torsdag 21 juli 2022

Bevara oss från propagandan!

Om någon ännu inte har insett att vi idag i väst lever mitt i ett kulturkrig där makten/media hänsynslöst använder sig av propaganda för att misskreditera alla och allt som ens luktar värdekonservatism bör denne lyssna på senaste avsnittet av Svenska Yles "Nyhetspodden". Här får - igen en gång - Oscar Winberg helt oemotsagt sprida grova lögner om den politiska situationen i USA. Helt uppenbart med målet att demonisera republikanerna och alla högerkonservativa krafter.

Rubriken är "Politiskt våld och oroligheter - demokratin i USA är hotad". Enligt denne Winberg är allt detta republikanernas och högerns fel. Inte ett enda ord sägs som skulle kunna förstås som att något av det som gått snett i USA skulle bero på vänstern/demokraterna. Nej, precis allt är republikanernas fel. Winbergs orerande kryddas sedan av ett par osedvanligt grova lögner rörande Kapitolium-händelserna och den kongressutredning som pågår. Och som sagt, detta helt utan att bli motsagd. Detta uppfyller utan vidare definitionen för propaganda. 

Om man idag talar i en kvart om att demokratin i USA är hotad borde den första sak som tas upp vara det klimatnödläge som ledande demokrater uppmanat president Biden att införa. Ett sådant skulle innebära kraftiga inskränkningar av demokratin i landet, men givetvis sades inte ett enda ord om detta. Inte heller om Bidens kraftiga kritik mot USA:s högsta domstol som knappast kan förstås som annat än ett försök att frånta domstolen dess legitimitet och i sig innebär inget mindre än stämplande till uppror mot maktfördelningen i landet. Om detta sades inte heller ett enda ord. Man får ju inte riskera att det skulle uppkomma någon form av balans i kritiken, eller hur?  

Dylika propagandapropåer som Nyhetspodden skulle vi klara oss mycket bättre utan. Tänk att vi alla dessutom tvingas betala för skräpet! 

43 kommentarer:

  1. De två senaste blogginläggen saknar kommentarer såhär långt... "Den som tiger, samtycker" heter det visst ! Vi är nog ganska många som kan hålla med trots allt ! "Loppuillan kevennys" eller hur hette det förr i slutet av tians nyheter ? https://www.youtube.com/watch?v=fu0oTD2TL60

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skitprat och bloggarens åsikter är bara för korkade för att förtjäna något svar.

      Radera
    2. Aj ja... Bloggaren har redan fått tusentals svar på sina dumheter genom tiderna, men fortsätter ändå att rulla runt i samma gamla dynga. Om och om igen...

      Radera
    3. Vad ska hen skriva om nästa gång? Kanske demonisera hbtq eller kvinnliga präster? Igen...

      Radera
    4. Och har man inget att komma med i sak kan man alltid försöka förlöjliga sanningssägarna.

      Radera
    5. Det är väl dags att skriva om Päivi.

      Radera
    6. Ser man på !, Genast uppenbarar sig en massa skribenter med allt annat än "sunda"åsikter....

      Radera
    7. Anonym 23:23

      "Som man ropar i skogen får man svar”

      Radera
    8. Kristian, please, please, please... Skriv något gott om din idol Putin och hur vänstermedia förvränger sanningen. För inte finns det något krig..? Putin hämtar väl bara alla goda civila, kvinnor och barn till himlen med sitt ufo?

      Radera
    9. Ja, ja, ja, ja... Gör det Kristian, skriv något vackert om Putin och Donald!
      Pleeeese....

      Radera
    10. "Ett kulturkrig mot den allt mer degenererade västvärlden och dess sjuka idéer. Så beskriver den kanadensiske psykologen Jordan Peterson vad han uppfattar som de verkliga orsakerna till kriget i Ukraina". (Fria tider 21.7.)

      Visst är det rätt anmärkningsvärt att en känd psykolog och
      universitetsmänska ser ett visst försvar för Rysslands krigföring i Ukraina och dessutom utgår från att folk i väst
      verkligen är degenerade.

      Men han har kanske lämnat universitetet numera som konsekvens?

      Anonym1

      Radera
    11. Anonym 09:10. Peterson har rätt i att vår västerländska kultur är degenererad. Men för den skulle behöver Ryssland inte inleda ett anfallskrig och slakt av civila ukrainare. Så där brister det nog i tanken för den gode Peterson, enligt min mening. Men vi lever nog mitt i ett kulturkrig. Det ser vi, om inte annat, på de kommentatorer som skrivit ovan som tycks vara totalt hjärntvättade. Stackars människor!

      Radera
    12. Kristian. Där har du fel igen. När den västerländska kulturen är inkluderande och prata om allas lika värde, så står högern för det motsatta.
      Så, vem är hjärntvättad...

      Radera
    13. Anonym 13:11. Du kan förstås tro att "den västerländska kulturen är inkluderande" om du vill, men när man ser på den med nyktra ögon ser man tyvärr något helt annat. Och att "prata om allas lika värde" går ju, men tyvärr är verkligheten en annan också där. Det blir alltid så när människor styr och leder, oberoende av om det är höger eller vänster som gäller.

      Radera
    14. Får man tro Orban bär Biden administrationen ett betydande ansvar för kriget i Ukraina eftersom man ej gått med på de garantier som Ryssland velat ha vad gäller västs inflytande i Ukraina och Natos expansion österut.

      Enligt honom hade Trump administrationen agerat annaorlunda och kriget undvikits.

      Än en gång: vi ser hur ödesdiger "leftliberals" och deras
      politik kan bli.

      Och Finlands president Sauli Niinistö reser iväg till Washington och ber om Nato medlemskap av en president
      som starkt bidragit till kriget!

      Och en enhällig media: det är helt Rysslands fel!

      Anonym

      Radera
    15. Anonym 09:45. Jag tror också att det inte skulle ha blivit något krig om Trump vunnit valet 2020. Men frågan är vad som skulle ha hänt i stället. Vad skulle t.ex. de "säkerhetsgarantier" Putin ville ha ha inneburit i praktiken t.ex. för Finland? Eftergiftspolitiken fungerade inte med Hitler på 30-talet, och frågan är om den skulle ha fungerat bättre med Putin.

      Med detta sagt behöver man också konstatera att gapet mellan öst och väst innebär att media inte klarar av att behandla länder som Ryssland och Ungern på ett rättvist sätt. Men det är trots allt en lite annan fråga.

      Radera
    16. Man kan ju vända på steken: Nato har hela tiden expanderat österut och nu var det Ukrainas tur.
      Ryssland har ständigt fört en eftergiftspolitik och känt sig alltmer inringat.

      Ryssland kan ha uppfattat att nu måste det en gång för alla bli slut på eftergiftspolitiken!

      Finland hade knappast varit hotat om Ukraina lämnat Ryssland vissa säkerhetsgarantier.

      - Orban börjar alltmer framstå som en av de få förnuftiga politikerna i dagens Europa. Det egna folket i första hand
      som en anhängare av nationalstaten medan Europas ledare vill ha en häxbrygd av olika nationaliteter och nationalstatens upphävande. Lika barn leka bäst gäller ej för dem.

      Anonym1

      Radera
    17. Anonym 1. Jag har svårt att se det som eftergiftspolitik från Rysk sida att självständiga grannländer väljer själva vart de orienterar sig. Om Ryssland ser detta som eftergifter har de nog en något märklig omvärldssyn, menar jag.

      Men vad gäller Orban är jag böjd att hålla med. Även om vi får ha i minnet att makten alltid korrumperar, speciellt över tid. Dock kunde han ha låtit bli att tala om "raser" (sådana finns inte) utan om "kulturer". Då skulle han ha undvikit mycket skäll.

      Radera
    18. Det var kanske ej klokt att hålla folkomröstningar om anslutning till Nato om så gjordes (eller regeringar beslöt). Den insiktsfulle Kennan fördömde senatens ratificering.

      Men du har rätt såtillvida: man får lov att ta ansvar för de beslut man gör. Folket är inte alltid klokt i komplicerade frågor och å andra sidan arrangeras ej folkomröstningar om invandring från helt främmande kulturer, en invandring som på sikt förändrar hela samhällen.

      Det ena östlandet efter det andra anslöts till Nato och
      visst kan det ha känts frustrerande för en rysk ledare som ännu drömde om Ryssland som något slags stormakt.
      Å andra sidan hade folken i Östeuropa dålig erfarenhet av Sovjet och fruktade väl en upprepning måste medges.

      "Raser" är kontroversiellt men att kategoriskt utesluta sådana stämmer knappast även om det kan tyckas osmakligt i dagens språkbruk. Kulturer låter då mer accepterat.

      Anonym1

      Radera
    19. Orbans rådgivare har visst beslutat att inlämna sin avskedsansökan på grund av detta uttalande och stämplat det som nazistiskt. Även liberaler och judiska organisationer har reagerat negativt. Kanske Orban backar?

      Men en vetenskapsdirektör från New York Times! har visst skrivit en bok som helt mot tidens anda hävdar att raser verkligen finns!

      Anonym 1

      Radera
  2. Kanske Oscar till och med fruktar att. inbördeskrig skall utbryta i USA pga. Proud Boys- och Oath Keeper-gruppernas framfart?
    Halvdemente "Sleepy Joe" farbrorn vädjar blod, dvs. att abortslakten må fortsätta trots HD-beslutet. Vi ska väl hoppas att HD härnäst tar itu med sk. samkönade "äktenskap"!
    "Miksi on joidenkin mielestä liberaalia murhaa vauvoja"?? Vad säger påven eller högsta hönset inom katolska kyrkan (Bidens "andliga hem") i USA?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:50. Jag förstod att han gör det, ja. Men det är knappast orealistiskt. Det som däremot är galet med funderingarna i podden är att det är (endast) högern som ska misstänkliggöras. Ser vi till närhistorien är det faktiskt vänstern som varit mer våldsbenägen med BLM-upproren i främsta rummet. Inför valet 2020 var det en Trump-vinst som t.ex. affärsägare fruktade mer än en Biden-seger om man ser till reaktionerna. Alltså i klartext: Om Trump skulle ha vunnit var risken för upplopp och våld större än vid en Biden-seger.

      Radera
  3. Såg också den där rubriken men läste ej artikeln. Det går ej längre att kommentera svenska yles artiklar, inte på yles sidor och inte på facebook. Yle är envägskomminikation till 100%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:25. Vissa utvalda artiklar går ännu att kommentera, men det är sant att de har skurit ner kommentarmöjligheterna kraftigt.

      Radera
  4. Är det inte generellt sett så att praktiskt taget all verklighet som baserar sig på föreställningar, uppfattningar, åsikter och överenskommelser i sig är flytande, diskutabla, föremål för debatt och därmed föremål för propaganda?

    Ingen människa eller sammanslutning äger en föreställd verklighet. Ingen föreställning kan upphöjas till allmängiltig sanning, höjd över all debatt.

    "Bevara oss för propagandan!" utropar rubriken för den här tråden. Ursäkta, men är inte den här tråden i sig själv ett uttryck för just det man vill bekämpa, propaganda? Greppet är den här gången förorättat passivt defensivt, visserligen, men i andra sammanhang kan man vara nog så aktivt påstridig och påflugen, utan att genereras av andras rätt till övertygelser på samma grund som den man själv anför som självklar.

    I den här tråden förekommer propagandistiska, demagogiska bruk av nedsättande omdömen om representanter för den föreställda motparten, samtidigt som man tar upprörs över och nedvärderar den föreställda motpartens försök att komma till rätta med den amerikanska expresidentens agerande i samband med upploppet vid Kapitolium 2021.

    Man motsätter sig propaganda - och använder själv propaganda för att uppnå det syftet. Tala om inkonsekvens och begreppsmässig förvirring!

    Undra på att hederlig diskussion ersatts med verbala påhopp åt olika håll, till ytterst tvivelaktig nytta.

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är du väl ändå ganska mycket ute på hal is, Alfred? Kristian brukar ju även låta motpartens opinion komma till uttryck i denna blogg.Hur kan du ha låtit bli att lägga märke till detta?

      Det är mer än man kan säga om dagens svenska yle och väl media överlag!

      - Och de osakliga påhoppen brukar ju komma från
      Kristians meningsmotståndare! Han får ha en ängels
      tålamod för att orka med de värsta invektiven!

      Anonym1

      Radera
    2. Anonym 1

      Det är nog Kristians meningsmotståndare som får ha änglars tålamod för att orka med Kristians osakligheter och provokationer. Men, det hjälper ju att låta bli att läsa påhoppen...

      Radera
    3. Anonym1. Propaganda och envägskommunikation är inte alltid samma sak. Alla nyhetssändningar och redaktionella kommentarer har i regel av utrymmesmässiga skäl satts in i ett format där i regel endast redaktionens eller en viss kommentators röst/åsikt blir hörd, men det formatet i sig gör det inte berättigat att kalla innehållet för "propaganda".

      Det faktum att den här bloggen tillåter motståndarsidans röster att höras innebär inte heller per definition att bloggen i sig inte skulle ägna sig åt propaganda. Ömsesidigt utväxlande av invektiv och glåpord kan verkligen inte tas till intäkt för att propaganda inte skulle förekomma; det handlar ju oftast inte om tvåvägskommunikation utan envägskommunikation i två riktningar, där tankarna aldrig möts på riktigt utan går obesvarade förbi.

      Kommunikationen blir propagandistisk, då en redaktion eller innehållsproducent hävdar en viss politisk eller religiös åsikt som sanning och framför den i syfte att påverka dels den allmänna opinionen och dels den egna anhängarskaran i syfte att stärka deras trohet mot idéerna som framförs.

      Såväl själva trådtexten ("osedvanligt grova lögner" - utan motivering eller analys, kraftigt odefinierat stöd för den politiska högern) som vissa kommentarer ("Halvdemente Sleepy Joe farbrorn vädrar blod", kommentaren 22.7. 11.50 i sin helhet) uppvisar attityder som hör propagandan till.

      Det är ett propagandistiskt trick att stämpla motståndarsidans argument som propaganda. Därför blir rubriken och temat överlag komiskt motsägelsefullt, men det är naturligtvis fullt tillåtet att vara ofrivilligt komisk på webben.

      Alfred


      Radera
    4. Alfred 24 juli 2022 19:21, Propaganda definieras enligt Wikipedia på följande sätt, https://sv.wikipedia.org/wiki/Propaganda , Nu undrar jag över följande, " Syftet är således inte att informera utan att påverka, och innehållet brister ofta i saklighet, är avsiktligt ofullständigt, vinklat eller rentav falskt." Exakt ifråga om vad tycker du att Kristian, " brister ofta i saklighet, är avsiktligt ofullständigt, vinklat eller rentav falskt" ???

      Radera
    5. Anonym 24.7.2022 kl 20:56. Svar: praktiskt taget allt!

      Och innan du eller någon annan hisnar över detta till synes dryga omdöme: den som driver en politisk, religiös eller religiöst-politisk agenda gör sig givetvis per automatik skyldig till allt det du räknade upp.

      Alfred

      Radera
    6. Alfred. Jag ids inte diskutera vad som är och inte är propaganda, men det du helt blundar för här är det faktum att det är en milsvid skillnad mellan en privatdriven blogg och ett public service-bolag som Svenska Yle. Dessa två storheter kan inte på något sätt jämföras.

      Radera
    7. Nej, jag blundar inte.

      Din privata blogg, som är öppen för den som gitter läsa och delta i diskussionen, går inte att jämföra med finska rundradion som institution, nej.

      Däremot går det alldeles utmärkt att jämföra den med programmet "Nyhetspodden", som ju till formatet för det mesta handlar om en persons kommentarer kring ett aktuellt ämne. I båda fallen är det en person som står för innehållet, med de reservationer och begränsningar det innebär.

      Då var "Slaget efter 12" ett bättre alternativ, för där kom olika röster och åsikter till tals, låt vara, att förverkligandet momentant kunde halta å det betänkligaste på grund av att kommentatorerna inte alltid var jämnstarka och slagfärdiga.

      Att radions nyhetsredaktion generellt förefaller representera en vänsterliberal hållning i politiska och värderelaterade frågor hänger säkert samman med att finländarna och européerna i allmänhet står för dessa värden. Skulle nyhetsredaktionen välja en annan politisk eller värderelaterad linje skulle lyssnarna försvinna.

      Alfred

      Radera
    8. Bibeln eller den heliga Skrift har rätt att stå för Rätten Oemotsagd och förklarad så att ångrande nåd hos sin frälsare Jesus skall finna. Om man alltså förlåten tar till Bibeln så finner man att den i praktiken alltid har blivit motsagd. Men Gud kan man inte lura.När det gäller abortslakterna så vet att Gud inte någonsin sett med blida ögon på sådant även om han efter tuktan förlåtit de ångrande och de som bett om nåd. Medvetna förhärdade abortmördare och andra mördare har bara en plats : bekännelsens och ångerns plats. Om det inte duger så står eldsjön sedan öppen. Hälsar Ulrik som säger att man inte måste lyda överheten om den befaller att göra brott förneka eller synda. Korset kan bli tungt där så håll ut alla kristna systrar och bröder. Än har vi bara levt i lönnmordsriket i vårt land men det kan bli så att man får plikta offentligt med livet för Kristi Ords skull. Ulrik

      Radera
    9. Anonym 26 juli 2022 10:06, Alfred, "Skulle nyhetsredaktionen välja en annan politisk eller värderelaterad linje skulle lyssnarna försvinna." Jag är nog inte alls av samma åsikt, tror vi är ganska många som värnar nationalstaten och undviker att lyssna på vad Yle försöker tvinga på oss !

      Radera
    10. Alfred. Du skriver att du inte blundar. Men direkt därpå skriver du att man kan jämföra min blogg med, observera nu mycket noga!, den skattefinansierade och av Svenska Yle producerade "Nyhetspodden". Må vara att du inte blundar, men det är nog vissa problem med din syn...

      "Att radions nyhetsredaktion generellt förefaller representera en vänsterliberal hållning i politiska och värderelaterade frågor hänger säkert samman med att finländarna och européerna i allmänhet står för dessa värden."

      Detta är pudelns kärna. Du hävdar att nyhetsvinklingen är som den är eftersom folket är likadant. Men sanningen är snarare att folket blivit likadant för att de, just det, utsatts för sådan propaganda redan en längre tid. Det torde vara ganska väldokumenterat att nyhetsredaktionerna överlag är mer vänstersinnade än folket i övrigt och likaså att vänserdemagogerna i alla tider insett vikten av att dominera media för att på det sättet ha monopol på opinionsbildningen.

      Radera
    11. Så finns det ju lösaktighetsmedia också med en och annan god faktasak.

      Radera
    12. Kristians åsikt bevisar att Kristian inte förstått vad och vem media är.

      Radera
    13. Kristian. Om du hade läst mitt inlägg ordentligt hade du säkert noterat på vilka grunder din blogg kan jämföras med "Nyhetspodden". Poängen var att båda i praktiken utgörs av en enda persons kommentarer.

      Dina hänvisningar till finansieringsmodellen och den större organisationen hör innehållsmässigt inte hit. Och vill du hårdra det här i alla fall ska du tänka på att din blogg ägs av Google, som är vida större och mera inflytelserikt än svenska yle någonsin kan bli.

      Dina tankar kring redaktioner och politisk vänster verkar mest vara konspirationsteorier. Visst, en Jan Guillou hade kunnat bli jurist men valde tidningsbranschen för att den gav en bättre politisk plattform för en vänsterorienterad revolutionär som han, men Sverige hade varit socialdemokratiskt även utan honom, och isolerade fall finns det hur många som helst.

      De politiska strömningarna tar olika vägar. De flesta kommer nog genom skolor och ungdomskulturen och ett evigt pubertalt trots mot alla slag av styrning och begränsning av privatpersoners rättigheter; i de sammanhangen ses politisk höger som konservativt och inskränkt och gammaldags. Det sker en viss växelverkan mellan redaktioner och konsumenter, säkert även en viss styrning av tankeverksamheten, men i de länder där diktatur inte råder har konsumenterna makten och initiativet: det är de som i praktiken beslutar vad media skriver om. Föreställningen om Yle som ett propagandaorgan och konsumenterna som oskyldiga offer bottnar i (det felaktiga) antagandet att finländarna är lika obildade och lättledda som amerikanerna.

      Alfred

      Radera
    14. Alfred, notera noggrant vad Kristian skriver i tredje stycket 27 juli 2022 11:45 !

      Radera
  5. Det luktar the new world order om allting. Säll den som har rum i Guds Rike. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Du lilla skara, som är på resa,igenom öknen till himmelen"...

      Radera
  6. Ett fasansfullt ord: för sent ska syndaren vakna. Det gäller alla förnekare men det gäller också sådana som är goda inför människorna men inför Herren har gjort sig till vilddjur med tiden. Saliga de som ångrar och ångrat i tid för det kommer att bli bråttom när kriget står vid den egna dörren. Så saliga är de som har rum i Guds Rike. Om någon är osäker så vimlar också internet av rätta predikningar. Kanske inte mera med så många råd hur man skall undvika förtappelsen. Man bryter med synden genom att ta emot förlåtelsen och gör inte medvetet synd igen . Om man har den viljan räcker Guds Nåd ända in i himmelen om man än stundom skulle falla. Men det har med tiden och sådana saker om Kristus som man inte nämner i en genomsekulariserad tid och där sekter som frimurare och andra som utnyttjar laglöshetens hemlighet och förnekelsen av bibelen eller den heliga skrift och förvänder sanningen så att rätt blir orätt och orätt rätt. Se på frimuraren john vikström som gjorde homosexuell synd lovlig jämte äktenslkapsbroott i många avseenden. Inga tecken på att han skulle återta de sanningar som han har förkastat. Så var vi än rör oss må vi tänka på att det inte alltid är de mest servila och av människorna uppskattade som står för sanningen. Jag har förstått att Gud varnar alla människor på många sätt och när man sedan börjar tvista om den och den var salig så håller man på att missa målet. Små grupper av människor och myndigheter slår sig samman för att utnyttja sanningen på fel sätt och för aatt kanske som missbrukare av makt och myndighet hamna levande i eldsjön fast de skulle ha kunnat omvända sig. Men gudsförnekelsen och förnekelsen ger så mycket jordisk vinning och förhärdelse så att det går illa på slutet för dem som stängt för och hindrat Jesu Bibelpredikan på jorden. Där för. Tag varning. Tro som förr syndernas förlåtelse och förakta inte hemläraren den helige andes tilltal. Han är ju dock ock ock Herren Herren

    SvaraRadera
  7. Kristian. Vifta med Bibeln allt oftare så fastnar du inte i politiken. Och som totalreligiös blogg med Bibelbudskap blir det då svårare att få dig på hal is. Ulrik

    SvaraRadera