måndag 27 december 2021

Djupt omoraliskt av Cederberg

Tryggve Cederberg ger sig inte. Trots att hans argument gällande slaveriet, barnaga, kvinnor som ledare i samhället och kvinnor som talar offentligt har bemötts och grundligt vederlagts gång efter annan fortsätter han att dra fram dem. Det är givetvis en dygd att vara målmedveten och outtröttlig, men när man har fel i sak och ändå framhärdar med sitt debatterande blir det hela bara så oerhört pinsamt.

Eftersom argumenten Cederberg och andra likasinnade framför har blivit grundligt bemötta så många gånger – även här på denna plats – ska jag inte gå in på det denna gång. Men jag skulle däremot vilja påtala hur oerhört omoraliskt Cederbergs argument är. För har du noterat vad det är han egentligen säger? Huvudpoängen i hans argumentation är att eftersom han menar att vi (klassiskt troende) inte håller allt som Bibeln lär är det också ok att bryta mot det Bibeln säger om homosexualitet. Ja, i själva verket BORDE vi göra det också.

Ser du hur detta fungerar? Eftersom du inte håller A behöver (får!) du inte hålla B heller. Detta är en grunden oerhört omoralisk hållning. Vi ser det kanske bäst om vi tillämpar det på de tio buden.

Vi vet förstås att det är omöjligt för oss människor att hålla alla Guds bud hela tiden. Vissa av buden klarar vi kanske av att hålla (t.ex. att inte mörda), men alla vi människor är mer eller mindre avundsjuka och giriga, så ingen av oss har klarat av att hålla nionde och tionde budet helt och hållet och alltid. Om vi för över Cederbergs sätt att argumentera på buden blir det han säger således att eftersom vi har brutit mot nionde och tionde budet är det ok att bryta också mot det femte budet. Ja, det är t.o.m. önskvärt att vi gör det.

Ser du nu hur omoralisk Cederbergs hållning är?

Nu kan någon givetvis försöka argumentera mot detta och hävda att om vi bryter mot det femte budet så skadar vi andra människor (och det går ju inte att säga något mot det – att mörda någon är givetvis att skada en denna människa). Så därför går det inte att säga så som jag gör här. Men notera mycket noggrant att det OCKSÅ är att skada en annan människa att ljuga för henne och säga att det Gud har förbjudit (och belagt med ett helvetesstraff) är ok. I själva verket är den eviga döden mycket värre än den timliga döden. Så det argumentet håller alltså inte heller.

16 kommentarer:

  1. Det finns en orubblighet hos satan (syftar här på Trygves stil att få homosexen bibliskt "godkänd", vilket naturligt nog inte kan lyckas). Han är envis. Han har "den lägsta dårskapens orubblighet". Oavbrutet söker han få oss från det oriktiga och är synnerligen ihärdig. Men här är en sak att lägga märke till. Gud vill ha oss på den rätta vägen. Satan däremot kan nöja sig med att få oss på vilken som helst av sidorna om vägen. Måhända söker han mycket envist att få oss åt ena sidan, den dit han helst vill ha oss eller dit han tror sig lättast kunna få oss. Men skulle vi bjuda honom envist motstånd, så kan han också bli rätt tillfredsställd om han får oss åt det andra hållet. Vad han inte kan lida är bara att ha oss på Guds väg.

    Passar bra in på den cederbergska taktiken, så mycket svartrock han än är!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla. Helt korrekt. Men Cederberg torde inte vara prästvigd. Han är religionslärare.

      Radera
    2. Nog är han prästvigd: https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/163293

      Radera
    3. Anonym 15:57. Då kom jag fel ihåg. Ursäkta. Men det som står i den artikel du länkar till borde ge honom all orsak att överväga att sända tillbaka prästrättigheterna.

      Radera
  2. Nu vänder du friskt på orden igen, Kristian.

    Om du inte själv klarar av att hålla A, så ska du inte döma dem som inte håller B.

    Om du inte Kristian kräver att kvinnor ber med huvudbonad, så ska du inte döma andra heller för att inte följa (dina) valda delar av bibeln.

    Du kan ju fundera över varför de, som läser den tyska bibeln, inte hittar orsak till att fördöma homosexualitet eftersom det inte finns i den översättningen. Betyder det alltså att tyskar syndar hela tiden på just den punkten? Eller betyder det att den den svenska (och engelska för den delen) som kommit efter 1950-talet, är fel översatt? I så fall är det ju rena rama synden att på fel grunder döma homosexuella.

    Ulrich Berges, katolsk forskare i teologi, säger så här i en intervju:

    "Vi har till exempel en vas från 400-talet. Där tränger en grekisk soldat in i en persisk krigsfånge. Det var en förnedring. Och så det som står här i Tredje Moseboken är "en styggelse", inte för att det skulle förbjuda homosexuella förhållanden. Gamla testamentet känner inte detta och den antika världen känner det inte heller. Det är därför Bibeln inte kan förbjuda det eftersom den inte ens vet om det.

    Ett fritt beslut mellan män eller kvinnor med lika rättigheter för ett permanent, giltigt, juridiskt slutet partnerskap är helt okänt där. Detta har bevisats historiskt, det råder absolut ingen tvekan om det. Därför ska man inte missbruka dessa texter, som kyrkan tyvärr, tyvärr, gör för att etablera en tradition som inte finns på den bibliska sidan."

    https://de.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Berges

    https://www-domradio-de.translate.goog/themen/ethik-und-moral/2021-03-24/wieso-verbieten-was-man-gar-nicht-kennt-laut-alttestamentler-verurteilt-die-bibel-homosexualitaet?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv

    Hur ska vi se på detta då, där Saul och Jonathan, kära i varandra, deklarerar att deras kärlek är större än "kvinnokärlek", Frauenlieb?

    "...mein Bruder Jonatan, ich habe große Freude und Wonne an dir gehabt; deine Liebe ist mir wundersamer gewesen, als Frauenliebe ist."

    I 2. Samuelsboken 1:23 står det att de är kära:

    "Saul und Jonatan, geliebt und einander zugetan"

    Det är förstås nånting homofober inte vill föra fram. Ni vill bara etablera nånting som inte funnits.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Ånej, det är du som svänger på det hela. Men faktum kvarstår: Att hävda att vi inte behöver hålla B eftersom vi inte klarar av att hålla A är djupt omoraliskt. Sedan är det givetvis inte vår sak att döma. Men Guds ord dömer oss. På en sådan dom kan vi göra en av två saker. 1: Be om förlåtelse av den Gud som är nådefull och barmhärtig och be om kraft och vilja att inte göra samma sak igen. Eller 2: Försöka göra svart till vitt och överskyla det vi brutit genom att argumentera t.ex. så som Cederberg gör.

      Vad gäller detta med att be med huvudbonad eller inte så förklarade jag för dig hur det ligger till med det. Men det valde du helt att missa. Om du alls läste det jag skrev.

      Sedan ska du släppa detta med arsenkoitai nu. Du har fått på pälsen så grundligt i den frågan att det bara visar hur dåligt du läser det jag skriver när du framhärdar i detta.

      "Det är därför Bibeln inte kan förbjuda det eftersom den inte ens vet om det."

      Detta är föråldrade uppgifter. Bibeln vet visst vad det är. Se t.ex. Caragounis eller Gagnon.

      Radera
    2. Jag förstår att du vill jag ska släppa arsenokoitai, eftersom det är en nöt du inte kan knäcka.

      Säg nu varför den aktuella tyska bibeln pratar om pojkskändare istället för "män som ligger med män", men det kan du ju inte. Lika lite har du att kommentera det jag citerade om Berges och Saul/Jonathan.

      Du väljer förstås att gallra ut ett par homofober som referenser, googlar man på homofob och Gagnon så hittas en massa träffar. Caragounis har skrivit en bok Homoerotik, och istället för att ta en biblisk approach, jämställer han homosexualitet med kleptomani. Det får han ju göra, men det har ingenting att göra med en biblisk syn efter det.

      Föråldrade? Caragounis bok kom ut 2003, det jag länkade till var från mars 2021.

      Radera
    3. Lobbyisten. "Jag förstår att du vill jag ska släppa arsenokoitai, eftersom det är en nöt du inte kan knäcka."

      Den är redan knäckt och uppäten. Flera gånger om. Men du väljer att inte se/läsa/förstå det.

      "Säg nu varför den aktuella tyska bibeln pratar om pojkskändare istället för "män som ligger med män", men det kan du ju inte."

      Det HAR jag gjort. Flera gånger dessutom. Men du läser inte det jag skriver. Eller så klarar du inte att försåt det. Eller, mest sannolikt, väljer du att inte förstå det eftersom det skulle rasera din argumentation.

      "Du väljer förstås att gallra ut ett par homofober som referenser, googlar man på homofob och Gagnon så hittas en massa träffar."

      Och på vilket sätt skulle det faktum att han blivit stämplad av hbt-lobbyn förminska vikten av det han säger? Jag förstår att det är så det fungerar i din bubbla, men i verkliga livet avgörs inte en utsagas riktighet på basen av vem som ropar högst och mest.

      "Caragounis har skrivit en bok Homoerotik, och istället för att ta en biblisk approach, jämställer han homosexualitet med kleptomani."

      Det finns likheter. Men att hävda att Caragounis inte skulle ha "en biblisk approach" visar nog att den som säger det inte har läst hans bok. Men det var förstås ingen överraskning när det handlar om dig, eller hur?

      "Föråldrade? Caragounis bok kom ut 2003, det jag länkade till var från mars 2021."

      Huruvida något är föråldrat eller inte har INGET med när en bok är tryckt att göra. Lögner och föråldrade fakta kan tryckas i hur nya böcker som helst. Det är fakta i sig man måste se till, och det Berges hävdar ÄR föråldrat emedan forskning har visat sig att det han hävdar inte stämmer.

      Radera
    4. "
      "Säg nu varför den aktuella tyska bibeln pratar om pojkskändare istället för "män som ligger med män", men det kan du ju inte."

      Det HAR jag gjort."

      Det har du inte alls, du tjafsar om grundtexten utan att svara på min fråga om diskrepansen mellan den aktuella tyska översättningen och tex den svenska eller engelska.


      ""Caragounis har skrivit en bok Homoerotik, och istället för att ta en biblisk approach, jämställer han homosexualitet med kleptomani."

      Det finns likheter."

      Håller vi oss till verkligheten så är det lätt att konstatera att det finns inte några som helst kontaktpunkter, kleptomani är inte sexuellt betingat överhuvudtaget. Du har förstås dragit egna slutsatser utifrån en rubrik, men det förändrar ju inte verkligheten heller.

      Radera
    5. Lobbyisten. Förstår du faktiskt inte att grundtexten är YTTERST relevant id etta sammanhang? Nej, tydligen inte. Och då förstår du förstås inte heller att jag svarat på din fråga.

      Radera
  3. Om vi nu ska kunna avgöra en persons sexuella inriktning kom jag att tänka på en bekant som ansåg sig vara homo en gång i tiden. Han gick dock en kristen terapi typ konversion (=eheytyminen), kom till klarhet/tro, blev frälst eller pånyttfödd som man kunde säga och är numera hetero,gift och har barn. Han gav mig en bra beskrivning om lbtqi- rörelsen och i hans fall spec. vad homofili beträffar:
    En persons sätt att klä sig, hans val av färger och av skor, hans sätt att klippa håret och att tala, hans maner och hans uppträdande mot män och kvinnor är uttryck för hans moraliska problem. För dem som lärt sig förstå tecknen avslöjar de en hetero-sexuell eller homo-sexuell läggning, vilket det nu kan vara.
    Det finns många som t.ex. använder mockaskor utan att vara homosexuella, men i Europa och Amerika gör de flesta homosexuella det. De föredrar grönt i kläder och tillbehör. Män är benägna att placera och använda näsduken på ett iögonenfallande sätt. De låter gärna håret växa, använder parfym, talar vanligen tillgjort (Mark Lewengood!), har trippande gång och kvinnligt affekterat sätt (Jonas Gardell!) De är ofta mycket konstnärligt begåvade (Anna-Maria Helsing, fd. jehovit från Munsäl!) De har en dragning åt exhibitionism (TV-profilen Chr. Strandberg m.fl.!) De kan vara grymma och hämndlystna, ty sadism bottnar vanligen i homosexualitet (många fordrar att pederasti skall juridiskt godkännas!!)

    Man kommer aldrig in i Guds plan med sitt liv, om man börjar rådfråga människor (t.ex. Trygve, bispen Åstrand o.dyl. "auktoriteter"). Den ena tycker si och den andra tycker så. Därför är det nog så viktigt att i första hand vända sig till Bibeln, om man menar att man ska få grepp om Guds planer (det gör inte ovannämnda män, men ej heller salig Desmond Tutu som försvarade homosexualiteten och var rädd för en "homofob himmel", hur sjuk kunde han inte vara när han därmed förkastade Guds klara ord i Bibeln!)
    -Jag vill ära dig och undervisa dig om den väg du skall vandra; jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig (Ps 32:8).
    Det är främst vid begrundan av bibelordet, som Gud får tillfälle att förklara sin plan för en människa. Därför kan det inte nog understrykas, hur viktigt det är att vara upptagen av Guds ord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken dålig kommentar, Låt nu människor leva som de vill.
      Gå du till fridsföreningens bönehus. Du Huhtamäki kan inte göra ngt, åt människor, en var med sin läggning. Men du är väl till åren kommen, och i bästa fall har du ev. ngt barn, det är ju inte säkert med den saken eftersom du är troende, och inte vill ha ngt med kvinnor att göra. En teoretisk fråga? Din son eller dotter , som vill leva med en man eller en kvinna?? Vad gör du då - ber dem dra till helvetet , kastar sten på dem. vad gör du???

      Radera
  4. Jag hade ett favorituttryck som jag ofta använde på teologiska fakulteten och senare: ' synd är synd och skall med nåd fördrivas'. Men vad skall man säga om lögnen: lögn är lögn och skall med sanning fördrivas'. Motsträvighet mot Gud och Guds ord är gensträvighet och parad med lögnen är den trolldomssynd. Det finns meedvetna och omedvetna lögner och man försöker låta bli att ljuga. Men när lögnen kommer in i kyrkliga sammanhang och läror då man vill göra synd och styggelse lovlig såsom ju sker enligt vad vi debatterar här så förstår man enskildas nöd när de som kommer med det goda budskapet samtidigt vill göra synd och styggelse och lögn lovliga som kristna ' arbetsredskap'. Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  5. Allan, Mark Levengood har inget hår på huvudet. Men du anser väl det vara typiskt för homosexuella i just hans fall då? Men han kanske har gröna kallingar som komplement. Det hade jag i milin med. Var väldigt mycket gröns kläder där. Men på din tid var det kanske mer grått.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera