lördag 21 juni 2014

Finland under attack



I dagarna är det 70 år sedan de, för Finlands del, avgörande dagarna i andra världskriget. Midsommarhelgen 1944 inleddes den ryska storoffensiven som hade som mål att krossa den finländska armén och öppna vägen för de ryska styrkorna till Helsingfors. Den seger IR 61 vann mot överlägsna ryska styrkor 22-25 juni 1944 kan, med fog, sägas ha räddat Finland från rysk ockupation. Det därpåföljande slaget vid Tali-Ihantala är det största krigsslag som någonsin stått i Norden, och den avvärjningsseger som här vanns bröt den ryska storoffensiven under sommaren 1944.

Det är djupt tragiskt att de unga pojkar som utförde detta hjältedåd inte fick det erkännande de förtjänade förrän långt senare. Åren efter kriget skulle man helst inte tala om dessa saker och de som var med upplevde en form av skam över det de hade utfört. Man kan givetvis diskutera vad detta beror på, men en avgörande orsak härtill torde vara den finländska undfallenhetspolitiken under efterkrigstiden som innebar att man skulle bocka djupt i riktning mot Moskva.

Lika tragiskt, i min mening, är det faktum att man idag – i motsats till åren efter krigen – inte inser att kriget, och speciellt dessa ovannämnda två avgörande slag, vanns på två fronter. Det brukade sägas att kriget avgjordes dels vid fronten och dels på hemmafronten, på knä i bön. Att ett folk negligerar och gömmer undan sina krigshjältar är skamligt, men att ett folk glömmer att tacka Gud för hans gåvor – i detta fall för hans bistånd under dessa avgörande dagar – är i det närmaste själsdödande.

Jag brukar i vanliga fall lyssna en del på Radio Vega när jag sitter på trucken, men eftersom utsändningen av någon orsak är så väldigt svag (jämfört med andra kanaler, t.ex. är Radio Extrems signal mycket starkare) blir det numera inte så mycket radiolyssnande för min del. Jag orkar helt enkelt inte lyssna när jag missar vartannat ord åt bruset. I förrgår lyssnade jag emellertid en stund kring kl tolv, och efter klockringningen från Åbo domkyrka berättade nyhetsuppläsaren att det just i förrgår var exakt 70 år sedan denna tradition inleddes. Det var dåvarande presidentfrun Gerda Ryti som ville att klockringningen från Åbo domkyrka skulle sändas i radio och att folket då, under det att klockorna ringde, skulle be för landet om Guds beskydd i de hårda strider som just då rasade.

Just då var Finlands folk ett bedjande folk, och att detta var helt avgörande för utgången av kriget ser jag som fullständigt självklart. Givetvis kan detta inte ledas i bevis, men det går inte heller att bevisa motsatsen. Det faktum som kvarstår är dock att den finländska armén under dessa dagar utförde något av en Davids kamp mot Goliat – och vann. Denna seger var, om inte en militär omöjlighet, så åtminstone ett under av sällan skådat slag. Utan bönestödet från hemmafronten skulle, hävdar jag bestämt, dessa slag – och därmed också kriget - ha slutat på ett helt annat sätt  

31 kommentarer:

  1. Så gud som skapat alla människor skulle hjälpa vissa att döda andra pga hur man ska rita ett streck på kartan? Jämför med en förälder som skulle göra samma sak med sina barn så vet man hur absurd tanke det är. Ena sonen ber pappa om hjälp att meja ner sin brors hus medan dennes familj sover där inne. Ja visst säger pappan och hjälper till, för den sonen har tyckt lite annorlunda om ett och annat.... Skulle inte tro det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:22. Nu spelar (?) du nog mer än lovligt dum. Med förlov sagt. Detta krig handlade om frihet och rätt. Som Birger skriver i sin kommentar nedan: Den som har besökt, eller sett/hört, hur de i freden avträdda områdena har haft det vet vad vi förskonades från. I de flesta krig finns det inget klart och tydligt rätt eller fel, men här ska man nog vara väldigt blind för att inte inse vem som stod för vad.

      Radera
  2. "tacka gud för hans gåvor"

    Just fin gåva Finland fick under II världskriget, nästan 100 000 finländare dog, fast Finland då hade ett bedjande kristet folk. Var fanns bönesvaren för dessa 100 000 hjältar som dog?

    Nu när ingen ber till gud längre har vi fred, även här nåt som inte stämmer med dina funderingar om att katastrofer drabbar avkristnade folk och nationer. Sverige som lär vara det mest syndiga landet (minst religiösa och förnuftigaste folket) har inte drabbats av krig eller större katastrofer.

    På tal om böner. Ifall böner skulle fungera kunde vetenskapen bevisa det idag, men alla förnuftiga människor vet att det inte fungerar.

    Ifall böner fungerar varför helar aldrig gud amputerade människor?
    Han borde ju klara av det när även amputerade ödlor blir helade. Kanske ödlorna är bättre än oss på att be ;)

    Trevlig fortsättning på firandet av sommarsolståndet!

    Eflop



    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Krig är ett stort ont, och i krig dör det människor. Dessa 100 000 som dog offrade sig för fosterlandet. Deras mål var att försvara Finland, rätten och friheten - och det lyckades de med. Även om de själva sedan inte fick njuta av frukterna av sitt offer. Bönesvaret för dem blev det att Finland bevarade sin frihet.

      Vad gäller helandet av amputerade människor måste jag kontra med att säga att: Hur skulle det se ut om så skedde? Då skulle ju sådana som du bli helt utan ursäkter och mer eller mindre tvingas att tro. (Om du och de dina inte skulle lyckas hitta på någon annan förklaring, kanske på evolutionslinjen?) Nej, jag tror att sådana helanden inte sker för att du, och andra, ska få behålla rätten att inte tro. Friheten, om du så vill.

      Vad sedan gäller Sverige så har de visserligen förskonats från krigets fasor, men så som det ser ut i Sverige idag (och ännu hellre: Hur det om några få år kommer att se ut om denna utveckling fortsätter) tror jag nog att deras lott är än värre än vår.

      Radera
    2. Sådana som "vi" vill veta sanningen, jag antar att ingen "av oss" har problem med sanningen, Gud skulle bra kunna hela amputerade och folk skulle ändå ha problem med att se det som sanning, människan har alltid svårt för sanningen, Darwin tvingade inte evolutionen på någon vad jag vet och ändå finns det folk som tycker att hans teori är bara sagor fastän det finns bevis, så bevis i sig är inte egentligen relevant, människor tror vad dom vill ändå, om det således vore bevisen som är det relevanta så borde människosläktet ha satt religionen åt sidan för länge sedan och förpassat alla gudaväsen till mytologin.

      Radera
    3. Markus, Markus... Ett bevis är ett ben som växer ut eller en amputerad hand som fås tillbaka. (I detta aktuella fall.) De "bevis" som företes angående evolutionen är inga bevis. De är antaganden och förklaringsförsök. Många gånger inte mera kompakta än en vällagrad emmenthalerost, men för den som VILL att evolutionen ska vara sann räcker det uppenbarligen med några få ruttna halmstrån.

      Radera
    4. Kristian, förnuftiga människor försöker hitta svar på de stora frågorna genom vetenskapen och förnuftigt tänkande. För "oss" räcker inte övernaturliga historier om talande ormar, folk som blir till saltstod för att dom inte lyder änglar mm som förklaringar. Det finns ju ingen rim och reson med att leva i en sådan fantasivärld i dagens samhälle.

      Det finns inga spöken, molngubbar, tomtar eller troll. Alla häxorna brändes på 1600 talet, så vi vet ju nu att dom inte finns mer..... Det finns ingen som hör böner eller kan utföra under eller mirakel. Julbocken vet vi att finns, men för honom har vi en bra förklaring i alla fall.

      Vi lever här och nu, ingen av oss kommer till varken helvete eller paradiset.
      Låt oss leva och njuta av livet med dess mot och framgångar.

      "Var mot andra så som du vill de skall vara mot dej" det räcker för oss alla som regel hela livet ut. Vi behöver inga gudar eller andra övernaturliga spöken, för dom finns inte.....

      Eflop

      Radera
    5. Du är tydligen pälsdjursfarmare. Det finns väl få nutida yrken där man på ett så konkret och handgripligt sätt drar fördel av genetiken, dvs ärftlighetsläran. Förbryllande för mig hur man då kan avfärda evolutionen, som ju helt baserar sig på just denna. Eller pippar dina rävar runt som de vill medan Herren belönar dig med optimal storlek, färg och kvalitet på skinnen? ;)

      Radera
    6. J.A Skilj med fördel på mikroevolution och makroevolution! Mikroevolutionen ser jag på farmen hela tiden, men ännu har jag inte haft nåot exempel på makroevolution - alltså att en mink skulle ha blivit räv, eller en älg eller något annat liknande.

      Nåja, skämt åsido. (Fast inte helt och hållet!) Som insatt i genetiken har jag snarare blivit mera övertygad om hur felaktig evolutionismen är. Mutationerna, som vi dagligdags jobbar med, kan aldrig fungera som någon motor för någon utveckling eftersom de alla - utan undantag - är sådana att även om de kan ha någon gynnsam effekt på individen (som färg eller dylikt) de samtidigt försvagar den samma individen. Med andra ord: Motationerna är på det stora hela negativa för släktets fortlevnad, inte positiva som de ju måste vara för att evolutionismen ska kunna vara sann. När vi då vet att det för att en utveckling (gynnsam sådan) ska kunna ske behövs flera hundra, för att inte tala i tusentals, (enbart) gynnsamma mutationer inser man med stor lätthet att evolutionismen inte är annat än en modern saga.

      Radera
    7. J.A Jag var inne på detta tidigare här: http://kristiannyman.blogspot.fi/2013/04/evolutionens-motor.html

      Radera
    8. http://sv.wikipedia.org/wiki/Mutation

      Eflop

      Radera
    9. Eflop.Och? I den wikipediartikeln kom ju inget nytt fram. Den allra största delen av alla mutationer är negativa. Jag minns för övrigt när jag gick i skolan och läraren skulle presentera ett exempel på en positiv mutaition i det mänskliga genomet. Han hade inget annat att komma med än sicklecellanemi. En dödlig sjukdom! Jag vet nu förstås inte om man har lyckats tänka ut något bättre på de 25 år som gått sedan dess, men faktum kvarstår: Evolutionismen är en saga som vilar på synnerlien dålig grund. Men människan är ju nu en gång sådan att hon gärna hemfaller åt önsketänkande och till att tro på sådant hon så gärna vill att ska vara sant...

      Radera
    10. Anonym 06:52, eller "Evangelium enligt Eflop". Inser du att du är både trångsynt och grundlurad på samma gång?

      Radera
    11. Här finns en välskriven artikel på National Geographic om evolution, som ni alla är så intresserade av att läsa :)

      http://ngm.nationalgeographic.com/2004/11/darwin-wrong/quammen-text

      och tillbaka till Brasilien ;)

      Eflop

      Radera
    12. Eflop. Sanningen är ingen demokrati, nej. Där håller jag med dig. (Varken du eller jag är alltså postmodernister, gott så!) Evolutionen må vara utan agenda, men människorna som driver den har definitivt en agenda. Det handlar, kort sagt, om att hitta en förklaring på livets uppkomst som utesluter Skaparen.

      Jag orkar - tyvärr - inte följa med de sena matcherna. "Gods children on their way to heaven should be in bed before eleven." Nå, med det må det vara hur som helst, men jag klarar helt enkelt inte av att sitta uppe på småtimmarna. Det förstör följande dag. Det är väl åldern... :)

      Radera
    13. Eflop!!!+ Det där med att jorden är platt he he. Var i Bibeln läser du att Jorden är platt???+ I Kyrkobibeln på svenska 1917 års översättning är det oftast översatt med "jorden krets." Kolla upp med David Pawson eller Messianska lärda hur man översätter det Bibelhebreiska Ord som i KB 1917 översatts med jordens krets++++ Att jorden kallas platt var de gamla grekiska "visdomens" påfund och den unga Kyrkan märkte inte alltid hur den assimilerade och konservererade "världslig vetenskap" i outputen utan tydlig andlig markering. Man ville göra Frälsningen och förlåtelsen kunnig och då fick den officiella kyrkan dras med de grodor som man inte redogjort för så tydligt då man tog "liknelser som åhörarna på den tidens kulturbasis kunde förstå???+ Ser du vad jag tänker frågar torsten nils ulrik lessarglad syndig förlåten man

      Radera
    14. Bästa lessarglade syndare. I bibeln finns allt :)

      t.ex då djävulen tog jesus i en raket

      "Djävulen förde honom högt upp och lät honom i ett ögonblick se alla riken i världen"

      tå man ritti tänker ett så funkar ju int hedii om joole e rund?

      Eflop, en icketeistisk självtänkade och rakryggad man som ingen förlåtelse behöver :)

      Radera
    15. Hi Hi här är jag nu jag lessarglada hihhulit.
      Eflop, så mycket av Herrens Ande har jag smakat och fått del av så jag kan nog riktigt tänka efter och se jorden både i "mercators projektion" och sitt omfångsrunda svävande i himlarymden. Jag behöver alls ingen raket för det. Men jag skulle behöva ett namnlexikon och finlands befolkningsregisteruppgifter för att se ditt verkliga namn och (hi Hi) nummer om du nu är så rakryggad att alla som vill se dig modige vet vem du är säger Torsten Nils Ulrik ;alltid i högsta behov av Guds Nåd o förlåtelse både för synd och övermod och som tröst för vad satan gjort mot mitt liv och min Frid. Måtte den Gode anden blåsa liv i ditt döda hjärta,eflop,
      Ecce Homo sade Pilatus om Jesus;;;; Nu lever Han Kristus Jesus i Härligthet och minnet av Honom Botar och Hans Faders blida anlete gör så gott åt arga hjärtan
      . Sometimes I feel sorry for you eflop sometimes I wonder Why you went away.... säger ulrik torsten nils fagerholm Finland Åbo

      Radera
    16. Bästa Ulrik, du verkar ha bra humor :)

      Mitt namn är inte intressant för någon här, jag känner inte nån av er som figurerar med namn här. Dessutom har jag ett så vanligt namn så att jag kan förväxlas med många andra personer med samma namn ni känner. Jag har nämligen, om uttrycket tillåts ett typiskt lessarefternamn :)

      Mitt hjärta är inte argt, och för övrigt är det inget fel på det (ännu i alla fall) Och inte behöver du tycka synd om mig, jag har det bra och lever ett harmoniskt liv och med min familj, vänner och bekanta.

      Jag vet ju inte vad du gått igenom när du påstår att satan gjort något åt dej, jag hoppas bara att du skulle inse att satan inte finns. Onda människor finns det förstås, och så kan man drabbas av olyckliga omständigheter som inte man kan påverka själv på nåt sätt.

      Önskar dig allt gott och en bra fortsättning på sommaren!

      Eflop


      Radera
    17. Tack detsamma eflop!!!¤
      Det är bra med borgfred. Då kan man stilla "tacka Gud för alla människor(och alla ting) och be för kungar och överhet så att var och en kan leva ett fromt och stilla liv"
      Vad jag har gått igenom har jag nu och då "flashat" i bloggosfären på Henrik Perrets blogg, Kristians Blogg, Pelle poluhasblogg och ingmar rönns blogg i någon mån; det beror i sin tur att det ligger ngt i vad Markus Nylund brukar skriva här nära Kristians Hjärta; vårt ego driver oss och fast jag har bakom mig en lysande framtid samhällsmässigt sett och inte många i Öbotten vet vem jag är heller.
      Det är mitt hjärta som ofta är argt på grund av att man kan bli sjuk om man utan att fråga "varför?" sväljer för mycket smädelser och dessutom drivs jag likt bibelns psalmist till "att känna leda vid dem(när jag ser deras bitterhet och hån) och eftersom de inte (aktar heligt) håller sig vid Guds Ord...."
      MEN, då tänker jag: inte skall du ulrik r-syndare vara arg, du har ju själv varit så antropocentrisk och världsligt bildad att du inte förstod att det var din Herde God som ville ta dig bort från den väg som ofärd dig beredde..
      Att jag i övrig talar om mig själv och mina synder i Förlåtelsens Namn är mitt personliga sätt att vittna om Guds Ord och hur det i enskilt fall kan verka.
      Mig har inte fattats, förutom en egenhelighet och egenrättfärdighet. därför ber jag till Herren Gud tackar jag Jesus för Nåd och dagligt bröd. Tron Alllena Skriften allena Jesus allena i Nåde allen kan frälsa oss männiiskor säger Ulrik

      Radera
  3. förste anonym, OBS. GUD har gett folken gränser för att de skall söka Honom (i fred o Ordning) Och finna finna Honom. Detta Är En Sann Sanning.
    Guds Ingripande att Herren med änglar och kraft hjälpert mitt i det olyckliga för människorna som Krig är, Är ett faktum. Du får stå för vad du säger och Kanske du tror o förstår och omvänder dig sen nån gång.
    Till Eflop, . h torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  4. Jag har samma syn på detta som skribenten, vad gäller första delen av inlägget. Ingen högaktar jag mera än de unga män som räddade oss från diktatur och tyranni. Huvudsakligen enkla bondpojkar och arbetare, som var så långt från krigshetsare man kan komma. Bra att KN tar upp det i bloggen.
    Den andra delen handlar om tro. Och då kan man ju inte veta, utan endast tro. Då folket sökte samhörighet och Guds hjälp, så stärktes tron på att vi kan klara det.
    Man skulle knappast kunna ingjuta mod och förtröstan med darvinism eller ateism på samma sätt. Hur som helst, vad vi än har för livsåskådning, så vet vi med säkerhet vem vi har att tacka för att vi idag lever i en västerländsk demokrati. Om någon av er besökt ryska Karelen, så har ni sett vad som varit vårt öde.
    Birger.

    SvaraRadera
  5. Hur går det att leva med en sådan extrem dualism då allt gott är Guds verk och allt ont är Djävulens verk/frånvaro av Guds kärlek (kanske det är samma sak?)

    Svart och Vitt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Förklara gärna vad du menar och vad det ovanstående avser att kommentera!

      Radera
  6. Vad jag menar är att kristendomens dualism som förklarning till allt gott och ont som händer här i världen är för enkel, man utgår från att om nåt hemskt händer så är det Satans verk alternativt Guds bestraffning och om nåt gott händer så är det Guds verk och jag vill påstå att så enkelt är det inte, ju mer fundamentalist man är ju mer påtvingar man människan känslan av synd och det är ju inte precis upplyftande.

    Ju mer jag bekantar mig med ämnet ju mer får jag känslan av att bl.a.kyrkan har missuppfattat det mesta för egen vinnings skull, utifrån dom texterna jag har läst så älskade Jesus alla, förlåtelse och människans egen skuld är inte precis nåt som tycks stå högt i kurs hos fundamentalisterna utan man vrider och vänder på budskapet för egen vinnings skull, ens eget egot styr budskapet dit man vill, känns som om man har glömt vad Jesus sa i Matt 7:12

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Nu förenklar du nu alldeles för mycket. Det gäller i båda styckena, men i det andra kombinerar du med det faktum att du inte alls känner till det du kommenterar - och då blir det helt galet.

      "förlåtelse och människans egen skuld är inte precis nåt som tycks stå högt i kurs hos fundamentalisterna". Nu är det då också en fråga om definitioner, men en del av de som du kallar för "fundamentalisterna" kommer i helgen att samlas i Närpes. Om du har tid och möjlighet så kunde du försöka lappa dina kunskapsbrister en aning genkm att komma med och se och höra hur centralt detta budskap om förlåtelsen i själva verket är...

      Radera
  7. Anonym. Finlands sits i andra världskriget var oerhört komplicerad. Du kan inte bara se till vem Finland ställde sig sida vid sida med, utan du måste se till vårt geografiska läge och vem vi stod mot. I en krissituation tog man hjälp där man kunde få den, men i själva verket var det nog så att Finland utkämpade sitt eget, långt isolerade, krig. Se till exempel hur Finland bidrog till Leningrads belägring, eller hur Churchill kommenterar Finlands situation så blir bilden klarare.

    SvaraRadera
  8. Finland valde själva under fortsättningskriget vem dom ville strida med. Finland visste om tyskarnas intresse om Leningrad och Lappland och finska viken och eftersom missnöjet var stort efter moskvafreden och tyskarna erbjöd finländarna dom förlorade landområderna plus öst-karelen så var valet klart.

    SvaraRadera
  9. Till "Anonym 24.06 kl 23.15. Vi skall reda ut begreppen.
    Vilddjuret världen och antikristerna hade dragit Guds straffdomar över sig,d v s krig, sjukdomar, hungersnöd oa katastrofer.
    I den europeiska staten Finland som hade den f d kristna världens ordningar och kunskap om Gud och Guds Ord i behåll även om hårdhetspolitik och upprorspolitik bland ett vanligt syndigt folk och släkte som alltmera höll på att förföras av den spirande massunderhållningskulturen och redan då kommersiellt missbrukande maskinkulturen på gott och ont så stod man inför förintelse och utrotning av stalin planerad och förförelse till totalt övermod genom djävulsnazismen och hitler men man valde som de kristna släktets folk gjort i 1600talets nödtider; Man vände sig till Gud och Guds Ord och lydnaden till de av honom givna(;på 1900talet demokratisk samhällsordningarna) och man fick behålla allt. Personlig frihet, Liv och Handel och Vandel på egen mark med möjligheter att frit prisa Gud och göra gott och Rättvisa
    De som hade Frälsningens tro och dog kom till Friden och de andra hade alla möjlighet att få Nåd genom de av vår tid så hårt kritiserade åtgärderna såsom att BE Lyssna TILL GUDSORDET och Hålla Guds ORD och försvara Gudlig Samhällsordning framförallt att hålla Guds Ord för vad han/det Är=JesusKristus; Vägen Sanningen och Livet allom given och för vem vi skall redovisa vår liv nu och en gång då livet på jorden för oss tar slut.
    Om Jesus Gud och Fadern får vår Bön och Tack och lydnad här i tiden i vårt tro och bekännelse så försvarar Han oss också då vi sista Domen hälsn Tosrten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  10. Anonym 07:22. Jag gillar inte att Finland gick över gamla gränsen, men att säga att "Finland valde själva" är nog att handskas väldigt oförsiktigt med historiska fakta. Menar jag. Dessutom vet vi inte vad som skulle ha hänt ifall fortsättningskriget inte skulle ha börjat då och så som det började. Med stor sannolikhet skulle valet i vilket fall som helst ha fattats åt oss. Och resultatet (=krig mot Sovjetunionen) skulle ha blivit det samma. På ett kanske, med historiska ögon sett, "trevligare" sätt, men dock.

    Men det ska givetvis inte förnekas att det fanns sådana i statsledningen som resonerade i termer av hämnd och med annat än rena motiv. Hur många de var, och om de var i majoritet undandrar sig min bedömning. Men detta ändrar inte det faktum att Finlands sits var sådan att ett fortsättningskrig knappast skulle ha kunnat undvikas.

    SvaraRadera