onsdag 26 februari 2014

Lehtonen, Israel och Finlands Sion



Jag hörde för en tid sedan om en profetia/vision som Ensio Lehtonen (1906-1971) framförde något år före sin död. Han menade att det kommer en tid när landet Israel, som det gamla förbundets löftesfolk och löftesland, och Finlands Sion, alltså den lilla skara som vill hålla sig till Guds ord och bud, kommer att råka in i liknande svårigheter. Enligt Lehtonen kommer Israel att bli utstött av alla andra länder och få stå helt ensamt mot resten av världen. Finlands Sion, igen, kommer att få lida förföljelse inte bara från världen utan framför allt – och detta som det nya i sammanhanget - kommer förföljelsen att komma från sådana kretsar där man till det yttre bär det kristna namnet.

Israel har alltid varit en nagel i ögat på sina grannländer, det är inget nytt. Men jag menar nog att vi idag ser något nytt komma runt hörnet. Media överlag har en längre tid vinklat nyheterna så att Israel och Israels försvar av sina medborgares säkerhet har framstått som orsaken till den svåra situationen i Mellanöstern. Denna propaganda börjar så småningom bära frukt, och här torde vi ha mycket ont osett ännu. När man dessutom ser på hur Israel behandlas i FN och vilket tryck på eftergifter landet utsätts för i det internationella samfundet kan man bara ana sig till vad den nära framtiden kommer att kunna föra med sig.

Vad gäller Finlands Sion och det lidande hon utsätts för ser vi också här en förändring under de senaste några åren. Som kristna har vi alltid fått utstå kritik och hån från världen, det hör liksom till. Men i takt med att sekulariseringen går framåt och kyrkans betydelse minskar har denna kritik blivit kraftigare och mera påtaglig. Men detta är ännu inget som vi ska förundras över. Det nya här är detta med den inifrån kommande förföljelsen. (Om vi använder oss av det ordet.) Vi talar om prästvigningsstopp, obehörighetsförklaringar och allmän marginalisering. De röster som vill hävda Guds ords auktoritet tystas ner och fråntas sina plattformar (läs: Predikstolar) där de kan föra fram ett oförfalskat och klart evangelium. För att inte tala om en klar och tydlig lagförkunnelse! Nu kanske någon tycker att det för lite väl långt att tala om ”förföljelse” här, och det stämmer säkert nog åtminstone till en del. Men se hur rasande snabb utvecklingen har varit under de senaste åtta åren! Tänk sedan åtta år framåt i tiden med samma snabba (och t.o.m. eskalerande!) utveckling. Var befinner vi oss då?

Jag tror nog att vi gott kan hålla Ensio Lehtonens tankar i minnet när vi går framtiden till mötes. Både när det gäller landet Israel och när det gäller Finlands Sion.    

12 kommentarer:

  1. Oärligheten hos Guds FIende och sions och Sions fiende(r) är lika försåtlig eller fräck så som då den var då hin onde förförde människan.
    I Jesu Namn och med öppen flagg har vi fått vandra i min tid. Prisad vare Herren Krist för Det.
    Budet är att Tro på Gud och den som Han har sänt Nämligen Jesus Kristus från Nasaret vars livshistoria och välde som Herren beskrivs i Gamla och Nya Testamentet=Den Heliga skrift.
    Israel är älskat för fädernas skull, Ja," Också för dig Juda är en skördetid bestämd när jag Upprättar mitt folk Israel säger Herre Herren , HImmelens och Jordens Skapare Allsmäktig Varande Gud av evighet. Amen Hall-Elu Jah Iescua Amen!!!? säger torsten Nils ulrik

    SvaraRadera
  2. Föregående går tillbaka på Guds Ord i Kyrkobibeln 1917 Hosea bok kapitel 6 vers 11.
    Mvh fr. torsten nils ulrik som tycker att det är bra bli påmind om "sacer!!!+" då när man ser att saker stämmer med vad troende förutsagt tidigare.
    Makten Äran och Härligheten tillhör Gud och Fadern och Herren Jesus Kristus,Jah, den helige Ande!!!!!!

    SvaraRadera
  3. Ja Judarna har fått stå ut med mycket, men i vilket skede blev kristna bundsförvanter med Judarna, det var ju ändå mot Judarna som Jesus revolterade och det var den Judiska folkhopen och prästerna som ville se Jesus avrättad. Att påstå att Jesus var Messias kränkte ju Judarnas religion.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. På din fråga får vi väl svara: I Abraham och hans "säd".

      Jesus revolterade inte mot judarna i den meningen att han skulle ha revolterat mot deras religion. Han kritiserade (hårt!) deras egna tillägg och förvanskningar, och detta ledde till att de beslöt att få honom dödad. Judarna väntade på sin Messias, och idag finns det en växande skara judar som börjar inse att Jesus faktiskt passar in på alla (!) GT:s profetior om Messias.

      Enligt kristen lära och historieförståelse är det vi alla som, genom vår synd, är orsak till att Jesus blev dödad. Judarna (och romarna) var bara de redskap som villigt lät sig användas i denna hemska process. Så om vi ska tala om "Jesusmördare" så ska vi inte peka på judarna (eller på någon annan folkgrupp eller några andra människor), utan vi ska ställa oss framför spegel och peka på oss själva. Det var p.g.a. mina synder han dog. Och dina.

      Radera
  4. Jag har en släktings 2 åriga dotter i famnen som bäst, hur kan man påstå att hon är syndig? om hon inte är syndig som 2 åring, när blir hon syndig? senare i trotsåldern eller i tonåren när hon börjar bli intresserad av pojkar? eller påstår du att hon är syndig redan vid födseln för att revbenet pratade med ormen?

    Förnuftet hallåå, förnuftet, var finns du???

    :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. De små barnen är för härliga! Men om du med öppna ögon ser på ett litet barn så ser du nog att själviskheten finns med där redan i princip från första början, eller hur? Synd är inte primärt vad vi människor gör, utan vad vi är. Nu pratar jag inte Bibelord, utan verklighet. (Det förra förklarar det senare, men det senare kan ses utan att man har det förra med i bagaget.)

      Radera
  5. Oi oi eflop, "Good point" MEN MEN MEN,förnuftet skall tas tillfånga under Trons sanning och lydnad enligt Skriften.
    När man berättar om Jesus för barnen så tror de Sanningen och Nåden och förstår t. om behovet av lydnad och av snäll och passlig ordning i tillvaron och gentemot syskon och föräldrar.De hör. Tror och är och behöver förlåtelsens Dop och allt det där som du kritiserar. Ty Guds Rike hör sådana som barnen till.
    Och Han Jesus är närmare dem än vad Han är hos de "förnuftiga" men när synden väckts i oss då blir det som det blir... då kan den stilla Gudstjänsten enskilt eller allmänt bli livlinan;bönen,förbönen, samt icke elaksfylld gemenskap, och Nattvarden. eller så blir vi förnuftiga på världens sätt och går vår egen väg som då slutar illa...(Bibeln berätte o detta)
    Jag rekommenderar lutherska teologers skrifter (t.ex Johann Arndt), samt vaket iakttagande av människans "natur" i förhållandet till Ordet, Heligheten, harmonin osv+++¤¤¤¤¤¤¤¤¤
    Oskyldig och också syndig Egenvilja och överdrivet habegär märks först hos barnen. Men jag medger att det ser nog vanligen ut som om barnen vore mindre "förstörda". Ve den som förför en av dessa Herrens minsta bröder och systrar...
    I söndagsskolsångerna, psalmerna och sångerna fann jag själv trygghet, harmoni och sanningen men när jag en gång också där t. ex mindes hur chockad och rasande jag blev av en maskinmus när jag var ännu mindre och vad sedan en annan(grannkvinna gjort med mig och sin "mus") och hur synden och satan sedan väckts "i" mig så att jag som fyraåring svor och hatade då Hon dessutom ljög om varför hon jagade mig och ville jag avvika från "lydnaden" på grund av konflikterna i varat som jag som oskyldig gosse inte kunde hantera ;så nog önskar jag att jag fått stanna Hos Jesus i mitt hjärta;barnanens Himmel, Hos Honom som hjälpte mig hem trots bulan i nacken...och de två kvinnornans hot om att döda min släkt om jag berättar;
    Ja, Jesus skall hjälpa mig hem till Himmelen; det tror jag han vill göra än och Han skall ock mig förlossa därför "predikar" jag säger guds lilla barn och dräng ullrik fagerholm som brukar medge inför Gud och djävul för att reta den onde; nog ställer jag till med myki skrik för liten ulrik he he.
    P.S. De säger i mexikansk tradition att Herren brukade avbränna ett område med ca 70 kom radie för varje fall av barnaskändande och blodsstyggelse He he kanske det är därför atombomben har skapats men ingen KAN använda dem någonstans förrän kanske riktigt på slutet. Ty Stark ÄR VÄGEN SANNINGEN och LIVET som vill oss frälsa och ge liv . Han är ju och Naturens skapare och upprätthållare...ds

    SvaraRadera
  6. O folk o folk o folk ta idag och Lyssna till Herrens Ande, Han är en Kärleks tolk som I ande och ORD frälser ur snarorna och löser från farorna. Han talar om Jesus Guds Lamm, Mannen från Nasaret Gud och Man. Han släpper dig varje man som tror, från fångstnätet som lades då du bedrev andlig och köttslig hor, Nu ser vi att Idag Idag om ångest kommer på så finns ännu Hjälp i Guds Församlingar att Få. Skynda Skynda Lyssna Be och Läs och Tro i Dopet Ordet är Byggt din Himlabro. Redan i morgon kan det vara för sent..... Idag Är det Ännu en Dag som Herren gjort Ångra Tro på Jesu apostlars Ord I Ljuset av Lagen som Jesus Fullgjort.amen tnu

    SvaraRadera
  7. Jag tror också att den värsta förföljelsen mot kristna i Finland kommer att utgå från den s.k."kristna" kyrkan. Tecknen har tytt på det länge redan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carola. Vi har nog, tyvärr, mycket osett här ännu. Det slog mig igår att det ju faktiskt talas om att vi ska kastas ut ur "synagogorna". Det skulle idag kanske t.o.m. vara något av en lättnad om vi skulle bli kastade ut ur kyrkan, men även en stor sorg, förstås. Lagen är sådan att enskilda medlemmar inte kan fråntas sitt medlemskap i kyrkan, men jag har redan en längre tid letat efter tecken på en lagändring här. Den kommer nog, frågan är bara när. Sedan är ju detta ännu inte så allvarligt, men det är ett steg på vägen.

      Radera
    2. Jag ser det inte som någon förföljelse, och inge behöver kastas ur synagogorna. Så småningom när nya generationer får faktabaserad utbildning så förstår vi ju att dessa sagor hör till historien på samma sätt som tomtar och troll.

      Nedan en länk till statistik från amerika som är ganska intressant. Om ni kollar på åldersgrupper och unaffiliated (religiöst obundna) så ser det ju ganska bra ut för förnuftet i längden...

      http://docshawn.files.wordpress.com/2014/02/gotw-020514-diversity-v2.jpg

      Eflop

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera