torsdag 16 december 2021

Om religionsfriheten

För någon dag sedan rasade - igen - en inför julen ständigt återkommande diskussion, denna gång i kommentarfältet på Svenska Yles webbplats. Det handlade givetvis om skolornas julkyrka och deltagande i detta evenemang. Egentligen är detta en onödig diskussion eftersom religionslagstiftningen i Finland är tydlig på denna punkt. Sådana som inte hör till den lutherska kyrkan behöver inte delta i julandakten i kyrkan utan ska i stället beredas annat, motsvarande, program. (Och detta "motsvarande program" är förstås inte att gå runt kyrkan medan gudstjänsten pågår, vilket artikeln egentligen handlade om.)

Detta på samma sätt som det är en självklarhet att kristna/lutheraner inte behöver delta i yoga på skoltid eller i muslimsk religionsutövning. För att ta några exempel. 

Problem uppstår däremot om skolan upplever att det är ett så stort besvär att ordna detta "motsvarande program" och därför i stället väljer att helt slopa julgudstjänsten. Då infinner sig en situation av en minoritetens diktatur som givetvis inte alls är bra. 

Men överlag är detta en bra princip. Det man inte tror på ska man inte tvingas delta i. Låt sedan vara att det i kommentarfältet under artikeln avslöjades att det hos de som talade för frihet från deltagande i julkyrkan finns stora brister i kunskapen om julens historiska rötter och om kristendomens påverkan på vårt samhälle. Men det är kanske en annan diskussion som jag får återkomma till. Men hur skulle det vara om vi verkligen tillämpade denna princip fullt ut - alltså också på sådana frågor där det politiskt korrekta och dagens dominerande ideologi vill tvinga sig på oss alla?

Igår kunde vi t.ex. läsa att klimatomställningen kommer att leda till kraftigt höjda bränslepriser. Givetvis helt baserat på ideologi/dagens "nya samhällsreligion". Varför måste jag, som inte tror på denna nya religion tvingas delta i de ceremonier som denna religion för med sig? (Alltså "klimatomställningen" och de enorma kostnader som denna för med sig.) 

Saken är nämligen den, om vi gräver tillräckligt djupt, att klimathysterin (som jag här alltså kallar "den nya samhällsreligionen") åtminstone till vissa delar bygger på en evolutionistisk grundsyn - som jag alltså inte delar. Synen att vår värld har utvecklats genom slumpmässiga händelser innebär samtidigt att hela ekosystemet ses som synnerligen lättrubbat och att minsta lilla avvikelse (t.ex. när det gäller CO2-halten i atmosfären) kan få katastrofala följder. Något vi ser tydligt när vi tar del av rapporteringen gällande klimatet. Men om en god Skapare ligger bakom allt kan vi utan större tankemässiga kullerbyttor förutsätta att han inte har skapat en värld som är så instabil som evolutionisterna tror den vara. I en sådan värld finns det rum för åtminstone vissa avvikelser från det som idag ses om någon form av normalläge utan att det leder till några katastrofer. 

Kort sagt: En felaktig syn på världen/skapelsen leder till en felaktig syn på klimatet och klimatförändringen. 

Så, på ett strikt teoretiskt plan, om vi tillämpar samma principer som för skolornas julandakter i kyrkan: Varför ska jag som inte tror på dagens nya samhällsreligion (som alltså har evolutionistiskt skräp i bagaget) tvingas delta i de ceremonier och de följder som denna religion hyllar och leder till? Var finns stringensen här? 

22 kommentarer:

  1. Skolorna borde inte syssla med att förkunna, därmed borde de inte blanda in kyrkgång på något vis, eftersom kyrkan sysslar med förkunnelse. Eller hur?

    Barn som inte vill ta del av förkunnelse ska väl ha samma rättigheter som leastadianerna som inte vill gå i kyrka i Pedersöre pga en kvinnlig kyrkoherde. Vi ser väl stringensen här?

    En annan olägenhet i skolorna är den att elever, som är lutheraner, får inte välja livsåskådning istället för religion. Det finns ett medborgarinitiativ om detta:

    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860


    Precis som med andra ämnen borde alla få välja fritt. Rädslan är väl att väldigt få skulle välja religion i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lär den unge på den väg han ska vandra så att han inte avviker därifrån då han blir gammal" står det i Skriften ! Som föräldrar har vi ett ansvar att lära våra barn på den väg de skall vandra, föräldrar som menar att barnen själva ska få bestämma vad de ska tro på då de blir tillräckligt gamla handlar helt enligt den ondes plan...

      Radera
  2. Varför måste jag betala så mycket skatt, detta kommunistiska skräp, 10% ska räcka enligt min Bibel? Eller varför ska en ateist tvingas följa finsk lag, den bygger ju långt på kristet "skräp"? Så billigare bensin till dem som inte tror på klimatförändringen, och fri vapenlicens till dem som inte tror på det sjätte budordet. Nej du, tänk om, tänk rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:05. Vi kan inte ta oss ur samhället. Det betyder att vi hamnar att betala skatt vare sig vi vill det eller inte. Lagen är också gemensam för alla som hör till samhället. Därför skrev jag också, när det gäller resonemanget gällande deltagandet i de riter som hör till den nya klimattron, att detta rör sig på ett strikt teoretiskt plan. Min poäng här (en av dem) är att påpeka att denna klimattro baserar sig på ett filosofiskt (dogmatiskt) trossystem som leder till att tänkandet blir felaktigt. Så varför, rent teoretiskt, ska juag (och andra som jag) delta i detta eftersom vi inte tillhör de "troende"?

      Radera
    2. Det jag försökte säga var att det leder till väldigt absurda situationer om vi börjar tolka religion och tillhörande ceremonier väldigt brett. Alla lagar vi har bygger på någon form av ideologi eller livsåskådning, vi behöver inte vara överens eller tycka lika om dessa, men vi bör följa lagen. Vad gäller klimatförändringen, så finns mig veterligen inga krav på att tro på den, dyrka någon klimatgud, delta i klimatprotester eller dylikt. Du får fortsätta motsätta dig och skriva arga insändare mm. Men om lagar och regler ändras som en följd av klimatförändringen, t.ex. bensinpriset höjs, så måste du följa regler precis som alla andra oberoende om du tycker det är vettigt eller inte. Jag kan inte se något som kan liknas med religiösa ceremonier som alla skulle vara tvungna att delta i när det klimatförändring.

      Radera
    3. Anonym 16:37. Religion ÄR ett väldigt brett begrepp. Det vet alla som studerat ämnet. I klimathysterin finns många drag som får religionsliknande drag. Givetvis är denna text överdriven i den meningen att jag vet att detta är något som aldrig kommer att ske, men ibland kan man överdriva en aning för att försöka visa det galna i ett fenomen.

      Radera
  3. Anser nog att "rättipäät" (muslimerna) bra kunde delta i skolornas kristna julfirande. De säger ju sig - hör och häpna - även tro på Jesus som profet! Varför skall dessa get- och kamelherdar behandlas med silkesvantar? De ska ju enligt de grönvänsterliberala integreras i samhället. Annars får vi det snart som i Sverige: shoot-outs med döda som resultat. Det kan ske fortare än väntat, tänk t.ex. en flyktingförläggning nära dig, en lämplig grogrund för radikalisering (ex.vis Orvas).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Intressant resonemang. Religionsfriheten ska inte naggas i kanterna, men jag tror nog att inga stenar borde förbli ovälta när det gäller strävan efter att lyckas med integreringsprocessen. Åtminstone måste man få föra en diskussion i frågan. Men att kalla muslimer för "get- och kamelherdar" är knappast konstruktivt.

      Radera
  4. Kristian,

    Det här var nog bland det mest långsökta jag läste på länge. En religion är:

    "...ett sociokulturellt system av specificerade beteenden, praktiker, moraliska och etiska principer, världsåskådningar, texter, helgedomar, profetior och organisationer, som kopplar människolivet till övernaturliga, transcendentala och andliga företeelser".

    Jag tror inte man behöver tänka efter allt för länge innan man inser hur missvisande det är göra gällande att "klimathysterin" (som du kallar den) är en religion.

    Du menar, för övrigt, att någon evolution aldrig ägt rum, om jag förstår dig rätt. Vilka belägg har du för det påståendet? Varför, menar du, bör vi förkasta ett av naturvetenskapens allra mest framgångsrika läror?

    SvaraRadera
  5. Christian: bra frågor. Poppar popcorn i väntan på svar av KN.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:55. Ät du dina popcorn! Jag har lärt mig att det inte lönar sig att bränna krut på att försöka diskutera med denne Christian. Men jag fick mig åtminstone ett gott skratt! Att använda ordet "framgångsrik" i samband med evolutionismen är bara komiskt.

      Radera
    2. Kristian,

      Både du och jag VET naturligtvis att religioner är något som beskriver människans förhållande till övernaturliga, transcendentala och andliga företeelser, och till dessa kan man naturligtvis inte räkna olika åsikter och uppfattningar rörande klimatfrågan.

      När det gäller evolutionsläran sedan, hade du dessvärre ingenting av substans att säga. Det stannade vid ett (för dig så typiskt) PÅSTÅENDE. Det hade varit trevligt om du hade kunnat motivera ditt påstående. Känner du till någon annan vetenskaplig teori som gör bättre och mer exakta förutsägelser än evolutionsläran? Medelst evolutionsläran har man ju kunnat förutsäga vad vi ska hitta inte bara i fossillagret, utan även vid molekylärgenetiska jämförelser.

      Radera
    3. Christian. "Både du och jag VET naturligtvis att religioner är något som ..."

      Nej, det vet vi inte. Du TROR att det är så. Jag VET att det INTE är så. En religion kan vara i princip vad som helst.

      Radera
    4. Kristian,

      Om en religion kan vara "i princip vad som helst" finns det inte längre någon mening med att använda ordet religion. Religion ÄR ett svårdefinierat begrepp, men att påstå att vad som helst kan vara en religion, är att tömma begreppet på ALL mening och innebörd.

      Jag noterar i övrigt att du inte svarade på mina frågor om evolutionsläran. Känner du till någon annan vetenskaplig teori som gör bättre och mer exakta förutsägelser än evolutionsläran? Varför menar du att det är ett misstag att beskriva evolutionsläran som framgångsrik?

      Radera
  6. Religion kan vara ateism islam satanism kristendom hedendom dyrkan av forntidens gudar tor freja mfl pengar klimathysterin mm. Pengar kan för många vara en religion

    SvaraRadera
  7. I anslutning till blogginlägget, hur man våldfört sig på Topelius julpsalm, tyvärr har man på samnytt ändrat till "plusartikel"... https://samnytt.se/gud-stroks-ur-julpsalm-pa-svt/ , www.varldenidag.se/ledare/klafingrigt-att-tvatta-bort-jesus-kristus-ur-julbudskapet-svt/repukD!iQJFz5feZwqAlLd1Erc9TQ/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:02. Visst är det bedrövligt detta, men vad annat är att vänta? "En jul utan Jesus kan meningslös bli, den blir som en julklapp med ingenting i..."

      Radera
    2. Mera av samma sort, https://samnytt.se/sverige-pa-svart-lista-over-kristnas-utsatthet/

      Radera
  8. Inom den finskspråkiga skolvärlden har det ifrågasatts om man mera kan tillåta Tiernapojat (Stjärngossarna) att uppträda. Syftar på Bibeln (Matteus) och en av pojkarna föreställer Melchior, "murjaanien kuningas" (morianernas kung). Han skall vara 'blackfaced', alltså ha svartmålat ansikte. Enl. traditionen ska en av de visa männen från Östern ha varit svart. Nu har detta av negrerna och de liberala (ateister förstås) i finska Finland börjat uppfattas som rasistiskt. Detta negerkort har dykt upp i skolvärldsdebatten redan under flera år och på sina håll (mest i huvudstadtrakten) fört till att detta sångspel med gamla anor förbjudits. Människorna känner sig så lättkränkta numera.

    Vad klimatdebatten beträffar har det gått troll i hysterin. Finns inga vetenskapligt belagda bevis på att situationen är annorlunda än tidigare under historiens gång. På våra breddgrader har det varit hett och ädla trädslag har frodats ovanför polcirkeln, vilket belagts via fröfynd.

    Evolutionisterna menar att allt liv börjat från en "ursoppa". De kan dock inte förklara hur liv skulle uppstå av ingenting, av död materia, av någon urcell!! Redan hjärnans komplexitet gör detta omöjligt. Det är nog en högre hand, intelligens (Gud om man så vill) som ligger bakom.

    SvaraRadera
  9. Det är kanske onödigt att säga det men människan är skapad av Gud och man försöker på många sätt upphäva den religionen också. Att vi har minne vilja och förnuft som ondskan ständigt leder fel och när det inte lyckas så hotar man. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Ulrik ! Ta även lärdom av Harry Järv som påstod sig vara en mästare på kommatering... https://fi.wikipedia.org/wiki/Harry_J%C3%A4rv

      Radera
    2. I brådskans stunder är nog ingen mästare. Lärdom kan göra att man blir för stolt och glömmer att läget ibland är ett annat än när man var trygg och glad. Det är svåra tider varit och värre är på kommande. Ulrik Torsten Nils

      Radera