måndag 24 mars 2014

Hybris


Det brukar sägas att Sveriges väg är vår i kyrkliga frågor, vi kommer bara några år efter. Hittills har detta stämt, men vi får verkligen hoppas att det på något sätt sker en förändring i detta och det ganska snart. Kyrkoherde Owe Johansson i Kinna församling har läst Bibeln, och där sett vad Gud anser om utlevd homosexualitet. Han menar därför att avhållsamhet är ett gott alternativ för ungdomar som kämpar med sin sexualitet och han har därför uppmanat dem att avstå från homosexuella gärningar. Dessutom menar han att homosexualitet är en sak som människan kan bli botad från.

Detta som kyrkoherde Johansson har kommit fram till och undervisat ungdomarna om är inget annat än vad den världsvida kristna kyrkan alltid har trott, ansett och undervisat. MEN. Nu råkar kyrkoherde Johansson vara verksam i Sverige. Landet som flödar över av vishet och kunskap och där människan har nått så långt på upplysningens väg att hon t.o.m. kan tillrättavisa sin Skapare. Kyrkoherde Johanssons biskop, Per Eckerdal i Göteborg, luggar i en artikel i SvD sin underordnande och påstår att ”Det blir problematisk när man tolkar bibeltexter på ett sätt som går stick i stäv med vad kyrkomötet och biskoparna kommit fram till. I kyrkans undervisningssituationer, inte minst med ungdomar, kan man inte formulera precis vad som helst.”

Nå, nu vet vi ju att kyrkomötet och biskoparna inte har tolkat de ord biskop Eckerdal talar om. De har inte tolkat, utan förkastat. Svenska kyrkans kyrkomöte och SvK:s biskopar menar sig alltså, enligt Per Eckerdal, stå över Guds eget ord. De vet bättre än Gud själv och hela den världsvida kristenheten. Per Eckerdal säger klart ut att de ungdomar, och säkert också andra, som kämpar med sexuella begär inte ska läsa Bibeln. Åtminstone inte de bibelord som talar om vad Gud anser om dessa saker.

Det som för mig är mest förvånande i hela denna ruttna sak är det faktum att Per Eckerdal inte inser vidden av det han säger. Uppenbarligen är han så förblindad av den moderna svenskkyrkliga präktigheten och allsmäktigheten att han inte alls klarar av att inse och förstå vad det han säger innebär. SvK:s kyrkomöte och SvK:s biskopar har avsatt Herren Gud och bestämmer själva vad som gäller, vad som går an och vad som inte går an. Kan man komma längre än så på hybris-vägen?

Sveriges väg är vår, brukar det alltså heta. Vi är inte riktigt där ännu, men det hinner nog till. För egentligen är det precis detta samma som vår biskop Vikström säger när han uttalar sig i denna fråga. Han lyckas bara inte riktigt få till det lika bra som sin kollega i Göteborg. Men innebörden blir precis den samma. Bort med Guds ord och hans vilja och fram med människomeningar och det politiskt korrekta! Hybris var ordet...   

16 kommentarer:

  1. Det kommer iofs. inget nytt fram här mera men jag vet inte om jag skall skratta eller gråta åt det här "Dessutom menar han att homosexualitet är en sak som människan kan bli botad från."

    Det är ju lite samma sak som om att jag skulle kunna bli botad från min alkoholism då? Tyvärr så måste jag erkänna för dig att det inte är möjligt, jag kommer aldrig att bli botad, jag kommer för alltid ha en läggning åt beroendet, jag blir lätt beroande av saker och ting, det är den jag är, jag kan dock styra deta men "blir frisk" från det, nej du det går inte.

    Eller kan man bli "botad" från vad man gillar också, vissa gillar spinkiga, vissa gillar bredare, vissa gillar fylligare, vissa gillar blonda, vissa gillar brunetter, vissa gillar killar, vissa gillar tjejer, vissa killa gillar killar osv. Det är nog mer lite lustigt men på samma gång tragiskt att du tydligen anser homosexualitet vara en psykisk sjukdom.

    Som tur har dessa åsikter iaf. var vi bor blivit förkastade och "Herrens ord" väger inte så tungt mera, hoppas att kristna skulle sätta sin tid på något vettigare istället för det finns betydligt viktigare saker och budskap än det som gäller den alltid så populära homosexualiteten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Om du läser denna text en gång till ska du kanske inse att denna text inte (primärt) handlar om homosexualitet. Jag är faktiskt här inne på de "betydligt viktigare saker" du efterlyser! I grund och botten handlar denna fråga, ämbetsfrågan och faktiskt det mesta man grälar om idag inom kyrkan om Bibeln och Bibelns auktoritet och betydelse. Det är detta jag tar fram i denna text. Må sedan vara att denna huvudfråga idag oftast - så också här - får implikationer just på homofrågan.

      Vad gäller detta med helande kan jag väl konstatera att det här handlar om hur stor Gud vi har. Eller inte har. Den kyrka som, lit SvK, börjar förneka möjligheten att Gud kan bota också homosexuella har nog förminskat Gud så att han blir till något annat än vad han är. "Gud är större" kan faktiskt betyda att man menar att Gud är bra mycket mindre...

      Radera
  2. Skulle du vilja bli botad från din kärlek till din fru, Kristian? Det borde ge dig en vink om hur lite homosexuella önskar bli botade. Inser du att den homosexuella kärleken känns lika euforisk och djupt tillfredsställande som vilken hetero dito som helst? Är det kanske rentav den vagt uppstickande insikten om att det kan vara så som skrämmer så mycket att din blogg håller på att bli en riktig homoblogg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:14. Tack för denna kommentar! Den visar med all önskvärd tydlighet hur galet det kan bli när människan inte längre klarar av att se skillnad på det som är naturligt och det som är onaturligt/mot naturen.

      Och igen: Denna text handlar inte primärt om homosexualitet, utan om Bibeln och Bibelns auktoritet. Alltså om det som är själva grundfrågan för allt detta grälande och huvudproblemet för våra kyrkor idag.

      Radera
  3. Jag vet/har träffat heterosyndare;bolare/föräktenskapliga sextande, äktenskapsbrytare osv och alla vill de säga att " inte är det så farligt;Gudär nådig" och också de har gått så långt att inte många präster längre får dem att inse att i "Guds församling och KYRKA" är det INTE lovligt det heller.
    Jag brukade säga under studietiden och också senare att det av Herren satta straffet i samhället på Luthers tid ock också många ggr tidigare och senare var det samma både för styggelse och äktenskapsbrott. Och så brukar jag hänvisa till kristna församlingar, syndernas förlåtelse och att söka bryta med synden och hålla sig till Frälsningen lära enligt Bibeln och den Nåd som bär alla så länge Nådens tid ges... INGEN SYND ÄR LOVLIG VI SKALL ALLA EN GÅNG STÅ INFÖR DOMEN... då är det bra att vara tvättad i syndernas förlåtelse och klädd i sin DOPS rättfärdighetsdräkt som är JESUS och vad Han har gjort för att frälsa oss. OM vi inte varit det glada budet om bättrring och syndernas förlåtelse/Lag och Evangelium enligt den Heliga Skrift lydiga då så går det dåligt.... Äktenskapsbrott är grymt men inte många inser det mera, det är ju så vanligt, homostyggelse och barnaskändande och våldsam girighet brukar vara Början till "den rådande kulturens UNDERGÅNG". Bråk inte med väckarklockkor och fartbromsare som hindrar oss att skena levande ner i Helvete. Sök iställe Frid med Gud och Skriften i Guds församlingar genom att Tro syndernas förlåtelse och ständigt tvätta sig på nytt.... hälsningar Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  4. Går ibland in här och läser, då man kan skönja att både bloggaren och en del skribenter gör en ansats till analytiska inlägg. Denna tråd blev väl inte så lyckad. En kyrkoherde ger uttryck för åsikter som också i Finland anses extrema. Hans förman, biskopen ser sig tvungen att påtala detta, då det inte är i enlighet med den anställdes uppdrag. Varför skulle det vara en rutten sak? Vilket bloggaren hävdar. Det sker ju helt transparent i enlighet med västerländsk kutym. Bloggaren avvisar konsekvent all influens västerifrån. Men försvarar, ibland illa dolt, ibland ihärdigt den ryska totalitära samhällssynen. Man undrar ju vad för slags samhälle bloggaren egentligen står för?
    mvh arne


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara idioter och bokstavstrogna som tror att man kan bli botad från homosexualitet, han förtjänar en ordentlig uppläxning och bör akta sin tunga för det skitprat han sprider.

      Radera
    2. Arne. Vi kan nog säkert i det oändliga diskutera vad som är extremt och vad som inte är det. Jag menar att det extrema här är att en biskop i en luthersk kyrka säger att man inte får läsa Bibeln så som det står. Jag undrar vad Luther skulle ha ansett om det... Samt att denne samme biskop menar att det kyrkomötet och biskoparna har beslutit går före Bibelordet. Detta kan nog utan större svårigheter beskrivas som varande ruttet.

      "Den anställdes uppdrag" i kyrkan är att förkunna Guds ord. HELA Guds ord. Människor till frälsning, men också till varning och vissa gånger även till dom i de fall människorna inte vill omvända sig. Detta kan inget kyrkomöte och inga biskopar ändra på. Detta uppdrag är givet av Kyrkans Herre, och biskopar och kyrkomöten har helt enkelt inget mandat att förändra detta uppdrag. Går de mot detta uppdrag, so om här nu sker, vänder de sig inte mot människor utan mot Kristus själv.

      För övrigt: När har jag "försvarat den ryska totalitära samhällssynen"? Vad jag har gjort är att jag diskuterat propagandaförbudet, men jag har också kritiserat Putin vid ett flertal tillfällen. Detta kan inte ens med "god" vilja ses som något försvar för någon totalitär samhällssyn!

      Radera
    3. Anonym 23:01. En ordets tjänare har att läsa och förkunna Guds ord som det står. Om han av någon orsak inte kan eller vill göra detta ska han hellre göra något annat. Om biskopar, som här har skett, vänder sig emot en ordets tjänare när han gör det han ska göra, ja då drar dessa en gruvlig dom över sig! Kvarnstensteologi brukar jag kalla det. (Luk. 17:2)

      Radera
  5. Man kan bli botad från vilken som helst synd som skulle vara belagd med dödstraff enligt Guds Heliga Lagar. Ännu lver vi i Budet om Jesus som försonar allt och ger liv vad vi än Har gjort bara vi inte föraktar Hnas Heliga Ord, den Heliga skrift så att vi lär eller som samhälle avviker från Guds förbund med folken och den judeokristna världen. De flesta samhällen idag har avvikit. Kyrkorna framförallt måste ändra sin output och förkunna Ordt om Bättring och syndernas förlåtelse i Jesu Namn enligt Lag och Evangelium som Gud har gett all folk möjlighet att ta ställning till. Gång efter gång har Han gjort det.
    Arne, du har intekontrollerat vad Kristian sagt. anonym du skall veta att det finns bot från allt hos Gud och om vi är svaga och faller ibland så lyfter Gud oss tillbaka till Renheten i Kristus genom Ordet om Tron som ni inte känner. tosten nils ulrik hälsar

    SvaraRadera
  6. Kort kommentar: Man kan vara botad till Kropp själ och ande så att man till det inre är en botad varelse. Ändå liger synden på lur och kan bli påfylld genom att man tar in och sysslar med synden i tanke ord och gärning. då dröjer et inte länge förrän hela den botade människan igen är befläckad och om Läran då inte är enligt Guds Bud och Ord enligt Jesu Nya Testamentes Lära i oförfalskade tolkningar. Guds Lag ändrar ju inte, den driver oss till Kristus och Försoningen eller till Helvetet. Alla har fått välja. Idag är ännu en ångerns och Trons och Förlåtelsens renings dag. Ta vara på den och tacka Gud för Jesu Tålamod och Stridkraft när han krossade Syndens dödens och styggelsersernas makt. Fyll er med Guds Nåd och Sanningen och låt Guds Lamm taga ifrån er världen synder och era egna. Gud Herren Jesus vårdar och Hjälper. amen Frid med alla av Gud kallade. ÄNNU någor tider så baraka e loss och så har det alltid varit. säger torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Tack för dina kommentarer! En av de intressantaste sakerna meda tt blogga på detta sätt är att se hur de motsättningar som finns latenta blir synliga. Det är inte alltid så trevligt, men det är intressant, och synnerligen upplysande! Det vi också kan se är hur snabbt tiden och värderingarna förändras. Det du och jag, på olika lite olika sätt förvisso men dock, ger uttryck för är tro och värderingar som bara för några årtionden (i vissa fall endast några år!) sedan i stort sett var var mans. Så icke längre. Detta är synnerligen avslöjande, menar jag.

      Radera
  7. En kyrkoherde kan inte freelanca hur som helst, så länge kyrkan betalar hans lön. Han måste som vi alla andra löneanställda vara lojal mot sin arbetsgivare. Då är det helt rätt att hans förman tar honom i örat om han går andra vägar. Ifall den anställde inte kan omfatta uppdraget, måste han hitta ett annat forum för att få utlopp för sina åsikter. Biskopen har torrt under fötterna, då han stöder sig på värderingar som tillkommit i demokratisk ordning. Kyrkoherden står för anarkin.
    Bra att bloggaren omfattar demokratiska värderingar, och tar avstånd från den ryska totalitära samhällssynen, förutom vad gäller lagen om "icke-traditionella sexuella sammansättningar", vilken bloggaren omfattar om jag förstått det rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:14. Din kommentar blottlägger något av själva problemets kärna, så jag tar mig friheten att flytta denna diskussion till en ny tråd. När jag hinner skriva. (Arbetet inkräktar på den skapande ådran...) Helt kort bra om ett par saker: Du skriver att biskopen har torrt på fötterna. Rent mänskligt sett, ja. Men inför överherden har han nog tagit sig ordentligt vatten över huvudet.

      Vad gäller den ryska anti-propagandalagen så är jag faktiskt delad. Jag gillar INTE den massiva propaganda vi också här i vårt land utsätts för, men lagstiftningsvägen är inte rätt väg att gå, menar jag. En sådan lag skulle, här i Finland, trotsas av alla tidningar, TV och radio och därmed inte kunna upprätthållas. Försök att göra detta skulle dessutom skapa "martyrer", och som sådan skulle lagen vara rent kontraproduktiv. Nej, då är det bättre att kämpa mot denna propaganda med pennan, och där försöker jag dra mitt lilla strå till stacken.

      Radera
  8. Man mår så dåligt när man ser såna här reportage, religiöst svammel igen. Fy f..n för såna här "religiösa" personer och deras vidriga åsikter.

    http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/8-arig-flicka-avstangd-fran-kristen-skola/

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Om motiveringarna för avstängningen håller streck så är ju detta fullständigt galet. Där håller jag med dig. Men så kan det vara bra att hålla i minnet att Expressen ju inte precis har helt klanderfritt rykte som sanningsförmedlare...

      Radera