lördag 11 december 2021

Tio miljarder - och mycket mer?

Så kom då det beslut som alla visste skulle komma. Finland valde att satsa på det amerikanska F-35 som ersättning till de Hornet-jaktplan som så småningom levt ut sin tid. Enligt de uppgifter som nu finns tillgängliga kommer detta köp att kosta oss tio miljarder euro, men med det senaste jaktplansköpet i minnet kan vi konstatera att kostnaderna mycket väl kan bli det dubbla. Tydligen har vi råd med detta. Men det är förstås klart, när vi en gång låtit statsskulden skena, så varför inte fortsätta med det?  

Det stora problemet är ändå inte det pris som står utskrivet i köpebrevet, utan problemet är det som står i det finstilta - eller som kanske t.o.m. är helt outsagt. Man behöver nämligen inte vara någon ekonomisk expert för att inse att det finns mer i detta köp än bara jaktplanen. Hur förklaras annars det faktum att vi får en mycket mer avancerad teknik (så kallade "femte generationens jaktplan") för ett pris som understiger det pris som de övriga alternativen skulle ha kostat, trots att dessa tillhör den "fjärde generationen"? 

Jag brukar inte gilla Ville Rantas skämtteckningar, men den här gången tror jag att han träffar mitt i prick. USA och Lockheed-Martin säljer dessa jaktplan så här billigt för att vi förväntas, om inte gå med i NATO, så åtminstone ställa upp på "rätt sida" om och när det blir krig mellan USA och Ryssland. 

Jag fick bara för några dagar sedan höra en intressant sak av en vän som är mycket mer insatt i militia än jag är. Han berättade om det nya ryska radarsystemet som varnar för inkommande missiler. Detta system är något som USA/NATO, vid en väpnad konflikt med Ryssland, behöver slå ut så snabbt som möjligt. För detta behövs stealth-jakplan, och det gärna så nära den ryska gränsen som möjligt. Vad är då mer passande än att ge Finland en rejäl rabatt på dessa jaktplan och så se till att dessa finns tillgängliga så nära ryskt luftrum som möjligt? 

Som sagt finns det orsak att misstänka att det finns mycket i detta köpebrev som är skrivet med mycket liten text. Eller som inte alls är nedskrivet men ändå finns med i kontraktet. Hur som helst innebär detta köp senast nu att vår neutralitet är något som tillhör det förflutna. Tyvärr kommer Ryssland också att förstå detta, och det kan komma att innebära vissa bekymmer för oss. Om vi säger det snällt.

8 kommentarer:

  1. Det är med F-35 som med vissa avancerade datasystem: anskaffningspriset kan vara dumpat men leverantören ta igen skadan genom driftskostnaderna. Att flyga F-35 sägs kosta 26.000 euro i timmen.

    Helt solklart säljer amerikanerna vad som helst även till Finland. Dum är inte den som säljer utan den som köper. Säkert finns även ett NATO-medlemskap med som ett lockbete, vem hugger inte på en sådan delikatess? Men NATO vill nog aldrig bevaka Finlands gräns mot Ryssland, de erforderliga styrkorna finns inte. Söka medlemskap går bra, det är värre med att få den.

    Finlands neutralitet ändras nog inte av att vi byter ut en amerikansk jaktplanstyp mot en annan. Varför skulle den göra det?

    Den militära maktbalansen i Europa har förändrats betydligt under de senaste åren och det påverkar även oss. Bäst att börja plugga ryska, det är framtidens språk!

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. "Varför skulle den göra det?"

      Jag förklarar hur jag tänker i texten.

      "Bäst att börja plugga ryska, det är framtidens språk!"

      Pravda.

      Radera
  2. 1. Du förklarar ingenting. Du agerar fanbärare för konspirationsteorier.
    2. "Pravda" är ryska för "Sanningen". Att du hänvisar till det anrika bladet visar på att du inte kommit upp ur de hjulspår som kördes upp på 80-talet.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. 1. Jag förklarar hur jag tänker. Går det överhuvudtaget att missa? Jag begriper inte...

      2. Du kom med ett påstående. Jag kunde ha skrivit "sant" under det. I stället valde jag att använda ett ryskt ord. Det jag skrev har INGET med den sovjetiska tidningen att göra.

      Radera
  3. Av din kommentar att döma fattade du tydligen inte idén med Ville Rantas skämtteckning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:35. Det blir lite oklart vem din kommentar är riktad till. Skriv gärna ut det så blir diskussionen lättare att överblicka.

      Radera
  4. När du talar om tio miljarder så kommer jag att tänka på spermier; människosäden. I de yttersta tiderna skedde också via konstbefruktning med köpta eller donerade eller stulna ägg och spermier en beblandning mellan folkslagen. Människor som var befruktade efter en tid i kväverör blev vid vuxen ålder rotlösa i sinnet och blev en bra växtgtund för psykmedicinsfabrikanterna. De som hade sålt sperma i åratal och syndat grundligt med vanlig otukt hade löfte om banklån i stora mängder bara de gifte sig och började avla på vanligt sätt. Jag vet inte när man började med rörlingsavling på detta sätt med människor men spåren leder till tyskland och amerika ty det sägs att man förde över flera kväverör med hitlers sperma i en ubåt över atlanten redan i slutet av andra världskriget. Att husdjursaveln gällande kossor rävar minkar och andra djur vet jag att det började förekomma på sjuttiotalet kanske i våra trakter. Man valde också i människoaveln ut individer med få genetiska sjukdomar i släkten.. Det ENDA GODA MED SÅDAN HANTERING ÄR ATT MÄNNISKOR SOM SKADATS I ARBETSLIVET SÅ ATT DE INTE LÄNGRE ÄR FERTILA KAN FÅ BARN ATT FOSTRA UPP I 'EGEN' FAMILJ. MEN ALLA MÄNNISKOR ÄR UNDERKASTADE GUDS NÅD OCH LAGAR OCH KANSKE MAN SOM SPERMABERÖVAD INTE VILLE ATT SÄDEN SKULLE FÅ EN SEKULÄR UPPFOSTRAN. MEN FAKTUM ÄR ATT GUDS ORD NÅR VARENDA MÄNNISKA SÅ ATT DE FÅR TID ATT TA EMOT JESUS KRISTUS OCH HANS NÅD,MEN UR FADERNS HAND KOMMER INGEN UNDAN. DET BLIR HIMMEL ELLER HELVETE FÖR MÄNNISKAN VID DEN SLUTLIGA DOMEN... OCKSÅ TJURSPERMA ÄR EN LUKKRATIV MARKNAD MED DET SOM SKEDDE MED MÄNNISKOSÄDEN VAR OCKSÅ EN LJUSKYGG LUKRATIV AV LÄKARE OCH GENETIKERS SÄTT ATT INGRIPA I NATURLIG AVLELSE. DET BLIR DOM ÖVER DETTA OCKSÅ OCH ENSKILDA KAN FÅ SYNDERNAS FÖRLÅTELSE I JESUS VARE SIG DE ÄR AVLADE I ÄKTENSKAPSBROTT ELLER LÄKARVETENSKAPENS RASSHYGIENSSTYGGELSER TY JAG ANTAR ATT MAN VID SÅDANA AVLINGAR HADE ETT VÄLDIGT SPILL OCH VÄLDIGT NOGGRANN KONTROLL ATT INGA DEFEKTA SKULLE FÖDAS IN I VÅR STYGGELLIGT DEFEKTA TID....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Summa summarum. Tiden och välfärden verkar vara perfekt fast tidsandan andligt sett är defekt! Torsten Nils Ulrik

      Radera