tisdag 27 september 2022

"How to blow up a pipeline"!?

Så kom kriget till Sverige - åtminstone om man får tro Iltalehti. Deras politiske redaktör Lauri Nurmi spekulerar åtminstone, eller egentligen mer än så, han konstaterar (nästan) att sprängningen av Nordstream I och II-gasledningarna är en krisgshandling utförd av Ryssland på svenskt territorium. Och situationen är, menar han, därför ytterst allvarlig. 

Jag kan bara inte förstå logiken i det hela. Varför skulle Ryssland spränga gasledningarna? De har ingen som helst orsak att göra det, speciellt inte nu när sanktionsviljan inom EU mot landet ser ut att börja vackla. Det enda de behöver göra är att stänga kranarna, och så är ledningarna obrukbara. Tills situationen ändrar. Så nej, det är inte Ryssland som har gjort detta. Inte Putin-regimen åtminstone. 

Däremot skulle det inte alls förvåna om det är klimataktivister som ligger bakom detta. Radikalen Andreas Malm gav förra året ut en pamflett med namnet "How to Blow up a Pipeline" i vilken han öppnar för behovet att ta till terrorism för att "rädda klimatet". Nu säger jag givetvis inte att det är Malm som ligger bakom detta, men om jag skulle vara ansvarig för utredningen är han nog den förste jag skulle kolla upp. 

Situationen håller nämligen på att bli ohållbar. Jag har flera gånger de senaste veckorna varnat för den klimathets som vänstermedia, speciellt Aftonbladet, gör sig skyldig till och de följder bland speciellt ungdomen denna hets orsakar. Denna klimathets verkar en radikalisering som kommer att ta sig våldsamma uttryck. Om detta inte har skett nu kommer det att ske förr eller senare.

 

10 kommentarer:

  1. Svar
    1. @Anonym 27 september 2022 21:09, hur tänker du som avfärdar allt som "inbillningar" ??? Fakta är att man registrerat detonationer i områdena !

      Radera
    2. För egen del satsar jag en hacka på att det var ryssarna som stod bakom smällarna: en effektiv signal om att det nog inte blir mera gas härifrån framöver, en signal i sig om att man nu satsar allt. I fortsättningen blir det fler mystiska explosioner, säkert även på norska rör: den sibiriska kylan ska exporteras till Europa, kosta vad det vill!

      Alfred

      Radera
    3. Alfred. Inget kan förstås uteslutas, jag (och knappast någon annan) vet hur Putin resonerar. Men som sagt så ser jag ingen logik i att det skulle vara Ryssland som ligger bakom. De har stängkranarna i sina händer och kan därmed stänga ledningarna utan att ta till så här drastiska åtgärder. Om de skulle vilja påverka den europeiska energitillgången ytterligare skulle de ha valt ett annat mål, vilket som helst. Däremot kan, vilket det nu också spekuleras i, ryska oliktänkare, Ukraina och även andra aktörer (däribland de jag erbjuder) ha intresse av att utföra ett dylikt attentat.

      Radera
    4. Multipla samtidiga sprängningar? Mot ledningar i betonghölje? På Östersjöns botten? Det ska statliga aktörer med stor know-how och resurser till för ett sådant jobb.

      Alfred

      Radera
    5. Alfred. Det krävs resurser, ja. Men det finns nog sådana både här och där idag. Nå, vi får vänta och se vad utredningen kommer fram till.

      Radera
  2. " när sanktionsviljan inom EU mot landet ser ut att börja vackla. "

    Det låter som rysk propaganda utan kontakt till verkligheten, på riktigt så är det ju tvärtom, till och med Rysslands trogne vän Serbien tar avstånd, för att inte tala om Indien och Kina. Men länka gärna till de källor du har om att EU ger tecken av att bli Putin-kramare.

    Du har svårt att se logiken, men det är ju inte så underligt. Ryssland har ju sagt ut direkt vad de velat, i klartext, att de "reparerar inte turbinerna" om inte sanktionera hävs. Eftersom sanktionerna inte hävdes, visade Ryssland att de menar allvar och blåste 16 mrd euro som Nordstream-rören kostat. Ryssland inser ju att rören är värdelösa för dem eftersom väst kommer göra sig oberoende av rysk energi. Samtidigt ska vi förstå att det finns en massa värdefullt i Östersjön som kan förstöras om inte sanktionerna hävs.

    Rören är 1,2 meter i diameter, och på 80 meters djup är de inte speciellt lätta att hitta utan att dyka med specialutrustning. Det skulle sannolikt väcka misstankar om ett fartyg ligger ankrad 60 km utan marinbasen i Karlskrona, och skulle inte undgå att bli upptäckt. Därför är det ett tydligt tecken från något statligt håll att man kan röra sig med ubåt under näsan på försvaret och göra precis vad man vill. Kräver inte särskilt mycket intelligens att förstå att det är inte västvärlden som plötsligt fått för sig att, utan orsak, strida sinsemellan, utan att det är en rysk aktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förviorringslobbyn. Inget ska uteslutas i detta läge, men som sagt ser jag inte att Ryssland skulle ha något alls att vinna på att spränga ledningarna. Men vem vet hur Putin tänker?

      "Men länka gärna till de källor du har om att EU ger tecken av att bli Putin-kramare."

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/zEr1pq/hogerextrema-trion-hotar-europas-enade-front-mot-putin

      Radera
    2. Ok, en kolumnist på kvällspressen som säger att det finns risker, men än så länge vet ingen hur Italien, som ännu är utan regering, kommer att förhålla sig. Det hade varit en helt annan sak om statsledare hade uttalat sig, eller helst någon analytiker, men en kvällstidningskolumnist har inget mer än spekulationer.


      Italien är inte beroende av rysk gas eftersom de har fyllt sina reservoarer inför vintern, från Egypten och Algeriet.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. "men än så länge vet ingen hur Italien"

      "Det var därför jag använder orden "ser ut att"".

      Radera