söndag 23 november 2014

Välkommen abortdiskussion

Medborgarinitiativet om rätten för vårdpersonal att av samvetsskäl ha rätten att inte medverka vid aborter har igen lyft upp abortdiskussionen på bordet. Gott så! ÖT drar sitt strå till stacken genom att publicera en artikel som behandlar både medborgarinitiativets mål och aborterna i sig. Noteras kan dock (igen) att endast sådana som motsätter sig initiativet får komma till tals i själva artikeln. (På slutet finns det en liten del där ÖT har gått ut på stan och frågat folk vad de anser, och där kommer den andra sidan fram på ett hörn.)

Jag reagerar igen starkt på de argument som kommer fram i artikeln. Både Fikre Fundusa (överläkare på Malmska) och Carola Sundqvist (SFP:S kvinnoförbunds ordförande) talar om rätten till abort och kvinnans rätt till sin egen kropp samtidigt som de helt tycks glömma bort att det de facto alltid i en abortsituation är fråga om TVÅ liv. Ett som mer eller mindre har ansvar för den uppkomna situationen (observera här mycket väl att jag verkligen inte förringar mannens ansvar!) och ett liv som är helt oskyldigt. Både Fundusa och Sundqvist ser det tydligen som helt oproblematiskt att det är den helt oskyldiga parten som ska ta hela smällen när situationen ska "redas upp". Detta är nog väldigt svagt, menar jag. Både ur empatisynpunkt och vad gäller argumentationsnivå.

Sundqvist går sedan bra mycket längre och gör samma kardinalmisstag som Oisin Cantwell (som jag skrev om i den senaste texten) när hon gör abort till en mänsklig rättighet och åberopar rätten till hälsa i sitt försök att motivera varför samvetsfriheten inte skulle gå att införa i vården. Det här är på så oerhört låg nivå att jag inte ids kommentera det desto mera. (Den som vill kan ju läsa den senaste texten.)

I anslutning till artikeln finns också en faktaruta med rubriken "Få aborter i Finland". I rutan sägs att det år 2011 utfördes 10 490 aborter i Finland, vilket innebär 8,9 aborter per 1000 kvinnor i fertil ålder (år 2009). Denna siffra är låg i internationell jämförelse, men när man läser vidare ser man att det på 1000 födslar går 167 aborter. Alltså: På varje 1000 barn som föds finns det 167 barn som aldrig fick födas. Över 10 000 barn per år. Detta må vara en låg siffra internationellt, men att påstå att det utförs få aborter i Finland visar nog att den som ligger bakom rubriksättningen inte på långt nära har insett vidden av den oerhörda tragedi som vår abortpraxis innebär.  

I artikeln finns också en intervju med en kvinna som genomgått en abort i slutet av 80-talet, och jag klipper och klistrar några citat därifrån för att visa var det verkliga problemet sitter i hela denna fråga: "Fadern till barnet var en tillfällig förbindelse som hon inte hade någon kontakt med efteråt. Han fick heller aldrig veta att hon gjort abort." Vidare: "En kvinna har ingen skyldighet att föda ett oönskat barn. Det måste samhället respektera."

Citaten torde tala för sig själv. 

5 kommentarer:

  1. Gränsen för abort borde sänkas, och jag förstår gott och väl att någon börjar mp dåligt som gör en sen abort, det börjar redan vara omänskligt, mer om detta när jag får min dator, är inlagd på sjukhus nu så jag har gott om tid att gå igenom dina texter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Aj, det låter ju inte trevligt. Krya på dig!

      Radera
  2. Markus,
    Undrar ibland då man läser bloggar o kommentarer, särskilt på denna blogg, hur hopplöst det verkar ibland att föra ett respektfullt o konstruktivt samtal. Du är en av de positiva undantagen på bloggen! Önskar Dej, pikaista paranemista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack, nu skall vi dock inte låta diskussionen handla om mitt tillfrisknande =)

      Radera
  3. Hela denna s. k. abortdiskussion visar att världen är i ett verkligt dödsgrepp. Jag mår illa...
    Fosterfördrivning i forna tider var oftast hälsovådligt liksom det ännu är för själen men då
    också för kroppen.I forna tider var det könsumgänge som ledde till "oönskade graviditeter" förbjudet både i kyrka, församling och samhälle. (vad sysslades med då som nu i lönskaläge)
    Jag det var straffbart och människans kunskap och vilja hölls eller skulle hållas i konformitet med Guds uppenbarade vilja. Därav straffsatserna men oxå förlåtelsen åt dem som bekände och ångrade...tror jag sade pojken
    Karlarna flydde ibland, då liksom nu ansvaret och visste kanske inte ens vart det gått i fyllan och villan och visste de så kunde de ju emigrera eller blåneka med position och pengar...
    Hela denna diskussion går in på hela Moderna läkarvetenskapen, tekniken och etiken om vad som skall anses vara ens Naturligt eller Guds vilja. VI är rädda för kroppslig nöd och död och endast de omvända bryr sig om själen, den odödliga anden som är oss given....
    Det är fortfarande så svåra saker för mig att jag bävar över vad människor hittat på,.men då inte heller jag vill göra mig till "bödel i tanke ord eller gärning" fast jag som syndare är det så lämnar jag denna fråga I Guds händer och låter bruka vård i förtröstan under Skriftens ord och framförallt detta: "I världen lider ni betryck men var vid gott mod Jag har övervunnit världen (Jessus från Nasaret) samt även detta ord. "Fader jag ber inte att du skall taga dem bort ur världen men jag ber att du skall bevara dem från ondo!"
    Ja, du Jesus vet och uppenbarar vad som är av Ondo ty för mig syns det allt vara så på Gott och Ont att jag bävar i den ondska som så länge regerat; ibland under vänlighetens och förståelsens sken; men i dig Jesus har jag tröst....säger ulrik Prisad Vare Fadern och Sonen Ja Den Helige Ande Du Gud och Frälsare av Evighet till Evighet. Dina domar äro de rätta domar och jag böjer mig under dem och ber:
    Fader vår som är i Himmelen,Helgat varde ditt Namn, tillkomme ditt Rike, Ske din vilja såsom i Himmelen så ock på Jorden, vårt dagliga bröd Giv oss var dag och förlåt oss våra skulder, såsom vi och förlåta dem oss skyldiga äro, och inled oss inte i Frestelse utan Fräls oss i från Ondo Ty Riket är ditt och Makten och Härligheten och Äran i Evighet. I JESU NAMN:AMEN

    SvaraRadera