fredag 28 november 2014

Välsignelse eller förbannelse?


Det är ett bibelord som har snurrat mig i huvudet den senaste tiden. Ordet finns i 5 Mos. 10 (och i 5 Mos 30) och är något Mose (och Josua) säger åt folket på Herrens vägnar strax innan de ska gå in i löfteslandet och ta det i besittning. Detta ord talades till Israel, och det gällde där och då, men jag tror nog att det har en viss bäring också för oss idag – och kanske alldeles speciellt idag.

”Se, jag förelägger er idag välsignelse och förbannelse. Välsignelse, om ni lyssnar till Herrens, er Guds, bud som jag idag ger er, och förbannelse om ni inte lyssnar till Herrens, er Guds, bud, utan viker av ifrån den väg jag idag befaller er att gå och följer andra gudar som ni inte känner.” (5 Mos. 10:26-28)

Detta var alltså något som sades åt Guds egendomsfolk, Israel, och de löften (och hot) som Herren här förmedlade till folket gällde (och gäller) sedan för folkets liv i det land de fick till sitt. Vi finländare är inte på samma sätt Guds egendomsfolk, men för ett land som har det kristna korset i sin fana kan man säkert, åtminstone till en del, räkna med samma grundregel som här ges uttryck för. Åtminstone har vi fått njuta av stor välsignelse under vår historia, något som helt säkert har att göra med den ”funktion” som detta bibelord talar om.

Jag bävar faktiskt för de följder som vi som folk och land riskerar att drabbas av om och när vi förkastar Guds goda vilja och hans goda ordningar. Nu menar jag förstås inte att allt står och faller med den fråga som idag ska avgöras i riksdagen, men detta steg som (kanske) tas idag är ett av de största enskilda stegen på vägen mot att ställa oss utanför Guds goda vilja och i att förkasta hans goda ordningar. Hur denna förbannelse (eller avsaknad av välsignelse) kunde tänkas ta sig uttryck vet jag givetvis inte, men de följder som det könsneutrala äktenskapet redan har fått i bl.a. Sverige och Kanada är av sådan kaliber att de gott och väl kan sorteras i mappen "förbannelser". Dessutom kan jag, på lite längre sikt, tänka mig ett par scenarior som garanterat ingen av oss vill uppleva...

16 kommentarer:

  1. Guds ord trampas under fötterna och då tror jag att Gud tar sin välsignelse ifrån sitt folk.Det går inte att vända Han ryggen som har skapat oss till man och kvinna.Hur läser ni Bibeln?Jag tror att Gud låter allt detta ske för annars går inte hans heliga ord i uppfyllelse.Det står ju att solen(som är Guds ord ) skall förmörkas och månen(förståndet) vändas i blod förrän Han kommer på himlens sky för att ta hem oss till Lammets bröllop,Då kommer frågan till oss var och en,Är vi beredda att stå inför den allsmäktige domaren, ,är vår ressdräkt tvagen i Lammets blod.Ta vara på tiden,den är kort

    SvaraRadera
  2. Det är många som gläds över dagens beslut, men jag känner sorg i hjärtat. Av kärlek till människan hade jag önskat mig ett nej i omröstningen. Men det läses in så mycket osakligt i kärleksbegreppet, så det är inte alldeles enkelt att få fram att vi försöker visa omsorg om människan genom att inte stöda initiativet...

    SvaraRadera
  3. Jag hör till dem som gläds över dagens beslut (fastän det inte påverkar mig direkt) och jag känner sorg i hjärtat för att det fortfarande finns trångsynta människor som öppet och ärligt vill neka andra lika rättigheter. Att detta nekande av lika rättigheter till råga på allt förs fram under någon sorts omsorgs-paroll gör det bara värre. Det är en väldigt, väldigt konstig och snedvriden omsorg i så fall.

    God fortsättning på fredagskvällen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med anonym här. Varje ord. Mattias Granroth

      Radera
    2. Anonym 18:59. Om du inte har insett att det faktiskt handlar om omsorg om människan kan detta bero på att du inte har läst argumenten tillräckligt noggrant, eller att du har missförstått dem. Men det går ju alltid att ta om!

      Radera
    3. Kristian: Det är också av omsorg till dig som medmänniska jag säger att din tro är en sjukdom, men du kan besegra den och bli fri från din tro.

      Det är svårt, jag vet, men för ditt eget bästa så ska du inte leva ut det som kommer inifrån. Kväs den du är, för den du är är fel.

      Så tar er "omsorg" sig uttryck gentemot de homosexuella. Var och en får avgöra om det är omsorgsfullt eller inte.

      Radera
    4. Anonym. Ganska rolig kommentar egentligen. Tron, en sjukdom. Det var nog en helt ny tanke, men varför inte...åtminstone vet jag många som tappat sin tro. Dessutom lär det också finnas många homosexuella som upplever att de inte mår bra av att leva ut sina känslor. Hur ska det nu gå med dem, ifall de inte får bli hjälpta längre utan måste tvingas in i något som de vet är onormalt.

      Radera
    5. Vem har tänkt tvinga någon? Folk får nog även i fortsättningen, än mer nu än tidigare, fatta egna beslut om sina egna liv. Inte ens de homosexuella som vill leva ut sin sexualitet måste gifta sig bara för att de får :)

      Radera
    6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    7. Anonym 21:40. Jag tror att du missförstod nu. Om jag förstår anonym 04:00 rätt handlar kommentaren inte om det nya äktenskpet utan om utlevd homosexualitet. Och där ger jag givetvis kommentatorn helt rätt.

      Radera
    8. Men snälla nån. Om du vill sitta i din stuga och inte ha sex med någon - vem tvingar dig (bara för att vi får en lag som ger homosexuella rätt att gifta sig)?? Det kommer ju liksom inte en tant från Seta och söker upp dig för att mot din vilja släpa med dig till en orgie! Och fast man lär ut i skolorna att homosexualitet är ok så får man väl själv tycka att man är onaturlig om man vill? (Jmfr evolutionsläran-kreationismen)

      Radera
    9. Anonym 10:29. Inse först och främst att denna nya äktenskapslag inte (i första hand, och knappast ens i andra) handlar om rätten att få gifta sig. Om man ens lite har satt sig in i denna "kamp" (som började med Stonewall och "After the Ball") inser man att detta i första hand handlar om att få samhället (och kyrkan) att acceptera homosexualitet som något naturligt och rätt. Det handlar alltså om att tysta/få bort alla röster som ifrågasätter detta. Om dessa röster försvinner kan man leva helt ostört i sin villfarelse. Det är DETTA det här handlar om. Om du skulle inse det skulle du också inse vad denna diskussionsavknoppning egentligen handlar om.

      Radera
    10. Du brukar ofta påstå att folk inte kan läsa innantill. Anonym 04.00 skrev om de som inte vill leva ut sin homosexualitet så här: "Hur ska det nu gå för dem ifall de... måste tvingas in i något som de vet är onormalt." Du pratar om att folk kommer att få leva ostört i sin villfarelse. Gäller knappast samma sak. Anonyms påstående är absurt. Den som "vet" att homosexualitet är onormalt får nog leva som den vill i fortsättningen också. Hen kan inte på samma sätt förtrycka andra med sin åsikt, men blir naturligtvis inte tvingad till något för egen del.

      Radera
    11. Anonym 10:26. Man kan tvinga människor på mera än ett sätt, ser du. T.ex. det att "alla andra anser ju" är ett väldigt effektivt sätt. Eller det att det inte finns några nadra möjligheter eller modeller.

      Radera
    12. I så fall hade väl ingen "blivit" homosexuell den tiden som det var olagligt och ansågs vara en sjukdom?! Då fanns det inte så många modeller och alla andra ansåg ju...

      Radera
    13. Anonym 13:19. Nu är du kategorisk på ett sätt som inte fungerar - åtminstone inte här. Jag har, om du skulle ha kollat upp saken, konstaterat att det säkert finns sådana som föds, eller åtminstone upplever det som att de föds, som homosexuella. Sedan finns det sådana som av en eller annan orsak utvecklas till det samma.

      Men helt enligt detta resonemang kommer homosexualiteten att öka i framtiden. Vilket jag OCKSÅ har varit inne på...

      Radera