torsdag 15 juni 2023

Snedvridet, igen

Idag publicerades Radio Vegas sommarpratare. Givetvis var det ingen överraskning att det bland sommarpratarna finns en lång rad hbt-människor och övriga aktivister på vänsterkanten medan i år igen t.ex. väckelsekristna sommarpratare helt lyser med sin frånvaro.

Detta är givetvis ingen slump. "Kaka söker maka", brukar det heta, och något mer vänstervridet och antikristligt än Svenska Yle får man nog leta efter idag. Således kommer sommarpratarna att reflektera den svenskspråkiga Yle-redaktionens värderingar och ståndpunkter snarare än det Svenskfinland som finns där ute. Det blir helt enkelt en falsk bild av vårt finlandssvenska samhälle som presenteras. Det finns som bekant många varianter av s.k. Fakenews. 

Jag skrev en kommentar i ämnet under artikeln på Svenska Yle, och reaktionerna blev vad man kunde vänta sig. "Kristna, missionärer och väckelsefolk hör man ändå allt för mycket från, och de har ju sina agendor, jämfört med LGBTQIA+ personer som bara vill ha rätten att vara sig själva." (Här hade jag lite svårt att skratta när jag läste detta dravel - om det är någon som har en agenda så är det just hbt-folket...) "Varför ska kristna höras mera än andra? Själv så tycker jag att kristendomen är något som hör till det förflutna." (Nu var det ju inte fråga om att kristna borde höras mera än andra, utan här handlade det om att kristna skulle få höras överhuvudtaget!) "Kristna och missionärer blir nog intervjuade och får artiklar skrivna om sig så det finns ingen snedvridenhet." (Och det får inte hbt- och andra vänsteraktivister? Nej, den kommentaren vann nog priset som dagens blindaste!) "Försöker du påstå att religiösa och hbtq personer på något sätt skulle utgör varandras motpoler?" (Ofta gör de faktiskt det när det handlar om utlevd homosexualitet som trotsar Guds ord och hans vilja.) 

Och så Svenska Yle-redaktören Annika Löfgren: "I urvalet av Vegas sommarpratare tänker vi inte alls i termer av konservativt/liberalt, vänster/höger o.s.v. Vår ambition är att hitta sådana personliga berättelser som kan ha ett större allmänintresse." (Jag kan hålla med om de inte tänker. De letar som sagt upp sådana personer som står för en livs- och världssyn som redaktionen själv har, och då blir det just så här snedvridet. Och "allmänintresset" handlar här givetvis igen om den egna, snäva, världsåskådningen.) 

Nej, snedvridet är vad det är. Men som sagt är detta ingen överraskning. Det har nämligen varit så här i alla tider. Det enklaste och mest effektiva sättet att snedvrida nyhetsfältet (och den bild sommarpratarna ger av Svenskfinland) är givetvis att helt kallt lämna bort ett visst segment. Klimataktivister och vargkramare får komma till tals, men sådana som insett problemen med detta får ingen muntur. Detta sätt att måla upp verkligheten lurar de flesta och den som ligger bakom detta kan inte heller anklagas för att ljuga. Även om slutresultatet blir sådant att det mycket väl kan jämföras med en lögn. 

Vad gäller resultatet med avseende på Vegas sommarpratare får lyssnaren en bild att Svenskfinland består av en massa hbtq-människor och en rad andra vänsteraktivister. Men några kristna, och i synnerhet väckelsekristna, människor finns inte. Men vi ska givetvis nog vara med och betala för eländet. 

 

 

 

 

78 kommentarer:

  1. Håller med om att det var en väldigt ensidig och förväntad typ av samling. Inte en enda av talarna förväntas säga något som utmanar rådande sanningar. Inte en enda kommer att säga något som ifrågasätter någon politik, myndighet eller nåt system i vårt samhälle. Men det kan bli intressant att höra hur vargkramaren lägger upp sitt vargvurmeri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Förväntat, indeed! Men nu kanske ändå inte sommarpratet (i första hand åtminstone) är tänkt att ifrågasätta det rådande. Även om orsak givetvis finns att göra just det. När jag ser på listan ser jag ändå ett par prat som kunde tänkas vara intressanta att lyssna på - men knappast kommer jag att göra det ändå. Jag har dragit ner mitt radiolyssnande till noll och ser ingen orsak att ändra på det för ett par potentiellt intressanta sommaprat.

      Radera
    2. Genom sin erfarenheter och tankar så förmedlar man ju en världsbild som endera stöder eller ifrågasätter rådande system. Man kunde ju ha valt någon förälder som berättar om hur det är att leva med vargflock som stryker omkring. Hur man ordnar med skolskjutsar då staten/kommunen inte ställer upp. Man skulle fast kunna tagit in någon som blivit felaktigt misstänkt för jaktbrott för varg som berättat om hur rättssystemet snarare jävlas än försöker få rättvisa skipad snarast möjligt. Jag säger inte att de skulle behöva ta Karl Hedin som talare men det finns andra. De kunde ta in någon som fått svåra problem efter vaccinering osv.. Alla vore intressanta livsöden och skulle indirekt ifrågasätta rådande system.

      Radera
    3. Programmet är inte till för att komma och utmana eller ifrågasätta, och det verkar som om du accepterar enbart sådant som du bestämt dig för att vara "sanning". Då ingen bekräftar dina "sanningar", väljer du att inte lyssna.

      Kristian säger ideligen att han lyssnar/läser brett, men i själva verket har han dragit ner radiolyssnandet till noll.

      Radera
    4. @Faktalobby
      "Programmet är inte till för att komma och utmana eller ifrågasätta"

      För en gångs skull har du helt rätt. Det går ut på att vara neutral eller positiv till systemet.
      Flera stycken talare presenteras som aktivister. De talar för sin sak och det råkar vara i enlighet med rådande sanningar.

      Radera
    5. Ser du det som ett problem med att det finns program som inte är till för att utmana eller ifrågasätta rådande sanningar?

      Radera
    6. Patrik Förvirringslobbyn läser kommentarerna här som en välbekant potentat sägs läsa Bibeln. Det är därför ingen större idé att försöka diskutera med honom.

      Radera
    7. Kristian, hur var det med cancel-kulturen? Nu är du ute och cancelerar mig, och det är ju lite konstigt då du är emot sådant. ;-)

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Igen försöker du förvirra. Att cancelera någon id etta sammanhang skulle innebära att jag raderar dina kommentarer. Att strunta i de dumheter du skriver och inte svara på dem är något helt annat.

      Radera
    9. Cancel-kulturen handlar inte om censur, om att radera, utan att neutralisera och förringa en. Som du gjorde nu, att försöka påverka andra att inte ta notis av vad jag skriver. Det är cancel-kultur, och som jag misstänkte tidigare, så har du inte riktigt förstått vad det innebär, vilket vi kunde bekräfta nu.

      Jag efterlyste exempel på cancel-kultur, men fast du kräver svar på dina egna frågor, besvarar du inte andras. Vi tar JK Rowling, var det så att hennes kommentarer raderas eller inte (som du nyss påstod att handlar om cancelering)? Eller hur blev hon cancelerad? Nej, man startade en rörelse om att inte läsa hennes böcker, inte bry sig i henne. Lite som, citerar dig:

      "Det är därför ingen större idé att försöka diskutera med honom. "

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Cancelkulturen handlar om att deplattformera människor. Alltså att ta deras möjligheter att synas och komma till tals ifrån dem. Just i detta fall, när det handlar om ett kommentarfält på en blogg, skulle det alltså vara det samma som att radera dina kommentarer. Det gör jag inte.

      Radera
    11. Ja, som att uppmana andra att inte kommunicera med en. Du har läst och kan återge hur det är beskrivet, men ser det inte i praktiken. Exempel nummer ett om cancel-kulturen i världen är just Rowling, och där har nog ingen raderat några kommentarer, utan strävan med cancel-kultur är att försöka tillintetgöra en utsatta. Precis som du försökte, Kristian, men det är väl svårt att se bjälken i det egna ögat?

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Fortsätt du bara att måla in dig i ditt hörn. Alla som klarar av att läsa skriven text ser hur du har lyckats med konststycket som bara brukar lyckas i serietidningar...

      Radera
    13. Den som inte besvarar frågor, är den som står inmålad i hörnet med byxorna neddragna vid anklarna.

      Hur kommer det sig att du skriver inlägg om cancel-kulturen, men förmår inte ge exempel? Hur kommer det sig att resten av världen, som skriver om cancel-kulturen, påstår inte att det handlar om att radera kommentarer, censurering, utan att påverka en communitys vilja att kommunicera? Berätta gärna, Kristian, eller kommer du inte ut från hörnet?

      Radera
    14. Förvirringslobbyn. Ge dig nu! Jag har besvarat dina frågor och jag har gett exempel. Att du, som det värsta internettroll, blundar för detta och fortsätter med dina tirader trots detta säger mycket mera om dig än om mig.

      Radera
    15. Du har inte gett ett enda exempel. Inte svårt för vem som helst att skumma i tråden.

      Radera
    16. Förvirringslobbyn. Nej, det är inte svårt för någon att läsa vad jag har skrivit. Den som gör det ser att jag har gett ett mycket bra och tydligt exempel. Det är bara du som inte ser det, tydligen.

      Radera
    17. Just ja, då du försökte cancla mig.

      Radera
    18. Förvirringslobbyn. Igen: Jag har INTE försökt cancla dig. Du gör dig bara löjlig genom att fortsätta hävda det. Men fortsätt du för allt i världen att inbilla dig det om det gör dig bättre till mods. Men igen noterar jag att du inte är förmögen att läsa vad jag har skrivit. Därför ser jag inte att det skulle löna sig att fortsätta denna diskussion.

      Radera
  2. "På svenska sänds i Radio Vega radierade gudstjänster varje helgdag och tre olika andakter per dag, andrum och morgonandakten på morgnarna, samt en aftonandakt." https://evl.fi/ordlista/-/glossary/word/Radioprogram

    Men visst, ni troende är förtryckta i etern. Också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En andakt är inte riktigt samma som att en person berättar om sina egna upplevelser och tankar. Andakterna är dessutom politiskt anpassade än religiösa, helt i stil med resten av svenska yles dynga.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Patrik. Det finns nog en del riktigt bra andakter i Vega. Har det sagts mig... Men du har helt rätt. En andakt är (eller borde åtminstone vara) något annat än vad ett sommarprat är tänkt att vara.

      Radera
    4. Kristdemokraternas unga är av den åsikten att statskyrkan borde lösgöras helt och hållet från statsmakten, och det vore ju bra. Inget krav längre att upprätthålla radio- eller tv-gudstjänster längre.

      2018 var radiogudstjänster det populäraste programmet på Yle, med 200 000 lyssnare, vilket är 3,6% av befolkningen. Finlandssvenskarna utgör ca 5% av befolkningen, vilket kunde betyda att finlandssvenska troende gudstjänstintresserade är ca 10 000 till antalet. Utöver det finns det då en minoritet i denna minoritet, som söker nånting annat, mer uppseendeväckande och sannolik konsipratoriskt. Eller vad vet jag, vad skulle en riktigt bra sommarprat handla om, som skulle passa er i smaken?

      Radera

    5. @Faktalobby
      Vad som skulle passa mig i smaken är att någon knarkare berättar sin historia. Kanske någon som polisen pressat till att tjalla för att få strafflindring och som sedan blivit hotad och varit tvungen att skaffa sig vapen. Hur det eskalerat efter polisens ingripande. Det vore något i min smak.

      Radera
    6. Nu får du ju inte in det där med polisens eskalering, då det inte riktigt fungerar så, och det finns knappast en lång kö av finlandssvenska knarkare som vill ställa upp som sommarpratare, så du får nöja dig med en sån som finns.
      https://arenan.yle.fi/poddar/1-50183566

      Radera
  3. Jag tycker det var väldigt intressanta sommarpratare. Nog förstår jag att det svider om inte "en av de egna" var med. Men nog finns det säkert mycket matnyttigt att hämta från den dukningen. Av speciell pedagogisk betydelse borde vara "27.6 Catariina Salo, journalist & aktivist – om hur Pingstvännernas syn på homosexualitet skadade hennes identitet, självkänsla och kontakten till mamma". Det måste ju vara viktigt för dig att veta att en person fått sin identitet, självkänsla och kontakten till mamman SKADAD. Du kan ju mysa lite i att du/ni i era kretsar nog skulle ha klarat av att skada henne mycket mer än vad några mesiga pingstvänner klarade av. Upp till kamp, hela ((skada)) bögen!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 01:10. Jag reagerade på beskrivningen av Salos prat. Det är inte pingstvännernas syn på homosexualitet som skadade hennes kontakt till sin mamma, utan det är Salos livsval som har gjort det. Rätt ska vara rätt.

      Radera
    2. Pingstvännerns syn på homosexualitet är tex den, att då statskyrkan började välsigna homosexuella par, gick det för långt och pingstvänner skrev sig ur kyrkan. Känner personligen såna som gjort det.
      I Aftonbladet står följande:

      "Däremot är det så att om man inte kan dela (vår) pingstkyrkas synsätt i de frågorna [homosexualitet], då kan det vara svårt att vara med, säger pingstpastorn. "

      Homosexualitet är mer sällan ett problem eller orsak till att bryta kontakten i normala familjer, men då pingstvänner har villkor för att vara med, har mamman tydligen tvingats välja mellan sin dotter och pingstvännerna.

      Radera
    3. KN 6:05 dvs hon beskriver sin situation fel? Vilken diagnos du gör! Det är kanske just därför du ska lyssna på sommarpratet så kanske en eller annan insikt ploppar upp. För mig låter det mer som att den som stack kniven i en annan skyller på offret för att den var på fel plats vid fel tillfälle (hen sprang på kniivi, som vi pa seij..). Men jag ska såklart själv lyssna på det.

      Radera
    4. Anonym 10:40 Sannolikt tolkar hon sin situation fel. Ofta blir det så med människor som är så förblindade som de flesta idag har blivit när det gäller hbt-frågor. Se bara på hur lätt anklagelserna haglar om "hat" mot homosexuella så fort man skriver ens lite ifrågasättande om hbt-lobbyns agenda. Eller se bara vad du skriver... :)

      Radera
    5. Jag hoppad inte jag gett utryck för nåt hat, men skriver man som du, vasst, absolut och med sanningsanspråk, så får man vassa svar, det är inte hat.

      Radera
    6. Anonym 17:40. Nej, jag beskyller inte dig för att ge uttryck för hat. Din kommentar sorterar väl snarast under det att de flesta idag är så indoktrinerade av hbtq-lobbyn att de inte kan tänka i andra banor än de banor de letts in på.

      Radera
    7. Och du KN 06:43 är så förblindad av din bibliolatri att du inte kan se Gud och din nästa som dennes avbild. Lyft blicken, lyft tanken.

      Radera
    8. Anonym 13:43. Öh, det är ju precis vad detta handlar om. Att bry sig om sin nästa så mycket att man tar strid mot den bedrägliga och djupt lögnaktiga propaganda som människorna har snärjts av.

      Radera
  4. Nu kommer du igen med kvalificerat struntprat, Kristian. Du borde nog förstå att idén med sommarpratarna inte är att ge en representativ bild av finlandssvenskarna. Tror du faktiskt att vi finlandssvenskar skulle vara jätteintresserade av att lyssna på 35 olika medelmåttor och deras tankar och förehavanden??
    Nej, självklart får vi lyssna på lite mer spännande berättelser än så. Det är ju inte heller meningen att vi alla skall tycka att alla 35 berättelser är intressanta. Men tack vare att sommarpratarna är en blandning av människor som talar om ett spektrum av olika ämnen så finns där nog nånting för envar. Hittar du inget som är intressant bland dessa 35 så är du nog udda.
    Min erfarenhet av sommarpratarna är den att några verkar intressanta på förhand, men när man lyssnar spontant på radio visar det sig att de riktiga guldkornen ofta är sådana man tyckt verkat ointressanta innan man hört deras berättelse. Det är radio när den är som bäst, berättelser som fängslar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 01:49. Att du skriver som du gör bevisar behovet av att låta t.ex. missionärer få komma till tals i sommarpratet. Speciellt du skulle vara betjänad av det i.o.m. att du skulle få dina förutfattade meningar korrigerade.

      Radera
    2. Varför skulle inte missionärer få komma till tals?
      https://areena.yle.fi/podcastit/1-50820508

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Andrej var på förslag som "folkets sommarpratare". Han blev inte utvald av Svenska Yle. Där har, vad jag vet, ännu ingen missionär fått vara med.

      Radera
    4. Nu har du fel, man fick rösta, och Andrej fick inte tillräckligt med röster. Klart att du, din modus operandi trogen, vill beskylla Yle, kvinnliga journalister, vänsterpolitker och bögar för precis allt, men denna gång får man nog beskylla de troende för att inte med den stora(?) mängd de är, ha röstat in Andrej.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Att du orkar förvränga allt jag skriver. Ge dig nu!

      Radera
    6. Svenska Yle var inte den som valde eller lät bli, utan folket. Så varför beskylla dem för att inte välja in Andrej?

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Igen väljer du att inte förstå vad jag skriver. Jag talar om de sommarpratare, alltså alla utom en, som Svenska Yle själva väljer.

      Radera
    8. Yle gav möjligheten, men inte ens lyssnarna var tillräckligt många för att rösta in honom. Om ni nu är så otroligt många, hade ni säkert kunnat få in honom, men så var inte fallet.

      Majoriteten av allmänheten vill inte höra mer religiöst dravel än vad som för närvarande kommer i radion. Ni själva har egna källor, youtube är full av andakter och predikningar, så håll till godo.

      Radera
  5. Det finns ingen normal funtad människa idag som vill höra nåt religiöst dravel när vi ser hur religionen förgiftat och förgiftar samhällen. Sagorna kan man läsa om man är intresserad och vi som har en gång hört bibelcitaten behöver inte höra dom igen för de kan vi.

    Det moderna människor vill höra är verkliga berättelser om olika ämnen och vetenskapliga erövringar som hjälper oss människor i vardagen.

    Människominoriteter som förföljs och hånas av religiösa kvacksalvare ska vi normala människor hjälpa efter bästa förmåga. Präster och andra religiösa hycklare som går utklädda till påfåglar ska inte blanda sig i om en minoritet vill ha samma rättigheter som majoriteten av oss människor. En stor del av påfåglarna är själva värsta förbrytarna och utförare av sexuella perversiteter.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop ger igen uttryck för sitt enorma har mot oss kristna. Stackars fångna människa!

      Radera
    2. hmm på vilke sätt hatar Eflop kristna??

      Radera
    3. Anonym 22:40. Anonym 20:12 har sett det du inte vill se. Kanske du skulle försöka öppna ögonen? Det brukar ibland hjälpa...

      Radera
    4. Eflop hatar ingen, men han hatar dåliga ideer som förgiftar människornas sinnen. Alla abrahamistiska religioner förespråkar dödandet av homosexuella minoriteter. Eflop hatar ideer om att man borde döda människor pga deras sexuella läggning. Gamla skrifter skriva av gaggiga gubbar kan vi glömma, de är inte relevanta längre.

      Eflop

      Radera
    5. Eflop! Upp till bevis nu! Var förespråkar kristendomen att man ska föda homosexuella? Om inte klarar det är du både hatisk och en lögnare!

      Radera
    6. Tja, kristendomen förespråkar det verkligen inte, men någon har tillfört så pass mycket eget i bibeltolkningen, så hen fick en stackare att försöka döda en homosexuell fd pastor.

      Man kan antingen tiga och hålla med om allt, och samtidigt vara medskyldig, eller stå upp och säga emot om det börjar verka som om bibeltolkningar börjar spåra ur.

      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009654449.html

      Vad är skillnaden mellan nigerianska jihadisterna och den kristna knivhuggaren i Tallinn? Den kristna knivhuggaren hade bevisligen religiösa motiv.

      Radera
    7. Om ni sku läsa bibeln nån gång istället för att leva i er bubbla och tiktok.

      "If a man has sexual relations with a man as one does with a woman... They are to be put to death"
      Leviticus 20:13, Bible

      Hur tolkar ni "put to death?"

      Eflop

      Radera
    8. Eflop, du är uppenbarligen varken påläst eller särskilt smart. Såg du verkligen inte den där fällan? Nå när den nu slog igen om dina fingrar får du så lov att förklara varför det gamla Israels civilrättsliga lagar ska anses gälla för kristendomen. Jag förväntar mig en initierad utläggning!

      Radera
    9. Det skedde nog när den kristna kyrkan och staten utövade Lagen. I Britannien bla brände man homosexuella på bål! Efter det kom ordet " faggots". När jag hörde det på engelska lektionen i teologi så sade jag spontant: jag skulle i alla fall ha bjudit dem förlåtelse ty gamla testamentet uppmanar oss att trösta och bistå dem som släpas till avrättsplatsen.
      Ännu på luthers tid och lite senare var det dödstraff för äktenskapsbrott också men det tillämpades sällan ty folket i tyskland var redan oregerligt och levde i hor och samboende och andra brott och synder.
      1734 års lag som anses vara som grund för finlands lagsiftning hade betydligt lindrigare domar. Blev man dömd för hädelse på 1600- talet kunde det ännu bli en dödsdom. Men i o m att lagarna lindrades och Gudsfruktan inte tilltog och upplysningens frihetstankar på 1700talet var början till det lösa pratets och alla lustars lösaktiga frisläppthet som ju fortsatt in i vår tid och erövrat all media film musik ja också produktnamnen utgår från avguderiet många gånger. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    10. Anonym 10.30. De civilrättsliga lagarna i europa under tidig kristen tid hade nog dödstraff. Gör man otukt eller äktenskapsbrott eller homosexuell gärning många ggr drabbas man av andlig död och tycker att detta ju är naturligt och stöder så med sitt exempel som vore det möjligt att vara t o m kristen med sådant leverne eller superi eller tjuvnad eller dråp mod idoldyrkan och satanisk svartkonst häxeri o s v. Då kan det vara bra att också borgerligt statutera exempel att synden också kan leda till döden i domen på jorden. Med möjlighet att få själavård som kan leda till ånger och tro på rätta syndernas förlåtelse.... ulrik

      Radera
    11. @Faktalobby
      Skillnaden mellan jihadisten och den "kristne" knivhuggaren är att jihadisten är trogen sin religion.

      Det är viktigt med kristendomsundervisning för utan den börjar vissa virrpannor blanda ihop egna religioner. Det viktigaste mänskan borde lära om bibeln är att den innehåller två avtal, gamla och nya förbundet. Det ligger två avtal på bordet och det är strängt förbjudet att blanda dem. Du verkar vara medveten om det men tex. Eflop såsar ihop dem.

      Skillnaden mellan kristendom och islam är att ju mer religionstrogen muslimen är desto farligare blir han, ju mer religionstrogen den kristne är desto harmlösare blir han.

      På samma sätt som knivmannen följde religiösa motiv har många ohyggligheter skett med politiska motiv. Många ohyggligheter har även skett med vetenskapliga motiv. Motiv som motiv.

      Radera
    12. Anonym17 juni 2023 kl. 12:44
      Jesus sade att han har kommit för att uppfylla Mose lag och enligt den ska homosexuella, de som jobbar på söndagar och äter räkor dödas. Klart och tydligt. Klarar ni inte av att läsa bibeln?

      Tro bara inte att jag har kommit för att upphäva Moses lag och det profeterna sagt. Nej, jag har kommit för att uppfylla dem och för att de ska förverkligas.
      Jag försäkrar er: Varje ord i lagen ska gälla så länge jorden består och tills dess syfte är uppnått. Matteus 5:17-18

      Eflop

      Radera
    13. Tack. Patrik för att du tog upp detta med vetenskapliga motiv. På det området görs mycket ont " i vetenskapens namn. Men håller du inte med om att lagen i ett kristet land har rätt att bygga på " nytt och gammalt" så att också myndigheterna med vredesdomen hindrar sådan lössläppthet som leder till krig och då går styggelsemän och kvinnor på hemmafronten och fördärvar återväxten vilket ju redan sker i skolor och bland barn och unga. Breivik skulle jag ha behandlat så att för varje döding han åstadkommit skulle man med en liten tång rivit kött och hudbitar av honom så att han till sist om möjligt bett om nåd och tagit sitt dödsstraff vetande att Gud förlåter men att domen på jorden är rätt. Rövaren på korset var en ond våldsman och ändå ; då han visste att straffet var rätt i hans eget fall men att Jesus var oskyldig och predikade Riket så bad han om en tanke och han fick som första efter Jesu lidande ingå i Paradiset. Nu förtiden vill de ha fängelserna som knarkparadis och inte ens jag skulle som vakt våga blanda mig i allt. Så jag håller med om att vi som enskilda skall vara harmlösa men inte förakta jorderikes stränga lagar... ulrik

      Radera
    14. Eflop. Först förstår du inte ordet "uppfylla", sedan lägger du till ord i Jesu mun för att ytterligare förstärka ditt missförstånd och kanske lura ytterligare någon annan (än dig själv). Det är farliga saker du håller på med! Men så där blir det tydligen när man är helt förblindad av hat!

      Radera
    15. Eflop. I denna mångkulturella värld finns både judiska ortodoxa katolska och reformatoriska och fjärran länders tideräkning och almanackor. Herren är herre över sabbaten och man får arbeta med att göra vad nödvändigt är också på helgdagar bara man tar en vilodag avskild för Guds Ord och Rätt Predikan och om möjligt dop och nattvard. Också prästerna arbetar ju för fullt på söndagen och man föder både djur och människor och hjälper dem i nöden. Ock också de som måste övervaka maskinvärldens alla funktioner är upptagna mest hela tiden men om de tar sig tid och är i tron så viskar nog Gud förlåtelse åt dem både på förhand och fram tills att de vet att Lagen uppfylls där man arbetar för livet och Kristi frihet gäller var människa så nu är din stötesten uppe i luften. Akta att den inte krossar din hädiska skalle... ulrik

      Radera
    16. Anonym17 juni 2023 kl. 14:15

      Om du inte förstår så har jag en länk till vad uppfylla betyder.

      https://tyda.se/search/uppfylla

      Läs bibeln och återkom på nytt.

      Eflop, Love and Peace :)

      Radera
    17. Hm, uppfylla är ett synonym till verkställa, förverkliga, genomföra, så nu förstår jag inte vad det är för tjafs om att inte förstå "uppfylla". Kanske nån vågar förklara? Raamattu.fi säger att Jesus tuli toteuttamaan lakia, dvs, förverkliga. Eller har ni någon helt egen tolkning av ordet kanske?

      Radera
    18. Eflop visar, precis som anonym skriver, sin okunskap. Jesus kom för att uppfylla lagen i vårt ställe så att vi inte skulle behöva göra det till varje punkt och prick. Därför är inte det gamla Israels civilrättsliga lagar (som onekligen finns i GT) längre gällande för oss kristna.

      Vad gäller NT är det således andra förfaringssätt som är gällande. Således har Eflop fel när han påstår att "Alla abrahamistiska religioner förespråkar dödandet av homosexuella minoriteter." Jag skulle inte gå så långt som anonym att säga att Eflop ljuger, men helt tydligt talar han om saker han inte begriper. Slutresultatet blir hur som helst det samma.

      Radera
    19. Detta kan bringa åtminstone lite klarhet, uppfyller er tid en stund iaf: https://ourrabbijesus.com/articles/what-fulfill-the-law-meant-in-its-jewish-context/

      Radera
    20. Kristian skriver "Jesus kom för att uppfylla lagen i vårt ställe så att vi inte skulle behöva göra det till varje punkt och prick."

      Typisk spagetti logik som Kristian försöker sig på. Var står det om att hen skulle uppfylla lagen i vårt ställe och till vilken del punkt och prick?

      Eflop Klamydia o NightWish

      Radera
    21. Och som ett tillägg till uppfyllandet: ja gt innehåller en mängd lagar, regler och visdom. Men dessa har i var tid tolkats och tillämpats på lämpliga vis. Tex har vi "livstids" straff idag men ingalunda sitter dessa en livstid (med undantag för vissa som har sk "pyttytuomio" som bedöms löpande). Vi har överhuvudtaget lite belägg för hur rättskipningen gick till i praktiken tex år 950 eller 500 fkr. Det rimligaste är att de som dömde var pragmatiska. Det vanligaste missförståndet finns nog kring "öga för öga" lagen, men den anger först o främst en proportionalitet och för det andra är det ett idiom. Kort förklaring här https://m.youtube.com/watch?v=-dK6Ahy9KZc&list=PLMPHJvBIHWfZn4mABSuXnSQC-6EI1mPV5&index=18&pp=iAQB

      Radera
    22. Eflop. Läs på om "lagens förbannelse" kanske det klarnar. I övrigt kosntaterar jag att du försöker flytta fokus från ditt debacle.

      Radera
    23. Kristian, lagen förbannelse är nog ett virrvarr av spagettilogik utan like det också.

      Frågan kvarstår, ska vi döda sexuella minoriteter och söndags arbetare eller inte? När mose lagar inte gäller längre så som 10 budorden mm (lagen förbannelse) kan vi då inte bara skita i de löjliga lagarna och sluta att döda och förfölja minoriteter pga av deras sexuella läggning? För övrigt, varför i hela fridens tid skulle bibliska lagar gjorda för israels ökenstammar gälla oss normala människor över huvudtaget?

      Eflop

      Radera
    24. Eflop. Lagens förbannelse handlar om att ifall vi väljer lagens väg måste vi uppfylla alla GT:S lagar alltid och överallt. Det, om något, är en förbannelse. Men detta gjorde Jesus i vårt ställe när han uppfyllde lagen och utgav sig själv för oss i lidande och död. Ingen "spagettilogik" här, inte! Men den som väljer att inte förstå och dumförklarar sig själv spakar tyvärr problem för sig själv.

      Frågan är besvarad för länge sedan. Men igen: Den som väljer att blunda och dumförklara sig själv kan förstås inte se det.

      Radera
    25. Jag torde vara ganska dum när flera miljoner kristna människor förstår det här men inte jag :)

      Betyder det även att vi inte behöver bry oss om de 10 budorden och andra mose lagar när jesus uppfyllde lagen?

      När vi inte ska döda homosexuella längre tack vare uppfyllnaden så ska vi naturligtvis även skippa budorden. Det skulle förklara varför vi jobbar på söndagarna nu då, det förstår jag. (bud 4)

      Bud 6 då? du skall inte mörda. Så de e bara å ta till yxan nu då å slå ihjäl nån om man tycker, när jesus ändå uppfyllde lagen och tog det i vårt ställe?

      Njaa..min moral säger att man inte mördar någon. För mej funkar "Behandla andra som du själv vill bli behandlad"

      Eflop

      Radera
    26. Luther säger: Anden ( själen) har full frihet inombords sedan man kommit till sanningens kännedom enligt det glada budskapet om syndernas förlåtelse men köttet eller kroppen skall bindas i första hand efter tio Guds bud ty alla de andra svåra synderna och styggelserna är då som främmande och så okända för dem som under ordet varit inför Herrens Ansikte att de kallar allt onaturligt även på sexualområdet som styggelse . Därför är vi alla kristna gråtande jordstycken som ändå ibland är glada när vi ser och anar Guds goda vilja för alla människor och oss även i det dagliga livet. Lagarna byggde förr så strängt på Gyllene regeln och den naturliga Lagen och GudsLagen vilken var lika naturlig och vutsen med att hålla fram alla Bibelns bud och förbud är att vi skall söka Gud och finna frälsning i Jesus så länge han låter sig finnas ty natten nalkas då ingen mera kan missionera varken hemma eller borta. Så ni som går åt Kristian för att han reagerar på selektiv och tendentiös media och ni ändå som förnekare ändå plötsligt vill tillämpa lagen får då höra; välkommen i klubben ingen kan uppfylla Guds lag utan Jesu nåd och förlåtelse så varför förneka visheten och stöda förnekandets dårskap när ni ändå i ett relativt fritt samhälle hackar som blindbockar med er hat och naturliga dinnes förstockelse. Ulrik

      Radera
    27. Sinnes förstockelse skall de vara i sista raden ovan.

      Radera
    28. KN 06:21 "Lagens förbannelse" som du beskriver stämmer inte. Lagen bedöms ju inte vara en förbannelse av troende judar, utan en gåva från Gud. Judar tror inte på en Gud som kastar människor i helvetet per automatik för att de bryter mot lagen (tyranngud). Det är i de/vissa kristna kontexterna där man skohornar det till att en människa måste vara "teoretiskt" syndfri, annars plums helvetet. Men inom judendomen har man inte den teologin och utgångspunkten och då blir "lagens förbannelse" som du antyder här en snedvriden bild.
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jewish_views_on_sin

      https://www.jewishvirtuallibrary.org/atonement

      https://www.thetorah.com/article/is-atonement-possible-without-blood-a-jewish-christian-divide

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Jag kontrollerade Eflops Matt. 5. 17- 18 enligt Kyrkobibeln 1917 och där säger Jesus att intill himmel och jord förgås skall inte den minsta prick av lagen ( och profeterna )tas bort. Det betyder att alla blir syndiga i någon måtto och behöver Jesu Namn och blod att tvätta bort synden med och detta har jesus på förhand genom förekommande Nåd hållit människorna i tills de kommer till Sanningens kunskap; ser sin synd; ångrar och tvättar sina klädet i Lammets Jesu blod; meddelar myndigheterna om de gjort svåra mord och dråp och andra brott i smyg och kommit undan. Men jag vill säga åt Kristian och alla de andra att vi borde få in mera nytt och gammalt i lagstiftningen för notoriska mördare går för lätt fria, pedofiler och våldtäktsmän gör likadant och finsk lag håller inte efter dem. Ni kristna borde i alla fall i Jesu Namn be med all kraft att alla notoriska brottslingar som skrattar åt lag ich rätt eller skrymtande sitter kvar i bönehusen utan att ha bekänt t ex våldtäkt lögn i lredikoämbetets dagar och annat sådant att de skulle stoppas upp i sin falska vendel bekänna och om möjligt förlåtna men utan ära som rövaren gå till himmelen... ulrik

    SvaraRadera
  8. Brukar inte lyssna på Vega, men på Youtube hittade jag något intressant, kort sammanfattning när Eflop och Faktalobbyn går ihop med Kristian och Ulrik det är då vi skall se upp.
    https://www.youtube.com/watch?v=JR6lOx2hMx4

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mycket upplysande det där. Men mannen räknade inte med datumgränsen och annat som gör att sedan man fått och talat om syndernas förlååtelse utan att reda upp där man undfick evangeliet i hopp om att man kanske skulle få offra sig i predikantkåpan innan nån fattar vad falska förlåtare gör. De gör förlåtelsen lätt tills de åker fast och hänvisar till att det är inte så lätt att förlåta främlingar så där bara ; de trogna i hembygden vet nog inte ännu vad jag gjorde. Och sedan finner de sig hemma igen fortfarande i smutsen av sin inre och yttre våldtäktsintresse och för fega att medge ens en av lögnerna våldsrytteriet som förkunnare mot andra sedan de blivit medvetna om vad som inte är tillåtet för kristna. Att ljuga. Ulrik som fortfarande uppmanar folk att ta både syndernas förlåtelse och profetia på allvar.

      Radera