tisdag 21 december 2021

Tungt vägande inlägg i coronadiskussionen

Det är inte bra att veta vad som är rätt väg att gå när det gäller bekämpningen av coronapandemin. Det enda jag tycker att vi kan säga säkert är att den som uttalar sig kategoriskt i denna fråga riskerar att visa sig ha fel när allt summeras sedan någon gång. Likaså media om/när de hårt driver en linje och tystar ner alla andra synsätt. 

I Finland har, fram till de allra senaste dagarna, coronapassen ansetts vara allt saliggörande. Men p.g.a. den nya omikronvarianten har (tunga) röster så småningom börjat höjas för att dessa pass inte längre kommer att ha någon funktion. Ute i (höger)marginalen är vi många som redan en längre tid har påtalat problemen med dessa pass, men tyvärr ganska långt för döva öron. 

Nu har emellertid en grupp tunga namn i Sverige höjt sin röst och kraftigt ifrågasatt detta coronapass och de inskränkningar i våra friheter det innebär. De 18 talar om att vi mer och mer gått in i ett "kontrollsamhälle" där ovaccinerade stämplas och t.o.m. förföljs av myndigheterna. Det öppna samhället är allvarligt hotat, och det konstateras att "ett öppet samhälle hade noga övervägt konsekvenserna för demokratin och de medborgerliga rättigheterna av den utveckling vi ser." Något som alltså inte sker idag. 

Jag klipper och klistrar in en lite längre del från slutet av artikeln. Läs den gärna i sin helhet! Den är en verklig ögonöppnare. 

Att stater och samhällen blir mer auktoritära i vad man uppfattar som nödsituationer är välkänt. Vi vet också att det är mycket svårt att senare göra sig av med de kontrollmekanismer som då upprättas. Grundläggande fri- och rättigheter är inte bara för syns skull, de har syftet att skydda samhället från de farliga tendenser som ligger i allt myndighetsutövande. Om vi ignorerar dessa skyddsnät i en uppjagad situation riskerar dessa tendenser snabbt att slå ut i full blom. Om någon för fem år sedan hade påstått att man inom en snar framtid skulle tvingas ta en spruta och visa sina papper för att få lov att gå på bio hade man trott att han var vansinnig. Men i dag ses det här som mer eller mindre naturligt.

Vad för slags samhälle kommer vi att ha om ytterligare fem år? Vad för slags samhälle vill vi ha?

För när de digitala vaccinpassen väl har rotat sig kommer de inte att försvinna av sig själva. Lättscannade digitala id-handlingar är alldeles för användbara.De har tusen olika tillämpningsområden, och många av dem är uppenbart farliga. Här riskerar vi att på allvar så fröet till ett kontrollsamhälle. Vaccinpassen är varken en proportionerlig eller lämplig åtgärd för sitt tänkta ändamål. De ligger i konflikt med grundläggande rättsliga principer och medför många allvarliga risker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar