torsdag 1 juni 2023

Hur ska detta gå ihop?

Nyheter regnar tätt just nu om stora investeringar i grön energi i Finland. Det är miljardinvesteringar hit och miljardinvesteringar dit. De ord som kommer för mig när jag läser om dessa planer är "exploatering" och "bondfångeri". 

Ta nu bara den senaste nyheten i våra trakter: Amerikanska Plug Power ska investera mellan fyra och sju miljarder i tre produktionsanläggningar i Finland (Karleby, Kristinestad och Borgå) vilket ska skapa 1000 nya jobb och ytterligare 3000 "indirekta" arbetsplatser. 

En gammal beprövad sanning är att det som låter för bra för att vara sant vanligen inte är sant. 

På ledarplats i ÖT dissekerar Kenneth Myntti på ett mycket förtjänstfullt sätt det aktuella bolaget och konstaterar att det inte har gjort vinst ett enda år sedan det etablerades 1997. Under fjolåret lyckades bolaget dessutom göra en förlust på 680 miljoner euro på en omsättning på 700 miljoner. Detta måste vara något av världsrekord i dålig ekonomi. 

Nå, detta betyder förstås inte ändå automatiskt att bolaget i fråga inte skulle klara av att få fram finansiering till jätteprojektet - även om pengakranarna är ordentligt tillskruvade idag för alla branscher som har en vettig produktion. Men när det gäller allt som har med den gröna omställningen att göra är situationen en helt annan. Där strör alla tänkbara finansiärer pengar omkring sig som om de växte på träd. Så helt otänkbart är det som sagt inte att projektet ändå kan bli av.

Men problemen slutar inte där. De tre anläggningarna ska, enligt planerna, producera 850 ton "grön" vätgas per dygn. För den som inte vet det kan jag berätta att vätgasproduktion är synnerligen energikrävande. Produktion av 1 kg vätgas kräver 50 kWh energi, vilket betyder att 850 ton vätgas kräver 42 500 MWh. Det är det samma som i medeltal 1770 MW (grön) el dygnet runt, alltså mer än vad Olkilouto 3 producerar (1600 MW). 

Nu kan de som försvarar den gröna omställningen givetvis hävda att denna anläggning ska drivas med vindenergi, och det kan förstås ingen förneka. Det är planerna. Men, men, men. Inbillar sig någon att de som gör en dylik megainvestering nöjer sig med att anläggningen står när det inte blåser/när det blåser för lite? För det ska vi veta: Det spelar ingen roll hur stor vindkraftskapaciteten är, om man multiplicerar en siffra, vilken som helst, med 0 blir resultatet alltid 0. 

Dessa investerare kommer givetvis att kräva att deras anläggning kan fungera även när det inte blåser. Varifrån ska då elen tas? Svara på den frågan den som kan! 

Hur jag än vrider och vänder på detta kan jag inte se annat än att denna anläggning, som ju då förstås bara är en av många liknande som är i planeringsskedet just nu, ytterligare kommer att anstränga vår elförsörjning. Inte när det blåser, för då räcker nog elen till, men när det inte blåser och elen redan nu är en bristvara. Det som ingen förstås säger är att denna kraftigt ökade osäkerhet på elmarknaden kommer att leda till stigande elpriser, så i slutändan är det vi vanliga konsumenter som får stå för notan.

Så det här går bara inte ihop. Men det låter bra, och det är just så bondfångeriet alltid har fungerat. Bondfångarna lever på att lura de lättlurade som har otur när de tänker.  

18 kommentarer:

  1. "Dessa investerare kommer givetvis att kräva att deras anläggning kan fungera även när det inte blåser. "

    Investerare vet nog bättre än Kristian hur mycket det blåser, och när det är ekonomiskt vettigt att producera vätgas. Eller tror du Kristian att produktionen skulle hållas igång med el från stamnätet, då det inte finns överskott och då elen är så dyr så vätgasproduktionen med säkerhet går på förlust?

    Varför Kristian valde 850 ton vätgas vet jag inte, men det är lite lättare att förstå om man tänker det på följande sätt, hur mycket energi det både krävs, och hur mycket utvinns av 1 kg vätgas.

    55 kWh vindkraft -> 1 kg vätgas -> 33 kWh el

    Nyttograden är 60%, det innebär att om vi vill ersätta ett kärnkraftverk på 1500 MW, behöver vi ha 2400 MW vindkraft som producerar vätgas, plus marginal för vindfria dagar. I enlighet med planerna vid Jakobstad, kan vätgasanläggningarna ha egna vindturbiner, helt oberoende av stamnätet. Nu ska man inte spekulera exakt vilka av dessa etablerande företag som tänkt så, men investerare som hanterar miljarder har det nog på koll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. "men investerare som hanterar miljarder har det nog på koll"

      Det har de, förstås. De vet att den gröna omställningen är en helig ko som det går att mjölka hur mycket som helst just nu. Staterna ställer nog upp när det inte går ihop. Vi måste ju rädda klimatet! Att sedan lycksökare (Mynttis ord) blir omåttligt rika på kuppen är ju bara en bonus!

      "Varför Kristian valde 850 ton vätgas vet jag inte"

      Det skulle du ha vetat om du brytt dig om att kolla upp länkarna. Men det gjorde du tydligen inte. Som vanligt.

      "Eller tror du Kristian att produktionen skulle hållas igång med el från stamnätet, då det inte finns överskott och då elen är så dyr så vätgasproduktionen med säkerhet går på förlust? "

      Det jag vet är att en dyr anläggning inte kan stå stilla. Så på något sätt behöver den hållas igång också när det inte blåser/blåser för lite.

      Radera
    2. För övrig noterar jag att förvirringslobbyn tar till ett gammalt och beprövat debattknep. När man inte kan sätta emot de siffror som har presenterats och dessa skadar ens sak kan man förvirra eventuella läsare genom att lyfta fram andra siffror - i detta fall för saken fullständigt irrelevanta sådana. Detta är förvirringslobbyns modus operandi.

      Radera
    3. Faktalobbyn använder sig här av helt fel värden, visserligen innehåller 1kg vätgas 119MJ energi, vilket alltså motsvarar 33kWh. Däremot så är ju inte detta alltså elektrisk energi, utan behöver först omvandlas vilket alltså betyder förluster. Den verkliga effektiviteten torde ligga kring 30% då man inkluderar alla förluster, alltså i processen el -> vätgas -> el.

      Radera
    4. Anonym 10:43 Det stämmer, men du har fel procent. Omvandling av vätgas till el ligger på 40 - 50% (vilket inte är så jättemycket mer än 30%, men ändå lite bättre).

      Radera
    5. Tillägg till ovan: Ursäkta, jag läste fel. El -> vätgas var också inkluderat, då är 30% en realistisk siffra.

      Radera
  2. Alltså tillbaka till den heliga Skrift OM VÄDER OCH VIND medan risken är att " staterna" börjar tro att man inte får lära folk att lesa och resa för fort förrän man kunnat anklaga FRIDENS KONUNG OCH HANS" TROENDE" FÖR ATT DE ALDRIG VARNAT " PÅ RÄTT SÄTT" OCH SÅ VILL DE HA VITTNEN ÖVERALLT SOM VARNAR FÖR TYSKROMERSKA RIKET SOM REDAN SÄGER SIG HA CJORT ALLA SÅ BEROENDE ATT DE ÄNNU VID HIMMELENS PORT SOM JU ÄR DÄR MAN UNDFÅR ORDET DÅ MAN FÖDS ELLER ÄR PÅTÄNKT TILL JORDEN. LAGEN OCH PROFETERNA HADE SIN TID INTILL KRISTUS MESSIAS OCH SEDAN DESS FÅR MAN ANVÄNDA NYTT OCH GAMMALT AV GUDS ORD; HELST EFTER FRÄLSAEENS SKAOARENS FADERNS VILJA I DEN HELOGE ANDES LJUS OCH LEDNING MEDAN MAN SOM DÅ TJERNOBYL SPRACK ÄNNU VILL FÖRNEKA FARORNA.HÄLSNINGAR AV TORSTEN NILS ULRIK BUNDEN I TIDEN SOM ALLA ANDRA

    SvaraRadera
    Svar
    1. + - allas sammanlagda synder vilka Kristus borttager efter sin Vilja och Faderns eviga Vilja. Ulrik

      Radera
    2. Meningen med + - allas brist på perfektion och stavfel och andra fel om man är skadad eller svårt ansatt vilket vi vet att den " bildade" världen inte vill godkänna förrän de vet vad massornas desperation är. Och då säger de vi visste inte... aj jaha säger ulrik som tog den kristna titeln paranoijd schizofren med ro sedan han fått lite märkväl lite insikt. Insikt kan ge lycka. Och då hann och hinner Messias Kristus ännj frälsa otaliga medan de gamla vittnena börjar ljuga igen och igen skriver torsten nils ulrik född i jakobstad finland 1964 och nog fanns fasor där också men vi minns så långsamt. Hänvisar till mina böcker säger halvbildad kristen med Tron i ordning. Tror ja sa pojken ulrik

      Radera
  3. Ja man ljuger ännu vid himmelens port. När man blivit tillräckligt uppblåst av ärorika anfäders förmodade hjältegärningar. Därför måste Jesus vara den Strängaste och mildaste Profeten i helig Ande och Sanning eftersom HAN var Det heliga Guds Lamm och han visste hur vi vanliga människor alla börjar tveka fsst Han Fadern visar sin kärlek så tidigt att vi vågar leva tills vi dör... ulrik

    SvaraRadera
  4. Om du säger bondfångeri så förklaras mycket varför Kristendomen i början hade så svårt att slå an bland jordbrukskulturerna som alltid stod bedragna av dem som kom från städer " långt ifrån" för att skinna dem på jordbruksprodukter och lämna efter sig svårare och dyrare sätt att bruka jorden. Nu när pansarskeppet Gerald Ford judehatarnamnet Ford bland många står i oslo för att stöda nykyrkliga staters styggelsekapplöpning till jordens ledande positioner med sina äktenskapsbrytande konungar och kyrkosamfund som inte medger att de vägrade inse att de hade haft förkunnare som de akterseglat medan de med maskinens hjälp skulle boosta upp världen till strid mot Rättfärdigheten igen. Må så vara att Lagen och Profetrrna hade sin tid intill att Mashias Jehoschua Jeesus och Ischa och allt vad Han heter sagt att efter det förkunnas evangelium om det eviga Riket. Inte om dem som boostade upp sig på varje kultursnutt de trottsig äga medan de för sina skepp och vapen och kommunikationstings skull lämnade efter sig förstörda landamären. Se nu står de och lockar med nystyggelserna fråm britannien och amerika medan de inte seglar under annat än styggelsens insigniergodkännande länders flagg. Ulrik

    SvaraRadera
  5. På detta kommer dagens haiku:

    Taka taka boom
    Hur Gud blir vi så krigisk
    Är vi ej fridsbarn

    Taka tala boom
    Ni ljuger alla ännu
    Taka taka bom.
    Ulrik f

    SvaraRadera
  6. Strid skall råda intill änden sägs det i profeten Daniels bok i Bibeln. Så därför förstår jag ännu i Jesu tid varför man ställer till oreda på många ställen så att man likt mig i haikudikten frågar v; varför så krigisk?".och också bland de folk som undkommit " krigen"att det verkar på det sättet att man låtsas inte om vad Gud sagt i Bibeln, jag talar nu på svenska, till dem som kan läsa på svenska. Det har ju enligt alla nyheter nu blivit så att om man är " uppkopplad " på internet med telefon linje så berättar " alla" stater hur de rustat och ännu rustar så vet jag varför jag är som jag är. En vanlig människa med Kristi Tro och om man då levat så länge som jag och hunnit som teolog läsa både ett och annat medan jag undrat över varför folk skryter så mycket när de tror att de kan knäcka någon som varit omedveten om hur slugt satan djävulen och antikrist går tillväga för att binda folken i praktisk ateism och materiell beroende vilket ju alla människor har av Skaparens Nåd. Hur många ggr skall man funderra över hur man hamnade i äktenskap med en kvinna som visste eller inte visste hur man med psykmedinering slår sönder minnet på godtrogna människor som lärt sig att inte ljuga. Då är man som jag liksom alltid vaksam... fast jag tycks lika dum som förr... ulrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik, vi får alla överlåta detta till vår Herre ! Ingenting sker vår Herres vilja förutan !

      Radera
  7. Myntti fortsätter att rättstå med Plug Power. Ni är nog rätt ute här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 3 juni 2023 kl. 20:13, Förklara gärna närmare vad du menar/är ute efter !

      Radera
  8. Det är ett vidrigt folk av planerande sort ( ingenjörsfolk med höga betyg)som smädar andra folk och menar att vi t ex finnar och tyskar och kanske amerikaner är så skickliga att bygga och planera t ex broar tåglinjer fabriker och flygplan att de kan sitta vid internetnyheter medan människor runtomkring i världen dör som flugor och smäda i samband med olyckor som så småningom blir miljökatastrofer att jag ändå inte röjer min källa annat än att det är " verkkouutiset "som inte tycks kräva några kakor som jag anger som källa till den ingengiörsrasism som låder vid människosläktet nu i grande finale före eldströmmarna. Skrivet av Torsten Nils Ulrik idag i åbo finland.

    SvaraRadera
  9. Jag vill Kristian ställa dig en motfråga. Hur skall det gå ihop att man för att vara en god demokrati som kan sätta sin lit till västvärldens hjälp måste göra styggelsen lovlig, och förändra Kyrkans Kyrkornas församlingarnas och samfundens och staternas lagar bara för att endel skall flyga många gånger till det " förlovade landet" medan en helig säd ser att de bara kommer med flera och flera maskinella styggelser och filmer för att dölja de historiska fakta som visar att t o m sions sånger i svensk form ville ändra på alla hävdvunna ord för att någon stordator inte tog emot orden från sådant som en gång ansågs Rätt och riktigt. Ulrik

    SvaraRadera