fredag 19 juni 2015

Take it to the Lord in Prayer!



Jag har egentligen inte tid att blogga just nu, men den här texten bara måste skrivas. Det är bråttom på farmen, och dessutom kommer vi att ha Evangeliföreningens årsfest här i Esse nästa helg. Så jag kommer knappast att hinna besvara några kommentarer, men om någon ändå vill kommentera går det givetvis bra.

Jag har den senaste tiden lyssnat en del på The Purple Hulls, och speciellt en textrad har snurrat mig i huvudet. "Take it to the Lord in prayer." (Den som vet vilken sång det handlar om får en bonuspoäng! Svaret kommer nedan.) (Obs! The Purple Hulls kommer att spela på Klippan i Munsala i augusti! Missa inte det!) Igår var jag in till stan tillsammans med pojkarna och handlade lite inför midsommaren. När jag skulle "lösa ut" en kundkärra vid den "gröna butiken" konstaterade jag att jag hade fel bilnycklar med mig (på den ordinarie nyckelringen finns en kundvagnspolett), och börsen var, som vanligt, tom på mynt. (För att inte tala om sedlar - det har numera slagit sig till plast för mig...) Det var fullt av folk, jag höll en pojke i var hand och försökte dessutom få släpat med mig en väska. Då insåg jag att jag nu blir tvungen att gå en halvkilometer för att ta ut pengar, gå in i en affär och köpa något jag inte behöver och se till att få växelpengar och sedan gå tillbaka en halvkilometer för att lösa ut en kundkärra. Småjobbigt! Givetvis ingen livsavgörande katastrof, men småjobbigt. Och vår Herre bryr sig också om det som är småjobbigt!

Nå, i den situationen ringde igen textraden mig i huvudet. Så, jag följde uppmaningen, och när jag tittade upp såg jag en gammal god vän (inte personen i sig, utan vänskapen som närmar sig 20 år...) som var på väg tillbaka med en tom kundkärra. Jag kände igen bönesvaret när jag såg det (denna gång), och frågade om jag får låna 50-centaren hon hade löst ut kundkärran med. Det gick bra, och problemet var löst! :) (Tack för lånet, K!) Jag berättade om bönen och jag konstaterade att vi kan få bli bönesvar för varandra i princip bara genom att vara där vi är just då. Utan att krångla till det eller försöka vara annat än vi är. (Tillagt så här i efterskott.)

Visst kan nu alla de som brukar kommentera och skriva om "molngubbar" och dylikt hävda att det helt enkelt bara "råkade sig". I denna situation som i många andra liknade som många som har bett kan vittna om. Men jag vill hävda att det då handlar om att man talar i en sak som man inte förstår och inte heller vill förstå. Dessutom menar jag nog att det då inte längre är frågan om skepticism eller kritiskt tänkande, utan om ren och skär otro. Den som vill gå igenom livet blind och döv för Guds ingripanden och ledning kan givetvis göra det, men livet blir bra mycket fattigare och blekare då. Och då är, som sagt, ett problem med en 50-centsslant och en kundkärra bara en lite småjobbig sak. Det finns oerhört mycket större och viktigare saker, men Herren är den samme och han hör också stora och livsavgörande böner.

What a friend we have in Jesus,
All our sins and griefs to bear!
What a privilege to carry
Everything to God in prayer!
Oh, what peace we often forfeit,
Oh, what needless pain we bear,
All because we do not carry
Everything to God in prayer!

53 kommentarer:

  1. Man behöver inte ens gå in på molngubbar. Man kan ju bara vända på invändningen att det bara var slump och ställa sig frågan: Om du inte hade bett bönen eller inte varit troende - hade din vän inte varit på väg med sin tomma kundkärra just då?

    SvaraRadera
  2. Anonym: GUDS vishet väver och leder ALLA livets trådar.
    Inse det förrän du eventuellt kastas i Eldsjön på grund av Obstruktion mot Evangeliet.
    Nog tål väl du ett anonymt (sorgset) hånskratt över din dumhet hälsar lissl ulrik

    SvaraRadera
  3. Kristian, hade du frågat mig eller vem som helst om 50-cent hade du fått den..det har ju inget att göra med bönesvar.

    Jag tror att även Ulriks hånskratt fastnar i halsen när det stackars barnet som drabbas av skelettcancer ber om bönesvar och blir bara sämre och dör. Prova med att dra historien om Prismas kundkärra åt det barnets föräldrar...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj oj eflop. Om de olyckliga föräldrar ger Gud sin Tro och sin bön har de i alla fall hopp för evigheten tillika med barnet. Guds ord prutar inte. Men ogudaktiga skapar sjukdom även med gifter på grund av avundsjuka. Lättsinniga kristna har också dragit över sig och sina barn förbannelsen många gånger. förstår du. Ibland måste den som ÄLSKAR; AGA och då agar han där det känns mest. Just nu är egenkär snusmulrik svullen av vätska(njurarna??) för att Han haft sån omsorg och sorg(fetma) över sin skinande psykmedicinslekamen. Och rätt åt mig. GUD gör inga misstag och min själ frälser han visst och kroppen på rättan tid.
      Ingen av oss är värdig Guds Ord-

      Radera
    2. Ännu, eflop, jag hade på första klass i Nordmans skola en leukemisjuk flicka som jag en par gånger lite var på lekande fot med. På andra klass var hon borta. Hon visste att hon sku dö sa hon åt mig en gång men tillade att Hon tror på Jesus. Hon försökte nog med rönnbär som vitaminkur ändå Men hon var inte rädd
      Men nog var hon sorgsen och på den tiden var jag ganska stumoch inte så bedjande . Men jag var glad för någonstans visste jag att Ja, Jesus...

      Radera
    3. Inte skall jag som människa hånskratta åt otrons uppkäftighet ens. Det har Gud sagt att Han själv bespottar, bespottarna. (jag sörjde nog med min klasskompis fast jag hade ett hopp i Ordet Jesus)
      Jag har haft så många duster med världens stolta ande så mitt hånskratt är nog mera följden av det och förtvivlan och sorg då jag vet vart det kan bära med otron från detta Livet där Gud ännu bjuder försoning enligt Ordet Skriften den Helige Ande.... Förtvivlans galenskratt är det - åsså har jag lite medicin säger Ulrik respektvacklande

      Radera
  4. Du, eflop. För att jag som är svag inte själv skulle ha några cnecersjukabarn ock för att visa att jag är beredd även att göra mina "vänner " till ovänner säger jag: "Jag Ulrik "drog ut" redan före Bibelväckelsen Dragen Ut uppträdde i Sverige.

    SvaraRadera
  5. OM nu gud hör bön, varför finns det inte förbedjare på varje sjukhus? OM förbön hjälper vore det lätt att bevisa i en dubbelblindsttudie - varför görs inte det? OM förbön hjälper, varför inga dokumenterade fall av amputerade som fått sin lem tillbaks?

    SvaraRadera
    Svar
    1. OM sjukhus hjälper???? Varför finns det då gravgårdar?+

      Radera
  6. Det här inlägget (och Ulriks kommentarer) är rent ut sagt sorglig läsning.
    Finns en term för sånt här nonsens: önsketänkande. Absurt blir det när fullvuxna människor påstår att de VET att det tex är en högre makts förtjänst att en bekant person dyker upp med en 50-centare när man själv är utan. Samtidigt säger samma människor att de INTE VET varför deras påstådda gud struntar i tusentals/miljontals böner om att hela t.ex. cancersjuka barn. Hur ska ni ha det? Vet ni vad gud gör eller vet ni inte? Hur vet ni vilka gångar han ingriper och när han inte gör det? Varifrån kommer denna bekräftelse som inte görs tydlig för andra?
    Kom inte och säg att det handlar om att vi som inte inbillar oss detta inte vill se eller höra svaret för att förstå, utan kom i stället med något som övertygar. Att ni typ "känner" guds närvaro och därmed känner trygghet räcker inte.
    Förresten, Ulrik. Om bön hjälper, varför finns det gravgårdar, varför blir folk sjuka? Och hånskrattet är ömsesidigt.
    Nothing fails like prayer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nothing fails more than the apostate mind hälsar Ulrik. Som vet att Ja, Jesus...

      Radera
    2. Herren vår Gud Är Sannerligen en Outrannsaklig Gud,men i den Heliga Skrift har Han uppenbarat tillräckligt för att vi skall veta att Tro på och förvissa om oss Frälsningen i Jesus Genom Ordet,Ande Dopet och om vi hinner med Herres Heliga Nattvard där Ordet Rätt förvaltas.
      De som håller sig borta från kristna sammanhang eller BARA kommer för att smäda och ifrågasätta eller för att införa nya moralläror är ju INTE av Ordet och Tron; dvs vilseförda och irrläriga är INTE Guds Barn i Jesu Tro.. säger torsten nils ulrik som inte kan överblicka alla de Goda ting som Gud gjort bara i mitt liv och som tack och lov tror mig ha en evighet tid att tacka lova och vara i evig Harmoni med den Skönaste Godaste Väsen, Ja Jesus som jag anat i Ordet och Anden här i Jämmerdalen där vi får se på fan vartefter Gud tar bort det beskydd som vi under en kortare period haft tack vare Hans egen vilja och mångens osjälviska Bön och amen till Skriften.

      Radera
  7. Herren Är det Höga Väsende från vilken och till vilken och genom Vilken Allting ÄR-
    Han som giver Lyckan och skapar Olyckan... käftas ni bara säger Ulrik jag har redan bett om förlåtelse av Herren,,,

    SvaraRadera
  8. Om böner hjälper varför finns det sjukhus? Vi skulle endast behöva präster och annat religiöst folk som ber för alla sjuka på sjukhus.

    Det skrivs och debatteras om Finlands offentliga utgifter. Nu skall jag ge lösningen på våra ekonomiska problem i Finland.

    Våra ledare, våra 3 S varav minst 2 är religiösa, en leastadian och en katolik har ju sina gudar på sin sida.

    Största offentliga utgiften lär ju vara hälsovården, den kan vi ju skrota eftersom vi kan be istället och sparar in åtskilliga miljarder per år.

    De som är sjuka kan ju fortfarande komma till sjukhusen var de mottas av präster och religiösa lekmän som ber för dom och de kan friska återvänd hem efter bönestunden.

    Tänk på det nästa gång ni blir sjuka, det är bara att be till molngubben så blir allt bra ;)

    Ulrik, be om förlåtelse av hen du sårat (om du gjort det), molngubben varken hör eller bryr sig...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara ¨sårat världens ande" och det ångrar jag aldrig.
      Övermodet i att jag själv släppte mig arg bar jag inför Gud i bön om Förlåtelse. ulrik

      Radera
    2. Aha. För vi är inga riktiga människor som man behöver uppföra sig väl emot?? Så där tänker säkert religiöst fanatiska terrorister också. I början av den här tråden hånskrattar du över min dumhet. Det är inte ok, speciellt som min fråga varken är dum eller arrogant utan helt ärligt ställd.

      Radera
    3. Jag hånskrattar framförallt för att du framlägger din "otrosbekännelse" anonymt.
      Sorry, tänk efter, när försvann Tron på Gud och Ordet ur ditt liv.
      Sorry, sök så kanske du finner att Herrens Ord är Sant, oss människor är det lite si och så med:) och minns att Han var så Sann och GOD att man "inte stod ut med att höra honom..."
      Sorry, att jag sårat. Jag är själv sårad. till tron hälsar Ulrik

      Radera
    4. Tack för ursäkten. Min anonymitet har sina orsaker. Liksom min otro. Sökte väldigt aktivt i ca 30 års tid så har nog gjort mitt vad gäller både bön och tro. Som tur är så har jag det bra nu. Äntligen. Och är en bättre medmänniska. PS. Hånskratt är aldrig klädsamt. Bättre att låta bli.

      Radera
  9. Att
    be kan ju ge tröst åt någon som har det svårt, sen att det inte hjälper rent fysiskt är ju en bisak. Ja, det är en illusion, placebo men det spelar ingen roll om det hjälper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant vad det finns många "experter"här på bloggen om bön och bönhörelse!Antar att de flesta som kommenterat inte har praktiserat eller har någon erfarenhet av bön och bönhörelse,men ändå uttalar sig tvärsäkert om något man inget vet och inte praktiserar!Vore klädsamt om man vore något mera ödmjuk inför ämnet eftersom kommentatorerna uppvisar stora kunskapsbrister inför ämnet som kommenteras!(Tiga är guld)

      Radera
    2. Ole. Precis lika intressant är det hur tvärsäkra ni religiösa är gällande vad som är ett bönesvar och vad som inte är det. Förbered dig på att er tvärsäkerhet ifrågasätts så länge som ni inte kan hosta upp något som styrker era påståenden, annat än att ni "upplever" att böner ger en "känsla" av tröst och trygghet.
      På tal om vad som är klädsamt så skulle jag uppskatta om ni religiösa inte skulle jämnt och ständig påpeka vad som händer med de som inte tror på era övernaturliga fantasier när kroppen dör. Det är inte särskilt klädsamt att häva ur sig att "ni brinner i helvetet för att ni vänder gud ryggen" och dylikt. För kalla fakta är att varken du, jag eller någon annan vet ett skvatt om vad som händer när vi dör. Du tror si och jag tror så, men ingen av oss vet. Så stå då inte där och lek "expert" på vad som händer.
      Tiga är guld gäller för er del också!

      Radera
    3. Ole, du är väl den som vet vad vi som skriver har för erfarenhet av religion, kristendom och bön? Det är typiska översittarfasoner att säga åt andra "din upplevelse, tolkning" är fel, min är rätt, jag bad "Gud som haver barnen kär" varje kväll i många många år och en massa andra böner också, jag säger mig inte vara någon expert men jag vill påstå att min erfarenhet av bön är precis lika mycket värd som din eller har du någon annan åsikt i frågan?

      Radera
    4. Markus,det är lugnt,antingen läser du slarvigt eller avsiktligt missförstår text!Har inte uttalat mej om din erfarenhet av religion,kristendom och bön",eller någon annans för den delen.Konstaterar i kommentaren,"Antar att de flesta.....osv",(läs kommentaren på nytt utan din förförståelse)!Du verkar att ha lätt att ta till ord som "översittarfasoner,slag under bältet",m.m.Är nogsamt medveten om att ingen av oss kan uttala sig om någons innersta tankar,kan bara (miss-) tolka vad som uttalas eller säjs i skriven text!

      Radera
    5. Anonym 23:48
      Du indelar människor "ni religiösa och vi som inte tror på era övernaturliga fantasier..."Vi och ni,hur går det ihop "med allas lika värde",frågan som gäller idag o som det är svårt att ibland förstå vad som avses.Antar att du delar den värderingen.Du"skulle uppskatta att ni religiösa inte skulle jämt och ständigt påpeka vad som händer med de som inte tror...." Vet inte i vilka sammanhang du lever,men den vanligaste förkunnelsen idag är tvärtom,"alla kommer till himlen"oberoende om man tror på ett evigt liv efter detta eller inte.Den dubbla utgången finns,ingen tredje väg hur gärna man än skulle önska det!Människornas eviga tillvaro bestäms utgående från huruvida de har tagit emot evangeliet eller inte!Jesus sade;Jag är vägen sanningen och livet,ingen kommer till Fadern utom genom mig.Joh.10:9
      Ingen behöver"brinna i helvetet"som du (kanske fruktar),det är det "mest onödiga" som någon har sagt och att förkunna detta budskap,då gäller det inte"att tiga är guld"!

      Radera
    6. Hmm Ole, allas lika värde. Vilken religion tycker du mest uppskattar allas lika värde? Kristna kanske, med sina snedvridna syn på kvinnor och homosexuella? Muslimerna som officiellt hänger folk för bagateller? Judarna som tror att dom är nåt förmer så dom kan fortsätta slakten på barn i Palestina?

      Religioner är roten till all ondska i världen och där är kristendomen en av dom största genom tiden. Den kanske fredligaste religionen är Jaininsmen.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Jainism

      När argumenten tryter tar religiösa mantran vid, och man kan inte annat än undra över hur korkade vi människor är, en står bedjande och skallar en mur, en annan plockar fram bönemattan och vänder sig mot mekka, en annan drar verser ur bibeln och ingen av dom får nånsin svar av nån molngubbe eller nån annan för den delen. Inte nånsin, och vi korkade håller på med det här i tusentals år och än idag! Tänk till nu lite, tänk själva!

      Eflop

      Radera
    7. Om kristnas snedvridna syn på kvinnor...

      "Men i Herren är det så att kvinnan inte är till utan mannen eller mannen utan kvinnan. Ty liksom kvinnan har kommit från mannen, så blir också mannen till genom kvinnan, men allt kommer från Gud" (1 Kor 11:11-12)
      Här har vi kärnan i relationen man-kvinna. En fullkomlig jämbördighet. Paulus understryker att mannen och kvinnan visserligen är olika och även har olika roller i relationen, men trots detta är de i alla avseenden jämbördiga - dvs de kompletterar varandra.

      När Paulus beskriver mannen som kvinnans "huvud" gör han det med en tydlig och mycket viktig jämförelse med Kristus...

      "En man är sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud - han som är Frälsare för sin kropp. Som församlingen underordnar sig Kristus, skall hustrun i allt underordna sig sin man" (Ef 5:23-24)
      Och sedan fortsätter han:

      "Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den... På samma sätt är mannen skyldig att älska sin hustru som sin egen kropp" (Ef 5:28)
      Kristus är församlingens, de troendes, huvud - men det innebär inte att Kristus tvingar någon troende till någonting eller fungerar som någon sorts diktator. I Kristi relation till församlingen existerar inga sådana begrepp som att tvinga, dominera, kränka och kuva - utan att leda, att hjälpa, att ta ansvar, att stödja, att glädja, att trösta. Vad det handlar om är att Kristus älskar sin församling, tar hand om den och gör allt för den.

      Det är vad bibeln menar med att vara någons "huvud". Att älska, ta hand om och göra allt för någon. Så är mannen skyldig att älska sin hustru. Det är hans roll, uppgift och plikt:

      "På samma sätt [som Jesus älskar församlingen] är mannen skyldig att älska sin hustru som sin egen kropp... Ingen har någonsin hatat sin egen kropp, utan man ger den näring och vårdar den, så som Kristus gör med församlingen" (Ef 5:28-29)
      När Paulus talar om att kvinnan ska "underordna" sig mannen, så förutsätter det att mannen visar henne samma kärlek som Kristus visade sin församling. Det förutsätter att mannen i lika hög grad tar hänsyn till hennes vilja och hennes bästa. Där finns inget utrymme för någon form av dominans, översitteri, förtryck eller diktatorsfasoner.

      Bibelns uppmaningar till kvinnan gäller således enbart under förutsättning att mannen uppfyller motsvarande krav på sig. Alltsamman genomsyras av begreppet jämbördighet, att man intar två olika men likvärdiga roller som kompletterar varandra fullkomligt - att man verkligen är ett kött, dvs en kropp:

      "Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött" (Matt 19:5)
      Även när det gäller en sådan sak som sex betonar Paulus mannens och kvinnans absoluta jämlikhet - båda parternas lika skyldigheter gentemot den andra och deras lika ansvar för den andras tillfredsställelse:

      "Mannen skall ge sin hustru vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man. Hustrun bestämmer inte över sin kropp, det gör mannen. På samma sätt bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun. Håll er inte borta från varandra utom möjligen för en tid med bådas samtycke, så att ni kan ägna er åt bönen" (1 Kor 7:3-5)
      Det finns en mängd bibelställen som beskriver den kristna synen på relationen mellan man och kvinna, men i grunden gäller naturligtvis samma syn som på relationen mellan människor över huvud taget:

      "Älska din medmänniska som dig själv"
      "Var sådan mot andra människor som du vill att de ska vara mot dig"

      Radera
    8. Eflop,
      Svar på din fråga.Av de två religionerna,finns bara två Nådens och lagens,är det den förstnämnda,alltså Nådens som jag uppskattar mest för dess syn på allas lika värde! (se ovan Eriks kommentar)

      Radera
    9. Erik. Och du märker inte alls skillnaden mellan att bli ålagd att underordna sig någon och att älska någon? Två helt väsensskilda saker. Ingen kvinna ska behöva ställa sig under sin man, hur mycket han än älskar henne. Det är förödmjukande att ens föreslå något sådant.

      Och Ole. Maken till arrogans får man leta efter. Att helt kallt utgå från att de flesta som kommenterar här inte har någon aning om eller erfarenhet av vad de skriver om... ja, det talar ju för sig själv. Det är bara att förminska sin debattmotståndare och tyder på stor osäkerhet från din sida. Hur skulle det vara om du bemötte invändningarna istället? Jag tror nämligen att de flesta skeptiker här har trott, har bett och kommer sas från "insidan". Det är därför vi intresserar oss för de här frågorna och du har all anledning att ta oss på allvar.

      Radera
    10. Nej, det gör jag faktiskt inte ! Läs gärna den långa kommentaren en gång till och begrunda vad där står ! Nu har Gud inrättat olika stånd för ordningens skull och att avvika från dem leder till kaos. Anonym 23/6 10:46 ; man kunde lika bra ersätta din mening med " Ingen arbetstagare ska behöva ställa sig under sin chef" , " Inget barn ska behöva ställa sig under sina föräldrar" , Ingen skolelev ska behöva ställa sig under sin lärare" , " Ingen medborgare ska behöva ställa sig under myndigheterna".... Hur galet låter inte det ?, men det är just vad som idag är högst vanligt och därför ser det ut som det gör. Förutsättningen är förstås att den som står i ledande ställning agerar rätt och rättvist, därför min uppmaning att läsa om på nytt ! Låt mig ännu citera, "När Paulus talar om att kvinnan ska "underordna" sig mannen, så förutsätter det att mannen visar henne samma kärlek som Kristus visade sin församling. Det förutsätter att mannen i lika hög grad tar hänsyn till hennes vilja och hennes bästa. Där finns inget utrymme för någon form av dominans, översitteri, förtryck eller diktatorsfasoner." !!!

      Radera
    11. Det är ju det jag menar. Vad är det för jämställdhet i ett kärleksförhållande om den ena ska känna sig som barn till en förälder? Som elev till en lärare? Nä du. Inte har vi något kaos i vårt förhållande där vi ser varandra som helt jämbördiga. Ingen är underordnad utan båda älskar.

      Radera
    12. Då får jag bara gratulera till ert förhållande, det är ju långt ifrån alla som har det så gott ! Nu beror det ju på vad man lägger i ordet jämnställdhet och jämbördiga... jag sa inte att den ena skulle behöva känna sig som barn till förälder eller elev till lärare ! Att ändå följa Guds ordning behöver inte alls vara negativt, tvärtom ! Egentligen far dethär långt från ursprungsinläggets ämne men... :) Det som det flesta idag menar med jämnställdhet är ju att båda könen ska göra precis allt som det andra gör, med andra ord ska könens olikheter utplånas fullständigt. Visst kan många tycka att detta är rätt men vad förlorar vi på kuppen ? Respekt är det första jag kommer att tänka på, varför se upp till ngn som gör precis detsamma som jag -är väl inget märkvärdigt med det ? Trygghet är en annan sak, om den andra gör det jag inte själv gör kan jag vara trygg för att saker "löser sig" ändå ! Vilka onödiga bördor har inte många ensamförsörjare och ensamma idag, som ska försöka fylla två människors uppgifter ! Olika men ändå jämlika ! för att avrunda... :)

      Radera
    13. Erik, det är just det här jag menar med religiösa mantran, när man inte kan tänka, argumentera själv.

      Man försöker anpassa flertusenåriga korkade ideér till modern tid och då blir det bara så fel. Du försöker febrilt hitta ställen i bibeln som skulle passa in i dagens moderna jämställda samhälle. Men t.ex påståendet du nämner om att "Hustrun bestämmer inte över sin kropp, det gör mannen" rimmar väldigt illa med dagens normer.

      Bibeln är full av korkade påståenden, varför ska vi försöka anpassa oss till sånt dravel?

      Eflop

      Radera
    14. Vad som sker är att man försöker rättfärdiga dagens levnad enligt eget huvud och eget välbefinnande utan att se hur det skadar andra ! I den mån man försöker hitta försvar för sitt handlande i Bibeln måste man bortförklara en stor del av "tillverkarens bruksanvisning"... Om vi begrundar "Mannen skall ge sin hustru vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man. Hustrun bestämmer inte över sin kropp, det gör mannen. På samma sätt bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun. Håll er inte borta från varandra utom möjligen för en tid med bådas samtycke, så att ni kan ägna er åt bönen" (1 Kor 7:3-5) Medger att det jag nu skriver är mina egna tankar, vad jag förstår med detta är att mannen skall ge sin hustru tillfredsställelse och på samma sätt hustrun sin man. Hustrun ska inte tillfredsställa sig själv, det ska mannen göra. På samma sätt ska inte mannen tillfredsställa sig själv, det ska hustrun göra. Håll er inte borta från varandra... Som sagt, detta är mina egna tankar men faller det inte ett helt annat ljus över saken på detta sätt ? Inget negativt här inte ! , möjligen rimmar det fortfarande illa med dagens normer om att "ge och TA" som det heter i många sångtexter o dikter när det egentligen borde heta "få och GE" ! Att ta är ju ngt negativt som inte för gott med sig !

      Radera
    15. Anonym 10:46
      I inlägget skriver bloggaren om bön och bönhörelse och förväntar sig att de som brukar kommentera talar om molngubbar osv."hävdar att det då handlar om att man talar i en sak som man inte förstår och inte vill förstå och är inte längre fråga om skepticism eller kritiskt tänkande,utan om ren och skär otro".
      Kommentarerna som följde bekräftar att så var fallet.Du säjer"maken till arrogans får man leta efter",i anledning av min kommentar.Arrogansen kan nog sökas på annat håll,och att "förminska debatt motståndaren tyder på stor osäkerhet från din sida",att psykologisera är ett annat knep att förminska,om något är det!Vilka invändningar tycker du jag borde bemöta,kommentarerna går ut på att håna och förlöjliga det som bloggtexten innehåller,mest anonymt som är det mest vanliga på bloggen.Du har inte sagt något vad jag vet eftersom du uppträder anonymt.Vad är din erfarenhet av bön och bönhörelse,berätta gärna! Du säjer att att du är intresserad av frågorna och gärna vill tas på allvar!

      Radera
    16. Du kan ju börja med första kommentaren. Och sen tycker jag att så gott som alla invändningarna håller god ton. Eflop är den enda som har lite raljant stil men aldrig utan en bra poäng. Hånfullheten och förlöjligandet får nog helt läggas på försvararnas (Ulrik och Ole) konto denna gång.

      Radera
    17. Nej, Erik, "olika men ändå jämlika" är något helt annat än att den ena ska underordna sig och den andra älska. Skulle du säga olika men ändå jämlika om eleven och läraren, chefen och den anställde? Nej, det håller inte. (Det är ju därför man inte ser med blida ögon på kärleksförhållanden dessa parter emellan, eftersom den ena står i beroendeförhållande till den andra.) Du försöker bortförklara det, vilket är bra för det visar att du vet bättre, men tar du bibelordet för vad det är så är det inte jämlikt om en ska underordna sig en annan. Du kan tycka att det är ett fungerande koncept men jämlikt är det inte.

      Radera
    18. Anonym 09:37
      Är alltid bra att få feedback,du kanske har en poäng i det du säjer.Antar att du är författaren till kommentaren?!Sen kan vi ha olika uppfattningar "att så gott som alla invändningarna håller god ton",det vore önskvärt,men så är sällan fallet här på kommentarsfältet!
      Tror inte det finns någon slump eller öde! Vi sjunger i en andlig sång;
      Jag är i Herrens händer vad
      som än med mej sker,när hjärtat
      oro känner när ögat hoppfullt ler
      om än jag måste vandra på mörk
      och dyster stig,från himlens höga
      salar hans öga följer mig.
      Är inne i mitt sjuttionde årtionde och detta är min erfarenhet!

      Radera
    19. Det är sant att det finns många invändningar här på bloggen som verkligen inte hållit god ton! Jag menade att just den här kommentarstråden varit rätt ok i den meningen. Och du har naturligtvis rätt till din upplevelse. Liksom jag har rätt att ställa frågan. Vackert så!

      Radera
    20. Anonymiteten då, som retar mig så+
      Ulrik

      Radera
    21. Anonym 13.39. Om du var här också. Sorry sorry. Och förlåt. Jag sku vilja vara anonym jag också. Som ett grässtrå i Himlens land. ulrik

      Radera
    22. Ulrik, svarade alltså 13.29 högre upp på kommentarstråden!

      Radera
    23. ja, så är det. Jag ser alltid för myki tillbaka och för långt framåt och så har jag för myki väsen om mig själv i nuet. Men av Guds oerhörda andas Nåd och tålamod fått jag tro jag arma....:) ulrik had no håxa att det blev tio minuter fel

      Radera
    24. Till Anonym 24/6 10.08 . Jämlika är vi alla inför Gud, där är inte kvinna eller man som framkommit redan tidigare. Jämlika är vi -eller borde också vara inför vårt lands lagar... jag förstår fortfarande inte var skon klämmer. Gud har också insatt de olika stånden för ordningens skull ! Nu kommer det ju igen an på vilka saker vi avser när vi talar om jämlikhet. Hellre skulle jag nästan tala om allas lika värde, ingen är mer värd än ngn annan, men olika uppgifter har vi ! Du nämnde kärleksförhållanden mellan elev/lärare - chef/anställd, jag har väl inget sagt därom och frågan om att underordna sig gäller nog inte heller så mycket det området ! Varför haka upp sig på att hustruns roll är att underordna sig mannen ? Ingalunda går mannen heller fri, han borde ju bära huvudansvaret för familjen och hans skyldigheter har även tidigare här kommit fram ! Om jag tar anställning ngnstans, -går in i rollen som arbetstagare, inte kan jag ju då kräva att man ska se mig som jämlik med chefen ? Det naturligaste är väl nog om jag underordnar mig chefen och arbetsplatsens regler ? Däremot bör vi väl vara likvärdiga, ingen mera värd än den andra ! Jag ser inget ont i det om chefen uppträder rättvist och mänskligt. Jag slipper ta ansvar för sådant som inte kommer an på mig och förhoppningsvis vara trygg för att han ser till mitt bästa ! Sedan har ju också chefen ett större ansvar än vad jag någonsin behöver bära ! Varför skulle jag här kräva den jämlikhet som du uppenbarligen strävar efter ?

      Radera
    25. Forts. Vad är det som inte är jämlikt i min kommentar 23/6 20:32 om vi talar om kärleksförhållande ? Man bör dock inte sammanblanda detta med vårt borgerliga stånd som man och hustru !

      Radera
    26. Du svarar själv på din fråga om vad som inte är jämlikt då du skriver: "Om jag tar anställning någonstans - inte kan jag ju då kräva att man ska se mig som jämlik med chefen?" Exakt så är det. Är man underordnad någon är man inte jämlik. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

      Radera
  10. Ole jag anpassar mig bara till nivån här på bloggen, mao. samma typ av ord/kommentarer/inlägg som florerar här, inget konstigt med det.

    SvaraRadera
  11. Markus, förstår inte hur du menar "anpassar mig bara till nivån här på bloggen",vill du förklara hur du tänker?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad finns det där att förklara, jag skriver precis det jag menar, att jag anpassar mina skriverier till nivån på bloggen, översittar fasoner svaras med översittarfasoner.

      Trevliga saker kommenteras oftast med trevliga saker och otrevliga saker kommenteras oftast med otrevliga saker.



      Radera
    2. Markus,
      Tycker själv att jag inte har"stint ti fata",men blev inte mycket klokare av ditt kryptiska svar!Lämnar frågan därhän!

      Radera
  12. Tron kommer av Predikan. Predikan i kraft av Kristi Ord.
    "Dina synder förlåtas dig!" JOH 3:16 Ty så älskade Gud världen att Han utgav sin ende Son på att som det sägs i Romarbrev 1 "upprätta trons Lydnad bland alla folk" så att ingen som (lydig Guds Budskap) Tror på Honom skall förgås utan ha evigt liv...
    och så småningom Bibelns Övriga Ord genom Profeterna och apostlarna.
    Därför tror jag att fast man har ett hjärta hårt som sten och tvivlar i mångt och myki så kan man om man går/hamnar regelbundet under Rätt Biblisk Sanningens/Kärlekens/Nådens predikan kan komma man så småningom till Trons frihet från otron som är de förbannelsens domar som vi ju alla möter inombords och i livet genom vår egen natur, våra egna tankar om Gud och genom att den Onde är så flitig.
    Därför har man framförallt där Guds Ord finns i Överflöd ingen ursäkt för sin Otro. Bibeln säger ju att INGEN kan ursäkta sig;vi människor har ju trots syndafallet Guds Lag "den universella lagen" nedlagd i hjärtat och blir dömda efter den. I något skede säger nog den Lagen vad som Är rätt Tro och Rätt Gud och om vi då vänt den Sanningen ryggen så är vi då utan ursäkt, för Jesus säger; "Den som kommer till mig skall jag sannerligen inte kasta ut" (vi skall ju inte komma och undervisa Gud och Bibeln utan de skall undervisa oss))) säger Ulrik. De som är ädla till sinnes ödmjukar sig och ger Livet vägen och Sanningen tid att visa dem om det förhåller sig så här så länge som Nåd bjuds åt folken; Vi vet att det kommer tider då "ingen tid mera skall vara eller ges" och då natten är så mörk "att ingen kan vara verksam"...

    SvaraRadera
  13. Okej, eflop och andra anonyma. Ni accepterar inte min ursäkt utan framhärdar anonymt med otrons proppganda. Det är kanske okej i samhället+?:), världen; men varför skall ni påverka Guds församlingar och deras Tro.
    Den värld vars språkrör ni är, är ju redan i otrons händer fast Gud Nog ändå leder alla Livets trådar intill Domens dag. Lev sedan utan Hans Kärlek och tålamod som ännu gäller så vet i vem ni tjänade när ni föraktade Guds Ord och den Heliga Skrift. Sorry, jag måste säga det+
    Jag ångrar inte vad jag säger mot otron. Ni skall int tro att jag tycker om att kivas. själv människa ville jag bar frid och fred, but you pushed me to hard säger besviken finne

    SvaraRadera
  14. Okey, jag ska säga varför jag är arg.
    När jag levde i otrons mörker ämnade jag som nittonåring tala med socialarbetare eller militärpastor för att få permission efter att ha varit inne på dårhus via hvc ty jag hade en flickvän som jag låg med (utan otrons preventivmedel) och jag ville trots att jag var rädd att visa och känna kärlek och som en otrogen individ rätt kärlekslös försöka få tillstånd "en förlovning" för att jag inte hade i avsikt att någonsin ligga med annan än en äkta hustru...
    Eftersom jag trots min självständiga läggning var lättledd också under otrons dagar så hamnade jag på krogen istället för hos min flickvän och hamnade som historien börjar asfull skrikande på hälsovårdscentralen och Mentalsjukhuset som det hette då och sedan var det slut.Jag kom aldrig. Hon tog aldrig kontakt med mig:

    och Jag hade aldrig riktigt vågat säga åt folk så "modigt" som idag vad jag var och vad jag ville och vad som jag ansåg vara rätt
    . Det som alltså gör mig rasande är att jag aldrig "vågade" konfronterades med henne eller en par andra bekanta förrän så många år gått att jag inte ens vågade fråga vad läget varit för henne och dem.
    Alla andra supresor och en par medvetslösheter har skapat ett mörker som "pålagaren satan" försöker få mig at fylla med tankar som: Kan det vara så här osv
    Minnesluckor är annars tacksamma för lögnaktiga människor att utnyttja; jag har inte konfronterats annat än med sådan syndasorg och depression att jag räknas som skizo och kallar mig skizo.
    Men något annat avtal än konfirmationslöfte räknar jag inte som gångbart för mig idag. Oberoende vad jag gråtit här på bloggen eller i vården eller annorstädes.
    Det torde inte kosta någon någonting att utrota mig.
    Jag har nog hela livet varit villig att från min sida arbeta för mitt uppehälle. Jag tar här inte ställning till vad folk trott eller tänkt eller dragit för slutsatser av halvkvädd visa. Fakta ska bevisas säger ju de anonyma alltid.
    Jag lever efter de fakta som jag haft för handen som nykter och jag drar slutsatsen att eftersom det finns andra kräk som jag:) så lyder snart Budet:
    Ingen tid skall mera givas.
    älsningar torsten nils ulrik Fagerholm ansedd som mentalsjuk . P:S. Jag försöker fiska fram om jag eventuellt själv har åsamkat mig de orättvisor som jag mött.
    De SOM VILL leva rättfärdigt möter ju alltid motstånd från lögn och ondska fastän de vore oförvitliga som Lamm. Hämnden är Herrens må han tänka något lite på min själ med förbarmande.
    Först var jag tuktad till fruktan och människofruktan som följd av ett annat ligg 3 år senare med en villig ung kvinna . Tuktan gavs mig av Honom men jag valde först mentalvård och bra så och det ledde till bätttring som jag inte ångrar och jag försöker ock samrbeta med vården ännu.
    Var är de sakliga orsakerna till att partiellt frihetsberövande eller någon eventuellt vill anklaga mig för annat än att vara kristen bekännare. Lögn tål jag inte och jag är så dum så jag säger att jag brukar bli stum då svinfolk ljuger och tvingar in på vård.
    All denna svada komer av att jag såg en brud som liknade hen från unga dagar de dagar vars löften vi inte kunde hålla.
    Men Gud Är trofast säger psykisk självblottare som blottat så myki att flinen börjar duga tätt. P.S. Säger Ulrik; satan var så dum at han ropar och ljuger (utifrån) med hög röst. Det ger mig större utkomst de säger jag åt girighetens grundläggaree... he he hälsar osrten nils ulrk på himlavägen

    SvaraRadera
  15. They Always took me to the Lord in Prayer. And it gave me a quality of Life that few other people with my sickness have. I thank, you Lord for your for mercy says torsten nils Ulrik

    SvaraRadera