tisdag 2 februari 2021

Dumheten tilltar...

Ibland kan jag inte förstå hur mycket dumhet det finns i världen. Vi håller som bäst på att måla in oss i ett kallt och dragit hörn gällande elektriciteten, men trots att det finns varningar, och allvarliga incidenter, tycks beslutsfattarna vilja fortsätta på den nuvarande katastrofvägen. Allt givetvis i klimatkrisens namn. 

Den 8. januari var det europeiska elsystemet nära en krasch när skillnaden i frekvens mellan nätet i de nordvästra delarna och de sydöstra delarna av Europa på en gång blev allvarligt stor. Jag har inte, trots flera försök, lyckats hitta något om denna allvarliga incident i mainstreammedia utan - igen en gång - är vi hänvisade till alternativmedia för att få korrekt information om vad som sker. 

Det är givetvis ingen hemlighet att den nuvarande satsningen på vindkraft är ett recept på katastrof. Detta har jag skrivit om flera gånger redan, och det kommer garanterat att finnas orsak att återkomma till detta ännu. Problemet i ett nötskal är detta: Det går mest el när det är kallt. När det är kallt blåser det sällan tillräckligt mycket för att vindkraftverken ska ge el. Om vi därför förlitar oss i allt för hög grad på vindel kommer vi att, när det behövs mest el att ha minst el att tillgå. 

Låt oss ta idag som ett exempel. Termometern här hos visar just nu -25 grader. När man går in på Fingrids sidor kan man se att totalkonsumtionen just nu är drygt 12500 MW. Produktionen är knappt 9500 MW, av vilket vindelen är ca 40 MW. Detta innebär att vi tvingas importera ca 1/4 av all el vi konsumerar, främst från Sverige. 

Jag har försökt leta på nätet efter hur mycket el som åtgår till att hålla alla landets vindkraftverk isfria (el används för att värma upp rotorbladen, elledningarna och generatorerna), men jag antar att vi kan sluta oss till att nettoproduktionen just nu i alla Finlands vindkraftverk är avsevärt lägre än 40 MW. Det skulle inte alls förvåna mig om nettoproduktionen just nu t.o.m. är sådan att den har minusförtecken. Nu när det är kallt och vi behöver mest el.  

I Sverige håller man som bäst på att köra ner kärnkraften, och detta kommer på sikt att leda till att man också Sverige kommer att bli tvungna att importera el. Eller åtminstone att använda all den el som produceras i landet själva - om det inte går att få tag på motsvarande importel. Vad detta betyder för Finlands elförsörjning är inte alls svårt att räkna ut. 

Experter på området har länge varnat för att vi står inför möjliga blackouter i framtiden med nuvarande utveckling. Vad gör beslutsfattarna åt detta? Ja, de fortsätter, med sin klimatpanik, att göra oss ännu mer beroende av el. Det ska bl.a. vara elbilar i mängd och massor. Och torven ska bort som energikälla. Liksom, på vissa håll (Tyskland och Sverige), även kärnkraften. (Vilket leder till, speciellt i Tyskland, att man tvingas använda sig av allt mera kol i energiproduktionen, men det är en separat diskussion som även den visar på hur mycket dumhet det finns idag...) 

Och som sagt är detta något vi väldigt sällan, eller mer riktigt aldrig, får läsa om i mainstreammedia. Allt som sagt i klimatpanikens namn.

88 kommentarer:

  1. Så här skriver Elvor & Janne (kristet par som bor i Sverige) på sin hemsida:
    Under samtal med vår elleverantör idag sa han: ”Elen kommer att bli väldigt dyr och den kommer inte att räcka 2021. Hela städer kan komma att släckas ned. Man säljer elbilar för fullt men det finns inte el…”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cilla. Det är bra att det finns sådana som talar klarspråk och säger som det är. Det blir nog att packa upp reservgeneratorn så småningom. Och det inte bara i Sverige.

      Radera
  2. SVERIGES EL-CHOCK:

    https://www.youtube.com/watch?v=EaUhXvW5HHs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2NBqbZeK60JnF-ShPocBU1y9Ys69IzzsB1j4pDUvvB4NKGsUlMAZE0Nss

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Så här går det när politiska beslut fattas på ideologisk grund utan hänsyn till verklighetens förutsättningar."

      Mycket bra sagt!

      Radera
    2. https://www.youtube.com/watch?v=SeyX_s2P0-4&ab_channel=Riks

      Radera
  3. https://nyheteridag.se/elpriset-tokrusar-efter-stangningen-av-ringhals/

    SvaraRadera
  4. Varför läser jag inte lögnmedia? Jo, för att det är lögn. Igen.

    Efter att ha läst ett tjugotal artiklar där Stefan Zach uttalat sig, så har han sagt varje gång: det är inte utbyggnaden av de förnyeslebara energikällorna som var problemet, utan en oplanerad nedkörning av befintliga.


    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-27/green-shift-brings-blackout-risk-to-world-s-biggest-power-grid

    “It is not a question about if a blackout in some European regions will happen, it is only a question of when it will happen,” said Stefan Zach, head of communication at Austrian utility EVN AG. “A blackout might happen even in countries with high standards in electricity grid security.”

    A fault at a substation that caused overloading on other parts of Croatia’s grid has been identified as the cause of the issue, network operators concluded Tuesday.

    Orsaken till en nära framstående blackout var en kontrollstation i Kroatien som reagerade på att en kraftverk föll av nätet. Orsaken var alltså inte kopplad till förnyelsebara källor, vilket är helt logiskt om man ser på de siffror som Kristian helt rätt lagt fram. Vindkraften utgör 0,3% av det totala behovet, och har därmed ingen som helst inverkan på helheten.

    Nettoeffekten efter deicing ligger på 88-94%, det tog mig tre minuter att googla och ögna igenom en undersökning.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165232X10000108

    Early studies evaluated the power consumption of ADIS electrical heating to be 25% of the nominal power output (Makkonen and Autti, 1991), but more recent studies have lower estimates of 6 to 12% for electrical anti-icing, of 100–220 kW turbines (Laakso et al., 2005) and 10 to 15% for warm air ADIS (Battisti et al., 2006). Other studies reported even lower levels, Seifert (2003) estimates that the heating elements consume 2% of nominal power output. In global values, the de-icing consumption translates in a 1 to 4% loss of annual energy production, depending on icing severity (Peltola et al., 2003).

    Deicing behövs inte heller hela tiden, så på årsbasis ligger det på en väldigt låg nivå.

    Sverige har gjort sina egna beslut, inte helt genomtänkta. Om man medvetet glömmer bort vårt kärnkraftverk som förhoppningsvis ska starta efter "smärre" förseningar så har vi inget att oroa oss för. Ryssland säljer gärna el för vem som helst som köper, så länge västvaluta duger.

    Och som sagt, jag hittade tjugotal artiklar i riktig media, inte å nordiska språk eftersom ett problem i Kroatien inte riktigt ligger oss i fatet. Om nånting så är det lögnmedia som skapar panik.

    Bara kort kommentar till kommentarerna ovan, elpriset nu i Sverige är högt jämfört med 2020, men då igen har elpriserna 2020 varit rekordlåga i jämförelse med tidigare år.

    https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/rorligt-elpris/prishistorik/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det heter "ett kraftverk föll av nätet" och inte "en kraftverk föll av nätet".... ! Lögnmedia skapar panik och "riktig media" undanhåller oss farorna med vissa undantag...!

      Radera
    2. Lobbyisten. Din kommentar ovan visar med all önskvärd tydlighet vad du är ute efter. Inte fakta, inte sanning utan att med alla medel försöka få mig att ha fel. Nåväl, det får du förstås göra, men då borde du kanske byta namn.

      "det är inte utbyggnaden av de förnyeslebara energikällorna som var problemet, utan en oplanerad nedkörning av befintliga."

      Så sant, men har jag sagt något annat? Man kan ännu tillägga att problemet är att man plockar bort reglerkraft och ersätter denna med framför allt vindkraft som, när det blåser, nog fungerar men när vi behöver mest el, och det inte blåser, gör att vi får problem.

      "Orsaken till en nära framstående blackout var en kontrollstation i Kroatien som reagerade på att en kraftverk föll av nätet. Orsaken var alltså inte kopplad till förnyelsebara källor"

      Inte direkt, nej. Men när man har ersatt reglerkraft med vindkraft gör det att möjligheten att parera dylika händelser minskar. Läste du alls artikeln jag utgick från?

      "Nettoeffekten efter deicing ligger på 88-94%, det tog mig tre minuter att googla och ögna igenom en undersökning."

      Nu pratar du strunt. Jag talar INTE om nettoeffekten på årsbasis, utan JUST DÅ när det är kallt och vindkraften inte ger något. Om du skulle ha läst ditt eget citat skulle du ha sett att de talar om "annual energy production".

      "Ryssland säljer gärna el för vem som helst som köper, så länge västvaluta duger."

      Nu skiner din naivitet igenom igen. Visst. I fredstid och när allt går som det ska är elimport inget problem. Men hur mycket el tror du att vi får från Ryssland den dagen det blir någon politisk, för att inte tala om väpnad, konflikt mellan Ryssland och väst? För att inte tala om hur oerhört sårbara vi är om vi ska vara beroende av rysk elproduktion för att inte hela samhället ska kollapsa. Vill du verkligen ha det så?

      Radera
    3. Anonym 21:03. "Lögnmedia skapar panik och "riktig media" undanhåller oss farorna med vissa undantag."

      Det var en ganska bra beskrivning. Jag lever helst i verkligheten, även om det innebär att jag får leva med en panikkänsla bakom hörnet, än i den förljugna verklighet där t.ex. Lobbyisten lever och där vi inte får höra om de risker vi lever med. Också detta visar vikten av att läsa brett och inte bara läsa mainstreammedia eller bara alternativmedia.

      Radera
    4. "plockar bort reglerkraft och ersätter denna med framför allt vindkraft"

      Det är två skilda saker som inte har med varandra att göra. Eller menar du att man inte kör ner kärnreaktorer av den orsaken att de har kommit till sin uppnådda ålder utan för att man byggt så mycket vindkraft? Nej, vindkraften med sin 0,3% i Sverige har sin helt egna utbyggnad medan en reaktor på 10% av landets kapacitet följer sitt. Bolagen som kör kärnkraftverken är inte samma företag som bygger vindmöllor.

      "Inte direkt, nej. Men när man har ersatt reglerkraft med vindkraft gör det att möjligheten att parera dylika händelser minskar. Läste du alls artikeln jag utgick från?"

      Nej, jag läser inte artiklar som börjar med lögner, därför sökte jag upp källan direkt, och läste ett tjugotal artiklar för att konstatera att Martin Berg omskrev rätt kreativt. Då Martin Bergs ord står mot Stefan Zachs, så är den senare, dvs källan, den trovärdiga. Har du läst vad Zach sagt? Nej, det har du ju inte.

      "Nu pratar du strunt. Jag talar INTE om nettoeffekten på årsbasis, utan JUST DÅ när det är kallt och vindkraften inte ger något. Om du skulle ha läst ditt eget citat skulle du ha sett att de talar om "annual energy production". "

      Läs ordentligt, på årsnivå handlar det om 1-4%.
      " In global values, the de-icing consumption translates in a 1 to 4% loss of annual energy production, depending on icing severity (Peltola et al., 2003)." Då deicing är igång, vilket inte behövs hela tiden, är det förstås högre, 6-12%. Det innebär att, ifall deicing inte används, skulle vi få ut en nettoeffekt runt 900MW istället för 832MW.

      För tillfället ger alltså vindkraften i Finland 832MW, vilket är en fjärdedel av vad kärnkraften ger. Eller 200MW mer än vad vi köper från Ryssland för tillfället (629MW). I procent är det 6% av förbrukningen.


      "Men hur mycket el tror du att vi får från Ryssland den dagen det blir någon politisk, för att inte tala om väpnad, konflikt mellan Ryssland och väst? För att inte tala om hur oerhört sårbara vi är om vi ska vara beroende av rysk elproduktion för att inte hela samhället ska kollapsa. Vill du verkligen ha det så? "

      Den dagen vi har en väpnad konflikt behöver nog ingen grubbla över stopp i elförsörjningen, och fram tills dess säljer de mer än gärna för att ha nånting annat än rubeln att handla med.

      Du kan för all del också titta på följande graf, och fundera varför produktionen är hela tiden 2000MW lägre än förbrukningen, varför använder vi inte hela vår kapacitet? Svar: det är billigare att köpa el än producera den själv.

      https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkomarkkinainformaatio/kulutus--ja-tuotantoennuste/

      Radera
    5. Lobbyisten. Jag skrev om reglerkraft. Det är inte enbart kärnkraft. Det är också bl.a. kolkraft och oljekraftverk. Men det är ett obestridligt faktum att vindkraften har byggts ut mycket och att vi i allt högre grad förlitar oss på den. Och värre blir det om de planer som finns verkligen realiseras.

      "Har du läst vad Zach sagt? Nej, det har du ju inte."

      Varför skulle jag göra det? Denna text baserar sig inte på hans artiklar utan på artikeln jag länkade till. Om du däremot tänker dig ha någon form av trovärdighet borde du läsa den artikeln. Annars kommenterar du mer eller mindre i blindo.

      "Läs ordentligt, på årsnivå handlar det om 1-4%."

      Det var det jag gjorde. Men du kunde gärna läsa ordentligt vad jag skriver så skulle vi inte behöva ha onödiga diskussioner.

      "Den dagen vi har en väpnad konflikt behöver nog ingen grubbla över stopp i elförsörjningen"

      Du har skrivit mycket som saknat både händer och fötter, men det där tog nog priset! Menar du på fullt allvar det du skriver?

      "Du kan för all del också titta på följande graf, och fundera varför produktionen är hela tiden 2000MW lägre än förbrukningen, varför använder vi inte hela vår kapacitet? Svar: det är billigare att köpa el än producera den själv."

      Så är det. Men mycket av den kapacitet som inte är i användning är uttryckligen reservkapacitet.

      Radera
    6. Lobbyisten. Jag skrev om reglerkraft. Det är inte enbart kärnkraft. Det är också bl.a. kolkraft och oljekraftverk. Men det är ett obestridligt faktum att vindkraften har byggts ut mycket och att vi i allt högre grad förlitar oss på den. Och värre blir det om de planer som finns verkligen realiseras.


      Vi har två kärnkraft på gång, Olkiluoto 3 med 1600MW är snart i bruk, Hanhikivi med 1200MW om kanske 10 år. Det är 23% reglerkraft utöver vad vi har. Det är situationen i Finland. Skulle vi förlita oss på vindkraft, hade inte kärnkraften byggts ut så mycket som den gjorts. Sverige har däremot inte haft framförhållning, de har däremot vattenkraft men stamnätet orkar inte flytta den norrifrån till söder där kärnkraften stängts.

      Låt oss titta på https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/ så kan vi konstatera att dessa kalla dagar, då Sverige "lider av elbrist" säljer de 1800MW till Finland. Hur logiskt är det i förhållande till artikeln jag inte läser för att den baserar sig på lögn? Har tanken kanske slagit dig, att istället för att plöja ner miljarder i att bygga stamnätet, säljer de vattenkraftsel i norr, och för pengarna köper de el i söder?

      Hur smart det är på långsikt är sen en helt annan fråga.



      "Har du läst vad Zach sagt? Nej, det har du ju inte."

      Varför skulle jag göra det?

      Du kunde kanske ha lärt dig nånting.


      "Läs ordentligt, på årsnivå handlar det om 1-4%."

      Det var det jag gjorde. Men du kunde gärna läsa ordentligt vad jag skriver så skulle vi inte behöva ha onödiga diskussioner.

      Då jag läser ordentligt vad du skrev, så antog du att nettoeffekten har minustecken, att uppvärmningen tar mer energi än vad vindmöllan ger. Så grundligt fel du har, inte medger du det, eller än mindre ber om ursäkt för att du drar till med smörja. Deicing tar som mest, i stunden, 6-12%, tom mindre, och verkligen inte över 100% som du påstår. Men du rättar ju aldrig dina lögner heller.



      "Den dagen vi har en väpnad konflikt behöver nog ingen grubbla över stopp i elförsörjningen"

      Du har skrivit mycket som saknat både händer och fötter, men det där tog nog priset! Menar du på fullt allvar det du skriver?

      Om vi har en beväpnad konflikt med Ryssland, har situationen eskalerat så långt att all vår basinfra är redan stängd av hackers eller förstörd på annat sätt. Eller hur tänker du? Om ett land är på väg att ockuperas, vad sker först? El, kommunikation, vatten slås ut. Industrin har körts ner och elkonsumtionen skulle ha varit på väldigt låg nivå redan längre, men du vill ju inte diskutera längre, du bara säger emot av ren princip.


      "Du kan för all del också titta på följande graf, och fundera varför produktionen är hela tiden 2000MW lägre än förbrukningen, varför använder vi inte hela vår kapacitet? Svar: det är billigare att köpa el än producera den själv."

      Så är det. Men mycket av den kapacitet som inte är i användning är uttryckligen reservkapacitet.

      Nu vet du inte vad du pratar om, reservkraften är inte i bruk och syns inte i grafen för produktion. Du skulle se reserven som ett grönt område i grafen. Ta vilken månad som helst, juni med 6000MW produktion och 8000MW konsumtion, vi kunde ha ökat produktionen till att överstiga konsumtionen men det går hela tiden hand i hand med konsumtionen, för att det finns billigare el att köpa. 18.6.2020 har vi överproduktion på natten, men resten av dygnet höll vi ca 1500W inköp. Fortsätter dag ut, dag in.

      Reservkraft finns på många orter i Finland: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/reservit-ja-saatosahko/varavoimalaitokset/

      Radera
    7. Lobbyisten, sidan om reservkraft var senast uppdaterad 3/12 2018 ! Kristinestad är borta, troligen också Tahkoluoto och Lovisa... kanske ännu flera ?

      Radera
    8. Lobbyisten. Det mesta du skriver är rent dravel, så jag ids inte ens kommentera det. Men några saker:

      "Då jag läser ordentligt vad du skrev, så antog du att nettoeffekten har minustecken, att uppvärmningen tar mer energi än vad vindmöllan ger."

      Det skrev jag inte alls. Men du kanske inte alls läste så noggrant?

      "Om ett land är på väg att ockuperas, vad sker först?"

      Vem har talat om ockupation? Jag talade om en "politisk, för att inte tala om väpnad konflikt". Du borde läsa lite noggrannare innan du skriver!

      Radera
    9. Inte alls dravel, allt bygger på fakta.

      Radera
    10. Lobbyisten, Kristinestad rivs och Tahkoluoto rivs, blandade tydligen mellan Lovisa och Ingå...
      https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/27/pvo-inleder-samarbetsforhandlingar-i-kristinestad-och-bjorneborg

      ://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/04/finlands-storsta-rivningsarbete-pagar-i-inga-40-personer-river-kolkraftverket Du kunde gärna rätta dig själv då du blir överbevisad, du som så gärna hänvisar till "fakta" !

      Radera
    11. Om du anonym trodde att en minskning i reservkraftverk, från 1254 MW till 1142 MW, är någonting avgörande, så har du inte koll på helheten. Vore det avgörande, så skulle man väl knappast riva dem?


      Då vi pratar om reservkraftverk så är det sådana som startas då störningar uppstår, och det händer ett par gånger per år. https://www.fingridlehti.fi/varavoima-2/

      Nu köper vi in ca 1500 MW från Sverige, 1400 MW från Ryssland, säljer 600 MW till Estland, och det är el i rörelse. Reservkraftverken står, så ingen använder de 112 MW som anonym hakar upp sig på.

      Eller varför tror du att de rivs ifall de vore oundvikliga i stamnätet? Förklara gärna.

      Kristian, kanske är jag rolig, men du är inte speciellt påläst i just elfrågor.

      Radera
    12. Lobbyisten. "Kristian, kanske är jag rolig, men du är inte speciellt påläst i just elfrågor."

      Kanske det. Men jag är inte blåögd som du är.

      Radera
  5. Energin som behövs för avisningen tas ju från kraftverkets egen produktion, och det som Fingrid redovisar är nettoeffekten. Man kan ju tänka sig att vindkraften skulle producera mera utan avisning, men vitsen med systemet är ju att hålla vindmöllan i skick så att effekten är maximal, låter man isen ansamlas så blir nettoeffekten lägre. Men insinuerar du nu alltså att en del av kraftverken stod stilla p.g.a. dåliga vindförhållanden, och att de ändå behövde energi för att värmas upp? I så fall kan man ju säga att vindkraftseffekten är lägre än vad Fingrids siffror visar. Nå, i Finland finns ca 800 vindkraftverk och vid den tidpunkt du pratade om producerades det 40 MW. Om vi nu drar till med att hälften hade isrelaterade problem så att de måste stängas ner, så skulle man kunna använda 100 kW per stillastående kraftverk för att få en total effekt på noll från landets alla vindkraftverk. Är det så du menar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då Kristian pratar om 40 MW, så då har han valt att redovisa för minimivärdet, det är alltså det lägsta produktionsmängden som uppmätts. För tillfället ger vindkraften hela 1250 MW, vilket är mera än Lovisa 1 och 2 tillsammans. Vi har nu vinterns högsta elkonsumtion, 13400 MW, vilket man kan utläsa här: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

      Nu, då det inte är desto vidare nederbörd, har vi inget behov av avisning heller. Länkade ovan till en vetenskaplig rapport där det stod att, beroende på avisningsteknik, använder avisningen upp till 12%. Hade vi avisning på idag, skulle vi få ut åtminstone 1100 MW istället för 1240 MW.

      Precis som med flygplan, uppstår is under vissa omständigheter: underkylt regn, nederbörd och vid högluftfuktighet. Ju kallare, desto lägre sannolikhet att is uppstår. Beräkningar på avisningssystemets lönsamhet gjordes på basen av att det skulle användas 30 dagar om året.

      Radera
    2. Johanna. Det framgår inte om det är nettoeffekt efter subtraktion av energi använd för avisning. Jag har svårt att tro att det är det eftersom vindmöllorna står stilla när det inte blåser, men likväl måste avisas och det aldrig har redovisats någon minussumma gällande effekten.

      Radera
    3. Lobbyisten. Nej, jag redovisade INTE minimivärdet. Jag skrev den siffra som just i skrivandeögonblicket framgick av Fingrids sidor.

      Radera
    4. Vi ska gå tillbaka till 4.2.2021 då du skrev inlägget, och se dagens graf: https://pasteboard.co/JN8ywmK.png

      Lägsta vindkraftproduktionen är knappt 900 MW.

      Du har varit in på sidan om vindkraft (https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/) , och där i kolumnen minimi har värdet varit 44 MW. https://pasteboard.co/JN8A5Eo.png

      Du försöker förklara nå smörja åt Johanna, vet inte hur många gånger man ska tvingas påminna sig om den vetenskapliga rapporten som redogör vilja avisningstekniker och -kostnader finns, och att skillnaden mellan brutto och netto är några procent. Vad du "har svårt att tro" är resultatet av att du inte tar till dig fakta från experter och inte klarar av att avläsa tillgänglig data.

      Radera
    5. Lobbyisten. Fel, fel och fel. Jag vet inte vad du har för siffror, men när jag skrev inlägget stod vindkraften på ca 40 MW. Det är fakta.

      Sedan är det beklämmande att du inte klarar av att tillgodogöra dig informationen i din egen länk. Att du fortfarande sprattlar som en fisk på kroken i denna fråga är närmast patetiskt.

      Radera
    6. "Det framgår inte om det är nettoeffekt efter subtraktion av energi använd för avisning. Jag har svårt att tro att det är det eftersom vindmöllorna står stilla när det inte blåser, men likväl måste avisas och det aldrig har redovisats någon minussumma gällande effekten."

      Här kan du läsa om den saken: https://www.fingrid.fi/globalassets/dokumentit/fi/palvelut/kayttovarma-sahkonsiirto/vjv2018.pdf

      Sen ska man komma ihåg att isbildning kräver fukt i någon form. Förra veckans tisdag var det rätt så kallt, ser ingen orsak att anta att just den dagen skulle ha varit särskilt problematisk. Kall luft är torr luft. "Below −20 °C (−4 °F), icing is rare because clouds at these temperatures usually consist of ice particles rather than supercooled water droplets. Below −48 °C (−54 °F), supercooled water cannot exist, therefore icing is impossible." enligt wikipedia.

      Till sist en rapport om hur Finland kunde öka andelen inhemskt producerad energi och samtidigt sluta använda (importerade) fossila bränslen. Inte finns det nån som tror att man kan så där bara bygga en massa vindkraftverk och stänga diverse andra kraftverk utan att samtidigt göra andra förändringar. https://aaltodoc.aalto.fi/bitstream/handle/123456789/40756/isbn9789526087221.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Radera
    7. Johanna. Var exakt hittar man uppgifterna i dokumentet? Jag kollade igenom innehållsförteckningen men i hastigheten hittade jag inget som kunde tänkas vara detta. (Jag kanske läste lite slarvigt.) Men jag ids kanske inte läsa igenom drygt 100 sidor teknisk text på jakt efter detta. Speciellt inte om du vet var exakt uppgifterna finns.

      " Inte finns det nån som tror att man kan så där bara bygga en massa vindkraftverk och stänga diverse andra kraftverk utan att samtidigt göra andra förändringar."

      Det kunde man ju tro och hoppas. Men tyvärr har Gretas förenklade tankesätt drabbat många, många andra också.

      Radera
    8. "Jag har svårt att tro att det är det eftersom vindmöllorna står stilla när det inte blåser, men likväl måste avisas och det aldrig har redovisats någon minussumma gällande effekten."

      Du tror mycket, men vet desto mindre. Inte ens då man försöker mata dig med information så tvärvägrar du. Man behöver inte avisa stående möllor. Man behöver inte avisa ständigt. Man avisar några tiotal gånger per år, ofta genom att vända bladen mot solen. Vissa blad är svarta för att solens värme ska ha bättre effekt. Vissa blad har en ytbehandling som hindrar att isen fastnar. Vad man TROR har ingen som helst vikt eller betydelse i relation till fakta. Du ska inte heller tro att du klarar dig med att ögna igenom en innehållsförteckning, lite mera krävs nog.

      Som ett litet tips Kristian, till att söka info: Då du har ett dokument öppet, som kan vara 100 sidor långt, tryck på ctrl och F, och sök i dokumentet, i det här fallet med sökordet 'netto'.

      Radera
    9. Lobbyisten. "Man behöver inte avisa stående möllor."

      Intressant. Fakta på det? Det skulle nämligen vara intressant att veta exakt hur bra en avstängd, nerisad turbin mår om man inte har ett elektriskt motstånd i den som håller den isfri...

      Radera
    10. Det är intressant att lära sig, och svaret på din fråga finns i en av länkarna jag har i nån av kommentarerna.

      Radera
    11. Lobbyisten. "svaret på din fråga finns i en av länkarna jag har i nån av kommentarerna"

      Och vem menar du ska ha tid att leta reda på en uppgift i den störtflod av, mestadels irrelevanta, uppgifter du har länkat till? Jag har faktiskt annat för mig. Men tillåt mig att tvivla på det du säger. En nerisad, avstängd turbin mår INTE bra utan avisning. Det förstår alla. Men tydligen inte du.

      Radera
    12. "Var exakt hittar man uppgifterna i dokumentet?" Sid 31. De olika effektklasserna som det pratas om (A, B, C och D) specificeras på sid 9.

      Radera
    13. Källa på hur en turbin "mår"... ;-)

      Kristian, avisning görs till största delen pga aerodynamiken, ju mera is på rotorbladen, desto sämre effektivitet, precis som med flygplansvingens lyftkraft. Ojämnheter på vingen/bladet orsakar turbulens och därmed minskad lyftkraft. Vet du hur många procent elproduktionen kan minska pga is? Jag vet.

      Radera
    14. Johanna. Tack! Jag ska läsa vad där står.

      Radera
    15. Lobbyisten. Igen talar du om sådant jag inte har lyft fram. Det är en ovana du har. Jag talar om turbinerna.

      Radera
    16. Johanna. "Voimalaitoksen nettomittaus tarkoittaa lukemaa, joka saadaan, kun voimalaitoksen
      bruttotuotannosta vähennetään kyseisen voimalaitoksen omakäyttö."

      Så står det. Men problemet som jag lyfte fram är hur man räknar när kraftverket står. Då går det energi till avisning mm, men någon energi produceras inte. Då är nettosumman givetvis negativ, men några negativa siffror har, vad jag vet, aldrig presenterats på Fingrids sidor.

      Radera
    17. Fortästtning. Givetvis kan man hävda att den summa som presenteras på Fingrids sidor är summan av en lång rad siffror med plus- och minusförtecken, men jag tillåter mig att tvivla på att så är fallet. Nå, hur som helst ändrar detta inte på själva problemet, varken i positiv eller negativ riktning.

      Radera
    18. Nu Kristian pratar du så mycket smörja så man vet inte riktigt hur man ens ska börja läsa upp dina osanningar.


      Då jag skriver om rotorbladen, säger du "Igen talar du om sådant jag inte har lyft fram", men ändå har du i inlägget pratat om:

      "Om vi nu drar till med att hälften hade isrelaterade problem så att de måste stängas ner,"

      Försök nu då förklara var de "isrelaterade problemen" finns om inte på rotorbladen. Nej, du kan inte förklara nånting överhuvudtaget.

      Då du pratar om "turbinerna", så vad menar du specifikt? Hur menar du att rotorbladen inte skulle vara en del av turbinen? Du vet inte ens att hela allting kallas för vindturbin, masten, generatorn, rotorbladen, allt som finns i grejen. Du vet alltså inte ens vad vindturbinen är...

      "negativa siffror har, vad jag vet, aldrig presenterats på Fingrids sidor."

      Vad tror du att det beror på? Var har du ens fått för dig att nettoeffekten skulle vara negativ? Källor på det Kristian, var är källorna, som du själv efterlyser!

      "Nå, hur som helst ändrar detta inte på själva problemet, varken i positiv eller negativ riktning. "

      Det finns inget problem, vindkraften i Finland har producerat sammanlagt 7788 GWh år 2020, knappt 10% av förbrukningen. Produktionen av vindel steg med 29%, med nästan 2000 GWh medan den köpta/importerade elen minskade med 5100 GWh. Utan vindel hade vi tvingats importera 40% mera el. Tycker du Kristian att det är ett problem? Ska jag också säga att elpriset sjönk märkbart jämmfört med 2019, från ca 40€/MWh till 28€/MWh? Är det också ett problem?

      https://energia.fi/files/4428/Sahkovuosi_2020_netti.pdf

      Då det blåser under 3 m/s så produceras ingen vindel, du kan Kristian kolla väderstatistik så får du se hur ofta vindkraftverken står stilla.
      https://ilkkapohjalainen.fi/arkisto/vahankyron-tuulimyllyt-eivat-pyori-tuulettomalla-saalla-1.1977256

      Vad du tvivlar med dina ytterst bristfälliga kunskaper berör ingen längre, men maila Fingrid om dina "uppfattade problem" bekymrar dig.

      Radera
    19. Lobbyisten. Du vägrar se problemet här och sticker huvudet i sanden som en struts. Nå, det är säkert ett behändigt sätt att bete sig så man inte behöver göra något åt problemet. Behändigt vill säga till det inte går längre och vi sitter här med en brownout...

      Radera
    20. Vi får notera att du inte kan svara på nånting om vindel.

      Radera
    21. Lobbyisten. Det är nog helt andra saker jag noterar...

      Radera
    22. Effekten mäts nog på samma sätt hela tiden och infon skickas vidare i realtid, oberoende om kraftverket står stilla eller inte. Det som Fingrid visar är summan av alla kraftverk, så det blir ju en "lång rad siffror". Det är rätt osannolikt att det skulle vara stora problem med is i alla kraftverk samtidigt, väderförhållandena varierar ändå rätt så mycket på olika håll i landet. Om du prompt vill se negativa siffror, så kan du ta en titt på 26.5.2020, då var vindkraften tillfälligt negativ, men på basen av tidpunkten så vågar jag anta att det knappast berodde på avisning just den gången =).

      Radera
    23. Johanna. Intressant. För i slutet av maj kan det som sagt inte ha berott på avisning. Har du någon idé om vad det kan ha varit fråga om? Eller är det kanske fråga om ett fel? Jag kan ju bara inte se hur det skulle kunna vara fråga om negativa siffror just då...

      Radera
    24. Enligt FMI var det runt 1 m/s på natten, men vad tror du Kristian att drar ström? Ska jag berätta? Eller är mina kunskaper på så låg nivå så du ska berätta? ;-)

      Radera
    25. De negativa värdena sticker inte ut på något sätt, så varför skulle det vara ett fel? Jag vet inte hur pass stort ett vindkraftverks egna energiförbrukning är, om det är det du frågar, men 0 kW kan det ju inte vara.

      Radera
    26. Vindkraftverket består av en generator förstås, men den elströmmen som produceras är inte användbar för att köras ut i elnätet direkt. Därför behövs först en inverter som ändrar trefas-strömmen till likström, och en inverter till som ändrar likströmmen till ren 50Hz växelström. Dessa invertrar alstrar värme och måste kylas ner.

      Då det finns netto -3MW under en timme, och då det finns ca 750 vindkraftverk, så har vi ca 4000W förbrukning per vindmölla. Det är inte speciellt mycket med tanke på kylningen, styrelektroniken för girmotorn och rotobladen, och i själva verket räcker inte 4000W till, utan man inser snabbt att turbinen inte stått still hela timmen. Som jämförelse har en luftvärmepump för hemmabruk en förbrukning på minst 500W.

      Radera
  6. Det förstår jag, men jag försökte bara bena ut hur Kristian tänker då han påstår att effekten kanske t.o.m. är negativ då när Fingrids data visar på 40 MW.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ovan alltså kommentar till fakta-lobby 07:49.

      Radera
    2. Logiskt är det inte, men Kristian har aldrig förmått förklara hur han tänker. Lika ologisk är Martin Berg, textförfattaren som Kristian länkat till, som litat på att ingen ids kolla upp vad nån uttalat sig på tyska. Berg har inte heller sett det ologiska i att Sverige säljer en massa el till Finland medan han hävdar att Sverige själv lider av elbrist. Men, vad annat kan man vänta sig av lögnmedia...

      Radera
    3. Lobbyisten, du bör nog tänka om en aning vad gäller media ! du avvisar konstant "lögnmedia"... "Sanningen" ligger nog någonstans mellan "lögnmedia" och mainstream media !

      Radera
    4. Lobbyisten, kollade just din länk -https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/ Ser inte bra ut ! Vi borde väl nog vara självförsörjande angående el ??? Jag ger dina kommentarer om att det är billigare att köpa än att producera själv tummen ner ! Kristian har helt rätt då han tvivlar på att vi alltid kan förlita oss på att köpa "utifrån" !

      Radera
    5. Lobbyisten, Vi borde alltid vara berädda på att klara oss själva ! Nationalism borde vara ett ledord för oss alla och envar ! Stå upp för din egen stat/ ditt eget land ! Ge skit i Globalisternas fagra tal !

      Radera
    6. Lobbyisten, Även om det skulle vara billigare att köpa än att producera själv... Vad ska vi betala med ??? Skulle inte förvåna mig om du tillhör de "Gröna" som hellre ser skogen ruttna på stället än att tillvara ta virket för vidareförädling !

      Radera
    7. Det är klart att du anonym måste stöda Kristian, trots att varken du eller Kristian har ett enda svar på följande:

      Nu är vår produktion ca 10 000 MW, importen drygt 2000 MW. Låt oss gå tillbaka till juni, tex 1.6.2020. Då ser vi att förbrukningen var ca 7000 MW, men vi producerade bara 5000 MW, köpte resten fast vi kunde hur enkelt som helst ökat produktionen till att motsvara konsumtionen.

      Oberoende hur mycket ni kramar och stöder varandra så bryr jag inte mig i era tummar, faktum kvarstår att när som helst vi ser på historien så visar grafen att vi inte utnyttjar hela vår kapacitet.

      Ska jag bevisa att ni har fel? Ok, jag gör det. Yle intervjuade el-experter och de sa så här:

      "Omavaraisuuteen vaikuttaa sekin, että osa omasta tuotannosta on pysähdyksissä silloin, kun sähköä tulee halvemmalla naapurimaista."

      ...då el fås billigare från grannlandet.

      Ojdå, Kristian hade visst inte rätt?

      "– Ruotsista sähköä voi tulla enemmän, ja sieltä herkästi tuleekin kun heillä on paljon edullista tuulivoimaa tai sateisina aikoina vesivoimaa, Jäppinen sanoo."

      https://yle.fi/uutiset/3-11103633

      Ja, vad ska vi betala med? Pengar, inte tror du väl att vi skulle få inhemsk el gratis? Istället för att grubbla över min politiska tillhörighet så kunde ni båda två läsa lite om elproduktion så ni inte behöver sitta på pottkanten då ni hamnar i en diskussion om el.

      Radera
    8. -->Lobbyisten, du som är så insatt i elfrågor har väl nog sett detta förut, https://www.youtube.com/watch?v=2kjGKgM6JIU ?

      Radera
    9. Klart jag har sett den, har du sett själv och förstått vad det handlar om? Det grundar sig på att om nån (främmande makt) lamslår elnätet, och i det fallet spelar det ingen roll om vi skulle ha dubbelt eller tre gånger mera produktion jämfört med konsumtionen.

      Det är egentligen ingen elfråga, utan en fråga för försvaret och hur man bör agera i krisläge. Samma faror gäller precis alla länder, oberoende hur mycket el de producerar.

      Eller varför tror du annars att det är försvarsministeriet som gjort utredningen?

      Radera
    10. Lobbyisten. Som sgt är du allt för blåögd. Sverige har sina egna problem och t.o.m. SVT har gått ut med en uppmaning att inte dammsuga denna helg eftersom det finns risker att stamnätet kollapsar. Så vi kan verkligen inte lita på att vi kan få importel från Sverige.

      Radera
    11. Sen då du förstår skillnaden mellan elproduktion och stamnätets kapacitet, fattar du hur knasigt ditt påstående är. (ofta kritiserar du riktig media för att alltid ha fel, men nu verkar det passa dig att de har rätt).


      Sverige har problem, jo, men försök förstå att elproduktionen finns på fel ställe i Sverige, men det går bättre att föra elen till Finland än till södra Sverige, och det ser man i dessa grafer som visar förra halvårets överföringar.

      I Sverige får man alltså inte transporterat vattenkraften till södra Sverige, så man säljer elen till oss, och för de pengarna köps estnisk el som fås till södra Sverige. Förstår du?

      I det skedet då Sverige har fördubblat sitt stamnät till norr, så får vi i Finland fundera om vi istället köper mera från Ryssland, eller köper den estniska elen som Sverige har köpt tidigare. I slutet av 2021 borde vi ha Olkiluoto 3 igång, vilket gör att vi inte skulle köpa alls från Sverige, men gör det säkert i fortsättningen om det är billigare.

      https://pasteboard.co/JN8ISD5.png
      https://pasteboard.co/JN8J8Tx.png

      Eftersom du inte har basics på det klara så ska du kanske inte dela ut åsikter om att jag (och landets elexperter som jag kan referera till) är blåögd.

      Radera
    12. Lobbyisten. Allt detta sitter ihop. Visst. Sveriges elnät är en katastrof. Men detta är en sak som måste, och därför kommer att, korrigeras. Men detta förändrar inte det faktum att vi, med våra val gällande elproduktionen, har begett oss ut på oerhört tunn is. Jag har sagt det förr, och komemr garanterat att tvingas säga det igen: Det går inte att kasta ut det fungerande innan man har ett fullgott alternativ. Och vindkraftverk är inte det.

      Radera
    13. Du fattar fortfarande inte skillnaden mellan elproduktion och distributionsnät. Du fattar fortfarande inte att elproduktionen handlar inte om att ersätta, utan att det är fritt land där vilket bolag som helst får börja eller sluta producera el på vilket sätt de önskar. Elproduktionen är INTE centralt styrt, nu är det bara så att de äldsta kärnreaktorerna i Sverige har kommit till ändpunkten och måste köras ner. Inga nya bolag har bestämt sig för att börja producera el. Samma sak gäller i Finland, statsmakten bestämmer inte vad som ska produceras, det är upp till enskilda företag. Fatta det.

      Stamnätet i Sverige ska byggas ut, enligt planerna borde det vara gjort inom detta decennium men dylika omfattande projekt brukar dra ut på tiden. Som det sägs än en gång, i denna artikel, så har Sverige inte elbrist, det brister inte i produktionen, det spelar ingen roll hur mycket mera vindkraft de bygger eftersom de har el i överflöd. Försök nu förstå det också: https://www.nyteknik.se/energi/sa-ska-utbyggnaden-av-svenska-elnatet-skyndas-pa-6961383

      "Det råder inte elbrist i Sverige, men överföringsbrist. "

      Sedan vore det nog vuxet att medge sina fel, istället för att tiga ut dem. Då du inser att det du påstod om 44 MW är tjurexkrementer, så då brukar man säga att "där hade jag fel". Du får fortsätta med att "tvingas säga igen" och det är förstås inte förbjudet, men det är inte sanningen.

      Du verkar inte fatta heller att vindkraften är till för att sänka elpriset för oss? Alla de dagar då det blåser, då produceras mycket el, vi har överskott, och eftersom produktionen av vindkraft inte kostar i drift, så får producenterna avgöra om de säljer vindel billigare än annan el, eller om de vänder rotorbladen tvärs mot vinden och stänger av. Elen auktioneras ständigt, med spot-priserna ser du vilka priser som gäller, och ju längre vi kommer från monopol och en produktion som håller upp med konsumtionen, så betalar vi ett dyrare pris för elen. Som högst, då utbudet minskar, då det varit -30 grader och förbrukningen legat på 14 000 MW, då har spot-priset varit nära 300€/MWh, nu då förbrukningen är 11000MW och utbudet är stort, får alla producenter sänka sina priser för att sälja sin el, och priset ligger på 40€/MWh. Eftersom vindel kostar allra mest i utbyggnad, liksom vattenel, så har just de bäst råd att sänka sina priser till nästan noll om det så vill. Elkraft med fossila bränslen kostar fast produktionen står still och priset är kopplat till kol, olja, gas eller torv, och det finns ett minimipris under vilken man inte kan sälja el.

      Det är inte rocket science, inte alls svårt att fatta bara man tänker lite själv. Läs på så du inte behöver ångra senare ifall poletten skulle trilla ner.

      Radera
    14. Ja, man kan ju gå till grafen, välja en dag under sommaren och försöka förklara hur elen kostar under 4€/MWh. Ett tips: det är ett överutbud på produktionen och det kom ett rejält tillskott av vindel, vilket kan ses på grafen. Priset bestämms på utbud och efterfrågan, precis som med allt annat.

      https://pasteboard.co/JNdBQpJ.png

      Kommentar på det, Kristian?

      Radera
    15. Lobbyisten. "Elproduktionen är INTE centralt styrt, nu är det bara så att de äldsta kärnreaktorerna i Sverige har kommit till ändpunkten och måste köras ner."

      Givetvis är den centralt styrd. Inte alltid så att det fattas direkta beslut om produktionsanläggningar, men nog genom beskattning och stöd vilka är oerhört effektiva redskap att styra produktionen. Men när det gäller kärnkraften är det en helt annan sak. Där handlar det om direkta politiska beslut att bevilja tillstånd eller att köra ner. Visst var de svenska kärnkraftverk som nu körts ner nära slutet av sin tänkta livscykel, men de skulle gott ha kunnat hållas igång ännu i flera år utan nämnvärda risker. Så det var ett helt politiskt beslut. Att påstå något annat är bara löjligt.

      "Samma sak gäller i Finland, statsmakten bestämmer inte vad som ska produceras, det är upp till enskilda företag. Fatta det."

      Nej. Det är du som borde fatta hur detta fungerar. Men det tycks vara omöjligt.

      "Du får fortsätta med att "tvingas säga igen" och det är förstås inte förbjudet, men det är inte sanningen."

      Givetvis är det sant som jag säger.

      Sedan tycks du inte alls heller fatta vari problemet består eftersom du jomar på med sommardagar när det blåser. Problemet är, jag säger det igen, att vi satsar allt för mycket på en typ av elproduktion som inte ger något när vi behöver el som mest. Och att reglerkraften körs ner i allt för stor omfattning. Men detta tycks inte gå att få dig att förstå. Jag beklagar.

      Radera
    16. Kristian, det är marknadsekonomi som gäller, dels har Sverige statsägda Vattenfall, men det finns Unipers som har stor del av kärnkraften i sin ägo. Precis som alla andra aktiebolag försöker alla göra så stor vinst som möjligt. Därför auktioneras elen, det finns en elbörs där man får el till spot-pris. https://www.vattenfall.fi/sv/elavtal/borsel/timvisa-spotpriser-pa-elborsen/

      Självklart har du inga hänvisningar till dina påståenden, som är tagna ur nordanvinden.

      Du får ju gärna förklara varför tyska Unipers, utan några som helst kopplingar till svenska staten, valde att köra ner kärnkraften, och "kärnkraftexperten" Kristian Nyman hävdar osett att reaktorn har många år kvar.

      Då du nu påstår att det är för låg produktion av el i Sverige, då påstår du samtidigt att alla de länkar och experter jag hänvisat till, har fel. Vad har du för tankar på det att de ledande energiexperterna i Sverige vet mindre än du (som inte vet att det finns en elbörs).

      Du har fortfarande inte accepterat faktum, eller kommenterat, att vi har alldeles tillräckligt med el, och att vi köper elen där den är billigast. Ser du, vad du vill tro ändrar ingenting på hur elmarknaden fungerar.

      Jag jomar inte om något problem eftersom inget problem finns, försöker bara få dig att förstå hur det fungerar.

      Jag kunde be dig förklara hur de ständigt förändrande elpriserna skulle gå ihop med det du försöker påstå, men det skulle inte vara möjligt.

      Om det du säger är sant, att vi har för lite reglerkraft, så borde du kunna förklara hur det kommer sig att Fingrid visar hela tiden låter bli att använda hela vår kapacitet, på elbörsen köps el från olika ställen och ingen har "slutsålt" på luckan.

      Hittills har du, som precis alla gånger, inte kommit upp med några som helst egna förklaringar eller argument, utan du verkar tro att allt i din fantasivärld förverkligas om du står och skriker att alla andra har fel. Din kommentar understryker bara en sak: du vet inte vad elmarknaden handlar om. Du vet inte vad som gör att priset som tex Herrfors köper in el för, kan fluktuera mellan 4 och 400€/MWh, vilket alla kan själv kolla.

      Om det nu är så att beskattning och stöd är "oerhört effektiva redskap", menar du då att hela den politiska makten förstår inte vad de gjort, att de tagit idiotiska beslut som tom. Kristian Nyman hade fattat (som inte ens känner till elspot-priser)?

      Radera
    17. Lobbyisten. "Självklart har du inga hänvisningar till dina påståenden, som är tagna ur nordanvinden."

      Det som är allmän kunskap behöver inte beläggas med några hänvisningar. Men tydligen vet inte du det som alla andra vet. Kanske det borde säga dig något?

      "Jag jomar inte om något problem eftersom inget problem finns"

      Blåögt var ordet.

      "Om det nu är så att beskattning och stöd är "oerhört effektiva redskap", menar du då att hela den politiska makten förstår inte vad de gjort, att de tagit idiotiska beslut som tom. Kristian Nyman hade fattat (som inte ens känner till elspot-priser)? "

      Det tas mycket fullständigt idiotiska beslut i denna fråga, ja. Sedan kommer du med en hel del grundlösa påståenden om vad jag inte vet och vad jag inte känner till. Och så använder du ordet "fakta" i din signatur. Som sagt, du är nog ganska rolig.

      Radera
    18. Skulle det vara "allmänkunskap" så vore det inte speciellt svårt att hitta hänvisningar. Själv säger jag också att det är allmänkunskap att det finns tillräckligt med elproduktion i Sverige eftersom vem som helst som kan googla, kan läsa om denna allmänna kunskap.

      Vi tar då en källa till om denna allmänna kunskap:

      "– Sverige använder 145 Twh (terawattimmar) el och producerar totalt 170 Twh. Resten exporterar vi till Finland bland annat, vilket passar bra då vårat grannland har byggt ett kärnkraftverk som än så länge är dubbel så dyrt och tar dubbelt så lång tid att bygga, säger Ola Carlson."
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-ger-lofven-ratt-i-fragan-om-svensk-elproduktion

      Kristian, din "allmänkunskap" går stick i stäv med den allmänkunskap jag hittar. Varför, tror du? Är det för att jag har alltid hänvisningar, länkar, till experter, till människor som jobbar med ämnet ifråga, och du har inga hänvisningar?

      "Blåögt var ordet."

      Du menar att det är blåögt att grafen visar sitt tydliga språk, även källan ovan säger att el finns, i alla länkar jag skickat så kan man läsa att el väljs som billigare alternativ, och då vindel inte finns, så tar man till dyrare. Hur kan denna enkla logik vara enligt dig blåögd, eller överhuvudtaget så svårt att begripa? Fortfarande har du inte vågat tangera frågan om varför elens pris kan variera mellan 4€/MWh till 400€? Ska du inte redogöra för denna allmänna kunskap nu? Varför sjönk elpriset då det fanns gott om vindel? När har vi varit utan el senast, menar, helt utan så att industrier har stängts? När, Kristian? Du är lika "blåögd" som jag om du inte kan svara på det.

      Eftersom du inte kan svara eller ens beröra de frågor som ämnet handlar om, och att dina argument implicerar på avsaknad av kunskap, så kan jag inte utgå från nånting annat än att du inte vet vad elmarknaden går ut på. Då du kommenterar kunde du stoltsera med din "gedigna allmänna kunskap", men se, du väljer att sitta på pottkanten och använda det enda argument du har till förfogande: att istället hävda att jag (mina länkar) är blåögd. Allt jag skriver om är grundat i information som jag kan redovisa. Gillar du inte de länkar jag redovisar, så motbevisa länkarna då istället.

      Så, varför fluktuerar elpriset så mycket som den gör?
      Varför producerar vi inte all den el vi kunde producera utan köper hellre?
      Hur mycket säger din allmänkunskap att utbyggnaden av Sveriges stamnät skulle kosta? (jag vet det, men du ska få söka det i dina egna källor)
      Hur mycket reglerenergi har vi i februari 2022, i förhållande till max förbrukning, då Olkiluoto 3 beräknas vara i gång?
      När har vi varit utan el senast?

      Kan du försöka skriva kring dessa ovanstående för att vi kan röja misstankarna om din kunskap i elfrågor, och försök låta bli att skriva om mig, skriv då hellre om dem jag hänvisat till. Ok?



      Radera
    19. https://cornucopia.cornubot.se/2021/02/breaking-elnatfrekvensen-var-vid.html

      Radera
    20. Lobbyisten. Så bekvämt att tala om något annat och på basen av det påstå att jag har fel. Suck.

      Radera
    21. Det var inte värst många argument du kunde komma fram med, om själva elenergin. Du kunde inte svara på en enda fråga.

      Eftersom du inte ens orkade googla för att få fram allmän kunskap, så ska jag berätta att en utbyggnad av stamnätet i Sverige beräknas kosta minst 500 mrd svenska kronor. Gissa vem som betalar det? Konsumenterna. Gissa vilken politiker vill tvinga elbolagen att bygga ut och ålägga en 50 000 SEK avgift per capita? Och den avgiften skulle inte vara jämt fördelad heller, varför skulle nån i norr betala för sånt som kommer sydsvenska elkonsumenter till godo? Tankar på det, Kristian?

      Kristian, du har inte haft rätt, så enkelt är det. Ibland är det så att man inte kan saker. Men jag upprätthåller inte heller en expertblogg där jag skriver om hjärnkirurgi, hunduppfödning och paintball som jag inte kan nånting om.

      Radera
    22. Lobbyisten. Detta är inte alls så svårt som du gärna vill få det att vara nu. Men eftersom vi helt tydligt inte kommer att komma överens i denna fråga kanske vi låter det vara och ser vad som händer? Verkligheten kanske hinner ifatt dig och dina märkliga funderingar...

      Radera
    23. Det handlar inte om att komma överens, det handlar om reella saker som inte är beroende av varken din eller min åsikt.

      Om det skulle kosta 50 mrd euro att bygga ut stamnätet, vet du hur många kärnkraftverk man skulle få för samma summa? Skulle de kosta lika mycket som Olkiluoto 3, så skulle de få 10 stycken. Så dyrt är det att bygga ut stamnätet. Dessa summor är inte mina, de hittar man på nätet om man ids söka. Det spelar ingen roll om du inte vill vara överens med riktiga siffror, men du kan ju aldrig delta i en diskussion om riktiga saker då heller. Vi kan inte prata om din påstådda elbrist då ingen elbrist existerar. Vi kan tydligen inte prata om icke existerande distributionsproblem fast ledande experter i Sverige hävdar så, och att det finns planer på utbyggnaden.

      Ok, så vi ska se vad som "händer"? Vad tror du händer då? Inom vilken tidsram? Eller vill du att tidsramen är oändlig så du slipper skämmas för din okunskap? Ta och följ med Sveriges Fingrid, så får du se hur de justerar produktionen precis enligt behovet: https://www.svk.se/kontrollrummet

      Radera
    24. Lobbyisten. "Vi kan inte prata om din påstådda elbrist då ingen elbrist existerar."

      Så du menar att det var inbillning när SVT inför helgen gick ut med uppmaningen åt vanliga svenskar att inte dammsuga? Eller när Pågen inte kunde investera i ett nytt bageri eftersom de inte kunde garanteras el?

      "Vi kan tydligen inte prata om icke existerande distributionsproblem"

      Det är här det skär sig. Du läser inte vad jag skriver, och då blir det svårt att diskutera överhuvudtaget.

      Radera
    25. Följ med kontrollrummet, nog finns det ibland oförstående även på SVT, vilket du brukar påpeka. Eller menar du börjat se mainstream som pålitligt?

      https://www.svk.se/kontrollrummet

      Radera
    26. Lobbyisten. Detta var mycket avslöjande. När vänstermedia säger sådant som schatterar med dina åsikter de rätt. När de inte gör det har de fel ...

      Radera
    27. Jag har inte sagt att jag varken stöder eller fördömer kategoriskt SVT, vilket du brukar göra, vilket du gör nu: då SVT schatterar dina falska källor så passar det dig fint. Vad du vill vrida mina kommentarer får du stå för själv.

      Till sak: vilka är dina kommentarer efter att du fått gå till olika datum i grafen för Sveriges elproduktion, eller struntar du i verkligheten och håller dig kvar med att kritisera utan grund? Gå gärna och sök maximal produktion, dra bort exporten, och se sen hur stor skillnad det är.

      Du kommer ju inte att göra det, eftersom det bevisar att du/din källa har fel. Men ni andra kan göra det, om verkligheten intresserar...

      Radera
    28. Lobbyisten. Det du skriver visar bara hur galet det kan bli när ideologi går före sunt förnuft. Också tydligen på matematikens område.

      Radera
    29. Sunt bondförnuft är det, att man funderar hur mycket el Sverige skulle ha om de inte skulle sälja nånting till Finland. Svaret är att de skulle ha mer än vad de förbrukar. Det är inte ideologi, det är att räkna minus.

      Men, som vi alla visste så kom du inte att kolla upp nånting själv, utan du tog igen till det enda, faktiskt det enda, som du tror dig kunna: obstruera.

      Det kommer man inte särskilt långt med.

      Radera
    30. Lobbyisten. Att du beskyller mig för att obstruera är verkligen komiskt! Jag lyfter fram ett verkligt problem - som du försöker förringa och gömma undan genom att vädra din okunskap om t.ex. statlig styrning av elmarknaden och den politik som ligger bakom stängningen av Sveriges kärnreaktorer. Om någon av oss två ägnar sig åt obstruktion så är det inte jag...

      Radera
    31. Du har lyft fram nånting som jag visat att inte är ett problem.

      Varenda reaktor i världen har en beräknad livslängd, alla leverantörer av delar har anpassat sig till det och vill man trotsa denna beräknade livslängd, så är det nån som tar ansvaret för följderna.

      Du har inte lyckats motbevisa min kunskap om elmarknaden en enda gång, du har inte ens försökt. Vem som helst kan avgöra vem har mera kunskap i just detta ämne.

      Radera
    32. Lobbyisten. "Du har lyft fram nånting som jag visat att inte är ett problem. "

      Nu kan jag inte låta bli att skratta. Du har inte visat någonting. Annat då än kanske det att du har svårt att debattera sakligt och i det ämne som föreligger. Samt att du har svårt att begripa vad de länkar/citat betyder som du anför.

      Radera
    33. Alla agerar vi enligt bästa förmåga, tills ribban kommer emot. Där Kristians förmåga tar slut, tar skrattet vid.

      Jag kan avrunda med att konstatera att Sverige producerar just nu 24654 MW, vilket är 2400 MW mer än vad de förbrukar och vilket går till export. Av all produktion är 3409 MW vindkraft.

      Låt oss för en stund gå till den "ödesdigra" stunden då Sverige hade "stora" problem.

      https://pasteboard.co/JNFPpgl.png

      De kunde exportera 500 MW trots att de varnade om kollaps, men det var ju inte pga elproduktionen. För att nu avslöja vad det handlar om, till slut, i min "okunskap" så ska vi se på frekvensen.

      Växelström är en vågrörelse där elektriciteten rör sig fram och tillbaka 50 gånger i sekunden. För att få ansluta sig till stamnätet med din producerade el, måste vissa kriterier uppfyllas. Om du med din elproduktion börjar växla lite i otakt, så har du en automatik som stänger ut dig. Gränserna för utestängning är under 48,8 Hz och över 51,2 Hz, medan man indikerar störningar vid 49,8 och 50,2. Orsaken till otakt kan vara att en generator (vatten, vind) snurrar för långsamt och försöker mata med el som inte är "synkroniserad" med elnätet.

      Eftersom Sverige inte kunde tillgodogöra sig av de extra 500 MW som fanns i norr, såldes den elen till oss, och i söder importerades el från Tyskland och Polen.

      Det var inte heller Svenska kraftnät som varnade för att dammsuga, utan någon SVT körde hårt med sin "scoop"....

      Radera
    34. Lobbuisten. Inse gärna att det du skriver inte är något nytt. Du talar förbi det jag säger. Förutom då det sista där du tycks ha vetskap som vi andra inte har.

      Radera
    35. Kan inte annat än tala förbi dig eftersom du har ingen sak jag kan tala om. Visst, du vill ju mer än gärna att jag slutar prata sak och går till "dina" samtalsämnen:

      1. Du har inte visat någonting. Annat då än kanske det att du har svårt att debattera sakligt och i det ämne som föreligger. Samt att du har svårt att begripa vad de länkar/citat betyder som du anför.

      2. Om någon av oss två ägnar sig åt obstruktion så är det inte jag...

      3. Det du skriver visar bara hur galet det kan bli när ideologi går före sunt förnuft. Också tydligen på matematikens område.

      4. Detta var mycket avslöjande. När vänstermedia säger sådant som schatterar med dina åsikter de rätt. När de inte gör det har de fel ...

      5. Här försökte jag diskutera bakomliggande orsaker, men du valde att rikta diskussionen annorstädes

      Så du menar att det var inbillning när SVT inför helgen gick ut med uppmaningen åt vanliga svenskar att inte dammsuga? Eller när Pågen inte kunde investera i ett nytt bageri eftersom de inte kunde garanteras el?

      6. Verkligheten kanske hinner ifatt dig och dina märkliga funderingar...

      7. Så bekvämt att tala om något annat och på basen av det påstå att jag har fel. Suck.

      Det var alltså de senaste du hade att komma med som input i vindkraft. Så jo, äntligen har du rätt i nånting, att jag pratar förbi dig. Saken är dock den, att jag litar på att det finns människor som inte är faktaresitenta, som kan ta till sig vad vindel är, och kan avgöra själv. Det finns såna som inte har nån ankytning till torv som de behöver försvara mot vindkraft.


      Radera
    36. Lobbyisten. Inte konstigt att det blir så här när du helt tydligt inte har koll på ämnet vi ska diskutera. Felet jag gjort är att jag gått med på din nivå. Nå, det får vara slut med det nu.

      Radera
  7. Se Swebbtv, Parisavtalet slår ut vår industri - Ekonom Staffan Wennberg i Fjärde Statsmakten 83 !

    SvaraRadera
  8. Jag ska i min okunskap fortsätta, nu idag är det väldigt svag vind, vi får inte mycket vindkraft. Jämför två dagar, ganska samma temperatur, ena dagen var det varierande svag vind, inte högre än 3 m/s på hela dagen. Andra dagen var det normal vind, runt 6 m/s, och på bilden ser man vad som händer. Då vi har mindre vindkraft, så måste vi importera mera el, och då vi importerar mera el, kan säljarna sätta ett högre pris. Då vi inte behöver importera el, syns det i priset: det sjunker från 68€ till 26€.

    https://pasteboard.co/JNOywaO.png

    Elbolag har olika typer av elabbonemang, som baserar sig på el köpt från olika ställen, och då vi har Olkiluoto 3 igång, lönar det sig att kolla om du hittar förmånligare priser.

    Avrundar med en varning: ha ingenting att göra med bolag som kommer med otroliga rabatter eller som "bara" vill skicka reklam, Fi-nergy, Kotimaan Energia och 365 Hankinta ska man hålla sig långt borta från ifall man inte vill gå miste om pengar.

    https://kuluttaja.fi/artikkelit/sadoilla-ongelmia-halpasahkoyhtion-kanssa/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Du slår in öppna dörrar. Men din varning ska jag understöda.

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera