fredag 9 maj 2014

Bedrövligt


Igår kom nyheten att Rettig ICC lägger ner sin fabrik i Jakobstad. Produktionen av radiatorer läggs ner och 110 anställda mister sina jobb. Detta är givetvis ett hårt slag för alla de som blir utan arbete, men en förlust av 110 arbetsplatser känns också garanterat för en stad av Jakobstads storlek. När något dylikt händer inbjuder det givetvis också till att tänka lite kring orsakerna.

Finland är i topp i olika undersökningar som mäter konkurrenskraft. Jag har ändå alltid förundrat mig över dessa undersökningar – speciellt i ljuset av nyheter som den ovan nämnda. I dessa undersökningar har utbildningens höga nivå alltid vägt till Finlands fördel, men speciellt när det gäller industriarbetsplatser får man nog fråga sig hur stor betydelse denna höga klass på utbildningen ändå har. En polack, med lite sämre utbildning – för att inte tala om en indier eller en kines – kan garanterat lära sig att tillverka radiatorer lika bra som en finländare som kanske har läst ett språk mera i skolan eller som kan räkna lite bättre. Nej, när det gäller konkurrenskraften handlar det främst om lönenivån och om kostnaderna för arbetet. Detta oberoende av vad dessa undersökningar kommer fram till. Låt mig därför slå fast: Lönerna och kostnadsnivån tillmäts en allt för liten vikt i dessa konkurrenskraftundersökningar!

Sedan har vi detta med det lokala versus det globala. Den fria rörelsen av varor, tjänster och kapital ser de flesta idag som något positivt. Problemet, som också våra politiker så småningom börjar lägga märke till, är bara det att det inte går att upprätthålla ett välfärdssamhälle i ett höglöneland i en värld där de ekonomiska gränserna är avskaffade. I det långa loppet kommer detta höglöneland att dräneras på arbetsplatser, och med dem försvinner också välfärden. Tyvärr. Så lösningen är att alternativt igen stänga gränserna, att medvetet gå in för att sänka kostnadsnivån eller så att montera ner välfärden. De två första alternativen tycks inte finnas på bordet - "högern" och kapitalisterna vägrar göra det första och vänstern och fackföreningarna vägrar att ens diskutera det andra. Så då återstår alltså endast det tredje alternativet. Eftersom detta är så oerhört plågsamt kommer detta dock att föregås av att åtminstone några år leva på lånade pengar – vilket vi nu i Finland har gjort dessa några år.

Sedan kan man givetvis, inom ramen för detta med det lokala versus det globala, också diskutera detta med ägandet och ägarnas ansvar. Jag vågar nog påstå att ifall Rettig ICC fortfarande skulle ha hetat Rettig Värme, eller kanske ännu hellre Purmo Products, så skulle detta aldrig ha hänt. Lokala ägare lägger inte ner en lönsam produktion, men när en fabrik blir en del av en större koncern – där ledningen sitter på annan ort och där ägarna består av ansiktslösa aktieägare med stora vinstkrav – då blir situationen snabbt en annan. Då försvinner ansvaret för det lokala samhället, eller åtminstone blir detta ansvar underordnat ansvaret gentemot kapitalet. Så när en vinst på 4 miljoner kan bli 6 miljoner bara man flyttar produktionen till, i detta fall, Polen, ja, då gör man det. Det är lätt att kritisera detta handlingssätt, men vem är egentligen att skylla? Kanske grundarna som sålde företaget första gången och som därmed inledde den process som ledde till dagens situation? Nej, så här fungerar det helt enkelt idag. Tyvärr.

Det är tråkigt när en industriepok på detta sätt går i graven, och värst drabbas förstås de som mister sina arbetsplatser. Men lokalerna finns ju kvar, och vår utbildningsnivå borde ju, om undersökningarna kring konkurrenskraften har ens någon substans, garantera att vi har goda idéer och också kunskapen att göra något av dessa idéer. Så, vem vet vad denna katastrof kan ge upphov till ännu?    




6 kommentarer:

  1. Intressanta tankar!

    Jag som var helt säker på att du skulle komma fram till att det är bögarnas fel att Rettig sparkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jaa...den kommentaren visar med all tydlighet nivån på Kristians debattmotståndare fast den säkert var menad som humoristisk

      Radera
    2. Och någon gjorde sig just förtjänt av första pris i generaliseringstävlingen... Grattis!

      Radera
    3. Anonym 09:39. Du inledde pajkastningen, och som straff ska du få en uppgift. Om du behagar anta den, vill säga. Gå gärna igenom mina texter och se vem jag har gått åt när jag har behandlat homosexualiteten. A. De homosexuella. B. Homosexualiteten i sig. C. De som genom spridande av propaganda försöker åstadkomma förändring (= Homolobbyn i mina texter). D. Ledare och beslutsfattare (kyrkliga och i samhället i övrigt). E. Media som godtroget och glatt sprider homolobbyns propaganda.

      Nåja, jag förväntar mig givetvis inte att du ska göra detta, men min poäng är den att det INTE är de homosexuella jag på något sätt vill åt, och inte i första hand heller homosexualiteten i sig. Det är propagandan och de som gör sig till tolkar för denna som jag kritiserar. Visst förstår jag att det för den som själv är engagerad i denna sak många gånger kan vara svårt att se skillnaden, men jag menar att det skulle vara viktigt att ändå klara av att göra det.

      Radera
  2. Det är en ond spiral, frågan är vem kom först hönan eller ägget? Löntagaren vill ha mera lön, kostnaderna stiger för ägaren, ägaren vill ha mera vinst så priserna höjs, löntagarna vill ha mera lön för att dom skall ha råd med höjda priser och så höjs allt hela tiden, sen kan man fråga sig "vem är den skyldige"? Det är ju väldigt lätt att peka på ägaren och säga att värför kan inte ägaren nöja sig med mindre, frågan är den att vem skulle nöja sig med mindre om man är i samma situation? Nu har ju iofs. dethär med att maximera vinster blivit mer eller mindre sneddrivet så man kan väl knappat skylla på löntagarna som vill ha mer.

    Men värför skulle man producera något här om man kan producera samma sak någon annanstans för 1/4 av priset?

    All industri försvinner väl med tiden härifrån, sen när lönenivån har stigit dit vart produktionen försvann så försvinner den någon annanstans, det finns alltid någon som kan suga ut mer ur arbetarna och på så sätt minska på produktioneskostnaderna.

    Jag gissar på att vi får mer och mer betala själv för dom tjänster vi har, alla möjliga bidrag dras bort mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag tror också på den utveckling du gläntar på i slutet av din kommentar.

      Jag har tidigare här på bloggen pläderat för att vi borde ha ett ekonomiskt system som räknar med och utgår ifrån de tre grundläggande mänskliga dragen, alltså det att människan är lat, girig och att hon alltid sätter sig själv i främsta rummet. (Detta är givetvis att generalisera en aning, men överlag är det ju faktiskt precis så här.) "Ta för dig så har du". Det är vad som gäller idag, tyvärr. Detta gäller såväl arbetsgivare som arbetstagare, och när det är så är det, precis som du också konstaterar, onödigt att börja peka finger i någondera riktningen. De skyldiga finns på båda sidorna om bordet.

      Som företagare tenderar jag givetvis att se sakerna ur arbetsgivarens synvinkel - jag vet vad det kostar att ha folk anställda. Det handlar inte bara om lönen, utan om en massa andra kostnader som kommer till. Det är inte billigt idag i Finland att ha folk på lönelistan! Men samtidigt, och detta ska sägas med emfas!, har jag också sett vilken stor välsignelse det är att ha arbetare som tar sina arbetsuppgifter på allvar och som samvetsgrant och noggrant utför arbetet. För sådana arbetare gäller definitivt det bibliska ordet om att "arbetaren är värd sin lön". Men tyvärr börjar, är jag rädd, dessa arbetare att vara mera sällsynta idag.

      Radera