onsdag 19 februari 2014

Nöden och bönen



Det är så oerhört gott att det ännu finns platser där vi, som vid en oas under ökenvandringen, får vila och lyssna till Guds livgivande och stärkande ord. Vi var i söndags samlade till ”Familjegemenskap kring Ordet”-samling i Ytteresse. Skaran var inte stor – det fanns mycket annat som konkurrerade med denna samling, inte minst någon ishockeymatch på TV - men förkunnelsen var som sagt god och stämningen likaså. Kyrkoherden talade kring söndagens tema (Nåd), och mötesledaren höll en avslutningsbetraktelse över bröllopet i Kana och de lärdomar vi kan dra av det som hände där.

”De har inget vin”. Det var vad Jesu mor sade till Jesus, och detta var, i all sin enkelhet, en bön som Frälsaren sedan besvarade genom att göra sitt första under. Maria bar bröllopsparets nöd till Jesus, och Jesus besvarade hennes bön genom att förvandla vatten till vin. På samma sätt som Maria gjorde här får vi också göra. Vi får bära nöden till Jesus. Detta behöver inte ske med många ord och med konstfulla formuleringar, utan det räcker att göra så som Maria gjorde: ”De har inget vin”.

Nöden är stor idag, mitt i allt detta överflöd som på riktigt håller på att dränka oss alla. Det finns materiell nöd, ja, men den själsliga nöden är kanske det värsta. Människor som mår så oerhört dåligt. Av en eller annan orsak. Du vet nog vad jag avser, för vi känner alla någon som har drabbats av detta illamående. Den materiella nöden, hur jobbig den än kan vara, är lättare avhjälpt. Men den själsliga nöden är ack så svår att få bukt med. Här blir vi många gånger, alltför ofta, tvungna att konstatera att vi inte kunde hjälpa, hur gärna vi än skulle ha velat. På samma sätt när vi eller någon i vår närhet drabbas av sjukdomar av olika slag. Vår goda vilja räcker inte till. Då är det så oerhört gott att få göra som Maria. Vi får bära nöden till Jesus. Han lever, han hör bön och han sänder bönesvar. Också när vi tycker att allt känns så oerhört hopplöst och nöden är alltför stor.

1 kommentar:

  1. Men i all vår nöd är det ingen nöd, ty Han Ords Ande frälser oss,ja,och Hans Andes ord och gärningar ger oss tröst. "Bibeln säger: Men i all deras nöd var ingen nöd ty Hans Ansiktes Ängel frälste dem!!!!
    Och gott är det då vi får arbetande och bedjande och kanske också lugnt och glatt äta något gott med bröder, brorsor, vänner, arbetskamrater eller församlingen eller med dem som han sammanför oss med jorden runt vetande att Jesu Ande i Hebreerbrevet uppmanar till (ren) Kärlek och goda gärningar gällande Livet och Skapelsen.
    Man kan inte tvinga fram tacksamhet och tacksägelse men man ge en grundform för den genom goda vanor och traditioner och psalmer sånger och kristna visor så att kärlet inte spricker eller förs bort när Gud tröstar och gläder ett hjärta och många. Mitt emellan liikutuksia och allvar kan vi säga som förriga lärarinnan: Den gyllene medelvägen visar att Lagom är bäst det kompilerar jag ihop nu,jag som var präst, he,he tack jesus
    "När en ensam får en vän, när en hemlös finner ett hem, när nån sätts på Himlavägen och Då vi tålmodigt bidar hjälpen från Gud till dem vi bett för och när vi Gläds eller lider med insikten att vår natur när den väcks till synd,krigsiskhet och ondska faktiskt kan säga: "Rövaren på korset där fick Nåd fast döende, en sådan syndare jag är men samma Nåd får se (hava) då Sker Guds vilja på Jorden.
    Fast vi som Ordets folk inte kan vika från vad Ordet säger så skall vi vara barmhärtiga säger en som själv trots uselhet blivit bemött med barmhärtighet av Jesu Vänner.
    Att gräva i gammalt gör vänner oense säger Ordspråksboken. P.S. Det vin vi fick var fridens vin, mitt hjärta skrivet glatt Tack Gode Gud i morgonstund.ds torsten nils ulrik

    SvaraRadera