måndag 26 maj 2014

Folkhemmet idag


Skandalavsnittet av ”Uppdrag granskning” som kommer att visas i SVT i övermorgon bör, menar jag, sättas i ett större sammanhang och ses utifrån de ytterst allvarliga strömningar som just nu tycks vara väldigt starka i vårt västra grannland. Läs ordentligt, en gång till, motiveringarna till att man – i detta fall UG:s ansvarige utgivare Nils Hansson - bryter mot alla hävdvunna journalistiska principer när man far fram med bedrägeri (låtsades vilja ha själavård för sin brottning med homosexualitet) och i lönndom bandade dessa själavårdssamtal för att sedan klippa och klistra i materialet och publicera det för att påverka den allmänna opinionen i önskad riktning.

”Det krävs ett allvarligt missförhållande för att kunna motivera [användandet av] en dold kamera. Vi fann att det kravet var uppfyllt i det här fallet. Som ansvarig utgivare vägde jag allmänintresset mot den eventuella skada eller obehag metoden skulle vålla.” Vidare säger en reporter på UG (Ali Fagan) att ”missförhållandena i den granskade själavården är så pass allvarliga att den använda metoden är befogad”.

Märker du vad som sker här? Någon, i detta falla vissa personer i ansvarsställning på SVT, bestämmer vilka personer och förhållande som är acceptabla och vilka som inte är det. Man väljer ut en grupp människor som, menar man, är sådana/beter sig på sådant sätt att de inte längre ska skyddas av vanliga journalistiska regler. Dessa människor är det så fritt fram att misskreditera, hänga ut och demonisera. Idag är det präster som anser att Bibelns ord angående homosexualiteten ännu är aktuella för dagens människor och att det som Bibeln säger är det bästa för oss människor. Vem står näst i tur? Vilken är nästa ”missförhållande” som ska granskas? Vilken är nästa grupp människor som dessa  massmediernas domstolar anser vara så avskyvärda att de inte längre skyddas av vedertagna (journalistiska) regler?

There is something rotten in the kingdom of Sweden. Som jag skrev inledningsvis bör detta sättas in i och ses ur ett större perspektiv. Överlag tycks idag det samhälleliga klimatet i Sverige vara sådant att det, och de, som majoriteten inte tolererar, det, och de, ska inte åtnjuta de rättigheter och det skydd som samhället garanterar (har garanterat) alla sina medborgare. Till demokratin hör – eller rättare sagt: har hört – det att alla ska få göra sin röst hörd. Yttrandefriheten har gällt för alla människor och för alla politiska partier. Alla har haft rätt att ansöka om – och få tillstånd – att demonstrera för det de anser vara viktigt. Alla har haft rätt att, i religionsfrihetens namn, tro som de själva behagar och också låta detta synas i de val man gör i livet. Givetvis så länge dessa val inte blir till skada för någon annan.

Detta gäller av allt att döma inte längre i Sverige. Nu tänker jag närmast på den valrörelse som har föregått gårdagens EU-val och den massiva proteströrelse som framför allt Sverigedemokraterna har utsatts för. På många håll har Sd:s valmöten störts av demonstranter. Vissa gånger högljutt och t.o.m. våldsamt, andra gånger genom att demonstranterna helt enkelt har stigit upp och vänt talarna ryggen när dessa skulle framföra sitt budskap. Svenska kyrkan har också deltagit i dessa protester genom att ordna gudstjänster (!) och motdemonstrationer i samband med Sd:s valmöten. I Jönköping ringde kyrkklockorna för att varna folket för fara när en grupp nazister skulle hålla en (av myndigheterna godkänd) parad i staden. Vanliga människor störde sedan paraden genom att blockera vägen för de tågande.

Jag gillar inte nazisterna. Verkligen inte. Och Sd har en del saker i sitt partiprogram som jag inte heller gillar. Liksom jag inte heller gillar de påstådda kopplingarna partiet, och vissa personer i ledningen, har till olika nazistiska organisationer. MEN. Till demokratins spelregler hör att alla ska ha rätt att få bära fram sitt budskap. Alla ska ha rätt att ha sina åsikter och att få ge uttryck för dem. När dessa rättigheter upphävs, ja, då är demokratin i allvarlig fara.

Det som nu har skett i Sverige, och som jag menar är det större perspektivet här, är att media (med de ”röda” tidningarna i spetsen) har uppviglat svenskarna mot vissa personer, rörelser och företeelser – givetvis i toleransens och medmänsklighetens namn – och därmed skapat ett klimat där man både kan och får, ja där det t.o.m. anses önskvärt, att dessa personer, rörelser och företeelser motarbetas, hängs ut och tystas ner. Fråntas sina demokratiskt grundade rättigheter, helt enkelt.

Det är mot bakgrund av denna ”klimatförändring” i det svenska samhället vi bör se också detta skandalavsnitt av ”Uppdrag granskning”. Idag är det Sveriges (ytterst få) nazister, Sverigedemokraterna och nu också bibeltrogna präster som fråntas sina rättigheter. I morgon flyttas gränserna fram ytterligare. Frågan är hur länge det dröjer innan svenskarna fås att tro att det vore bäst att samla ihop dessa monster på noga avgränsade områden så att de inte lyckas sprida sina ondskefulla läror och teser ytterligare. Koncentrera dem, helt enkelt. Till olika läger, kanske?

Så går det nämligen när demokratin sätts ur spel och någon, vem det än vara må, börjar bestämma vem som är så avskyvärd att vanliga regler inte längre gäller för dem. I toleransens namn, givetvis. Men ändå.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar