Den som följer med vad som händer i världen idag har knappast kunnat missa att det har skett en kupp i Sri Lanka. Presidenten tvingades fly och en uppretad folkmassa tog över presidentpalatset och simmade presidentens simbassäng och provlåg hans sängar. Orsaken till kuppen var, enligt den värdeliberala vänstermedian, att landets ekonomi hamnat i fritt fall p.g.a. hög inflation och skenande statsskuld som i sin tur lett till att statens lånemöjligheter försvunnit. Detta har i sin tur lett till en tom statskassa och importstopp på framför allt bränsle.
Men det vänstermedia är noga med att INTE säga är att det inte bara är coronan som ligger bakom landets problem. 15 av landets 22 miljoner invånare är beroende av jordbruket för sin inkomst. Te-exporten har, vid sidan av turismindustrin, varit landets viktigaste inkomstkälla. I april 2021 infördes ett totalförbud mot användandet av kemiska gödningsmedel inom jordbruket. Detta som en följd av att landets ledning velat ta efter EU:s Green Deal-program. Resultatet? Sri Lankas ESG-rating är idag närmast fantastiska 98 (att jämföra med t.ex. Sveriges som är 96). Men jordbruket kollapsade. Förbudet hävdes sedan i slutet av 2021, men då var skadan redan skedd.
DETTA är den stora orsaken till att landet har gått in i den kris som det nu befinner sig i. Givetvis har även andra saker spelat in, Sri Lanka är ingen ö i den meningen att omvärldens problem inte skulle ha inverkan, men huvudorsaken till den skenande inflationen och exportintäkternas plötsliga ras är implementerandet av den gröna ideologin inom jordbruket. Men detta talar alltså inte vår media om. Orsaken är givetvis uppenbar. Ingen skugga får falla på The Green Deal.
Igen visar det sig att det inte går att lita på media idag. Tyvärr. Den har gått från att vara en vakthund som övervakar makten till att vara maktens och klimatideologernas knähund och den instans som ska sälja in den ideologiskt grönrödfärgade totala omställningen av ekonomin. Och då missar den målet.
” Detta som en följd av att landets ledning velat ta efter EU:s Green Deal-program.”. Ja, om man tror The Federalist är det så, de är nog snabba att svartmåla allt som berör The Green Deal. Ibland är det säkert berättigat, men i dethär fallet är det nog osäkert vilken inverkan The Green Deal har haft.
SvaraRaderaSri Lanka valde efter inbördeskriget 2009 att satsa på att producera för den inhemska marknaden istället för exportmarknaden. Dethär ledde till att en obalans i handeln -> inkomsterna från exporten uteblev och tillgången på främmande valuta minskade. Det i kombination med utebliven turism pga pandemin ledde till att Sri Lanka inte hade valuta att köpa kemiska bekämpningsmedel för och därför rekommenderas farmarna att använda lokalt producerade organiska bekämpningsmedel.
L
L. Det finns som sagt flera olika orsaker till situationen, men en av orsakerna är att exporten av jordbruksprodukter har rasat. Visst kan det vara så som du skriver att man valt att producera för den inhemska marknaden, men det gäller då i så fall annat än te. Så stora mängder te som Sri Lanka producerade kan man omöjligen konsumera själva.
RaderaSedan känner jag inte till något om bekämpningsmedel. Det du skriver är ny information för mig. Det jag skrev om var kemisk gödsel. Givetvis kan samma sak gälla även där, men det torde ändå vara ganska stor skillnad på om det var ett totalförbud eller en brist på gödsel som gjorde att bönderna inte kunde använda det. Vad jag har förstått handlade det uttryckligen om ett förbud.
Här är en mer balanserad syn på vad som är på gång i Sri Lanka, och orsakerna till oroligheterna: https://www.youtube.com/watch?v=djeTc-Wr5Jk&t=6s
RaderaVideon är tre månader gammal, men ger tillsammans med den tidigare videon och senare uppdateringar en utmärkt inblick i lankesernas bryderi.
Den här killen är engelsman, ekonom utan politiska ambitioner, och har förmågan att förklara komplexa sammanhang så att ett vanligt mullhuvu kan begripa vad mannen talar om.
Arne
Arne. Det var en informativ video. Det skrämmande med den är att den visar hur en ekonomisk kollaps fungerar. Nu, än så länge, är det fråga om en liten ekonomi som kan byggas upp med utomstående hjälp. Men när det samma sker i en större omfattning blir det problem att reda upp det hela.
RaderaDet verkligt skrämmande i bilden är berättelsen om ett litet land som hamnat i skuld till Kina, som i sin tur vägrar samarbeta med de internationella aktörerna. Risken är uppenbar för att IMF och övriga länder, typ Indien, går in med ekonomiskt stöd till Sri Lanka - som sedan på grund av mörkade lånevillkor är skyldigt att betala varenda dollar vidare till Kina, varefter landet fortfarande är hjälplöst bankrutt. Tyvärr är detta inte ett fantasifoster utan verkliga, tuffa ekonomiska villkor.
RaderaNu blev det här off topic, för den här tråden skulle ju handla om Green Deal...
Arne
Arne. Inte alla off topic. Denna tråd handlar om Sri Lanka och om ekonomi, och där passar din kommentar mycket bra in. Och ja, det är skrämmande.
Radera” DETTA är den stora orsaken till att landet har gått in i den kris som det nu befinner sig i”
SvaraRaderaBaserat på de kommentarer som Arne och jag serverat så kan vi alltså konstatera att inläggets rubriksättning och din slutsats är fel. Media mörkar inte alls i den utsträckning som du vill göra gällande, det är väl i själva verket osäkert vilken inverkan The Green Deal har haft i det hela.
L
L. Som jag skrev i inlägget finns det flera orsaker till dagens situation. Men faktum är att media inte skriver något alls om konstgödslingsförbudet - som onekligen är en (om än kanske inte den stora) orsak till att det är så illa som det är idag. Så det kan hända att jag borde ha skrivit lite annorlunda, men jag vidhåller nog att media mörkar.
RaderaFör att skriva dynga, eller konstdynga: media må anses mörka hur mycket som helst, men faktum är att snart sagt inget fattigt eller halvfattigt land har råd med konstgödsel längre. Priset på konstgödsel har stigit med nästan 180 % på bara ett år...
RaderaHär en länk till Joe Blogs senaste video, där han beskriver prisutvecklingen rörande de viktigaste förnödenheterna före och efter krigsutbrottet i Ukraina: https://www.youtube.com/watch?v=YBfKIt3IZAE&t=224s
Det i det här sammanhanget viktiga avsnittet kommer på 13:23 ungefär, där analytikern granskar de ekonomiska förutsättningarna för ett framgångsrikt jordbruk i länder typ Sri Lanka. Inte blir man glad, nej.
Arne
Arne. Så är det, tyvärr, idag. Och det kommer att få allvarliga följder för många länder. Men notera att förbudet i Sri Lanka infördes i april 2021, alltså innan prisstegringen.
Radera