tisdag 19 juli 2022

Så fungerar lögnen

 I Österbottens Tidning kan vi idag läsa om att den brittiske prinsen Harry hållit ett tal i FN:s generalförsamling. I detta tal gav han exempel på sådant som gjort detta år till "ett smärtsamt år i ett smärtsamt decennium". En av sakerna han nämnde var att "USA:s högsta domstol nyligen rev upp grundlagsskyddet för rätten till abort". Detta är, enligt prinsen, del av ett "globalt angrepp på demokrati och frihet". 

Här serverades två grova lögner som ÖT helt okritiskt serverar sina läsare. Det USA:s HD gjorde var att konstatera att aborter inte är grundlagsskyddade. Och att den tolkning av grundlagen som påstod att rätten till abort var var skyddad av den samma var felaktig. Alltså: HD rev aldrig upp något grundlagsskydd utan konstaterade att grundlagen tolkats fel när den förståtts så att den skyddade rätten till abort. Ett grovt fel blev alltså korrigerat, enligt HD. 

Att påstå att detta beslut skulle vara ett angrepp på demokratin är även det en grov lögn. I själva verket är det precis tvärtom. Detta beslut SÄKRAR demokratin emedan det ger de folkvalda rätten att besluta i denna fråga - en rätt Roe vs Wade fråntog dem. Så om något gjorde detta beslut att demokratin gick framåt.

Det är förstås inte förvånande att media på detta sätt sprider lögner. Vi lever i en tid när lögnen regerar med propagandans makt, och vi lever också i en tid när det värdeliberala paradigmet ska försvaras med alla till buds stående medel. Och media går självfallet i första ledet här.

8 kommentarer:

  1. With Roe v. Wade overturned in the US, abortionists around the world are sweating at the fact that their legalized slaughter (slakt) of unborn children is in jeopardy (fara) and they are lashing out.
    Kan man säga det tydligare (anspelar på prins Harry)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att det där är ett citat. Vet du vem som sade det? Jag antar att det inte var ett utdrag ur Harrys tal... :)

      Men det är intressant, så som citatet säger, att detta beslut kommer att få många att bekänna färg.

      Radera
    2. Citatet kommer från "Ignacio Arsuaga, CitizenGO" , kände genast igen det då jag fått samma på eposten :)

      Anonym 2

      Radera
    3. Anonym 2. Tack! Det är alltid bra att veta vem som sagt något som skrivs ut med citationstecken.

      Radera
  2. Prinsar och religiösa småpåvar får säga vad dom vill, ingen av dom behöver göra abort. Det är flickor och kvinnor som ska bestämma det själva, inte nån tokig religiös ide eller präster.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Givetvis är det så! (Även om du har helt fel när du skriver att abortmotstånd skulle bero på någon "religiös idé".) Man kan alltid låta bli att ha sex, då blir det inga oönskade barn. Så ja, kvinnan har definitivt rätt att välja.

      Radera
  3. Men, kampen för att få slut på mördandet av ofödda barn är inte alls förbi ty "the Radical Left is not taking this defeat lying down" (och här är t.ex. den där prinsen "Häri" insyltad !!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:21. Så är det. Det är annars betecknande hur Biden, så snart domstolen inte längre går i värdeliberalismens ledband, konstaterar att den är "utom kontroll"...

      Radera