lördag 22 november 2014

Om medborgarinitiativet



I morgon går tiden ut för att stöda medborgarinitiativet om rätten för vårdpersonal att på grund av samvetsskäl vägra att medverka i en abort. Jag satte namnet under detta initiativ redan i somras, men jag måste, handen på hjärtat, medge att jag aldrig trodde att det här initiativet skulle få de 50 000 namnunderskrifter som krävs för att det skulle gå till riksdagen för behandling. Just nu har initiativet fått drygt 66 000 underskrifter. Det är härligt att även jag kan ha fel ibland! (Du hinner ännu med, initiativet kan undertecknas här.)

I de flesta länder där det finns lagstadgad och fri abort finns det en dylik samvetsklausul, men i de frihetsälskande länderna Sverige, Finland, Tjeckien och Bulgarien saknar ännu vårdpersonalen en sådan rättighet. Att detta missförhållande bör rättas till är i det närmaste en självklarhet, men motståndet i "liberala" kretsar är hårt. Frågan som detta kokas ner till är huruvida vi människor ska få ge uttryck för vår åsikt att abort är fel. Om det nämligen finns en lag som ger vårdpersonal rätt att på grund av samvetsskäl inte medverka till ett avbrytande av en graviditet säger denna lag klart och tydligt att det finns människor som har åsikten att detta är fel, samt att de har rätt att ha denna åsikt. Vilket alltså motståndarna till medborgarinitiativet - och till rätten till samvetsfrihet - inte vill erkänna.

Aftonbladet är inte direkt känt för att göra god journalistik, och många av journalisterna och kolumnisterna på tidningen har svårt att se skillnad mellan informationsförmedling och ren och skär propaganda. (Vilket inte, har det visat sig, begränsas till enbart Aftonbladet och kvällspressen...) Oisin Cantwell skriver  en kolumn om just denna fråga där han på ett synnerligen konstlat, och närmast desperat sätt, hävdar att ett drivande av denna fråga om samvetsfrihet för vårdpersonal kan komma att innebära att den fria rätten till abort kringskärs. Hans argumentation haltar och glider betänkligt, bland annat skriver han om att den samvetsfrihet som Europakonventionen om mänskliga rättigheter garanterar är underställd människors rätt till god hälsa varpå han glider över till att tala om att inskränka rätten till fri abort samtidigt innebär att kvinnors hälsa riskeras. Han märker alltså inte själv - eller så gör han det och skriver avsiktligt på detta sätt för att vilseföra sina läsare - att han här blandar ihop två helt skilda saker för att skrämma läsarna. Samvetsklausulen är en sak, och rätten till abort något helt annat. Nå, vara hur det vill med hans motiv och hans insikter om vad han gör, men den vakne läsarens slutsats om vad som sker här i texten kan knappast bli annat än den att ändamålen tycks helga medlen. Så långt om Cantwells kolumn.

Detta medborgarinitiativ och den rätt till samvetsfrihet det driver möter alltså hårt motstånd. Ett motstånd som motiveras och underbyggs med många gånger fullständigt irrelevanta argument. (Vilket också kommentarerna i våra nyhetsmedia visar.) Men det vi behöver komma ihåg när vi ser dessa i det närmaste desperata försök att skjuta ner detta initiativ är att det handlar om större saker. Ja, eller egentligen handlar det faktiskt om samma sak också på motståndssidan. Om samvetet, och om behovet av att tysta ner det. Alla människor vet nämligen, innerst inne, att det är fel att mörda en annan människa - oberoende av om det är fråga om en människa som är född eller ofödd. Det att det finns abortmotståndare och att dessa ges legitimation genom en dylik samvetsklausul påminner om något man helst skulle vilja glömma och aldrig behöva påminnas om, nämligen om det våld man gör på sitt eget samvete i denna fråga. Därför är motståndet så hårt och ofta också så väldigt blint för sina egna synnerligen krystade och desperata argument.

10 kommentarer:

  1. Jag ser nog inte det här som något problem, och det kan ju åtgärdas i förväg förrän "de enorma samvetskvalen" blir ett problem för en person. Personer med samvetskval kan gallras ut redan i inkallelse till olika vårdutbildningslinjer. Man kryssar för alternativet "Vill inte delta i aborter" så slussas ifrågavarande person till en annan utbildningslinje så får hen syssla med nåt annat i stället. Problemet löst.

    Oönskade graviditeter har alltid förekommit, och bara för en kort tid sedan var det förknippat med väldigt traumatiska följder för flickan i fråga. Hon skuldsattes för den enorma synd hon gjort för att incestpappan, släktingen eller prästen våldtagit henne gång efter gång. För några generationer sedan brändes flickor på bål som häxor för att dom trollbundit och attraherat män till den grad att dom blev offer för våldtäkt. Prästerna stod för domen och ritualen, "halleluja och gud är härlig" ackompanjerades tillsammans med vrålet av den stackars flickan som sakta men säkert åts upp av eldsflammorna...

    De flesta graviditeter är ändå önskade och bra så, men det finns alltid situationer när läkarvetenskapen på ett säkert och övervakat sätt kan ingripa och hjälpa kvinnan ifråga ifall hon vill avbryta graviditeten. Hon skall få all tillgänglig hjälp som finns att tillgå, och hon skall själv kunna bestämma över situationen. Det är ju i alla fall hennes eget liv det gäller.

    Om molngubben är så bekymrad över aborter kan han ju börja med att "avaktivera" fortplantningsorganen och driften för våldtäktsmännen, så att kvinnorna inte behöver begå aborter för den skull. Som tidigare konstaterats avbryter ju molngubben själv en tredjedel av alla graviditeter genom missfall...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Det är ju i alla fall hennes eget liv det gäller." Nu glömmer du faktiskt en liten detalj... Det finns nämligen också ett annat liv med i bilden - ett liv som dessutom är helt oskyldigt till att situationen överhuvudtaget har uppkommit. Sedan talar du om våldtäkter som om dessa skulle vara det stora problemet. Ursäkta nu, men nu gör du nog det alldeles för enkelt för dig! Våldtäkterna är en så försvinnande liten del av detta att man i princip helt kan bortse från dem. Problemet är att män och kvinnor inte tar ansvar för sin sexualitet och att abort ses mer eller mindre som ett preventivmedel.

      Sedan undrar jag om ens du vill leva i ett samhälle där vissa utbildningar per automatik blir stängda för personer med vissa åsikter. Ett sådant samhälle är inte längre fritt.

      Radera
    2. Nå, inte behöver ju en vapenvägrare heller insistera på att få jobba inom armén. Man måste välja.

      Radera
  2. Eflop du borde inte se på skräckfilmer så ofta...de påverkar din verklighetsuppfattning.

    SvaraRadera
  3. Till anonym 22:48. Behövs inga skräckfilmer när man läser Bibeln och historien om kristendomen...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historien om vad s.k. Kristna ställt till med är bedrövlig läsning, instämmer så långt. Sen har ju kristna också lyckats med en hel del positivt i historien. Du borde få hjälp i din bibelläsning av någon som förstår den. Hoppas du upptäcker vilken skatt bibeln är!
      D.P.

      Radera
    2. D.P. Håller helt med! Dessutom, och det kanske Eflop också borde få hjälp med (att inse och förstå) har hans åsiktsfränder (ateister och evolutionister) nog bra mycket mera blod på sina händer än vad de kristna någonsin har haft. Jag har just läst ett par historiska tidskrifter som har behandlat Stalins och Hitlers våldsdåd, och om jag vore Eflop skulle jag nog tala väldigt tyst om vad som har hänt i historien och vilka grupper som är att skylla för historiens hemskheter...

      Radera
    3. "Gott mit uns" (gud på vår sida) stod det på Hitlers soldaters bälten. Knappast ett drag av en hängiven ateist. Undrar nog vilka vinklade, historiska tidskrifter du bläddrat i.

      Hur vore det om de religiösa skulle sluta gräla i Mellanöstern? Nejdå, vi har ihjäl varandra för vi grälar om vilka "heliga" platser som är våra. Ingen part backar för de tror, precis som Hitler, att "gud är på vår sida". Mera blodspillan bara så blir det nog bra.

      Världen vore en fredligare plats utan religion. Ju förr ni skulle inse och förstå det desto bättre.

      Radera
    4. Hej hör du anonym 19.28!!!!
      "Gott mit uns" som skrift på bälte-spännet var nog av äldre datum än hitlers tidsperiod... Det var ett minne från de tider på 1870-talet eller kanske ännu tidigare då Wehrmacht(TYSKA Armen) grundades och/samt väckelserna gick starkt fram i anglosachsiska världen och Kulturen mindes forna tider samt kyrkorna och staten var i ännu starkare förbund.
      På den tiden höll västerlandet kolonialisterna på att skapa ett globaliserat världsrike;BNP; var i relation större än idag... Och vad följer på framgång? JO, högmod och stolthet i den då i vardande moderna världen och stryk tog de flesta systemen då när Guds Svärd drabbadeoch hindrade utvecklingen genom att låta människorna dra över sig ! Världskrigena.TY Inte såg Herren med blida ögon på girighet,otukt mord, avgudadyrkan naturförstöring, missbruk av kristna tron eller orättvisor och förtryck;det har Han aldrig gjort fast Han tidvis på grund av oss människors ondska låtit sådana saker drabba.
      Jag kan nog lugnt säga dig att den gud som drev på hitler stalin och mao var en främmande gud som ingen på jorden kände förrän de avfälliga av alla religioner kommit med nya läror, och fastän totalitära staterna fördärvade mera av skyldiga och "oskyldiga" än vad GUD ville;Han vill ju frälsa så länge Nådatid finns; så visar just det att avfallet den vilddjurslika olydnaden var på höga höjder redan nittonhundratalets början och mitt fast väckelserna gick fram med ja också t ex med Spurgeonska vindar som ett exempel.
      Håll Fred/frid med alla människor så långt det på er ankommer säger Bibeln-(Eftersom världen är sådan som den är tror vi att det betyderdetta: Väljer man att slåss så gör man det/och väljer man att vägra världen så är det bra det oxå. Vi ska forska lite noggrannare i dessa frågor. Sök du Anonym Guds Rike i Jesus och omvänd dig så behöver vi inte undervisa varann när vi sitter vid Skriften fötter
      Ulrik Fagerholm (krigsmannanedsbunden dock prioriterar jag doplöftet och konfirmationslöftet t o m prästlöftet högre ty Jesus Kristus är Min HERRE)Amen!!!+!++

      Radera
  4. Om vi utgår från att alla vet vad som egentligen är gott, "behandla alla som du själv vill bli behandlad" det är ett fint ideal inte sant, om vi förknippar detta med abort så hur många skulle ha önskat att man själv blivit aborterad? Där har vi som är för abort en liten nöt att knäcka, jag anser alltså att idealet är något jag vill uppnå men på samma gång anser jag att det är rätt att gå emot det eftersom jag såklart inte önskat mig själv aborterad? Ofta säger man ju att kristna lever med dubbelmoral fyll med paradoxer men samma sak är det nog för alla andra också, vi är i grund och botten samma skrot och korn.

    SvaraRadera