fredag 31 december 2021

Om värderingar och propaganda i media

"Utlämna dem inte till propagandan", skriver Viveca Dahl i dagens ledare i ÖT. Jag tänkte, innan jag insåg att det var en onödig förhoppning, att ÖT äntligen insett hur vårt medielandskap fungerar. Men nej. Det är Ryssland hon talar om, och det säkert med viss rätt. Situationen i Ryssland är de facto till vissa delar lik vår situation här, men långt med helt motsatta förtecken. 

Låt mig förstå slå fast att det ALDRIG är bra när ett parti, en ideologi eller ett värderingskluster får monopol på nyhetsförmedling och opinionsbildning. I Ryssland är det kretsen kring Putin som står för detta monopol, med alla de negativa följder detta får. Dahl lyfter i sin ledare på ett helt förtjänstfullt sätt fram olika sätt på vilket detta monopol kan brytas. Det Dahl däremot inte säger ett ord om, och aldrig har gjort och - min fåfänga förhoppning till trots - troligtvis heller aldrig kommer att säga ett ord om är det åsikts- och värderingsmonopol som regerar i västvärlden idag och som, helt utan motstånd, får så ut sin propaganda. Detta givetvis för att Dahl, och andra journalister som befinner sig i centrum av detta värderingskluster, inte inser hur landet ligger. De är helt enkelt blinda för situationen.

Tycker du att jag överdriver? Att jag pratar goja? Om du tycker det, försök fråga dig om orsaken kunde tänkas vara att du själv sitter så hårt fast i detta samma värderingskluster att också du blivit blind för vad som pågår. Vågar du göra det? Jag frågar huruvida du vågar eftersom vi alla, likt Neo i Matrix-filmen, står inför valet att ta det blå pillret och fortsätta leva i bekväm ovetskap och tro att allt är i sin ordning eller att ta det röda pillret och vakna upp och inse att allt faktiskt inte är som det ska vara. 

Jag har många gånger här på bloggen skrivit om det jag kallar ett värderingskluster som dominerar nyhetsförmedlingen och opinionsbildningen i västvärlden idag. Detta alldeles speciellt i Västeuropa. USA är lite i en specialsituation där det finns två block som båda arbetar på att behålla informationsförmedlingsmonopolet bland sina nyhetskonsumenter - en situation som givetvis inte heller den är bra. 

Som sagt, om du tycker att jag överdriver kan du ställa dig frågan hur objektivt t.ex. hbt-frågor behandlas i media idag. Eller klimatfrågan med alla dess underfrågor. Eller frågan om pandemibekämpningen. Eller frågan om rasism. I alla dessa frågor tenderar media att tysta ner den ena sidan av spektret och mer eller mindre demonisera sådana som inte saluför och köper de "rätta" ståndpunkterna. Med detta givetvis inte sagt att så kallad alternativmedia skulle vara bättre. På flera sätt är dagens alternativmedia inte alls bättre, snarare tvärtom. Detta eftersom det där långt saknas ens den mest grundläggande källkritik och viljan att vara alternativ till mainstreammedia ofta leder till att objektiviteten i deras nyhetsförmedling lider mycket mer än vad fallet är gällande det samma i mainstreammedia.

Det är helt klart att propagandan och dess makt är stark i Ryssland idag. Men vi ska inte för en sekund inbilla oss att vi på något sätt skulle stå över detta här i vår del av världen. I själva verket är vår situation kanske ännu sämre än den i Ryssland eftersom de flesta inte ens vet om att också vi utsätts för propaganda och en mycket vinklad nyhetsförmedling och opinionsbildning. 

Men detta är givetvis inget vi kommer att få läsa om i ÖT. 

26 kommentarer:

  1. Vi har alla som läst något på den här bloggen fått lära oss att Kristian alltid är tvärtemot allt! Om någon har försökt att få igång en saklig debatt, så kommer genast en tillrättavisning och ett avslut på all saklighet.
    Så... Om Kristian säger att media har fel, så kan vi vara helt övertygade om att media har helt RÄTT!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj så oerhört moget! (Obs, ironi!)

      Radera
    2. Anonym31 december 2021 20:53

      Tillrättavisning nr 1?

      (obs, ironin)

      Radera
  2. Anonym berätta för mej varför professorer läkare medicinsk expertis forskare som varnar för coronavaccinet inte får komma till tals i media? De blir tystade och behandlas som persona non grata. Är det yttrandefrihet? Transparens?

    SvaraRadera
  3. Nu är det ju så att ledarskribenterna är mer eller mindre vänsterliberala och därav paradigmet.
    En krönikör med konservativa värderingar kunde kännas befriande och balanserande men tillåts väl ej i media.

    Visst finns det även fog för att inta en kritisk hållning till alternativmedia som precis som Kristian här skriver har en tendens att gå åt motsatta hållet.

    Om man känslomässigt tror väldigt mycket på något
    är det svårt att ta in argument som klart pekar på
    att man kanske har fel. Känslomässigt tänkande är alltså också farligt.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Så är det. Jag fungerade några år som kolumnist på ÖT, men till sist gjordes det vänligt men bestämt klart att mina texter inte längre var önskvärda utan att de hellre borde styras om till insändarspalten.

      Radera
    2. Visste ej om detta!
      Även ÖT rättade sig alltså i ledet!

      Vem/vilka stod bakom denna degradering?
      Ny kolumnist med de "rätta åsikterna"?

      Anonym1

      Radera
    3. Kristian. Vilka år var det som du skrev där? Hur många texter fick du in?

      Radera
    4. Anonym1. Det var Brita Svedlund-Hästö som rekryterade mig på 2008-09. När hon föll ifrån och inte längre hade hand om kolumnisterna och Hans Othman tog över hölls jag sedan inte med så alldeles länge innan mina texter som sagt började styras över till insändarspalten.

      Anonym 10:26. Jag började skriva när jag hoppade av kommunpolitiken vid årsskiftet 08-09 och sedan skrev jag i kanske fyra år eller något liknande. Tanken var att vi skulle sända in en text per månad, men jag nådde inte riktigt upp till det. Jag kan inte säga något exakt antal, men nog blev det en ganska lång rad texter.

      Radera
    5. Fortsättning... Om någon är intresserad finns här (http://kristiannyman.blogspot.com/2012/02/faststalld-dodsdom.html) en av mina kolumner från 2011.

      Radera
    6. Och ytterligare en: http://kristiannyman.blogspot.com/2011/10/ot-kolumn-309.html

      Radera
    7. Nå, när man ser hur få läsare / följare den här bloggen har, kanske det var ett bra beslut av ÖT att välja någon med en lite mer positiv världssyn.

      Radera
    8. -->Anonym 2 januari 2022 11:49. bara för att det råkar vara 15 följare betyder inte att det är få läsare ! Det är inte länge sedan Kristian hade en miljon sidvisningar och i skrivande stund 1 460 052, att 15 följare skulle åstadkomma närmare en halv miljon sidvisningar på denna tid är bara inte möjligt !

      Anonym 2

      Radera
    9. Anonym 2

      Fake siffror...

      Om de siffrorna skulle stämma, skulle det nog märkas i debatten också. Här är det väl mest de gamla vanliga debattörerna. Och, de är inte fler än ett tiotal kanske?

      Radera
    10. Anonym. Det är MÅNGA som läser utan att kommentera.

      Radera
    11. Anonym2 januari 2022 21:29

      Hur vet du det? Gissar?

      Radera
    12. -->Anonym 2 januari 2022 21:36 kolla spalten till höger !
      Sist jag skrev ( 20:24 ) var det summa 1 460 052 visningar och nu 21:56 1 460 189 ! 137 visningar på 1.5h.... --> Anonym 2 januari 2022 20:52, "Fake siffror", knappast !, men ta du och kolla youtube, där hittar man fakesiffror eller rättare sagt uteblivna sådana, går inte längre att ge "tumme ner" !
      Anonym 2

      Radera
    13. PS. angående youtube, en kanal med 5760 prenumeranter men endast 744 visningar sedan 22 juli 2017 ? Hur trovärdigt är det ?


      Radera
    14. Anonym2 januari 2022 22:06

      Högst osannolikt att den här hatbloggen skulle ha tusentals läsare varje dag. Fake siffror alltså!

      Men, ni låtsasreligiösa får tro vad ni vill.

      Radera
    15. Anonym2 januari 2022 22:35

      Man kan följa en person på Youtube och vara prenumerant, men ändå inte se alla videon som personen laddar upp. Förstår du?

      Radera
    16. @Anonym 3 januari 2022 11:22, från 1 460 189 till 1 462 130 på 48h+ gör en skillnad på 1941st ! Visserligen kan hängivna läsare/följare åstadkomma 4-6 sidvisningar/dygn men ändå ! Vem skulle ligga bakom "fakesiffror" för en blogg som många säkert skulle vara "glad av med" pga alla "obekväma sanningar" som här framförs ?

      Radera
    17. de här s.k 90-tals sidvisnings modulerna är helt missvisande vad gäller unika "riktiga mänskliga" sido besök. Internet sidor besöks dagligen av tusentals robotar, som registreras som "besök". Finns massor av info om detta om man är intresserad.

      hälsningar Internetgurun

      Radera
    18. Internetgurun. Det där var intressant. Jag har noterat lite märkliga siffror i statistiken här och var och nu som då, så jag betvivlar inte det du skriver. Reklamen för afrikanska häxdoktorer, som förekommer i kommentarfältet med jämna mellanrum, är väl ett exempel på sådan aktivitet som du beskriver. Men om du känner till detta bättre än jag gör, vad är meningen med dessa robotar som cruisar runt på olika webbplatser? Jag kan inte tänka mig att det bara handlar om afrikanska häxdoktorer...

      Radera
    19. Nej, det är inte häxdoktorer. Ungefär hälften av all trafik på Internet är bot-trafik. https://www.clickcease.com/blog/what-is-bot-traffic/.

      Radera
  4. re: väl Henrik Othman?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Så sant! Jag fick fel förnamn i hastigheten.

      Radera