fredag 29 december 2023

Om julen, attackerna i Nigeria och medias lögner

Vi har haft en mycket lugn och fridfull julhelg här hos oss, delvis p.g.a. att jag inte kan vara ute och röra på mig efter den höftledsoperation jag genomgick strax innan jul. Det är också därför jag inte har publicerat några nya texter här på bloggen - även om återhämtningen går (nästan oförskämt) bra har jag ännu vissa problem med att sitta längre stunder.

Lugnet och fridfullheten är dock något som inte varit alla förunnat denna julhelg. Igen en gång attackerades nämligen kristna i Nigeria av muslimska våldsmän och i skrivande stund är dödssiffran redan över 140 medan flera hundra är skadade. Detta är förstås fruktansvärt och något som världens regeringar borde lyfta fram i mellanstatliga samtal med Nigeria. Som det nu är tycks Nigerias makthavare inte alls vara intresserade av att skydda sin kristna befolkning mot dessa attacker, något som är fullständigt oacceptabelt. 

En annan sak i anslutning till detta som är fullständigt oacceptabelt är det faktum att vår media vägrar berätta sanningen om dessa attacker. I stället för att säga som det är, alltså att det handlar om att muslimer i princip slaktar (och tillåts göra det) kristna ljuger vår media och säger att det handlar om "stridigheter mellan herdar och jordbrukare". Detta är alltså en lögn. För det första är det nämligen fråga om regelrätta attacker, inte om"stridigheter", för det andra är herdarna muslimer och jordbrukarna kristna och för det tredje är orsaken till dessa attacker inget annat än religiös förföljelse. Det handlar om att muslimer attackerar kristna, helt enkelt. Men det får förstås inte sägas, och orsaken är den samma som jag många gånger har varit inne på här på bloggen.

Hela vårt västerländska samhälle är idag genomsyrat av vad man kan kalla "den marxistiska maktläran" som går ut på att dela upp människorna i offer och förövare och skapa en form av lista där den befolkningsgrupp som är högre på listan alltid är förövare och den grupp som är lägre ner alltid är offer. Det rättfärdiga förhållningssättet är att alltid hålla med de som är offer och bekämpa de som är förövare. T.ex. är män högre upp på listan än kvinnor, vita är högre upp än färgade, heterosexuella är högre upp än homosexuella och, av någon konstig anledning, är kristna högre upp än muslimer.

Eller egentligen är det fel att skriva "av någon konstig anledning". Vi som har ögonen och öronen i skick vet varför det är så, men för de som inte har det kan vi erbjuda förklaringen att "listan" har uppgjorts i västvärlden där kristna är/har varit dominerande och därför hamnat högre upp på listan än mer eller mindre marginaliserade religiösa grupper.

Det som är skrämmande här är att detta sätt att se på människorna och världen runt omkring oss accepteras och omsätts i praktiken utan att många ens är medvetna om det. För att inte tala om att någon skulle ifrågasätta detta synsätt. Det är bara så det är, och det är just sådana "grundregler" som är så oerhört farliga. För att de bara finns där och används helt oreflekterat. (Se t.ex. hur oerhört uppretade och förnärmade vissa kommentatorer blir när denna "grundregel" ifrågasätts, ja redan av att den påtalas...) 

Det stora problemet är förstås att världen inte alls är så här svartvit. I västvärlden har kristna länge dominerat, det är sant. Men det gäller tyvärr inte längre, varför hela grunden för denna redan från början förljugna och in absurdum generaliserande maktlära till denna del smulas sönder. Men likväl tillämpas den fortfarande. Detta kommer till synes framför allt i medias rapportering. Sedan är situationen givetvis helt annorlunda i andra delar av världen där t.ex. islam är dominerande. Men likväl används i vår media (och i många människors sätt att tänka) ändå den samma listan där kristna alltid är förövare och muslimer alltid är offer. Oberoende av hur styrkeförhållandena än ser ut. 

Med detta sagt kan vi återgå till de fruktansvärda händelserna i Nigeria och till medias rapportering om dessa. Eftersom det skulle vara fullständigt förödande för den regerande världsbilden (som alltså går ut på att kristna alltid är förövare och muslimer alltid är offer) om media skulle rapportera korrekt om dessa händelser väljer media således att mörka vad som egentligen har hänt. Igen en gång. På så sätt förmedlas en förljugen bild av verkligheten på ett sätt som utan vidare är jämställt med att ljuga rakt av. 

Det är synnerligen beklämmande, men lyckligtvis går det att genomskåda medias lögner - och även att förklara varför media ljuger. Förhoppningsvis skulle allt fler förstå vad som ligger bakom medias agerande här - och i så många andra frågor.


19 kommentarer:

  1. Precis som vi varit in på samma fråga tidigare, gör inte seriös media antaganden, lika lite som du Kristian har varit i Nigeria och utforskat de avlidnas religiösa tillhörighet, har inte media heller gjort det. Följaktligen skriver de inte sådant de inte vet med säkerhet.

    Ska du inte Kristian sluta med dina egna lögner, eftersom du tjatar om andras? Som DIN marxistiska maktlära, som inte ännu heller uppenbarat sig.

    Du har låtit bli att skriva om de över 21 000 palestinier som israelerna slaktat, kvinnor och barn, och över 100 journalister och andra inom media. 50 000 har blivit skadade och då sjukhus förstörts, lämnar alla dessa med svåra skador. Man kan lägga till att alla byggnader har förstörts av israeler, så alla dessa skadade har tvingats till flykt.

    Men det är ju så propaganda fungerar, för att få folk att blunda för riktigt tråkiga saker, som 21 000 döda, så försöker en fokusera på ett hundratal oklara döda i Nigeria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen Hamas attack på oskyldiga israeliska civila,
      0 döda palestinier i Gaza.
      Så enkelt är det!
      Hans Ånäs

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Att här skulle finnas något oklart är nog bara ditt önsketänkande.

      Sedan är nog en text om kriget mot Israel på gång, orsaken till att den ännu inte har kommit finner du i första stycket i denna text. Eller skulle du ha funnit, om du hade läst ordentligt.

      I övrigt får jag tacka för att du visar hur rätt jag har! Jag skrev ovan: "Se t.ex. hur oerhört uppretade och förnärmade vissa kommentatorer blir när denna "grundregel" ifrågasätts, ja redan av att den påtalas..."

      Radera
    3. Hans. Det är rätt som du skriver, men samtidigt behöver vi komma ihåg att det finns (minst) tre parter i detta krig. Innevånarna i Gaza, som lider något fruktansvärt, är inte skyldiga till kriget. Det är Hamas som är skyldiga, precis som du skriver, men nu drabbas den tredje parten av de fruktansvärda följderna. Detta är onekligen Hamas avsikt, och sedan använder de detta lidande (som de själva alltså orsakat) för att skapa antipati mot Israel. Nej, det är precis som en f.d. Hamas-medlem konstaterade: Det bästa för Gazas innevånare skulle vara om IDF skulle lyckas utrota Hamas.

      Radera
    4. Så du har Kristian varit på plats och frågat de avlidna om de är kristina? Eller du anser det vara sannolikt? Om det är det senare, är det inte verifierat, och sånt som inte är verifierat, det skrivs inte ut. Precis som att du lämnar helt okommenterat var din marxistiska maktlära kommer ifrån.

      Då man använder citat-tecken för ett ord, implicerar det ironi eller motsats, "listan" är alltså inget som existerar. Nu har din marxistiska maktlära alltså blivit en lång rangordning av olika grupper. Men det är förstås bara något som existerar mellan dina egna öron, inte ute tillgängligt för folk.

      Så jag borde fatta att en höftledsoperation hindrar dig att skriva specifikt om Israel, men inte om andra ämnen, som denna?

      Din "grundregel", alltså, ironi, retar nu inte eftersom det är ren smörja, snarare att du ljuger oavbrutet, och om saker som är enklare än enkelt att kolla upp.

      Det är intressant hur folk med Israel-glasögon på vägrar se dödandet av oskyldiga, hur man vägrar se likheterna mellan Netanjahus agerande i jämförelse med nazisternas. På samma sätt har de blivit fösta i allt mindre områden, avskärmade från det man ser som grundbehov såsom vatten och mat, förstörelse av boningsutrymmen men med den enda skillnaden från Ghetton i nazi-Tyskland, att det tillåtits en väg ut från Gaza. Fanns det en misstänkt på koncentrationslägret, strök 100 oskyldiga med. I jakt på Hammas, strök tiotusentals kvinnor och barn med. Men med både skygglappar och glasögon, blir det svårt att se helheten. "Jamen de unga som dödades...", jo, fördömer Hammas dödande av hundratalet, men fördömer hundra gånger mer Israels dödande. Man ska inte heller glömma att det finns en orsak till att Hammas gjort som de gjort, Israel har systematiskt gjort livet så svårt för palestinierna, så de ska ge sig av för gott. Men det är klart, hela idéen med storyn om förlovade landet förblir en lögn om inte den förverkligas, till ett mycket högt pris.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Om du skulle veta ens lite om A. Vad som pågår i Nigeria och B. Vad islam är och står för skulle du inte skriva som du gör. Men ok, du har bevisat din okunskap. Gott så.

      Sedan är det jag, inte du, som avgör vad jag skriver om här på bloggen och i vilken ordning texterna kommer. Ok?

      Radera
    6. Ja, vem vet vad som pågår på riktigt i Nigeria? Nu var ju inte det som spörsmålet gällde, utan ditt påstående att media ljuger, eller, med andra ord, att media skriver inte ut de spekulationer du hoppas på. Du, som bara läser ingresser och rubriker, ska inte heller stå och skrika särskilt högt om vad som händer på riktigt.

      Om du nu vill stå där som sanningens riddare, ska du ögonaböj ta fram listan, som du så envist och enfaldigt försöker få till sanning. Men den listan existerar ju inte, eller hur?

      Radera
    7. Faktalobby. Det går bra att få reda på vad som händer i Nigeria, men då måste man tyvärr läsa annat än lögnmedia. Du som bara gör det kommer alltid att leva kvar i tron att allt är "overifierat".

      Radera
    8. Men anonym, ge mig då länken till "den riktiga median", så ska vi kolla om skribenten varit på plats och konstaterat saker, eller om hen sitter vid något skrivbord, läser riktig media och försöker hitta en egen vinkel till allt. För så är det med den alternativa medier, de erbjuder alltså alltid ett alternativ till dina önskemål om vad du vill att händer i världen.

      Men om du nu skulle läsa vad det handlar om, det jag skrev: riktig media hittar inte på, gissar inte, utan håller sig till att skriva sånt som kan verifieras, och lämnar oskrivet sånt som inte kan verifieras.

      Men jag fattar ju att det känns bättre för er och er domedagsfas, då ni får dra en martyrkofta på och känna medlidande och rädsla om ni klämmer fram att "kristna" har dödats.

      Radera
    9. Faktalobby. Du tycks vilja vara en fiende till allt som är gott, sant och rätt.

      Radera
    10. Visst får du försöka börja diskutera mig istället för sakfrågan, men det blir nog bara monolog från din sida. Det brukar ju vara så, att då man är utan argument, så kör man halmdockan: ger antagonisten åsikter och börjar strida mot dem istället. Är fallet så för dig, eller har du några genuina åsikter om hur mycket media ska eller inte ska spekulera?

      Radera
    11. Förvirringslobbyn, du som är så duktig på att gräva fram "fakta", om du ens lite skulle försöka så kan du nog hitta fakta om morden på bönder i Nigeria utan att behöva anlita "lögnmedia" som du kallar det....

      Radera
    12. Den här diskussionen känns gammal. Orsak: Den har redan en gång förts. Även då argumenterade "Faktalobby" på samma sätt. "Vi vet inte". Nå, den gången visade det sig att det var kristna som dödats av muslimer. Så som så gott som alla andra gånger. Så är det förstås också denna gång. Ovilja att se verkligheten sådan den är förändrar inte verkligheten, eller hur Kristian nu brukar säga.

      Radera
    13. Även senaste gång handlade frågan om att Kristian blev förnärmad över att inte media hittade på mera än vad källorna medgav. Men på denna blogg är ljugandet och fantiserandet tongivande, vad som helst är tillåtet bara det stöder bloggskribentens agenda.

      Fakta kunde jag ju säkert gräva fram, om sådan fanns, men nu är ju frågan den, att fakta inte finns. Varken anonym eller Kristian har varit på plats, iakttagit och undersökt syften, och därför finns ingen fakta. Det borde inte heller vara läsarens ansvar att checka källor, det är skribenten, ifall det är en seriös, som kollar innan hen publicerar.

      Radera
    14. Såsom du meddelar dig med dina likar gör också de kristna käre faktalobby. Men de kristna har ofta också ingivelse av andens gemenskap, av Gud, den helige Ande vilket Jesus också innefattar sin treenigheten i.
      Du däremot är fattig världsförblindad och hoppas kunna störa så att även kristna läsare skall tro på all din Antikristliga faktaförmätenhet. Biblia se vasta faktaa On. Säger Ulrik

      Radera
  2. Sin vana trogen gör Kristian inga anspråk på att försöka se vad oroligheterna i Nigeria handlar om, utan han förminskar förstås även den här konflikten till en attack på kristna.
    Jovisst är absoluta majoriteten av bönderna kristna, och eftersom bönder och deras familjer dödats i stridigheterna så har kristna dödats.
    Likaså är absoluta majoriteten av boskapsherdarna muslimer. Även muslimska herdar har dödats i konflikterna.
    Konflikterna handlar om tillgång till mark och har eskalerat sedan 1970-talet. Herdarna, som är nomader och inte äger någon mark, driver upp boskap främst på mindre bördiga områden i norr, bönderna odlar sin egen bördiga mark längre söderut. Med åren har böndernas markarealer blivit allt större och också växt norrut samtidigt som herdarna blivit tvungna att driva sina hjordar allt mer söderut för att hitta föda, bland annat på grund av torka.
    Konflikten är stor och reell. Människor dör.
    Att dessutom herdarna och bönderna har olika religionstillhörighet spär naturligtvis på våldsamheterna.
    Men att blunda för allt annat och bara se att det sker muslimska attacker på kristna är i det här fallet både en grov förenkling och förminskning av vad som sker.
    En sak håller jag dock med om. Beslutsfattarna i Nigeria visar inga tecken på att klara av att lösa situationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:57. Visst handlar detta också om en konflikt om mark. Men det som överskuggar allt annat är religionsfrågan. Att media så konsekvent låter bli att ens beröra denna sak är oerhört och kan bara bero på en sak: Man vill inte att nyhetskonsumenterna ska veta vad som pågår. Detta eftersom en sådan kunskap skulle motverka det paradigm man vill befästa, alltså att det är kristna som förtrycker muslimer, inte tvärtom.

      Radera
    2. Du må se det som en slakt av kristna och religiös förföljelse om du vill. I Nigeria lever ungefär 110 miljoner kristna och 100 miljoner muslimer. Om kriteriet för religiös förföljelse är att muslimer dödar kristna, så kommer du naturligtvis att hitta sådant i ett land med Nigerias demografi.
      Som jämförelse kan nämnas att ungefär 30000 kristna har skjutits ihjäl i år i USA.. I USA lever drygt dubbelt fler kristna (c. 235 miljoner) än i Nigeria. I USA sker alltså en ännu värre slakt av kristna än i Nigeria.

      Radera
  3. Svenska nyheterna i TV4 i går nämnde faktiskt att det var kristna som blev attackerade. Det sades inte så mycket mer men jag blev förvånad över att det för en gångs skull nämndes ordet kristna. Har från andra källor hört att i genomsnitt 14 kristna per dag dödas nu i Nigeria.

    SvaraRadera