måndag 10 november 2014

Extremt störande!

ÖT rapporterar idogt om församlingsvalet, och gott så. Bland annat skriver bladet om att Esse församling har högsta valdeltagandet i Borgå stift med lite över 40%. Gott även så! Men det som (igen) blir väldigt tydligt är att ÖT inte alls begriper sig på församlingsarbete och hur detta val skiljer sig från andra allmänna val. I en artikel ("Lång kö av väljare") får man intrycket att valet är det viktiga som händer i församlingarna denna söndag. Så är det ju ändå inte. Det firas gudstjänst, och det är det primära. Både gällande valdagen och gällande församlingsarbetet i stort. Det är församlingsarbetet som borde stå i fokus (och gudstjänsten), inte valet och det som har med det att göra. Jag stör mig något oerhört på det som skrivis i artikeln:

"Klockan är strax över ett och röstningen borde redan ha börjat. Kyrkoherde Bo-Göran Åstrand sticker ut huvudet och säger att gudstjänsten snart tar slut och ber väljarna vänta ett par minuter till."

Nå, nu är detta givetvis inget man kan lasta tidningen för. Men hela situationen med kyrkoherden som öppnar dörren på glänt och sticker ut huvudet och närmast ursäktar att gudstjänsten, detta ovidkommande, har dragit ut på tiden och inkräktar på det viktigaste, alltså röstningen, är fullkomligt absurd. Och varför står människorna utanför när det firas gudstjänst inne i kyrkan? Gudstjänsten är till för församlingsmedlemmarna! Varför står de då utanför och trampar och väntar på att få komma in? Varför deltar de inte i gudstjänsten om de ändå hade möjlighet att komma till kyrkan till klockan ett? Absurdt var ordet. Och extremt störande. Men det är ju hur jag ser på saken.

14 kommentarer:

  1. När jag läser om valet så det enda som slår mig är det otroligt låga valdeltagandet, denna procent som klart visar kyrkans tillstånd idag, att 60% av kyrkans medlemmar inte har något som helst intresse av vad kyrkan sysslar med men att man är medlem mest för att det hör till p.g.a "kulturella" orsaker som dop, vigsel och bröllop utan att man nödvändigtivs förstår innebörden av dom kyrkliga händelserna som man tar del av.

    En röstningsaktivitet på 15%, det är det som är det absurda fastän man på "konstgjord" väg har försökt få procenten förskönad genom att sänka åldersgränsen, så om man skulle ha räknat på "gammalt" vis är procenten antaligen nere på 10%.

    Hela dethär valet är problematiken i ett nötskal, ett problem som kyrkan omöjligtvis kan lösa som det ser ut nu, det enda som kan rädda kyrkan är att något stort händer, en stor katastrof så människor hamnar att börja fundera på om det finns något större än månadslönen, huset, jobbet och bilen.

    Blir intressant att se HUR lågt procenten faktiskt kan gå, jag förstår inte hur valet överhuvudtaget kan vara giltigt med en sådan där låg procent, det representarar ju inte medlemmarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, Markus. kan det vara så att just inga medlemmar under de flesta tidsperioder inte representerat Jesu Bud=Bibelns-lära och Liv viket är Kyrkans Kristna Frälsningsbudskaps mål härnere.???
      Which for a human being means Prayer,labour, Reading and doing the Scriptures, good deeds after daily repentance and begging for Mercy at the Lords" feet" and by His Spirit Who is dwelling especially where two or three are gathered i the Name of Jesus Christ and by His Words feet and hearts and mouths???? In Jesus Name.Amen.
      tämä ei ole tarkoitettu solvaamiseksi säger torsten nils ulrik( du sade det ju själv=men av Gud given insikt i Fridens och välsignelsens tid(ja livsfruktens tid) är bättre än att bättra sig när olyckan kommer, men Gud låter ibland komma olycka ja han skapar olyckan till vårt bästa.För det mesta, Men om vi retas med Gud,,, Ve Oss Då

      Radera
  2. Ja, Kristian. Det upplevde jag också. En djup, värdefull undervisning i predikan, med psalmsång och gemenskap, som församlingsmedlemmarna gick miste om. Och så möter man dem på kyrktrappan utanför. Det skär i hjärtat. Något haltar!
    BoG

    SvaraRadera
    Svar
    1. BoG. Den bild ÖT gav av händelsen var alltså ganska nära verkligheten, om jag förstår dig rätt?

      Ja, så får jag gratulera på bemärkelsedagen, så här lite på förhand! :)

      Radera
  3. Hej alla! (Det här är alltså Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstad - vem anonyme BoG här ovan är vet jag inte)

    En kommentar och en reflektion över det som Kristian här framför. Vi firade alltså gudstjänst i Jakobstads kyrka söndagen kl. 12 och vi delade en god gemenskap inför Guds ansikte. När postludiet, d.v.s. avslutningsmusiken, spelades märkte jag att några öppnade dörren in till kyrkan. Klockan var då lite över 13 och valet skulle enligt anslaget utanför kyrkan börja kl. 13. Jag öppnade dörren och sade till dem som stod i tamburen och väntade att gudstjänsten ännu håller på, att vi börjar valet först när gudstjänsten är klar och att den snart är färdig. Som svar fick jag ett vänligt ”vi har nog tid, inte behöver ni skynda”. Vi avslutade gudstjänsten i normal ordning och fick sändningsorden samt uppmaningen att delta i insamlingen för de lidande kristna i världen.

    Valförrättningen inleddes sedan ca 10 minuter över. I länken som Kristian hänvisar till ser man bilden på dem som har deltagit i gudstjänsten och nu är på väg att rösta. De gick först, sedan fylldes kön på av de som kommit lite senare och av dem som kom vartefter. Jag fick intrycket att allt gick bra till och att ingen behövde stressa. Möjligen tog det en stund innan vi hade valbåsen klara eftersom vi inte ställt till något på förhand i gudstjänstrummet. Jag utgick ifrån att först firar vi gudstjänst och sedan röstar vi.

    Det som däremot gör mig något bekymrad är när du Kristian sätter ord i min mun som jag inte sagt och som inte heller reportaget ger anledning till. Precis som i en fabel låter du berättelsen om mig lyda såhär: ”Men hela situationen med kyrkoherden som öppnar dörren på glänt och sticker ut huvudet och närmast ursäktar att gudstjänsten, detta ovidkommande, har dragit ut på tiden och inkräktar på det viktigaste, alltså röstningen.”

    Varför gör du så? Jag har inte ursäktat gudstjänsten. Den är ju ett tillfälle när vi får vara tillsammans inför Guds ansikte, höra Guds ord och ta del av nattvarden. Den är kraftkällan i vår församling och något som betyder mycket. Där inför altaret bekänner jag själv att jag i allt är beroende av Guds kärlek, nåd och förlåtelse. Och där frågar jag efter Guds ledning och bär fram församlingen i förbön. Varför skulle jag ursäkta ett sådant tillfälle?

    Och sen skriver du ännu att jag ursäktar att gudstjänsten dragit ut på tiden och inkräktar på det viktigaste, alltså röstningen. Så var det ju inte. Röstningen är visserligen viktig, för genom den utser vi de förtroendevalda som skall bära ansvar i församling och den kyrkliga samfälligheten fyra år framöver. Men inte heller den, hur viktig den än är, överträffar det som Gud har att ge åt oss. För det är genom Hans kraft som vi lever, tror och ber.

    Så hur kom du på idén att ur en praktisk anvisning som gavs för att underlätta ordningen i den uppkomna situationen och skapa lugn för att avsluta gudstjänsten, skriva allt det du skriver?

    hälsar och undrar
    BG Åstrand

    PS! Tack för gratulationerna! Och kraft och välsignelse i ditt arbete önskar jag dig - jag har förstått att det är bråda tider just nu. Men god företagsamhet är en tillgång och en viktig sak för vår region.

    SvaraRadera
    Svar
    1. BG Åstrand. Nu ser jag din kommentar. Det blev ett litet missförstånd varför jag trodde att "BoG" var du. Ursäkta! (Men gratulationerna gick ju ändå fram, så det var ju åtminstone bra!)

      Det jag reagerar på är den bild som ÖT målar upp, och den ser, hävdar jag, ut så som jag beskriver den ovan. Det innebär förvisso inte att du och de som stod utanför dörren upplevde det inträffade på samma sätt. Om så inte var fallet är det ju bra! Det är också trevligt att läsa det du skriver i stycke fem och sex i din kommentar. Vi ser av allt att döma ganska lika på dessa saker. (Också när det gäller det du skriver om att valet är viktigt, för även om jag i ganska kraftiga ordalag har kritiserat det sätt på vilket valet utförs har jag t.ex. engagerat mig i kandidatnominering mm...)

      Men det är som sagt den bild ÖT ger som jag lyfte fram. Samt det att vissa tydligen menar att gudstjänsten kan undvaras även om de hinner till kyrkan till klockan ett. (Nu kan det ju förstås förhålla sig så att dessa inte skulle ha hunnit till klockan tolv - jag vet hur det är när man helt enkelt inte hinner.) Men jag anser nog den sitation ÖT beskriver (även om vi bortser från den bild de tecknar) är väldigt störande.

      Radera
    2. Fortsättning... Ja, och tack för det du skriver i det sista stycket!

      Radera
    3. Den här diskussionen är bästa beviset på hur tokigt det kan gå när man sitter hemma och bildar sig uppfattningar om företeelser eller folks intentioner. Det må sen gälla antal deltagare i Priden eller som här, en kyrkoherdes agerande. Och att gömma sig bakom "det stod så i tidningen" är endera fegt eller dumt. De står inte för en absolut sanning mer än någon annan nedskriven ögonvittnesskildring...

      Radera
    4. Anonym 09:13. Här handlar det inte om "uppfattningar om företeelser eller folks intentioner", utan om vilken bild ÖT förmedlade. Samt om det faktum att det fanns folk som kom till kyrkan under gudstjänstid för att rösta utan att delta i gudstjänsten.

      Radera
  4. Det finns mycket absurditeter i religiösa sekter. Människorna borde få hjälp med att komma ur de här tokiga kretsarna och leva ett fullvärdigt och gott liv utan att ständigt vara rädd för att brinna i den eviga elden för struntsaker...

    http://www.svt.se/nyheter/sverige/valet-stod-mellan-preventivmedel-och-doden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela världen är absurd....

      Radera
    2. Anonym 21:01. Eller så borde du få hjälp med att inse och förstå vad den kristna tron handlar om...

      Radera
  5. https://i.imgflip.com/e6mbd.jpg

    SvaraRadera