onsdag 21 maj 2014

Kristofobi



Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) agerade smart för en tid sedan när de sände ett brev till Stockholms läns landsting (SL) och uppmanade dem att delta i årets Jesusmanifestation genom att under mainfestationen låta pryda sina bussar med flaggor för att uppmärksamma detta tillfälle. SEA använde precis samma motiveringar i sin framställan som Pride-arrangörerna använde för att få sina regnbågsflaggor på bussarna under Pride-veckan. Till saken hör att SL prytt bussarna med regnbågsflaggor sedan år 2008 under detta evenemang.

Till saken hör att kristna är världens mest förföljda grupp (SL använde hbtq-gruppens utsatthet som motivering att ha regnbågsflaggorna på bussarna), och Jesusmanifestationen skulle inte ha orsakat några direkta tilläggskostnader (som införskaffandet av en massa regnbågsflaggor gjorde) eftersom flaggningen skulle ha skett med en blå-gul korsflagga som SL redan har i sina förråd i stora mängder.

Svaret kom, och det är ytterst avslöjande. ”Arrangemanget är inte av en sådan dignitet att det motiverar de förhållandevis höga kostnader som en flaggning medför.”

Genomskinligt är bara förnamnet! Man anser nog att Pride är av ”tillräcklig dignitet” för att flagga (och dessutom motiverar ett dyrt inköp av regnbågsflaggor), medan ett stöd för en grupp som är mycket mera utsatt (de kristna) inte ”är av tillräcklig dignitet”. Att dessutom motivera detta med kostnader för flaggandet (i ett fall där man inte skulle behöva köpa några nya flaggor) är ju fullständigt löjligt.

Sverige har blivit ett kristofobiskt land. Det är vad detta handlar om. Och SEA fick Stockholms läns landsting att avslöja sig här. Smart. Men kanske ändå inte så alldeles överraskande.

4 kommentarer:

  1. Det är egentligen tragiskt, dock tycker jag inte man direkt kan jämföra sin sexualitet med vilken religion man tillhör, sexualitet är något man inte kan välja men man kan välja vilken gud man skall tro på.

    Hurshomhelst vill jag påpeka att jag håller helt med dig här, fastän jag är emot kristen propaganda så ser jag ingen orsak till värför SEA inte skulle få flagga.

    Historien spelar antagligen en ganska stor roll samt rädslan av att bli stämplad som islamofob, det är betydligt känsligare att få islamofobstämpeln jämfört med att bli utpekad som krisstofob, mao. få tar illa vid om man är emot majoriteten.

    Du tar upp ett intressant ämne men vi borde spjälka upp det mer för att hitta orsaken till värför det är som det är, kopplar man kanske ihop rasism,nationalism, konservativ kristendom och den vita mannen samt dess ställning idag och i historien? Mao. symboliserar det något man inte vill riktigt ta ställning för med rädsla för att diverse olika minoriteter skall ta illa vid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Två saker. Frågan var inte om SEA skulle få flagga eller inte, utan om SL skulle göra det på samma sätt som de flaggar när det är Pride.

      Sedan detta: "sexualitet är något man inte kan välja men man kan välja vilken gud man skall tro på." Den första leden går jag inte in på här, men angående den andra kan jag konstatera att det du säger här kan bara en människa som inte har sett, känt och smakat vem Herren är säga. En människa som har vuxit upp som, t.ex., muslim och sedan lär känna Herren Jesus och så väldigt tydligt ser vilken skillnad det de facto är mellan mörkret och ljuset - en sådan människa kan i den meningen inte längre "välja". Att gå tillbaka till mörkret är helt enkelt inte längre något alternativ. Det samma gäller nog också här i vårt land, men det syns kanske inte rikitgt lika tydligt här. Jag har annars en text på gång om just detta ämne, men den har blivit fördröjd av olika orsaker. Men om någon vecka, kanske...

      Radera
  2. Nå.... Det är en sak att slå ett slag för en minoritets rättigheter och en helt annan sak att "kämpa för" majoritetens rätt att synas. Vad jag vet så är kristna i Sverige inte speciellt utsatta. Däremot förekommer även i Sverige hatbrott mot sexuella minoriteter med jämna mellanrum.

    Om du inte förstår det med mindre så kan du ju tänka dig in i sannfinländarnas kamp för finskan i Finland. Eftersom svenskan är i minoritet är det helt förståeligt att man genomför kampanjer som Börja på svenska eller Ota riski - rakastu suomenruotsalaiseen. Men om man vill gapa Suomessa puhutaan suomea på torgen, så är det inte säkert att nån statlig instans vill vara med och gapa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:52. Givetvis förstår jag vad du säger. Men jag håller inte riktigt med. Vi kan nämligen inte strunta i vad som sker utanför vårt eget lands gränser. Globalt sett är kristna den mest förföljda gruppen. Utan jämförelse, faktiskt. Detta är något som vi måste uppmärksamma, och här är Jesusmanifestationen en bra och viktig sak. SEA:s initiativ var gott, men om SL sedan inte har tillräcklig kunskap om läget, eller om de väljer att gå den lätta vägen och enbart flagga för det som är pc, det är kanske lite svårt att bedöma så här utifrån. Deras motivering för att avslå förfrågan är hur som helst synnerligen dålig.

      Sedan kan man också diskutera huruvida kristna i Sverige är utsatta eller inte - inom SvK får de gammaltroende inte längre sina prästkandidater prästvigda, och de präster som vill fortsätta på en biblisk linje blir avskedade och trängda på alla möjliga sätt. Så nog finns också här saker som borde uppmärksammas!

      Radera