tisdag 25 november 2014

Fredag, ödesdag


Fredag kan bli en ödesdag för Finland när riksdagen röstar om medborgarinitiativet om "en jämställd" äktenskapslag. Debatten har gått het en längre tid, så också här på denna blogg. Det finns givetvis ännu mycket man kunde, och kanske också borde, säga och jag ska försöka lägga upp ett par texter i detta ämne under veckan. Om jag hinner.

Idag kan man inte öppna en enda tidning utan att hitta någon form av ställningstagande för en ny äktenskapslagstiftning. Argumentens kvalitet varierar mestadels från dåliga till rent urusla. Mest handlar det - liksom i själva medborgarinitiativet - om tomma slagord helt utan substans. Börjandes då från själva initiativets rubrik och ordet "jämställd". Men propagandan biter bevisligen, så initiativets tillskyndare kan väl inte annat än gratuleras till framgångarna. Så gott som hela mediafältet har gått på propagandan och dessutom fåtts att sprida den vidare. Inte illa jobbat! Återstår nu att se hur stor del av riksdagsledamöterna som har låtit lura sig också. På fredag vet vi.

Ledaren i gårdagens Iltalehti propagerar också för initiativet - med sedvanliga slagord och substanslös propaganda. "Toivottavasti Suomi ottaa ensi perjantaina askeleen kohti sivistyneitä ihmisarvoja korostavia länsimaita." ("Förhoppningsvis tar Finland nästa fredag ett steg i riktning mot de västländer som betonar civiliserade människovärden.") Säg då hellre att tidningen önskar att Finland ska ta ett steg i riktning mot de västländer som regeras av dekadans, värdenihilism och moralisk upplösning. För det är det det handlar om. Och som sagt om att låta lura sig att tro att det onaturliga har blivit naturligt.

Ett synnerligen försåtligt argument som återkommer gång på gång i debatten är att denna lag, om den antas, inte innebär att något är borta från de heterosexuella och det heterosexuella äktenskapet medan lagen skulle innebära en stor skillnad för de homosexuella. Detta ackompanjeras sedan gärna av påståendet att vi som hävdar motsatsen ska se på Sverige. Underförstått: Där har inga katastrofer skett efter att äktenskapet blev könsneutralt. Mitt motargument blir då: Se på Sverige, och se framför allt på Kanada, och vad som redan har hunnit hända där, trots att lagen inte har många år på nacken! I efterdyningarna av den nya äktenskapslagen har yttrandefriheten blivit kringskuren, skolornas undervisning har förändrats,yrkesförbud har införts (åtminstone i kyrkan) för sådana som inte bejakar nyordningen och sådana som ändå vågar vara av annan åsikt (i allmänhet och i denna fråga i synnerhet) blir marginaliserade och förvägras sina demokratiska rättigheter. Redan detta räcker, menar jag, för att visa att fredagen kommer att bli en ödesdag för Finland. Sedan har vi ännu "Min tjänare Nebukadnessar", för att dra paralleller till Daniels bok, som lurar i vassen. Men mera om detta i ett senare skede. Om jag alltså hinner.  

10 kommentarer:

  1. Nej, käre vän. Ödesdagarna har varit många här i vårt sluttande land och den avfallna världen. Gå tillbaka till ruta + med perspektivet så då är fredag som bäst bara en konfirmering av avfällighet över hela linjen.... Frid vare med dig. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Så sant. Men samtidigt fungerar besluten som en form av trappsteg som, precis som du skriver, konfirmerar avfallet.

      Radera
  2. Sakta men säkert svänger båten från de intoleranta religiösa fantasiernas mörka avgrund till förnuftet och toleransen ljusa framtid. Även här i Finland i de mest fanatiska religiösa kretsarna bådar det gott när de nya generationerna växer upp och försäkrar en bättre och förnuftigare framtid för oss människor.

    http://yle.fi/uutiset/lestadiolaisjohtaja_hammentyi_facebookin_avioliittolaki-sivustosta/7652610

    https://www.facebook.com/tahdommehan2013?fref=ts

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du talar om en ljus framtid. Nå, framtiden får utvisa om du eller jag har rätt här, men jag hävdar ännu, som jag gör i texten ovan, att denna fråga kommer att få många och mycket negativa följder. Vi ser sannerligen ingen ljus framtid framför oss om vårt land går in för att deformera äktenskapet på detta sätt.

      SRK:s ordförande Juntunen har för övrigt en mycket bra syn på homosexualitet och de homosexuella som jag delar helt och fullt.

      Radera
  3. Vad är the problem?? Kärlek o kärlek. Man o kvinna, kvinna o kvinna man o man. Det är kärleken som segrar på fredag. Ödesdag i min röv. Mattias Granroth.

    SvaraRadera
  4. HELT RÄTT. Mattias. Tycker bara synd om de impotenta fundamentalisterna som inte kan leva utan att fördöma andra. Vi normala människor förstår vad det är fråga om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias. Den kommentaren förde kanske inte diksussionen framåt så alldeles mycket... :) Argumentera gärna emot det jag påstår - om det finns argument, vill säga!

      Radera
  5. Nån ljus framtid finns knappast i det här sammanhanget ,det är så att man bävar när barn och barnbarn måste växa upp i Sodom o Gomorras tid , vilken villervalla det blir, ja den är redan inne ,hur länge vår Herre tål allt detta det vet vi inte men Han säger att den yttersta tiden ska bli svår oc nu känns det som att djävulen har bråttom. Hoppas och ber att Herren skall bevara mig , dig och hela Finlands folk

    SvaraRadera
  6. Vi får verkligen be för vårt land!

    SvaraRadera