onsdag 5 februari 2014

Hyckleri!



Enligt en undersökning gjord i Sverige struntar en tredjedel av alla bilister i att stanna vid Stopp-skylt. Alltså, ni vet, den där röda, sexkantiga med vit ram och vit text som säger: ”STOP”. Jag letade efter en liknande undersökning gjord i finländska förhållanden, men i hastigheten hittade jag ingen sådan. Men min erfarenhet är att vi här ligger bra mycket sämre till än i Sverige. Försök också du iaktta hur dina medbilister beter sig vid Stopp-skylt! Min erfarenhet är att vi här ligger ganska nära 90% som struntar i denna bestämmelse, men detta är som sagt ingen vetenskaplig undersökning.

Nå, nu kan vi förstås tycka att detta är en ganska lindrig trafikförseelse, och det är det ju nog. Åtminstone relativt sett. Men likväl har vi en lag som säger att det är obligatoriskt att stanna sin bil vid en dylik skylt. Brott mot detta är ett lagbrott. Och likväl har vi en stor del (en majoritet?) av våra bilister som medvetet och konsekvent bryter mot denna lag.

Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp ”Fallet Räsänen”, alltså det som hände efter att Päivi Räsänen på Folkmissionsdagarna i Kankaanpää senaste sommar gav uttryck för tanken att en kristen människa vid vissa speciella tillfällen kan tvingas överväga om hon kan tvingas bryta mot landets lag för att Guds ord (och människors väl) så kräver. Indignationsstormen var grym och långvarig. Inrikesminister Räsänen blev en allmän spottkopp som alla med någorlunda självaktning måste vända sig mot. Media publicerade tacksamt intervjuer med hög och låg som vände sig mot Räsänen, och grundtonen i de flesta intervjuer/inlägg i debatten var den att finländaren håller landets lagar oberoende av vad. Raden av medborgare som intervjuades och som betygade att de aldrig skulle kunna tänka sig att bryta mot lagen var lika lång som den var brokig. Alla var emot Räsänen.

Nå, nu visar det sig då att när verkligheten kommer emot har största delen av finländarna ändå inget problem med att bryta mot lagen. Märk väl då också att det här inte handlar om att ”tvingas överväga om man kan hålla lagen”, som Räsänen sade, utan att det här handlar om ett direkt brott mot lagen. Detta dessutom inte för att lydnaden mot en högre makt så kräver eller för medmänniskans bästa skulle kräva det, utan enbart p.g.a. av lathet, egen bekvämlighet och för att ”jag hade lite bråttom”.

Detta är hyckleri på sådan nivå att det tar sjukt redan att skriva ner dessa ord.   

17 kommentarer:

  1. Det handlar om vad som har moralisk förankring bland medborgarna inte nödvändigtvis vad som står i lagparagrafen, att det står si eller så i lagen betyder inte nödvändigtvis att människan automatiskt tycker att det är rätt(eller fel) utan man hamnar ju att göra en moralisk bedömning om man tycekr att det är rätt eller fel, sen att man får ta konsekvenserna om man bryter mot lagen är en helt annan diskussion.

    Som exempel kan man ta dethär med piratism, visst det står i lagen att det är olagligt, jag kan få straff om jag laddar ner en film från nätet MEN går man ut och frågar folket så svarar inte alla nödvändigtvis att "nej jag kopierar ALDRIG något" utan istället svarar dom "jag kopierar ibland fast jag vet att det är emot lagen" alltså "brottet" eller rättare lagen om upphovsrätt har inte moralisk förankring bland folket, samma sak kan man ju säga om snusförbudet och Österbotten, så var kommer då civil olydnad in då? Skall man alltid bara följa lagen eller får man medvetet bryta mot den?

    Fallet Räsänen var ju intressant i sig eftersom "brottet" hon syftade på INTE har moralisk förankring bland folket.

    Men jo, du har så rätt, hyckleri är det men jag tror ingen av oss lever till punkt och pricka enligt lagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Tack för din kommentar!

      Jag tänker nog att ditt resonemang här leder till/beskriver ett moraliskt gungfly. Vem avgör, t.ex., vad som har moralisk förankring och vad som inte har det? Vi kan ju inte börja föranstalta en folkomröstning om varje liten sak, och då blir det lätt så att den som ropar högst tycks vara den som har majoriteten för sig. Även om det inte alltid behöver vara på det viset. Dessutom finns det redan här en indirekt folkomröstning eftersom lagarna alltid bygger på representativ demokrati.

      Sedan har vi ännu, i just detta fall, det faktum att minister Räsänen ju i sitt tal inte konkretiserade vad/vilka frågor hon avsåg. Hennes tal var mera allmänt hållet vad gäller denna sak. (Därav menar jag att man inte kan säga varken bu eller bä om vad som kan tänkas ha moralisk förankring bland folket eller vad som inte har det - alltså av vad hon pratade om...) Men kommentatorerna blev likaväl indignerade och ropade högt och länge.

      Radera
  2. Logiken haltar här. Räsänens kommentar är att jämföra med att högsta polischefen i ett tal skulle säga att inte är det så noga med att stanna vid stoppskyltar. Folk fuskar med ett och annat men det är inte samma sak som att de som ska upprätthålla samhällets lagar uppmuntrar oss att bryta mot de samma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Visst är det så att det smäller högre om en högt uppsatt politiker säger en sak än om en vanlig harvare gör det, och så ska det kanske också vara. T.ex. sade jag i princip samma sak här på bloggen några veckor före Räsänen höll sitt tal, men det skapade inga större svallvågor, och gott så! Men den här saken handlar ju, om du läser en gång till, om att i princip alla då sade sig fördöma Räsänen på den grunden att ingen ska bryta mot några lagar - och i olika enkäter var man då så alldeles rörande eniga om att lagarna är till för att hållas. Men det har kanske ändrats sedan dess, eller så gäller det alla andra men inte mig - åtminstone då när ingen ser mig...

      Radera
  3. Det är samhället som bestämmer vad som har moralisk förankring, dvs. folket -> majoriteten, med detta vill jag också ha sagt att bara för att majoriteten är av en åsikt så är det inte automatiskt RÄTT åsikt fastän det i den stunden kanske verkar vara så, finns många exempel på detta, klaraste fallet är kanske Nazi-Tyskland.

    Men det är betydligt mer omständigt än så eftersom det kan verka som om något har moralisk förankring men ändå inte har det men folket vågar ej stå upp mot staten och på så sätt skapas en illusion om att det har en moralisk förankring.

    I dagen samhälle är det betydligt intressantare eftersom illusionen är så enkel att skapa, alla är online och informationen flyttas blixtsnabbt, media går ut med en sak och då tror alla mitt i all att det är så det ligger till, dock kan det med samma medel slå tillbaka att det från gräsrotsnivå sprids, internet är på så sätt ett effektivt verktyg för demonstrationer av alla olika slag.

    Den represantiva demokratin i all ära men den funkar inte alltid för folkets bästa.

    Jag har inte analyserat dethär Räsänen fallet och skall jag vara ärlig så minns jag inte ens riktigt vad saken gällde men jag antar att hela denhär grejen baserar sig på att Räsänen är av den åsikt att en läkare kan vägra göra abort pga. religösa skäl och att folket klagade högljutt om detta.

    Och eftersom vissa lagar i ett sekulärt Finland går emot vad bibeln säger så kommer det en (eller kan uppstå) konflikt här om en person som har en konservativ kristen grund skall upprätthålla den världsliga lagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, Markus, nu talar vi om att stanna för en Stopp-skylt, alltså något som de flesta garanterat anser vara en bra sak och knappast någon kan anse sig behöva bryta mot av etiska skäl. Så jag ser nog ett stort hyckleri här.

      Radera
  4. Jag skall klaga lite jag över vad jag ser som ett destruktivt hyckler!!!
    När jag höll ett Dop på Houtskär, en gång i församlingshemmet, så sade jag i doptalet det här om Hur Gud i Dopet i sin Kärlek ger oss människor ett värde, Han vill inte kasta de nyfödda i diket som man gör med hundvalpar"(( vissa tider och kulturer" var inte så gosiga som dagens (sic).)) Direkt efter Dopet så länge modern och faddrarna var på plats så frågade jag vänligt om någonting blev oklart, om de ville fråga ngt om doptalet eller den Kristna tron. Nej, allt var ok sade de.
    Nåja några månader senare när drevet gick mot mig t.f. kyrkoherden som uppmanat samboende kyrkmedlemmar att ingå äktenskap i enlighet med Kyrkoordningen och enligt min skyldighet som kyrkoherde Då fick jag frågan av Yle Har du sagt att samboendes barn är hundvalpar? Nej sade jag.
    Så gör hycklarna en höna av en fjäder genom att förvränga sanningen och så gör ofta den Onde och de av Honom fförförda. DeBRYR sig inte i fakta i någon som helst fråga eller när de gör klagomål till domkapitlet och jag som egentligen var för klen för den här världen och inte fick rent besked från Domkapitlet vad anklagelsekriften innehåll föll tillbaka till den sjukdom misstänksamttchockade tilstånd från Vilken Gud helat mig och gjort till präst...
    Nåväl, Jag kunde inte lita på annat än Guds Ledning och lämna hycklarboena. Att jag sedan också år 2010 e Kr lämnade Felk har nog mest med BIBELNS Tro som jag vill följa att göra.
    Jag vill inte vara i den gemenskap som Inte lyder de klaraste bud utan hymlar om "högt i Tak" och vars och ens rätt till egna tolkningar. P:S Om någon(biskopen) dessutom ville ge "min tjänst" ått ngn som var mindre kontroversiell och Konsekvent så har ju han verbalitet och slughet nog att dölja sina åtgärder i det vanliga kyrkliga hyckleriet för vilken skull jag inte är Felks medlem men nog en anhängare av den Eviga Tron. säger torsten >Nils ulrik

    SvaraRadera
  5. Det var också hyckleri att ÅU lät anonyma smädande insändare publiceras.
    Mitt hyckleri är att jag tar upp sakerna nu när brotten föråldrats.
    Har jag månne händerna fulla upp med ingenting???+ torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  6. ATT jag tar upp detta min historias saker i bloggosfären kan vara en påminnelse för oss alla ATT vi låter försona oss med Gud och Hans ORD och att vi ser till att vi "vandrar med ett okränkt samvete inför Gud och medmänniskor" alltid bedjande om förlåtelsee om vi med vett och vilje förstört för någon ja, t o m att vi för säkerhets skull reda upp vad vi har oklart med andra och Ärligt fågar om man sårat dem. Ävenså i det andliga och Att vi ber till Jesus Gud och Fadern att få vara I Livets Bok för annars kan det visa att som min minnesgodhet idag visavi ÅU, "kyrka" och gammalbisp att domens eller väckelsens dag har kommit. MÅ Inggen syndare vakna försent. Själv har jag tror arga känslor sagt till GUD att den som Han förlåter inte behöver komma krypande till mig fatti syndig människa som själv benådats efter att ha varit frestad i allt men inte i verkligheten gjort så myki som det låter när man för oinvigda gör den Heliga syndabekännelsen Frid vare med den som Låter Guds Ord oförändrat regera liv kyrka och Levernet. amen i Jesu Namn. säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  7. Jo, många började plötsligt cykla på trottoarerna här och som stundom sysslolös försökte jag förmana dem tills jag märkte att det var tryggare för dem att cyckla på "den smala trottoaren" istället för på den breda vägen.
    Jag hade tur som inte fick stryk.
    Jag träffar ofta på folk och de berättar ibland ganska friskt om olika saker och voi voi det är inte lätt att ha ett samvete som är känsligt och en själ som oroar sig för hur det skall gå dem vid domen om de inte hittar Tron i de kyrkor till vilka jag ibland hunnit hänvisa dem.
    I övrigt kände man sig ofta som en hycklare när man var så "svag bland folket när man var präst och ingen aktade på orden. Men Gudstjänsterna och Förrättningarna Där var Gud Ande själv alls vår Hjälp och Stark nog att hålla ordning och reda. Prisad vare Han inte står och hans frälsningsverk med ngn enskild kristen insats och jag hade nog mestadels työtä ja harmonia. Förlåt ännu alla om det blåser bittra minnen från mina tangenter. Ulrik,

    SvaraRadera
  8. Hej finlandsvenskar och finnar... OM ni tycker att det är jag som är hycklaren så varför har ni inte under lugna sakliga omständigheter lagt de "fakta" som gör mig till Hycklare inför mitt nyktra medvetande. Jag tänker inte sluta predika, jag syndade och söp i ungdomen men NU ANAR jag att det INTE ÄR GUD som driver in mick i misstänksamthet och chock??? Är det NI så varför talade ni inte klarspråk inte hade jag rymt utomlands i ngt skede. VAD var det ni ville dölja för mig som Gjorde mig sjuk och sätter oss alla Under den HÖGSTES prövning!!! Ske Guds vilja mitt vittnesbörd i missa inte målet håller jag fast vid fast jag aldrig trodde att jag skulle göra ngn synd mera efter det så tror jag på syndernas förlåtelse!!!! det tyckte jag en gång i tiden var litet förmätet att "briljera med. Men syndernas förlåtelse i Jesu Nman är vår enda FrälsningAmen i Faderns och Sonens ochdenHelige Andes Namn. säger kaninen torsten nils ulrik som hade en lega i egen bostad, en lega(själv slocknad)i Pargas, en lega med handelskolstudernade i svedenlägenhet i Jeppis, en ungdomskärlek som kysste en annan och fick gå, en skändare från barndomen. Vill ni veta mera så vet jag att ni döljer er skickligt!

    SvaraRadera
  9. Om det inte Är Sanningens och Nådens Ande som drivit mig att göra dessa bekännelser så är det i alla fall LIVET som gjort det. Frid vare enligt Guds vilja med dem han anser Frid värda. Amen i Jesu Namn. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  10. Kära, inte har jag väl hycklat??? Jag har ju sedan jag blev frigjord i tron fördömt mitt många gånger sorglösa och ansvarslösa leverne i ungdomen och varnat andra så gott jag kunnat.
    Tänka sig att det går mig som för israels kungar " vännerna leder ut en på sju famnars vatten och ställer sig långt bort för att Se hur det skall gå! Nog visst jag att int e löns ti frååg naa ååv svine som får en brödsoppa för till hald tyst säger en om möjligt ännu aragare och harmsen Ulrik. Svinen frågte nog, men på subliminila vägen och dt kan man inte göra vid "nyskifte" eller då man förädlar eventell vildhavre ty ingen människa är onyttig... Må Gud ge Trons gåva åt många. Men nog äre bittert när "vänner" tiger av feghet...

    SvaraRadera
  11. Religion är det värsta hyckleriet ever...

    Kollade ett avsnitt av Skavlan ikväll. Jag blev igen förbannad på det religiösa hyckleriet som fortfarande finns i världen. Det jag tänker på är Philomena Lee och hennes öde när hon som 18 blev gravid i katolska Irland.

    http://www.svtplay.se/video/1753565/del-3-av-12

    Om ni inte vill se hela avsnittet spola till 23 minuter och hör Philomenias öde, så får ni höra om riktigt religiöst hyckleri. Det här om att köra mot stopp-ljus är ju bara löjligt jämfört med det här.

    I sista delen av programmet berättar Bill Gates om sitt och hans frus jobb, som jag påstår gör mycket mera för fattigdom, hunger och sjukdomar i världen än Gud och Vatikanen med sina påvar med guldringar gör. Bedöm själva..

    Eflop




    SvaraRadera
  12. Du skall inte begå äktenskapsbrott, säger Guds Ord. Alla gör det inte genom handlingen, men benägenheten lurar på alla. Detta gäller alla GUDS BUD. Därför kom Jesus med förlåtelsens evangelium och lydnadens Bud till alla folk. Och genom Kristenheten ville Herren upprätta Trons Lydnad på jorden.... MEN inte många nöjer sig med Trons lydnad utan faller av och Eftersom folk i fallet Sjätte budet inte nöjer sig att vara hemma och söka äktenskap och ansvar på raka ärliga nyktra vägar om de har fått förstånd eller OMVÄNT SIG från sin OTRO och fått+ insikt om Guds vilja, utan går ut drivna av brännvinslust,felriktat socialt behov=nöjeslust???+, glömmande detta VIKTIGA BUD som All världens Gud för fram genom Kristenheten och Universella lagen och vars och ens samvete;;;;; Då blir det för icke kristna tänkare som du eflop att ni drar fel slutsatser och skyller på Religionen=förhållandet till Gud och Guds Ord, när enskilda "kristna" hycklar eller vilseleds av,köttslig folkvilja, av lögnaktiga myndigheter av religiös eller statlig sort. glömmande t. ex Kärlekens Bud om att Inte dräpa och inte göra Hor:
    Ja, man kan ändå få förlåtelse, för alla människor behöver Guds Hela förlåtelse. Men enskilda Fall skall inte vara prejudikat. Prejudikatet skall vara GUDS ORD och där vill inte många lyda... varken när det gäller livet eller Frälsningen,utan människan som saknar GUDSTRO och vilja till lydnad," tror" på den sköra sociala och materiella och själsliga kärlek och samhällstro som följer människans naturliga syndiga natur och tillstånd.
    OCKSÅ NÄR NÅGON HYCKLAR som vi ibland kan tycka att "dom" gör, också du och jag eflop, som i mångas ögon är själv hycklare, vi skall veta att var och en ta ansvar i vårt Eget Liv. Om vi hindras att ta detta ansvar enligt vår Tro; av myndigheter eller lögnen eller sjukdom, stat, tidsanda eller om "den vi låg med i otron" inte ville ha oss. Ja, då tar man det lugnt och syndar så lite man bara kan istället för att fortsätta på OTRONS och VÄRLDENS VÄG och ber GUD om Nåd som alla kristna gör.
    Du vet väl inte att du Ljuger mot GUDS ORD, eftersom du kanske inte tror, men den som Tror och ser HYCKLERIET gentemot Sanningen i "fallet" Räsänen skriver som Kristian och så var denna morgonandakt slut. Amen i Jesu Namn: Herre vi, ber, ge Tron Åt många så blir världen uthärldig, förlåt oss om vi skrymtar och gör oss till Levande människor som får ha din Tro.amen amen Amen+++!¤¤

    SvaraRadera
  13. "Marevan", sade "ryskan" och log glatt mot en förblindad fan. Han såg såret och jordinfektionen på som varade sig på fingret och kämpade med krampen och feberspänningen. Ja," sylt," tänkte, han stolt över att han kunde lite rysjka ännu efter medicindopen.... P.Totuutta: !!!!! ja int visst ja.+ att it en fanns na "finland"+ P.S. Vacker var hon ock som alla kvinns. "Supothan valehtelija, sananvapautta ja köyhänmiehen lohdutukseksi....+ torsten nils ulrik, harmsen men trygg i GUDs Sons Tro

    SvaraRadera
  14. Ja, GUD är GOD. LIVET OCH SANNINGEN OCH VÄGEN ÄR BARMHÄRTIG TÅLMODIG och GOD. FRID TILL KRISTENHETEN I JESU NAMN önskar ulrik

    SvaraRadera