söndag 8 juni 2014

Pingstandakt



”Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder” (Kol. 1:13-14)

I världen gäller mörkrets spelregler. Där, i världen, regerar mörkrets välde och där får lögnen härja fritt. Men som Guds barn tillhör vi inte denna mörkrets värld. Vi lever i den, och vi verkar här. Och vi kan lätt påverkas av mörkrets lögner. MEN. Vi tillhör Guds rike. Och där har mörkret ingen makt. För Jesus har frälst dig och mig från mörkrets välde! Mörkret har ingen makt över dig och mig. Du och jag, vi tillhör Herren och vi får ha del i Guds rike. För så säger Guds ord. 

 Vidare säger vår text att vi är ”friköpta och har fått förlåtelse för våra synder”. Många gånger finner anklagaren en stark bundsförvant i vårt eget hjärta och vårt eget kött, alltså i det mörker som finns inom oss – och då kan anklagelserna ofta bli oss till stor sorg och fresta oss till missmod och hopplöshet. ”Inte ska du tro att du duger! Du som har gjort det och det...” Och så får vi veta vad våra synder heter. Vårt eget hjärta är så bra, så oerhört bra, på att anklaga oss. Men även då, när vi blir anklagade – då får vi gå till Guds ord. Vi ÄR friköpta. Vi har fått förlåtelse för våra synder. För så säger oss Guds ord.

Jesus vet nog vad som finns i människan – också i mig och dig. Han vet mycket väl vad du och jag har gjort. Han vet hur dåligt vi klarar av att leva så som vi skulle vilja. Men ändå gick han i döden för dig och mig. Han har spikat fast vårt skuldebrev på korset, så säger oss Guds ord. Han har med sitt eget blod skrivit ett stort ”MAKULERAT” på det. Det är inte längre giltigt. Vi är friköpta, och vi har fått förlåtelse. Detta ord gäller. Synden, djävulen och vårt eget onda kött försöker gärna få oss att tvivla på detta. Att nåden verkligen gäller – och att den kan gälla för en sådan som jag – men Guds ord står fast. Ännu idag och så länge vi kan säga idag, så länge världen står gäller detta: ”I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder.” Vi ÄR friköpta, och vi HAR fått förlåtelse. Nåden gäller. Och den räcker till. För så säger Guds ord. Och Guds ord är sanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar