tisdag 8 november 2022

Om hotet mot demokratin

Det är mellanårsval i USA inkommande natt. Detta val har i media utmålats som ett "ödesval", och det är kanske inte helt fel. Oberoende av om man håller med demokraterna eller republikanerna i amerikansk politik kan man anse att utgången av valet kan vara avgörande för landets framtid - och inte bara för USA:s framtid utan också till viss del för det globala skeendet. 

Men när man läser vänstermedia kan man ibland få läsa helt horribla påståenden som går ut på att demokratin är hotad i.o.m. detta val och att ifall republikanerna vinner kan detta val t.o.m. vara det sista demokratiska valet i USA. Detta för att så kallade "valförnekare" (en term som faller på sin egen orimlighet - finns det faktiskt någon som skulle förneka att det hölls val 2020?) är uppställda och kan bli valda. 

Förvisso är det ett demokratiproblem att en stor del av amerikanerna (väljare såväl som kandidater) misstror det amerikanska valsystemet. Så borde det förstås inte vara. Men tyvärr är detta den verklighet detta val hålls i. Om det sedan finns fog för skepticismen eller inte.

Men även om detta är ett stort problem - även ett demokratiproblem - är detta inte det största hotet mot demokratin i USA. Det största hotet handlar om de inskränkningar i yttrandefriheten som har införts och som begränsar möjligheterna till ett fritt meningsutbyte och en fri valkampanj inför olika val. Och detta är förstås inte bara ett problem i USA utan detta problem är idag närmast globalt. 

Igen handlar det om ett dribblande med ord. Det heter att inskränkningarna i yttrandefriheten handlar om behov att "begränsa spridningen av desinformation" och om "skyddande av mänskliga rättigheter", men detta är som sagt ett dribblande med ord. Det låter fint och rätt, men det handlar i själva verket om att begränsa rätten till fri och balanserad samhällsdiskussion och om att skydda myndigheters och utvalda rörelsers rätt att sprida sitt budskap utan att någon kan eller får ifrågasätta detta budskap. 

Förvisso finns det mycket desinformation, lögner och rena konspirationsteorier på nätet idag. Man behöver inte gå längre än till kommentarfältet här på denna blogg för att inse det. Men det stora problemet är att när man börjar censurera kommer någon; Big Tech, informationsjättarna, de sociala medierna och deras logaritmer, myndigheterna eller medias "portvakter" att på förhand avgöra vad som är sant och vad som inte är det och vad som får sägas ut och vad som inte får det. Och detta givetvis inte alltid på basen av fakta utan tyvärr allt för ofta på basen av ideologiska avgöranden. 

Här är det viktigt att komma ihåg vad Jan Myrdal sade angående sanning och lögn (ej direkt citat): Om vi förbjuder lögnen kommer sanningen också att tystas. Detta eftersom vi inte alltid vet vad som är sanning och vad som är lögn. Vi kan ta ett inte alltför inaktuellt exempel: Det ansågs fel att ifrågasätta coronavaccinernas effektivitet när det gällde att stoppa virusspridningen. Uppmaningen var att ta vaccinet för att skydda sådana som av olika orsaker inte kunde ta vaccinet. Jag gick också på denna, som det sedan visade sig vara, lögn. De kritiska rösterna blev inte sällan tystade. Men snart visade det sig att de kritiska rösterna hade rätt och att vaccinerna inte alls var effektiva när det gällde att stoppa virusspridningen. De skyddade ofta mot allvarlig sjukdom, men de kunde inte ens förhindra att de vaccinerade blev sjuka. För att inte tala om att stoppa dessa från att sprida viruset. 

Just nu är kritiken mot Elon Musk och hans köp av Twitter - och framför allt hans mål att stoppa censuren - kraftig. Starka krafter, bland annat USA:s statsledning, har krävt att Musk "stoppar desinformationen" och att han ska "värna om attmänskliga rättigheter respekteras" (FN). Igen handlar det om ett dribblande med ord. Det kraven handlar om är att Twitter även i framtiden ska censurera högerinlägg och befrämja vänsterpropaganda samt inte tillåta kritik mot t.ex. hbtq-lobbyn.

Demokratin ÄR hotad idag. Men inte i första hand genom utgången av mellanårsvalet i USA. Det stora hotet mot demokratin är inskränkningarna i yttrandefriheten och den censur som vänsteretablissemanget har infört och upprätthåller gentemot sådana som ifrågasätter deras agenda och deras politik.

 


65 kommentarer:

  1. Hoppas pres. Donald J. Trump igen kommer tillTwitter - om han vill. Han har förstås sin egen plattform.

    SvaraRadera
  2. Din argumentation rörande vaccineringen är oklar. En lögn är ett påstående som står i strid med konstaterad sanning. Myndigheternas uppfattning om konsekvenserna av en omfattande vaccinering byggde på en föreställning om att en allmän vaccinering i sig skulle förhindra smittspridning till de individer som inte kan ta emot vaccin, med stöd av den kunskap om bekämpning av sjukdomar man hittills haft.

    Att prognoserna slog fel på grund av vaccinernas oväntat ringa effekt i kombination med de ständiga mutationerna leder inte till att myndigheterna kan anses ha ljugit. Om man på moraliska grunder beskyller vetenskapen och myndigheterna för lögn innebär det att vissa sektorer inom vetenskapen i sig blir moraliskt förkastliga på grund av att dessa ofta möter faktorer som inte är kända sedan tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:29. "En lögn är ett påstående som står i strid med konstaterad sanning."

      Så är det förstås, men om myndigheterna går ut med att något är på ett visst sätt är det ödesdigert för förtroendet om det sedan visar sig vara på ett annat sätt. Speciellt om talespersonen har låtit förstå att det är så det är. I så fall kommer vi nog in i lögnens gränsland. Om denne däremot säger att "vi tror att det är så", då är det en annan sak. Men så sades det inte, eller hur?

      Nå, nu är detta trots allt lite på sidan om. Det avgörande för denna fråga är hur sådana som ifrågasatte myndigheternas påståenden om vaccinet behandlades. Och där finns mycket i övrigt att önska. Här tillämpades en ganska omfattande censur, och hur var det nu då? Det visade sig att det var sanningen som blev nedtystad.

      Radera
    2. "Det visade sig att det var sanningen som blev nedtystad."

      Fortfarande haltar din argumentation, eller också dribblar du själv med ord. Du gör etik av vetenskap och politik. Gör så, men det är din egen trovärdighet som lider mest av det.

      Radera
    3. @ Anonym8 november 2022 17:29
      Visst ljög man. Man höll kvar vid vaccinationskampanjen in i det sista. Ännu när vaccinet bevisligen inte påverkade smittspridning nämnvärt så införde man öppethållningstider enligt vaccinstatus. Och ännu när omikron redan fått fotfäste höll man på och undersökte möjligheterna till vaccinpass på alla arbetsplatser. Man vägrade in i det sista att inse att vaccinet hade spelat ut sin roll. Man kan inte frikännas från lögner bara för att man låtit bli att se det uppenbara. Det har inget med etik att göra men givetvis är förkastligt ur etisk synvinkel också.

      Radera
    4. Anonym 21:54. Nej du. Jag gör INTE etik av "vetenskap och politik". Det jag gör är att jag argumenterar för hur fel det kan bli om man (på lösa grunder, eller ännu värre, på ideologiska grunder) går in och förbjuder ohavliga åsikter. Detta är inte fråga om etik, utan om ett rent praktiskt förhållningssätt som får stora och vittgående följder för samhällsdebatten och för människors liv.

      Radera
    5. Patrik. Ja, det är mycket som är märkligt i turerna kring vaccinet. Men den fina sidan har det att det visar hur galet det kan bli när ideologi får trumfa över sunt förnuft och vetenskapliga fakta. Förhoppningsvis kommer detta inte att glömmas!

      Radera
    6. @Kristian Nyman
      Jag tror tyvärr inte att någon lärdom kommer att tas. Inte av nedstängningar, inte av vaccinhetsen. Man kommer på sin höjd konstatera att man kanske tog i för mycket för att skydda folket men att det var med goda föresatser.
      Våra politiker kommer väldigt lätt undan.

      Radera
    7. Patrik. Så är det förmodligen. Nåväl, vi som har sett, förstått och lärt oss får lov att påminna om saken!

      Radera
    8. Kristian och Patrik. Det dribblas med ord i den här tråden so handlar om att dribbla med ord. Det skrivs om lögnen rörande vaccinationskampanjen, men vad menar man med "lögn" egentligen? Wikipedia definierar lögnen så här:

      https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6gn

      Det faktum att man i politiken propagerar för en viss politik och "förbjuder ohavliga åsikter" utgör i sig inte en grund för att kalla en viss ståndpunkt lögn i logisk mening. Med facit i hand kan man i efterskott eventuellt konstatera att en viss politik varit felaktig, ogrundad eller vilseledande, men om all sådan politik ska betraktas som lögn ljugs det överallt i samhällsdebatten så till den milda grad (till och med på den här bloggen) att lögnen förlorat sin betydelse, åtminstone som retoriskt tillhygge.

      Radera
    9. Anonym10 november 2022 21:45
      Om politiker och myndigheter kan förfara vilseledande utan att det enligt din måttstock kan klassas som lögn, hur skall vi då förhålla oss till dem? Även om de medelst hårklyverier undkommer stämpeln lögn, och fastän de juridiskt inte kan fällas så är trovärdigheten förbrukad.

      Radera
    10. Patrik. Politik handlar om värderingar, inte sanning och lögn. Vår nuvarande regering är en center-vänster-regering som driver sin egen politik. Nästa regering har säkert högern med och politiken blir därefter. Ingendera har monopol på sanningen. Ingen regering kan dra sin företrädare inför rätta för att de skulle ha farit fram med lögn. Att ljuga handlar om att framföra något som sanning trots att man vet att det är en osanning, alltså rent objektivt, oavsett värdegrund.

      Det här är inte hårklyverier. Vi måste kommunicera med varandra så att vi förstår varandra. Det räcker inte med att formellt skriva på svenska, vi måste också vara överens om vad de enskilda orden betyder, annars blir det babbel a la Babel.

      Radera
    11. Anonym 21:45. "Det faktum att man i politiken propagerar för en viss politik och "förbjuder ohavliga åsikter" utgör i sig inte en grund för att kalla en viss ståndpunkt lögn i logisk mening."

      Nu var det inte det detta handlade om, även om det du lyfter fram är en intressant sak också. Politik är politik och den baserar sig, precis som du säger senare, på värderingar. Men för att en balanserad samhällsdebatt ska kunna existera, och i förlängningen för att demokratin ska kunna överleva, måste yttrandefriheten vara intakt. Om politiker, eller media eller vem som helst, inskränker yttrandefriheten med motiveringen att förhindra "desinformation och konspirationsteorier" kommer sanningen också att tystas ner. Och demokratin att dö.

      Radera
    12. Åter svävar du på målet. Det var du som först skrev om lögn i den här tråden, men plötsligt "var det inte det detta handlade om". Ändå oroar du dig för att också sanningen kommer att tystas ner och ännu värre. Sanningen brukar i regel hävdas som motsats till lögnen, så hur ska vi ha det?

      Ibland är det klokt att tysta ner opinionsyttringar i samhällsdebatten. För att nu hålla oss till hälsotemat: vi har en viss syn på vaccinationer och deras hälsoeffekter i allmänhet, men hur förhålla sig till "antivaccare" och deras propaganda? Vi har en vetenskapligt baserad hälsovårdspolitik, men hur var det nu med mammorna som matade kolloidalt silver (silvervatten) i sina barn? Ska man verkligen få plädera för en potentiellt livsfarlig hållning i yttrandefrihetens namn?

      Och vad den hotade demokratin beträffar: samhället hotas inte bara från vänster utan också från höger. Det ser vi i dagens Ryssland, Polen, Ungern och Turkiet, bara för att ta några bekanta exempel. Men: att tysta oppositionen är en sak, kväva den är mycket svårare.

      Radera
    13. Bäste anonym. Jag "svävar inte alls på målet". Läs vad jag skriver utan de glasögon du applicerat på det.

      "Ibland är det klokt att tysta ner opinionsyttringar i samhällsdebatten."

      Bra att veta var du står. Några poäng får du dock inte för den hållningen. "men hur förhålla sig till "antivaccare" och deras propaganda?"

      Svaret på den frågan är mycket enkelt. Lögner och konspirationsteorier ska bekämpas med fakta och sanning. Inte med censur.

      Radera
    14. Så då är det för din del helt som sig bör med antisemitism och konspirationsteorier typ "Sions vises protokoll" i samhällsdebatten?

      Radera
    15. Anonym 17:41. Sådana saker är givetvis en styggelse. När de sticker upp sitt fula tryne bör de dissekeras och slås tillbaka med fakta och upplysning. Men censur är inte en fungerande väg.

      Radera
    16. Så nazism och rasism ska också få florera helt fritt och "slås tillbaka med fakta och upplysning". Har du sett nånstans exempel på att den attityden fungerar? Propaganda rider på känslor, inte intellekt, så fakta och upplysning är som att släcka en bensinbrand med vatten.

      Och hur är det nu med konsekvensen? Du kan nog kritisera vänstermedia, med den outtalade tanken att man borde tysta dem och låta andra röster komma till tals. Vore inte en högljudd högerpropaganda som motvikt mera på sin plats?

      Radera
    17. Anonym 14:28. Nazism och rasism är otrevliga företeelser. Men det går inte att få dem att försvinna genom att censurera bort det. Det leder i så fall bara till känslor av "martyrskap". (Jag använder ogärna ett sådant ord här, därav citationstecknen.) Dessutom är censuren i sig ett stort ont, och att bekämpa ont med ont är ingen bra lösning.Nej, en demokrati har, om den vill förbli en demokrati, inga andra redskap än fakta och upplysning att ta till. Trots att det, som du konstaterar, inte alltid fungerar så bra.

      "Du kan nog kritisera vänstermedia, med den outtalade tanken att man borde tysta dem och låta andra röster komma till tals."

      Någon sådan "outtalad tanke" finns inte. Det är dina fantasier som du tar till för att svartmåla. Vänligen sluta med det.

      Radera
    18. Nå bra. Du verkar vara inne på den linjen att man överallt borde tillämpa den amerikanska modellen där vem som helst i yttrandefrihetens namn ska få framföra vilka åsikter som helst.

      Eftersom folk inte orkar vara rationella utan reagerar på ett emotionellt plan öppnar den attityden vägen för uttryck för oförblommerat hat och en (av myndigheterna) okontrollerbar eskalering från ord till handling.

      USA är nog ett skräckexempel på konsekvenserna av politisk polarisering. Det är synd om USA, ett samhälle som i termer av konsekvensanalys och eftertanke kan beskrivas som en revolterande tonåring.

      Då är nog ett i viss utsträckning kontrollerat samhälle med både behärskning och självbehärskning av europeiskt snitt alla gånger att föredra.

      Radera
    19. Anonym 07:29. Och du verkar vara på den linjen att bara vissa åsikter ska få framföras offentligt, alltså att yttrandefriheten ska vara ett minne blott. Det innebär då också att demokratin går samma väg och bara är en schimär.

      Radera
    20. För några år sedan förbjöds i Finland nazistiska demonstrationer med argumentet att yttrandefriheten inte medger rätt att ägna sig åt samhällsomstörtande verksamhet.

      Den argumentationen innebär förvisso att demokratin naggas i kanterna en aning. De kriminella elementen i samhället har även de ställts på sidospår, så vissa beryktade västklubbar och andra obskyra rörelser har fått se sina möjligheter att påverka samhället via snyggt upputsad skalbolagsverksamhet kringskurna.

      Den som pläderar för en till ytterlighet utvecklad demokrati som utan begränsning tillåter allt har medvetet eller omedvetet sällskap av Trumps förra chefsstrateg Steve Bannon och den främst i USA inflytelserika klicken som går under namnet Breitbart, verksam även i Sverige.

      Var nu alldeles lugn för att den variant av demokrati det ovan antydda gänget kämpar för i verkligheten stavas "kaos".

      Radera
    21. Anonym 22:16. Ser du faktiskt inte den stora risken här? A. Myndigheterna gör det olagligt att "ägna sig åt samhällsomstörtande verksamhet". B. Ohavliga organisationer/åsikter stämplas som "samhällsomstörtande". Och voilá, de får bort allt som de av en eller annan orsak ogillar.

      Radera
    22. Tja, jag hör själv till dem som censurerats från en del sektorer i samhället, så jag vet vad jag skriver om. Och nej, jag har inte förlorat nattsömnen för den sakens skull. Vidare har jag inget behov av att med alla tillgängliga medel pådyvla mina sektorvis censurerade åsikter på alla människor jag möter, inte ens på den här bloggen.

      Annars ser du spöken mitt på ljusan dag. Finland är ett rättssamhälle, så myndighetsbeslut fattas på grund av lag och förordning. Därför är det skillnad på påstått samhällsomstörtande och konstaterbart samhällsomstörtande; det är de senare som strävar efter makt med tillbörliga och otillbörliga medel.

      Vi behöver verkligen inte få den amerikanska formen av samhällsdebatt till Finland, vi har nog av bekymmer ändå.

      Radera
  3. Ditt exempel på lögn gällande coronavaccinet var svagt och anonym 17:29 hann före med en bra kommentar.

    "Här är det viktigt att komma ihåg vad Jan Myrdal sade angående sanning och lögn". Jan Myrdal gjorde sitt uttalande 2004. Sen dess har en hel del ändrat, speciellt när det gäller hur information sprids. Ser du inga problem med att direkta lögner på nolltid når en stor grupp och på så sätt formar deras uppfattning? Alex Jones agerande är ett exempel, Trump kan vara ett annat. Trumps agenda för valet 2020 lär nog vara en stor orsak till att USAs valsystem är ifrågasatt idag. Samma agenda verkar en del republikanska kandidater i det aktuella valet anammat: jag har sett ett antal klipp där de direkt säger att de inte kommer att godkänna en förlust och att om de vinner kommer inga republikaner någonsin mera att förlora i deras distrikt. Märk väl, dethär är personer som eventuellt väljs in USAs högsta ledning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. L. "Ser du inga problem med att direkta lögner på nolltid når en stor grupp och på så sätt formar deras uppfattning?"

      Visst ser jag det. Men det är något vi tvingas leva med. En kostnad vi tvingas betala, om vi säger det så, för att garantera att sanningen inte blir nedtystad. Om vi inte betalar det priset är vi nämligen snart i 1984. Om det finns förstås inget som hindrar myndigheter och andra att motverka dessa lögner. Det är bland annat det jag håller på med här på bloggen, faktiskt.

      Radera
  4. Annars är det väl en modern trend nuförtiden att politiska ledare ej kan erkänna nederlag även
    om man ej
    direkt kan
    räkna med valfusk
    som man väl ändå kan göra i USA.
    Trots att partiet lidit
    ett svidande nederlag brukar man ändå
    uppfatta valresultatet som en framgång.
    Ett slags självbedrägeri
    som betyder att man ej kan acceptera en svår verklighet.
    Kanske kännetecknande för dagens människor överlag?
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. "Torjuntavoitto" hette det visst här i Finland för en tid sedan när SDP bara tappade någon enstaka procentenhet från förra valet... Men kanske så. Jag har noterat att demokraterna inte har erkänt någon förlust i ett presidentval sedan 1988. Och nu då Trump 2020 som tog det hela kanske ännu längre.

      Radera
    2. ” Jag har noterat att demokraterna inte har erkänt någon förlust i ett presidentval sedan 1988”. Hur menar du nu? Att på ett värdigt och respektabelt sätt ge över makten till den republikanska vinnaren duger inte?

      Radera
    3. Anonym 19:22. Som jag konstaterade så tog Trump detta kanske ännu längre. Men faktum kvarstår att inte heller demokraterna har en fläckfri historia här. Tvärtom.

      Radera
  5. Ser ut som om republikanerna ska få majoritet i representanthuset. Hoppas i så fall de får ett slut på fostermorden, 'homotus', transsexualitetingreppen, Ukrainastödet etc. etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför skulle vi sluta stöda Ukraina??

      Radera
    2. Anonym 13:27. Förklara gärna varför det skulle vara en bra sak om Ukrainastödet upphörde. Som jag ser det skulle det bara betyda att Ryssland kan köra över Ukraina, samla sig en tid och sedan utse nästa offer.

      Radera
  6. Nu vet jag inte Kristian om du har några döttrar men ponera att du hade. Skall det vara fritt fram att anmäla intresse för att avla barn med dessa döttrar, och om inte, varför skall inte dessa barn få komma till världen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:25. Nu har du någon mycket märklig förförståelse här som jag inte klarar av att sätta fingret på som gör att din kommentar blir fullständigt obegriplig. För att inte säga stötande.

      Radera
    2. Fint att du kan känna det som stötande och ofattbart. Kan du då även sätta dig in i en situation och förstå hur det känns för en kvinna att föda ett barn efter en våldtäkt? Eller att avkräva en kvinna att gå igenom en graviditet för ett icke önskat barn?

      Radera
    3. Anonym 21:30. Det är ett stort felgrepp att argumentera i en fråga utifrån (sällsynta) undantag. Våldtäkt är ett sådant sällsynt undantag när vi talar abort.

      Det som är stötande är din kommentar. Men det förstod du säkert att jag menade, du valde bara att bortse från det. Det är också dålig debatteknik.

      Din sista mening är den enda som kommer in på själva saken - om vi alltså diskuterar abort. Men det argument du framför är så ohållbart att det faller på sig själv. Försök lyssna på det ordentligt kanske du inser det själv.

      Radera
  7. https://www.theepochtimes.com/new-report-highlights-corruption-at-doj-that-began-with-obama_4847834.html?utm_source=morningbriefnoe-ai&src_src=morningbriefnoe-ai&utm_medium=email&utm_campaign=mb-2022-11-09-ai-25&src_cmp=mb-2022-11-09-ai-25&est=%2BM19YikW9rMqJq0bCvuWvUp3lvCpy619sW3ul%2F01t5aXU%2B13bk8Vg07CXA1K25VaAg%3D%3D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:28. En imponerande lista... Jag har lyft fram punkten om att inga åtal har rests angående attackerna mot pro life-centren medan sådana som protesterar fredligt mot abort har blivit åtalade. USA är nog tyvärr ett land i snabbt förfall.

      Radera
  8. Ingen hittar Jesus förrän hen blivit informerad om hen. Konstigt eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud Fadern kallar och förr eller senare blir man förd till Jesus genom Anden och Ordet.Genom kristna och genom församlingen. Och lär sig sanning i hjärtegrunden och så myki man hinner av Bibeln och predikan. Ordet om Jesus har gått så många gånger ut över mänskligheten så nog blir man informerad i något skede av livet. Jesus vet om allas väg då de hittas och förs till Honom och församlingen. Han är ju med Alla till en början genom Livet och då man blir informerad av Sanningen hittar man vägen och Livet i ånger tro och alla kristliga dygder och framförallt Jesus som syndernas Förlåtare i blodet det heliga Lammets blod som Han utgjöt på Korset. Det är nog så att Anden kan gripa en och föra enligt Frälsningsvägen till Jesus. En döpt människa har redan fått smaka Guds Förlåtelse och hittar Honom på nytt om man gått i otro en tid då man blir pånyttväckt. Om man Tror på Jesus men inte är döpt så skall man om man hinner ta emot det heliga Dopet och fortgående undervisning och självständiga studier i Bibeln. Ulrik

      Radera
  9. Ingen har kommit till Gud eller Jesus utan att nån har indoktrinerat dej...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som blivit förda till det Bibliska och Apostoliska ( indoktrinerande) Ordet och Dopet i Människosonens Jesu Namn vilket är Faderns och Sonens och den helige Andes Namn ;Jesu Namn som har så många dialekter; Jehoschua,Jeschua ,Ischa jag tror t o m att ett tungomål eller språk som inte hade s-ljud fick sin Frälsares Namn som Ikka ( jag är inte säker) (själv lärde jag mig känna jungfru marias jehoschua Guds Son under namnet Jesus );och genom Undervisning Lärt sig känna Moralen och Förlåtelsen i Jesu Namn och blod=den helige Ande låter nog bli att säga att du har fel. Men eftersom ordet indoktrinera har en dyster klang efter kommunismens propaganda så antar jag att du retas eller vill jaga Kristi bekännare vars väg eller dopursprung på jorden du inte vet ngt om. Ulrik

      Radera
    2. Jo, jag vet " några" dvs otaliga menlösa barn som kommit till Jesus utan att de hunnit bli indoktrinerade. Dit hör också de döpta barnen som lär sig Jesu Kristi lära ='doktrin' hemma eller annorstädes och sedan går omkring och predikar bättring och syndernas förlåtelse i Jesu Namn enligt Bibeln och i Hans blods Kraft. Det är i den helige Andes kraft.ulrik

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Alla religioner är lika "sanna"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, endast i Jesu Kristi nasareensGuds Sons Namn finnes Frälsning. Detta är det Apostoliska Ordet. Meddelats oss i Bibelen. Hans Namn på hebreiska: Jehoschua eller Jeschua= Herren vår Frälsning finns på många språk och dialekter så skämms inte om ni lärt känna Gud under Namnet Jesus. Det finns en psalm som man sjunger " Namnet Jesus bleknar Aldrig, räcker bortom tidens slut....hälsarTorsten Nils Ulrik med tilltalsnamnet Ulrik döpt i Faderns och Sonens och den helige Andes Namn. Jag åkallade Jesus i nöden i barndomen och såg Hans himmelska Anlete och fick leva vidare med bönesvaren i Jesu Namn trots all mänsklig synd och svaghet. Tror nu mina syndrr förlåtna i Jesu Namn och Blod mitt i fasorna

      Radera
    2. https://www.youtube.com/watch?v=JvNFwKEtWfY

      Radera
    3. Tack. Det var en frisk fläkt av ande och sanning säger Ulrik

      Radera
    4. Ännu en sång för dig Ulrik + andra "törstande efter Guds ord", https://www.youtube.com/watch?v=Moz6K6oXNvo

      Radera
  12. New topic? Hotet mot kyrkosamfunden som gått i fullbordan efter den så kallade upplysningstidens inträde är att det för var tid rådande paradigmet skall få söndersyra Apostlarnas och Kyrkans Bibellära. Man säger: Ni får t o m med vara statskyrka eller liknande bara ni tillber det världsliga rådande paradigmet utan att Binda människornas samvete vid Jesus och Biblia Bibiln Bibelen eller Bibeln här med olika ord för varje dialekt. Och utan att applicera den på världen börjande från nyatestamentet i vilka Gud gjort alla folk till sina vare sig de lyder eller inte. Ty Jesus Kristus är Herrarna Herre och Konungarnas Konung.Om man alltså tillbett den rådande tidsandan och helt uppslukats i den på grund av timliga omsorger i det strikt materialistiska sättet att se på människan och skapelsen så måste man på nytt söka Guds Ord och Ande. Det är inte heller underligt att " fönniskor"= ( människor födda till jorden) blir vilsa och ångestfyllda när de berövas tryggheten i predikat och tillämpat Guds Ord och sedan av den medfödda samvetsmoralen ser först andra som hänsynslösa missbrukare av sexualitetn, friheten ocv annat och sen finner sig stå med samvetet bundet i fraser som de gudlösa lärt och ledarna skränar om frihet från att tvingas höra Guds ord. Samvetsgranna Gudsförnekare förundrade sig också över att människor som gjort brott och synder täcktes tala om syndernas förlåtelse och Frälsningen och de visste inte att Guds ord säger att en Gudslags och Gudsförnekares bön är en styggelse fast Gud även ibland benådat sådana då Hans hjärta brustit av kärlek och han förstått varför de blivit besvikna förnekare och tidsandans fångar. Således fram till Sanningen var och en igen men Nådemissbrukare som blivit så frivola i öppen synd att de blir kallade människor till förargelse må besinna och även jag att vi inte fattar djupet i Guds eviga nådebeslut men vi får INTE SÅSOM KYRKORNA I NATSITYSKLAND tvinga människor att tillbe antikrist med stöd av att han tillgripit sig makten. Må alla ångerfyllda och botfärdiga själar och de som gjort sig för säkra åter och åter återvända till den smala vägen där man låter Guds Andes förlåtelse rensa kropp och själ från allt som tiden fört med sig var och en i bättring från sina egna synder beivrande brotten så långt som möjligt. Men det är svårt i denna tid då Laglösheten från Guds bud gjort nästan allt gällande t ex sexualmorallovligt. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  13. Biden ser Musks köp
    av Twitter som ett eventuellt hot mot den nationella säkerheten.
    Man vill alltså ha ett
    Twitter som censurerar
    opinionen till höger
    och därmed ökar
    möjligheterna att väljarna röstar i önskvärd riktning?
    Misstanken finns nog där.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Som jag ser det är det nog mer än en misstanke.

      Radera
    2. Den som vill ha en ocensurerad yttrandefrihet, vill har rätten att hota, hata och förtala... Alltså att sprida ondskan. Märkligt nog är de flesta som vill ha det rätten djupt kristna. Vad säger Bibeln om det.

      Radera
    3. @Anonym 16 november 2022 11:26, Varifrån får du det ? ( Om rätten att hota, hata och förtala... ? ) De tio buden i katekesen vittnar om allt annat ! https://www.katekesen.fi/10buden/10buden.html Detta är vad Bibeln säger om det ! Har det helt undgått dig att här har framförts tankar om att "ocensurerad yttrandefrihet" ska bemötas med sakliga fakta ?

      Radera
    4. Anonym 11:26. Du gör en logisk kullerbytta. Det finns säkert de som vill "hota, hata och förtala" bland de som vill ha en oinskränkt yttrandefrihet. Men det betyder inte att detta gäller för alla som vill ha kvar yttrandefriheten. Vi finns också många som vill ha kvar den eftersom det är enda möjligheten om vi vill ha demokrati.

      Radera
    5. Kristian, vad gnäller du om? Ingen har stulit yttrandefriheten från dig.

      Radera
    6. Anonym 09:55. Läs texten ovan innan du kommenterar så gör du inte bort dig.

      Radera
    7. Kristian.

      Förklara då för oss alla, exakt vad det är som du inte får säga, eftersom din yttrandefrihet är hotad.
      Här finns ingen censur, så det är bara att ösa på med dumheterna. Eller hur?

      Radera
    8. Anonym 18:20. Igen: Läs texten ovan innan du kommenterar så gör du inte bort dig.

      Radera
  14. Kristian, bara för att få håller med dig betyder inte att din yttrandefrihet är hotad. Förstå det så slipper du göra bort dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:51. Som jag redan många gånger har konstaterat är jag inte ansvarig för dina, och dina gelikars, misstolkningar. Det du tillviter mig har jag alltså aldrig påstått - det är bara dina fantasier. Läs gärna om texten och se vad det är jag skriver i stället för att fantisera och göra bort dig.

      Radera
  15. https://www.theepochtimes.com/the-final-war_4851409.html?utm_campaign=EET11232022&utm_source=News&utm_medium=email

    Kristian. Denna film är ett måste att se. Kina är det största hotet mot all demokrati

    Anders from USA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders, trevligt att höra av dig! Tack för länken, jag ska se videon vid tillfälle.

      Radera