¤¤
    "folket i sodom var mycket syndigt inför Gud. Så har också Sodom och Gomorra som lades i aska och dömdes till omstörtning satts till varnande exempel för kommande tiders ogudaktiga människor..." KB 1917 två halvstrofer(( så långt Bibeln.))
    I sovjet t. ex. anpassade man sig efter ateismen, i tysklande efter nazismen, i kina efter kommunismen, i amerika efter kapitalismen ja, du anonym, VI i västerlandet fick ha det bra tack vare de stora väckelserna och deras frukter men alltid kom synden och förblev det käraste för de flesta.
    Men det har varit tillräckligt många bevis framlagda på denna blogg och andra kristna för att jag torsaten nils ulkrik kan säga: Makten tycks så småningom övergå i antikristna händer men GUDS ORD och UPPENBARELSE ÄR LIKA SANN för den har ju sagt att det skall ske det som nu sker och som alltid har skett. Folken som aldrig känt eller lytt Gud ger sin tillbedjan och lydnad åt Satan, vilddjuret och antikrists falska profter som tack vare de Kristnas leva och låt leva attiyd fick härja fritt och vinna själar. Men det var Guds vilja att inte tvinga någon fast han ibalnd gjort det också och Många hårda och men ock barmhärtiga lagar I Länderna var av NÅD, Enligt GUDS LAG och Barmhärtighet och Universella Lagen som åtminstone i princip är skriven i hjärta och samvetet på människan, men vilddjursmänniskor och antikrister dödar både hjärta och samvete och ber till fanstyget sin "egen klipskhet", eller läkare eller vilka myndigheter som måhända finns tillhanda... nu och då och sen.....;;;; Lycklig den som är Jesu Vän och lite tvingar Lagen Rätt fast lagen i sig själv är skriven i varje "atom" ...
    Lycklig den som fått Tron i Jesus och hållits bevarad i den. Lydnad för Guds Ord är där de lyckligas del.
    Ja vi kan tvista länge om Du säger att du har rätt och jag säger att du har fel.
    Skall du anonym hjälpa till med din otro så att också norden blir nystalinisternas "del".... Jag bara frågar++++ Bibeln har RÄTT säger torsten nils ullrik

    SvaraRadera
  10. Religiösa igen....man slutar aldrig att förvånas....men som finnen säger "ei voi kauhalla vaatia kun on lusikalla annettu". Men det står ju i "handboken" så Manning har ju förståss rätt i att det är bara att stena bögar. Nog borde religionerna utrotas med omedelbar verkan, de e ju människans värsta fiende!

    http://www.patheos.com/blogs/wwjtd/2014/03/james-david-manning-advocates-stoning-gay-people-to-death/

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Nog borde religionerna utrotas med omedelbar verkan, de e ju människans värsta fiende!"

      Lev och låt leva, pläderade jag för här, i sann liberal anda. Jag ser att du gör det samma...

      Radera
    2. Människan har skapat dom olika religionerna av en orsak, som med allt annat så när dom inte har någon funktion mera så slänger man det, det är slit och släng men i lite större tidsperspektiv.

      Religionen har genom histiorien spelat en positiv roll fastän det gjorts mycket ont i religionens namn också så att säga att religionen är människans värsta fiende är väl lite att ta i, jag vill nog påstå att människan är människans värsta fiende.

      Den främsta positiva inverkan religion har/har haft är antagligen den att den skapar gemenskap, har man gemensamma intressen så är risken mindre för att man slår ihjäl varandra, detta har ju gått hand i hand med ekomoniska intressen, det är mer ekonomisk vinning i att inte slå ihjäl varandra än att slå ihjäl varandra.

      Men som sagt, i en global värld som vi lever i idag är denna gemenskap i sig kanske inte så viktigt mer och religionens roll blir mindre och mindre, då det dessutom sker större framgångar på det vetenskapliga planet kan det också vara lite svårt att få in dom båda världsåskådningarna i människans hjärna.

      Radera
    3. Vad jag menar, ska försöka förklara. Ett av problemen med religiositet är att när tillräckligt många människor tror att fantasierna är sanna, så påverkas hela samhället av det. När det finns religiöst material bland våra invalda politiker gör dom beslut efter sin religiösa livsåskådning. Och om man som politiker tror på t.ex sagor om harmageddon mm gör man idiotiska beslut!

      Man lägger ansvaret på sagogubben i himlen och litar på att allt som står i bibel uppfylls en dag. T.ex bryr man sig inte om miljöförstöring och andra allvarliga problem vi ställer till med på vår jord, för frälsaren skall ju i alla fall komma och ta oss till paradiset, då behöver vi inte ta ansvar nu fast vi förgör alla resurser på vår jord.

      Eflop

      Radera
    4. "Christianity did not become a major religion by the quality of its truth, but by the quantity of its violence.”

      Radera
    5. AQnonym 19:41. Ett citat blir inte sant bara för att det är på engelska... Du borde kanske läsa lite kyrkohistoria. Visst finns det våld i den kristna kyrkans historia också - det blir så när människor och mänskliga maktintressen finns med i bilden - men den kristna kyrkan har vuxit trots detta våld, inte på grund av det.

      Radera
    6. Eflop. Tack och lov att hela samhället har påverkats av den kristna tron! Jag tror nog att du också borde läsa lite mera historia och lite mindre historieförvrängning a la Dawkins et alii. Det är de facto kristna människor, med en stark tro på himmelen, som har fått saker och ting att hända här på jorden. Sjukvården skolan, universiteten, åldringsvården osv osv. Allt detta har sprungit fram ur den kristna kyrkan och kristna människors engagemang.

      Det finns förvisso, åtminstone hos mig, jag kan knappast tala för andra, en viss skepticism mot s.k. naturvänner, men det beror inte på det de kämpar för, utan på deras metoder och framför allt den bakomliggande många gånger antikristliga filosofin. Men du behöver skilja på målet och medlem och inte bunta ihop allt till ett rödgrönt paket!

      Radera
    7. Markus. Det var någon, jag minns inte nu vem, som sade att i historiskt perspektiv kommer dagens era när vi hyllar skepticismen och det "religionslösa" att ses som en kort och betydelselös parentes. Om världen står tror jag att det kommer att visa sig att denne (kristne) tänkare hade rätt.

      Radera
  11. Hej Kristian!
    Läser regelbundet din blogg. Det är intressant att som kristen få en något mer nyanserad diskussion om aktuella saker än allmänna media vanligen för fram. Jag är tacksam till Gud för att någon orkar ta de här diskussionerna även om det är allt annat än populärt i vårt samhälle. Jag är också tacksam till de kommentatörer som civilicerat och med eget namn kan diskutera de här sakerna även om åsikterna går stick i stäv med Kristians. (Tänker här främst på Markus Nylund och Kaj Korkea-aho.) Denna ömsesidiga respekt gör diskussionen läsvärd. De som inte behärskar detta behöver jag inte nämna, ni vet vilka ni är. Nu till mitt egentliga ärende; kan du Kristian i stora drag behandla evolutionsteorin och dess grunder, brister och antaganden i något inlägg (alternativt länka till något gammalt inlägg om du redan gjort det) för att ge oss mindre pålästa en mer kritiskt granskande syn på saken som alternativ till den som undervisas i våra skolor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filip. Tack för de vänliga orden! Jag har varit inne på evolutionismen (som jag föredrar att kalla den) i några inlägg, och jag kommer säkert att återkomma i något skede. Just nu håller vi på med en av de arbetsdrygaste tidsperioderna i året på farmen, så jag vet inte om jag kan lova att jag hinner skriva några längre texter just nu. Men jag ska hålla det i minnet, och så får jag återkomma vid tillfälle.

      Det finns annars mycket bra material på nätet, också på svenska! Om du vill läsa kan du t.ex. gå till http://genesis.nu/

      Här har jag, bl.a. varit inne på ämnet:
      http://kristiannyman.blogspot.fi/2013/04/evolutionens-motor.html
      http://kristiannyman.blogspot.fi/2012/05/sagostund.html


      Allt gott!

      Radera