onsdag 22 december 2021

Vederläggning av populära sekulära myter II

Jag lovade att jag skulle återkomma till de bedrövligheter som skrevs i kommentarfältet under artikeln om skolornas julandakter på Svenska Yle. Där fanns så mycket galenskap att det är lite svårt att välja vad jag ska lyfta fram bara ...

Men en annan populär lögn som odlas lite här och var är detta med vår kulturs kristna rötter – eller rättare sagt förnekelsen av dessa. Signaturen "Bruce Wayne" gjorde sig till tolk för dessa i en kommentar:

Det roliga är att så många troende kristna faktiskt tror att det är kristna värderingar som vårt samhälle är byggt på, då i verkligheten kristendomen bara lånade dessa och började sälja dessa som kristna.

Signaturen "Faker" är inne på samma område:

"Grundpelare" och "viktig del av vårat samhälle" håller jag nog inte med om, eftersom det skulle tyda på att vårt samhälle på något sätt skulle vara beroende av religion, vilket helt klart inte är fallet.

Huruvida vårt samhälle är "beroende av religion" eller inte är en knepig fråga. Rent mänskligt kan man förstås hävda att det går att leva ett normal liv utan att ha någon som helst kontakt med den kristna tron (vilket avses här när det talas om "religion"). Men som kristna ser och förstår vi att ett fungerande samhälle/en fungerande värld alltid är beroende av Guds nåd och hans uppehållande makt. Om Gud skulle ta bort sin hand skulle allt ramla sönder och frågan är om några hjärtan då längre skulle slå överhuvudtaget. Detta är givetvis en trosutsaga som inte kan beläggas rent empiriskt och sanningen i detta kommer inte att bli uppenbar innan Gud de facto tar sin hand från världen.

Men det vi alla däremot kan se och förstå är hur det kristna arvet har påverkat och format vårt samhälle. Den amerikanske sterlingprofessorn (Yale) i (framför allt) idéhistoria Jaroslav Pelikan har konstaterat att ifall någon skulle klara av att konstruera en "supermagnet" som skulle suga bort allt ur vårt samhälle/vår historia som är ens lite färgat av personen Jesus Kristus och det arv (=kristendomen) som han har gett upphov till skulle väldigt lite bli kvar. Ja, nästan inget alls. Låt mig belysa detta genom att ta några exempel: Sjukvården har sin grund i den kristna diakonin och kristna barmhärtighetsgärningar och omsorg om människan. Universiteten (och vetenskapen!) har sitt ursprung i den kristna tron och i behovet att studera skrifterna och skapelsen. Vetenskapen och de stora vetenskapliga genombrotten kom till sedan monoteismen konkurrerade ut panteismen, och många av de stora vetenskapliga upptäckterna gjordes av personer som var troende kristna. Skol- och utbildningsväsendet uppstod inom kyrkan ur behovet av att människorna skulle kunna läsa Bibeln och även ur kyrkans behov av läskunniga och bildade präster. Kommun- (och delvis också statsförvaltningen) har sin grund i de kristna församlingar som fanns överallt i hela landet. Folkbokföringen var något som kyrkan införde och även (i Finland) hade hand om tills alldeles nyligen. Mycket av rötterna till dagens konst och litteratur har uppkommit inom den kristna kyrkan som en form av tillbedjan och utläggning av vad den kristna tron är och innebär. Och så vidare i nästan all oändlighet.

Så långt det signaturen "faker" påstod. Sedan har vi "Bruce Waynes" påstående att det i själva verket inte skulle handla om kristna värderingar utan om äldre värderingar som den kristna tron lånade och började sälja som sina egna. Behöver jag säga att det inte finns några historiska belägg för ett sådant påstående? Det finns det förstås inte, och redan detta är argument nog för att bemöta detta påstående. Det "Bruce Wayne" hävdar handlar alltså bara om ateistiskt önsketänkande.

Det som det däremot finns historiska belägg för är att samhället förändrades när den kristna tron fick insteg i historien. Låt mig ge några exempel på detta också. I romarriket var det vanligt att, innan kristendomen steg in på scenen, oönskade barn "lades ut på stenarna" för att dö och bli uppätna av vilda djur. Denna sedvänja avtog när den kristna tron blev allmän, och har varit illa sedd allt sedan dess fram till vår tid när den kristna tron igen har börjat tvingas ut i marginalen. Nu talar jag givetvis om abort. Sjuk- och åldringsvården kom in med den kristna tron och var något som inte fanns (åtminstone inte på samma sätt) innan dess. Behandlingen av fångar ändrade på en kort tid när kejsar Konstantin kom till makten i Romarriket. (Innan dess hade dessa t.ex. brännmärkts i ansiktet, med Konstantin försvann denna praxis – uttryckligen med kristna motiveringar.)

En sak till. Den mest framträdande läran (eller i detta fall "värderingen") i den kristna tron är NÅDEN. Nåden är helt unik för den kristna tron – i alla världens olika religioner (om de nu sedan är 4000 eller vilket antal vi utgår ifrån) är det bara kristendomen som bygger på Guds/gudarnas nåd. Alla andra handlar i en eller annan form om vad människan ska göra. Den kristna tron handlar om vad Gud i Jesus Kristus har gjort.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar