tisdag 1 februari 2022

Ofärdstider

Pesten kommer inte ensam, brukar det heta. Historien visar också att detta ofta har varit fallet - olika farsoter har ofta åtföljts av missväxt med därpåföljande hungersnöd. Nu ser det ut som om Corona-pandemin skulle kunna tänkas ha gått in i sitt slutskede, men samtidigt mullrar det i öst. Kan pesten denna gång komma i sällskap med ett storkrig?  

När man ser på dels Rysslands agerande, dels USA:s lednings krigshetsande (Biden och framför allt Blinken), kan man knappast undgå att se att det finns en reell risk att situationen i Ukraina kan komma att eskalera. 

Den stora frågan är om vi har förtjänat något bättre? Det är inte svårt att se Corona-pandemin som en besökelsetid. Gud har genom historien kallat människorna till sig genom olika katastrofer som har drabbat världen, men denna gång tycks responsen ha varit så gott som obefintlig. I stället har mänskligheten satt sin lit till vetenskapen (vilket i sig givetvis inte är fel om man inte sätter allt sitt hopp till den), något som inte visade sig vara helt lyckat. 

Tänk om Gud i sin godhet ändå väljer att fortsätta kalla oss? Hur gör han det i så fall? Kanske just genom ett större krig. Det skulle verkligen inte förvåna.   

24 kommentarer:

  1. Hur gör hen får man fråga sej. Under alla tider har hen ju kallat barn och svaga till sig i samband med svält, sjukdomar och krig och annat elände. Ansvariga krigsledare har hen dock alltid försvarat och beskyddat. Er gud har ju inte problem med massmord, enligt legenden utrotade hen ju alla människor och levande med drunkningsdöden. Fin gud ni dyrkar..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du har ett starkt förvrängt perspektiv. Ett böjt sådant, skulle CS Lewis säga...

      Radera
    2. Reality my friend, reality. Svält, krig och annat elände kommer å går. Lika med gudarna, Apollo, Thor och den kristna guden sitter på molnkanten och bryr sig föga när barn och gamlingar svälter ihjäl och blir offer för meningslösa krig.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Jag har försökt hjälpa dig flera gånger att inse att hungern inte är Guds fel utan vårt. Om vi skulle fördela maten bättre skulle ingen gå hungrig. Men det är klart, om man vill värja sig mot honom och skylla våra fel på honom så går det ju alltid att försöka lura sig själv.

      Radera
    4. Kristian, du menar på fullt allvar att miljoner barn och gamlingar dör svält döden varje år pga av att ett revben (enligt bibeln av en man (kvinnan Eva) åt äpplet?

      Eflop

      Radera
    5. "Om vi skulle fördela maten bättre"...

      Men Kristian, håller du på att bli vänster nu?

      Radera
    6. Eflop. Hunger drabbar för att vi människor är själviska och för att vi vill vara annat och mer än vad vi är. Om du skulle studera 1 Mos noggrant skulle du se att det är precis vad som fick de första människorna att falla i synd.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Det är förvisso inte så att vänstern har ensamrätt på fördelning. Det är bara det att vänstern vill göra det med tvång och högern vill göra det frivilligt. Tyvärr har båda sätten hittills misslyckats...

      Radera
  2. Religion handlar om rädsla. Man hittar farliga hot och söker trygghet hos en fantasi som man tror ska skydda en.
    Ibland verkar det hjälpa att söka syndabockar att hata och bestraffa för att själv må lite bättre i sin religiösa fantasiverklighet.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Du anonyme stackare! På samma gång bedragen och bedragare.

      Radera
    2. @Anonym 1 februari 2022 20:08, Instämmer !

      Anonym 2

      Radera
    3. Så är det. Jesus var den största bedragaren i världshistorien!

      Radera
    4. Anonym 20:08 har helt rätt. Det går att försöka bedra sig själv, och många lyckas tyvärr också, men förr eller senare kommer nog verkligheten ikapp en. Det gäller nog anonym 07:02 också.

      Radera
    5. Det är sant Kristian. Förr eller senare kommer verkligheten ikapp dig också.

      För min del finns det inget att bli besviken för, antingen har jag rätt eller så har jag fel och då kan ingen bli mer positivt överraskad än mig.

      För er "kristna" finns bara besvikelsen kvar. Antingen har ni rätt och då har ni kastat bort allt genom hatprat och elakheter, eller så har ni fel och då finns inte ens besvikelsen kvar, bara en kall evighet i en grop.

      Radera
    6. @Anonym 2 februari 2022 10:00, du är ju i ditt svar ännu mer förvirrande/förvirrad än "förvirringslobbyn" !

      Anonym 2

      Radera
    7. Anonym 2

      Har du tänkt utveckla ditt påstående på något intelligent sätt, eller tycker du själv att du är nöjd med att spotta grodor?

      Radera
  3. Blir lite förvånad av Putins vapenskrammel, kan det vara så att krisen på hemmaplan har blivit för stor. Ryssland minskade med över 1 milj innevånare senaste år. Men frågan som alltid måste ställas när någon stormakt skramlar är det dags för Gogkriget , hur stor fara i procent tror Nyman att vi står inför detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym 2 februari 2022 09:58, kanhända krisen på hemmaplan blivit för stor som du skriver, såg själv för ca. ett halvt år sedan att "gemene ryss" har mindre pengar än dito indier...

      Anonym 2

      Radera
    2. Anonym 09:58. Stormakter tar alltid till en yttre fiende - verklig eller påhittad - när det är kris på hemmaplan. (Har du sett filmen "Wag the Dog? Den är lysande!) Denna kris passar både Putin och Biden som hand i handske.

      Vad gäller sannolikheten för att vi står inför Gog-kriget nu kan knappast någon säga så mycket. Vi får, som alltid, hålla koll på vad som sker och läsa profetiorna jämsides med nyhetsartiklarna.

      Radera
  4. Det ser nog inte alls bra ut. Kanhända vi får se nödår ännu! Inte förvånande med tanke på hur länder och folk vänt Gud ryggen. Själv tycker jag att man riktigt känner den tunga tidsandan inom sig! Vi är inte så fria längre, någon har väldigt bråttom med att få förvillat människorna, med tvång! Vi bör i denna lömska tid korsfästa vårt kött med dess begärelser!,ge inte upp fastän anklagaren visar på din orenhet! Fly det onda! Fly till frälsaren. Han har allt i sin hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:36. Jag kan inte säga annat än Amen till det!

      Radera
  5. "And if I were called upon to identify briefly the principal trait of the entire 20th century, here too, I would be unable to find anything more precise and pithy than to repeat once again: “Men have forgotten God.”

    Solsjenitsyn 1983 Templeton address.

    Det är väl mycket värre nu år 2022.
    (det andliga illamåendet har bara accelerat?)

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Intressant citat. Jag har inte riktigt bra koll på Solsjenitsyn, men tack för att du breddade min horisont en aning!

      Och ja, jag kan mycket väl tänka mig att det är värre nu än det var 1983, även om det då, under det kalla krigets sista år, fanns mycket som pushade på illamåendet.

      Radera
    2. Solsjenitsyn var redan på 1970-talet starkt kritisk till väst och kunde ej rekommendera "standardiserade" väst för sitt hemland. Dessutom uppfattade han en modets deklination hos väst.

      Han trodde att en konfrontation till döds var enda
      möjligheten att stoppa kommunismen och välkomnade
      Reagans tuffa utrikespolitik.

      Men han såg väl mycket utifrån sin rysk-ortodoxa tro.

      Anonym1

      Radera