lördag 26 november 2022

Om det politiska minnet och om censur

Det sägs att det politiska minnet bara är sex månader långt. Det betyder att vi väljare ofta glömmer bort sådant som har hänt tidigare än för sex månader sedan. Men idag får vi tillägga: Om media låter oss göra det. 

En sak media ständigt påminner oss om är Trumps "bevisade lögner" om att presidentvalet 2020 var stulet och att det förekom utbrett valfusk. Nå, nu ska jag säga detta klart och tydligt: USA och världen har inte vunnit någonting alls på att Trump har hållit på som han har gjort. Han borde ha slutat med sina påståenden om valfusk när det stod klart att det inte fanns några chanser att så att säga vinna valet i efterskott på det sättet. Men det har han, som bekant, inte gjort och det har ytterligare splittrat USA. 

Men sex månader, alltså. Handen upp de som kommer ihåg det massiva motstånd mot Trumps valseger som demokraterna/vänstern stod för efter valet 2016? Och upploppen i flera amerikanska städer? Ingen? Nej, jag tänkte väl det. Jag hade också mer eller mindre glömt bort dem. Men faktum är att orden "stolen election" och "illegitimit president" förekom ytterst ofta månaderna efter Trumps valseger. Hillary Clinton var en av de som använde orden mest. 

Nå, detta är historia idag. Men det är intressant hur lätt vi har att glömma. Speciellt när media inte vill påminna oss (i motsats till vad gäller Trump och valet 2020), och framför allt när de som försöker påminna oss blir censurerade. The Federalist berättar historien om den oberoende Youtubern Matt Orfalea som lade upp en video på Youtube där han klippt ihop ett kollage av vad ledande demokrater och medias representanter sade om valet 2016 - och om upploppen som följde på Trumps valseger. För att påminna om att situationen 2020 inte var SÅ helt annorlunda än situationen 2016. Men givetvis blev videon bortplockad från Youtube. 

Vissa saker behöver tydligen glömmas bort. tack och lov finns det oberoende mediakanaler som inte går att censurera. 

 

14 kommentarer:

  1. Själv minns jag ända tillbaka till 1973 när Finlands riksdag beslöt att folket inte skulle få välja president
    1974....
    Folket valde sedan Kekkonen som president med överväldigande majoritet 1978 så visst kan man tycka att väljares minne är kort.

    Anonym1

    SvaraRadera
  2. Visst tycks det stämma det som Kristian skrev. Inte endast Trumpen och hans GOP-anhängare har tvivlat på röstresultatet, att det var riggat. Redan 2016 skrek "crooked" Killary Clinton och andra liknande skurkar i högan sky om att Trumps val var stulet. Svinaktigt!!

    SvaraRadera
  3. Prigozhin påstår sig ha påverkat valet, han har blivit belagd med sanktioner eftersom han finansierat ryska trollfabriken Internet Research Agency, och misstankar om involvering har funnits långt tidigare. Ryssland ville ha en nickedocka och fick en.

    Kan ju hända att Prigozhin inte lagt sig i, men nu har han, genom att skapa misstro mot demokratin och nästa val. Varför skulle han ha valt just detta tillfälle att annonsera om detta? Priozhin valde att berätta om detta den 7 november 2022. Samma dag som Trump berättar att han kommer att ha stora nyheter. Men det är självklart bara ett sammanträffande.

    https://www.cnbc.com/2022/11/08/trump-suggests-he-will-launch-his-2024-presidential-campaign-on-nov-15.html

    https://edition.cnn.com/2022/11/07/europe/yevgeny-prigozhin-russia-us-election-meddling-intl/index.html

    Om det är nån som stal valet, så är det Ryssland, till Trumps fördel. Och väl gjort eftersom (offentliga) utredningar inte lyckats bevisa det, men det finns bovar annars också som inte blir haffade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Ingalunda var det något sammanträffande. Ryssland gör idag allt de kan för att destabilisera väst. Lögner och propaganda är bra vapen i detta företag. En liten fråga bara: Varför sätter du tro till det som denne Prigozin säger nu och aldrig när ryssar säger något som inte stöder det du påstår?

      Radera
    2. Ryssarna har Wagner-kämparna och Ukraina sin nazistiska Azov-bataljon. Bägge länderna lika goda kålsupare.
      Var roligt se hur vita feminister grät (!! hahahaaa) när det framgick att Trumpen vann och ej Killary Clinton. Visst fanns det även en massa negrer och negresser som sörjde, men inte så öppet som lebb/aap-feministerna av vit kulör.

      Radera
    3. Klart det inte är något sammanträffande, ironin borde ha varit tydlig nog.
      Ryssarna kan man inte lita på, därför skrev jag:
      "Kan ju hända att Prigozhin inte lagt sig i", och de första orden uttrycker en osäkerhet om det som följer, mao, jag sätter inte min tro till att Prigohzin varit den som lagt sig i, men det gör han ju i och med sitt uttalande.

      "Varför sätter du tro till det som denne Prigozin säger nu och aldrig när ryssar säger något som inte stöder det du påstår?"

      Men en bra fråga, skulle inte skada att du skulle ställa den till dig själv allt som oftast. Hittills har du inte stött det jag påstått om rysk inblandning, om ryska trollfabriker, om Jessikka Aro och Johan Bäckman, men nu duger det. Notera att jag har inte bytt linje, jag har hela tiden litat på vad som har undersökts om rysk inblandning, oberoende vad ryssarna påstått.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Du förnekar dig inte. Se så behändigt du fick det där svängt. Jag hoppas du inser att det inte är så alldeles svårt att genomskåda hur du beter dig.

      Radera
    5. Anonym 16:33. Båda länderna har sina fascister, ja. Men det betyder nog ändå inte att de skulle vara "lika goda kålsupare". Långt ifrån. Ett av länderna har ju faktiskt anfallit det andra och mördar civila och arbetar hårt på att slå ut energiinfrastrukturen inför vintern vilket kommer att skapa oerhört lidande bland civilbefolkningen.

      Sedan förstår jag ditt intresse att provocera. Men som jag har konstaterat är det onödigt att provocera genom att använda n-ordet. I dagens samhällsklimat provocerar sakfrågor alldeles tillräckligt. Så vad säger du, kanske vi skulle försöka hålla oss till det?

      Radera
    6. Vad tycker du det finns att förneka? Jag kan ju knappast börja förneka din slarviga läsning, du kan väl läsa innantill så du fattar att jag litar inte på nånting en enda ryss säger, men Prihogzin var inte sen att ta tillfälle iakt med att skapa förvirring. Det intressanta är om det har funnits nån kontakt mellan Trump och Prigozhin, före eller efter uttalanden samma dag, eller om ena lett till det andra. Skulle jag vilja skapa förvirring, skulle jag som Prighozin inte ha desto mer kontakt med Trump, men komma med dylika uttalanden som skapar förvirring. Vi får utgå från att Trump är en byfåne som inte orkar läsa längre texter en serietidningsbubblor, medan Prighozin leder trollverksamheten i Ryssland.

      Radera
  4. Att ett ord som trollfabrik så ofta används indikerar ju att debatter sällan
    är seriösa nuförtiden.
    Hatretorik
    är ett annat som borde undvikas.
    Men det förutsätter
    väl en höjning av den allmänna intelligensnivån
    med 20% vilket inte lätt låter sig göras.

    Anonym 1

    SvaraRadera
  5. USA's roll i detta krig får vi väl ej veta om?
    (kriget Ryssland- Ukraina).
    Anonym1

    SvaraRadera
  6. "En sak media ständigt påminner oss om är Trumps "bevisade lögner" om att presidentvalet 2020 var stulet och att det förekom utbrett valfusk."
    Har du reflekterat över att det här eventuellt, möjligen kanske kan bero på att Trump inte kan tala 3 minuter utan att nämna just precis det där? Han är fortfarande en färgstark figur och har en ledande roll bland republikanerna och hans uttalanden rapporteras av media.

    Trump hade en glasklar agenda som han tutade ut långt innan valet: om de inte vinner är valet stulet. Den agendan verkar dessutom ha smittat av sej: en del av republikanerna i mellanårsvalet, t.ex. Kari Lake, försökte sej på samma sak.

    Valet 2016 led av valfusk. Trump påstår att han blev rentvådd i Mueller-utredningen, men det stämmer förstås inte. Ett (indirekt) resultat av ”Russia, Russia, Russia” var ju faktiskt att ett antal individer skakade galler. Michael Flynn ljög t.ex. för FBI om sin kommunikation med ryska ambassadören. Man kan ju fråga sej varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. Ja, det är utan vidare en del i det hela, det kommer man inte ifrån. Trump borde ha förstått att, om han ens vill ha en chans att framstå som en seriös politiker, borde ha förstått när det tåget hade gått.

      Vad gäller valet 2016 led det valet givetvis av valfusk - liksom alla andra val i nutid i USA. Men att detta valfusk på något sätt skulle ha avgjort valet (då eller 2020) är inte klarlagt. Att vissa personer har hamnat i fängelse för att t.ex. ha vittnat falskt bevisar ju inte att valfusk har ägt rum.

      Radera
  7. Kristian 30.11. 08:10

    Vad "kålsuperiet" = kriget mellan Ryssland och Ukraina beträffar och min åsikt:
    Jag antar, att jag idag bör kalla mig pacifist. Åtminstone anser jag som troende kristen, att jag måste vara motståndare till krig, varje krig, vilket skälet till det än kan vara. Det måste vara inkonsekvent att följa Kristus, som ville att vi skulle älska våra fiender, och sedan gå ut och döda dem.
    När nu detta är sagt, hoppas jag att jag skulle ha mod att följa denna övertygelse, om den sattes på prov - låt oss säga om jag blev inkallad att försvara detta land mot anfall.

    Vad sen raserna (om det nu eg. finns några dyl.) beträffar, är du kanske litet onödigt känslig för n-ordet. Negrerna har ju i alla tider kallats så och sinsemellan lär de ju odla nigger-ordet frekvent!
    Ursprungsbefolkningen i USA kallas ju för indianer (i vissa fall Native American) utan att det stör dem desto mer. Dessutom finns det idrottslag med Redskins-epitetet i det officiella lagnamnet och det kan förstås ses som något störande (de är ju inte rödhyade, de krigsmålar sig icke heller mera).

    SvaraRadera