tisdag 14 november 2023

Vad var det jag sade?

Den här gången kan jag bara inte låta bli att sätta den här rubriken. För några dagar sedan gick nämligen Washington Post och Der Spiegel ut med uppgifter att det är Ukraina, och inte Ryssland, som låg bakom sprängningen av gasledningarna Nordstream 1 och Nordstream 2 och namngav dessutom de i krigsledningen som planerade attacken. Jag spekulerade, när det begav sig, i olika alternativ gällande vem som kunde tänkas ligga bakom sprängningen (och alla utom ett alternativ är givetvis felaktigt), men jag konstaterade att logiken säger att det INTE är Ryssland som ligger bakom. Varför spränga en gasledning där man själv sitter på stängkranen? 

Jag begriper givetvis varför, speciellt media, ville skylla på Ryssland. Det skulle ha passat som hand i handske i svartmålandet av landet och hjälpte som sådant till att skapa en svartvit och lättgrepplig bild av omvärlden och av kriget. "Ryssland = ond, Ukraina = god". Men verkligheten är sällan, eller snarare aldrig, så svartvit. När nu dessa uppgifter har läckts och Ukraina, av allt att döma, står där som skyldig till sprängningen, är det därför inte konstigt att media och diverse krigsanalytiker svettas en aning. Och det inte bara för att deras alltför snabbt framförda beskyllningar har visat sig vara falska utan för att det blir allt svårare att uppehålla den förenklade bilden av vad som pågår. 

Med detta sagt förstår jag Ukrainas agerande här. Landet har anfallits och är i krig och sprängningen kan ses som en krigshandling. Låt vara att denna krigshandling har skett på andra länders territorium och drabbade främst tyska intressen. Sprängningen stoppade effektivt en stor rysk inkomstkälla. 

Men det vi behöver lära oss av detta är framför allt att det aldrig lönar sig att kasta logiken överbord. Inte ens när det gäller krig och krigspropaganda. Eller kanske snarare så att vi får säga att särskilt inte när det gäller krig och krigspropaganda. Ja, och att det kan löna sig att inte svälja allt som media hävdar.  

2 kommentarer:

  1. Sådan Rubrik som du använder säger man bara om man i en falsk värld först efter att ' kalla kriiget', svalnat, i olika trakter igen börjat impregnera sina barn med bara västlig anglosachsisk perfektionsinformationspropaganda bland laglösa människor och följderna av att hänvisa till små och stora citat medan de verkligt sluga förstått att med sina vittnesbörd allt falskare klang och allt för att hindra att enskilda märkes människor skulle fundera på olika varumärken medan målet för allt vad som sägs är att hindra troende såväl nyfödda som sent förbamndd Guds Nåd i KristuusJesusbekännandemedan man försökte hindra dem som vittnade på hemorterns sättom hur man förhåller sig egentligen bland såda som plötsligt aldrig skulle studera p g a svekena bland vetenskaperna och Finland egen historia. Ulrik

    SvaraRadera
  2. De gröna är för giriga för att göra så svåra angrepp på sitt fosterland det demokratiskt-laglösa Tyskland som likt alla kolonialmakter och världshärskarnationer döljer Sanningen om Guds vilja och lagar medan maskinstyggelserna härjar. Deras enda rätta sak är att de varit i någon mån ett korrektiv gentemot rov- driften men deras moraliska sida är både kropps och avgudastyggelse jämte samma giriga själviska materialism och lögnaktighet som gör att både samhällen och nationer samfund och kyrkor blir allt mer saltlösa i förkunnelse och vandel. Ulrik

    SvaraRadera