USA är ett farligt land att leva i idag. Speciellt om man är politiskt aktiv och råkar ses som en allvarlig utmanare till en sittande demokratisk (parti) president. Om du råkar uppfylla dessa två kriterier är det nämligen mycket möjligt att rättsväsendet gör dig till en måltavla. Att fråga en medarbetare om ett telefonnummer eller att på sociala medier uppmana sina stödjare att se på TV kan nämligen leda till att du blir åtalad för att konspirera för att olagligt kapa åt dig makten.
Detta alltså i USA idag. Inte i Ryssland eller i något obskyrt latinamerikanskt land. Utan i USA, det land som vi vanligen ser som demokratins flaggskepp.
Nu talar jag givetvis om de åtal som den sittande regimen har manglat fram mot Donald Trump och som används som ett medel för att påverka det kommande presidentvalet. Något som i sig borde vara fullständigt främmande för en fungerande demokrati. Redan detta är fullständigt oerhört, men det stora problemet är alltså rättsväsendet som den sittande presidenten och hans administration har bussat på den största utmanaren i nästa års presidentval. När man ser på de åtal som delstaten Georgia har rest mot Donald Trump kan man inte annat än baxna. (Och nej, mainstreammedia kommer givetvis inte att berätta om hur löjliga dessa åtalspunkter är, de kommer bara att nämna att det handlar om över 90 åtalspunkter och fortsätta med sitt mantra om försök till valpåverkan.)
Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hävda att USA längre skulle vara någon rättsstat i ordets egentliga betydelse efter detta.
Men som sagt är vår mainstreammedia totalt tyst gällande de fullständigt horribla åtalspunkterna. Om vi bara läser t.ex. Aftonbladet (och andra medier som totalt okritiskt kopierar vad den regimtrogna vänstermedian i USA skriver) kan vi lätt förledas att tro att demokratin i USA är allvarligt hotad om Trump inte döms. Sanningen är dock den rakt motsatta. Om Trump döms är demokratin i USA död och rättsväsendet har en gång för alla visat att det helt går i den sittande regimens ledband och att USA som rättsstat därmed också bara är ett vackert minne.
Men på en punkt har Aftonbladet och Wolfgang Hansson helt rätt: Det är allvarliga tider vi lever i. Speciellt som vi har allierat oss militärt med detta land som nu alltså går på slak lina vad gäller både demokratins och rättsstatens framtid.
Trump var rätt dålig på att få folk att hitta röster åt honom. Vilken pajas, men likväl en farlig pajas. Men blir han dömd i federal domstol och lyckas bli president så kan han benåda sig själv, om det tröstar Kristan, Trump kan befria sig själv. Det är svårare med den saken om han blir dömd i specialdomstolen (Fulton). Försöker man i konspiration fuska i ett presidentval så är det ju ett haveri om man inte skulle bli åtalad!
SvaraRaderaAnonym 10:19. Nej, det tröstar inte eftersom redan åtalet (läs: försöket att påverka valet 2024) är en katastrof i sig.
RaderaBibelbälttet är en farlig plats att leva i. Speciellt om man inte tillhör sekten.
SvaraRaderaAnonym 10:45. Nu vet jag inte alls vad du pratar om.
RaderaHur förklarar du telefonsamtalet mellan Trump och Georgias statssekreterare Brad Raffensperger?
SvaraRaderaAnonym 15:56. Det skulle vara upp till en opartisk domstol att avgöra vad det handlade om. Men tyvärr kommer ingen sådan att behandla ämnet, och speciellt media har redan dömt i fallet.
RaderaNär man är mitt uppe i en långdragen rösträkning, speciellt en som är så primitiv som den i USA är, kan ett dylikt samtal mycket väl ha handlat om en önskan att det skulle hittas så och så mycket röster till för att få vågen att tippa över. Det behöver verkligen inte betyda att Trump uppmanat till valfusk.
Ids inte leka blåögd Kristian. Ulrik
RaderaTvå månader efter valet för Trump ett samtal med Raffensperger för att han vill ”hitta” 12 000 röster. Tror du verkligen att detta inte är ett försök till valfusk eller leker du naiv för att det gynnar din agenda?
RaderaAnonym 23:55. Två månader efter valet höll rösträkningen ännu på, och resultatet vinglade hit och dit, med mycket små marginaler. Sätt in samtalet i denna kontext.
RaderaVad tror du personligen var Trumps mål när han valde att föra detta samtal med Raffensperger? Att ödmjukt be honom att dubbelkolla ifall det råkar finnas precis den mängd röster han behöver för att vinna delstaten?
RaderaAnonym 08:56. Mycket möjligt. Men som sagt skulle detta vara en fråga som en opartisk domstol kunde, och borde, ta ställning till. Tyvärr kommer något sådant inte att ske.
RaderaMen int bööver du vaar leissin Kristian, he finns int naa i amirikas grundlaag som föbjuuder presidentin ti sita i fängelsi. Dömdi founding faaders hadd no int troodd he sku kuna vaar såleis ställt så di kom int påå ti regler he på 17 hundratali.
SvaraRaderaFår man anta att då Kristian var uppställd i kommunalvalet, hade han då ansett det som helt godtagbart att han ringt upp personer i valnämnden? I samband med rösträkningen? Enligt inlägget med pro-Trump-agendan hade det varit lika rätt, men jag skulle väl anta att vi flesta skulle fördöma det, att någon försökte tillintetgöra vissa personers röster, genom att någon bad dessa röster "upphöra att existera".
SvaraRaderaTrump har anklagats för otaliga saker, och om han går fri, är rättsstaten USA ett minne blott.