måndag 19 juni 2023

Varför inte säga som det är?

För några dagar sedan publicerade ÖT en ledare, skriven av Viveka Dahl, som var synnerligen tendentiös. Under rubriken "Vilka böcker skulle du som förälder vilja hindra barn att läsa?" levererar Dahl massiv kritik mot att delstater i USA förbjuder vissa böcker (speciellt böcker som driver hbtq-frågor) i skolorna. Dessutom hittar hon liknande tendenser här i Finland i sannfinländsk kritik mot medias linje och t.ex. deras klimatjournalistik. I slutet av ledaren skriver Dahl att "auktoritativa stater förbjuder böcker, diktatorer bränner dem". 

Det här låter förstås bedrövligt, eller hur? Och ja, det var förstås så Dahl vill att vi ska reagera. Men, men. Hon försummar att säga en mycket viktig och i sammanhanget helt avgörande sak: De flesta av oss, säkerligen även Viveca Dahl, har böcker, filmer och tidskrifter som vi inte vill att barn ska ta del av. Böcker, filmer och tidskrifter som vi skulle kräva att ska förbjudas om någon skulle få för sig att föra fram dessa som undervisningsmaterial i skolorna. För knappast vill någon av oss att s.k. "Herrtidningar" ska användas inom skolundervisningen? 

Låt oss så också göra ett tankeexperiment. Tänk om någon skulle få för sig att skriva en lärobok för högstadiet som skulle föra fram avhållsamhet som det bästa alternativet/preventivmedlet och som skulle lyfta fram de negativa sidorna med den (onekligt) promiskuösa livsstil som regerar i västvärlden idag och som går ut på att (också väldigt unga) människor har sex utan att vara gifta med varandra. För att inte tala om ifall nämnda lärobok skulle lyfta fram det negativa med den normnedbrytning som hbtq-ideologin för med sig. Vad tror du att Viveca Dahl skulle anse om den läroboken? Skulle hon acceptera den med glädje, eller skulle hon ropa på ett förbud? 

Faktum är att all utbildning i någon mån styrs av värderingar. I vissa ämnen mer och i andra mindre, men dock. Vid sidan av rena fakta handlar utbildningen också om att förmedla värderingar. Det vi därför behöver inse är att utbildning kan se olika ut på olika håll i världen (också i vårt land) beroende på vilka värderingar som dominerar. Det är verkligen ingen självklarhet eller någon naturlag att t.ex. hbtq-positiva värderingar alltid ska förmedlas i skolan. När någon, som t.ex. republikanerna i USA eller regeringspartiet i Ungern eller Polen, tänker annorlunda än den extremt värdeliberala makteliten inom media i Finland har dessa givetvis all rätt att arbeta för att de värderingar de hyllar ska synas också i skolan.

Givetvis har sedan medias maktelit i vårt land all rätt att kritisera detta, men snälla, snälla: Gör det på ett ärligt sätt! För det är faktiskt så att det inte bara är auktoritativa stater som förbjuder böcker. Även i Florida i USA görs detta. Och i Finland. Och detta utan att dessa två stater för den skull är auktoritativa. 

68 kommentarer:

  1. De här redaktörerna har nog vetat att det är så här som du säger. Men de vill i multipelmoralismens namn se till att de får sina egna släktingar och vänner och barn helbrägda från de länder och folk där de levat och spritt sin otuktiga moral som gör att livet blir kort och brutalistiskt avbrutet t ex på sådana nordbor som skryter med sin korta sommar och sedan kräver att alla som skall dit skall veta att bruten moral leder till sådana vildheter som gjorde att jag som pekat ut ett rattfyllo som ettåring fick av den som suttit av sitt straff ; ja redan som tvååring gick han lös på mitt huvud med en cementspade och lite senare kom den unge bengt som var rädd att lestadianerna skulle flytta till amerika ; han bjöd på snus och sparkade mig i huvudet med vilddjursjälad känga. Ulrik

    SvaraRadera
  2. " Även i Florida i USA görs detta."

    Frågan är om inte Florida är USA:s Ungern. Guvernören heter Ron De Santis, potentiell presidentvalskandidat, till sina värderingar jämförbar med Donald Trump, och som under några korta år vid makten har infört "don't say gay"-lagen som förbjuder undervisning i hbt-relaterade ämnen i skolorna. Bland annat i samma stil.

    Det är en viss skillnad på "auktoritativ" och "auktoritär", om man nu ska uttrycka det försiktigt, den osäkre kan kolla vad de två orden betyder, men av sammanhanget framgår det nog att "auktoritär" är en mera exakt term för den politiska ledningskulturen i både Ungern, Polen och Florida.

    I skolor och på andra platser kan man nog behandla hbtq-relaterade ämnen. Man kan "idealisera" det avvikande, vilket herr bloggförfattaren tycks anse att det dekadenta väst gör. Och man kan behandla ärendet sakligt ur ett biologiskt jämlikhetsperspektiv, där man noterar de variationer som finns och ofta är uppenbara för alla, med ett förbud mot negativ särbehandling av den som även annars av fullt naturliga skäl kan ha det rejält jobbigt i sitt liv, en approach som jag för egen del mestadels finner dominant i det påstått dekadenta väst, låt vara att fanatiker på propagandasidan i såväl förespråkar- som motståndarlägret tenderar till att förivra sig för sin egen goda saks skull.

    Nåväl, detta får vara mitt bidrag till anti-hbtq-bloggen för den här gången. Utbudet av tankar börjar vara mer än lovligt enahanda.

    Spurgun

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du spurgun vad spurgubarnen i jakobstad sade på skolgården på 1970-talet om spermieflocken ledare som plötsligt " vände om". Vänd om pojkar vi är i rövhålet.... ulrik

      Radera
    2. Den va bra Ulrik :)

      Radera
    3. Analsex är en styggelse varhelst den utövas. Ännu har några fått förlåtelse och levt enligt evangelium bibel och levande bibeln. Men det mörknar här i vår lilla upplysta kustremsa som redan har så många obskyra kopplingar till kontinenten eller europas fastland som vår lärarinna framhöll som något värt att ära och ha kontakt med. De stackars småskolelärarinnorna i svenskfinland hade uppmanats att brevväxla med överlevande unga tyska som kanske av oförstånd stått och ropat heil hitler till landet såg ut att vara totalt förrött. Vid tillfrågan om sina tyska brevvänner hade de tigit och fått inte cyanidtand utan en blåtand som visade vilken press som små lokalpatrioter av halvkmmunistisk börd gjorde när finland ännu var ett östligt land och tvingades glömma minnena från svenska ryska och andra konunga och kejsaretider läs tsartider... ulrik

      Radera
    4. Om analsex är en styggelse, hur är det då med att runka av varandra och avsugningar?

      Radera
    5. Sex är en kärleksakt. Kärlek är reproduktion. Mängden kärlek konkretiseras i avkommans storlek.

      Radera
    6. Sådant hittar de på meedan de kräver bevis. Ulrik

      Radera
  3. Vänta bara tills Viveca läser bibeln och kommer till de stycken i gamla testamentet! Där har vi krig, mord, incest, våld, våldtäkt, kannibalism och uppmaning till att avrätta och lemlästa folk för diverse brott!
    Ska se vad som händer då, om hon tycker att den borde förbjudas på grund av det grafiska innehållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filmvärlden är redan full av sådant. Du anonym... ulrik

      Radera
    2. Visst, men bibeln är bibeln och därför är vi ok med det, eller hur?

      Radera
    3. De vågar inte göra som i sovjet och natzityskland de gör bara kärlekstolkningar som passar dem därhemma som inte hade upplevt någon fasa av förtryck då ännu medan de plötsligt förstår att man ville ha oss alla in på sådana här små knappertvtelefoner medan de hotade alla som de trodde sig ha släppt ut utan varning eller utan möjlighet att fånga och döma fria människor utan kontrakt. Och jag har sagt det förr de får nog växla in kontanter ännu de som kommer utomlands elle fjärran från inlandet på kontanta medel men sedan går de inte ens i bankautomaten annat än med chipskort.. då vet alla som rest mycket vad Kristi blods välsignelse uppmanar människor till när de fått frälsning att varna dem för vad de tillät medan de flögvrunt och hoppades att barnen därhemma skulle be för dem. Sådanan vit äldre man med sådan halvchipsad framtid är jag och snart har de grävt ner sina centraldatorer så djupt att de kan börja upressa både kreti och pleti dvs ffån de största på jorden till de minsta och då är dansen krigsdansen i full gång igen. Hann jag hem och berätta vad jag hade uppmamats av Herren själv att göra medan jag ännu ville se om min predikan är tillräckligt bra för att alla som följden av mitt övergrepp skulle ha gjort sig oheliga. Intelligens hos andra folk vill sådana baksluga predikanter berömma sig av medan de gamla och nya fabriketna breder ut sig och fördärvar livsmiljö efter livsmiljö. Ännu q910 kunde man dricka vattnet i nästa alla finland sjöar åar älvar och källor. Hur är det nu vi Måste haa el för att pumpa fram vattnet... ulrik ännu inte vinterbadare

      Radera
    4. Vilka är "de"? Jag pratar om Viveca, vad hon skulle göra. Kanske du skulle sluta svamla och hålla dig till ämnet, eller är det för svårt?

      Radera
    5. Anonym 19:53. Ja, GT målar inte upp någon glansbild, utan här ser vi vad synden leder till. Skulle du vara nöjd om GT skulle ha censurerat allt detta och målat upp en falsk glansbild? Nej, det tror jag ju inte...

      Radera
  4. Den som betvivlar om det "dekadenta väst" kan ju kolla vad Iltalehti skriver, https://www.iltalehti.fi/kaalimato/a/d0590bc7-6e11-40e8-9ef9-4a4fe566ede2 , https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/e2a3d403-6650-4172-af2e-572fc49d9262 , https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/b2951bab-4f8a-4031-988f-82c81828dac9 Att vår Herre skulle ha överseende med sådant är nog rent önsketänkande ! Snart kommer Putins atombomber som ett "brev på posten" då vår Herre låter honom utföra vad Han ingivit honom !

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför hoppas ni på atombomber. Skulle Herren göra så med en halvväckt värld. O nej. De är de som inte låter slakteriblodet rinna ut på marken som fördärvar sjö och hav och vattenkällor ock så hoppas ni få förnöja er med atombomber medan ni ger medicin destillerad från bensin åt dem som får ångest vid havens och vågornas dån. Hela västeuropas hopp att något nytt kommunikationssystem utvecklat av finnar och amerikaner eventuellt skull hindra kina att fatta vad som är på gång vid kirurgiska västerländska atombomber försökte göra oss döva med Hornet i europa i helgen. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    2. T om " nya " Luftwaffe schwitzerländare och belgiens nya folkmördarmaskiner var här. Så förundra er inte att kina inte rullade ut någon röd matta åt usas utrikesminister vid deras senaste träff. Jag ser löftesbrytare slå ned med modernaste stötgivande flygplan mot småfolken från fjärran östern som redan glatt lärt sig vad som följer på kontraktsbrott. Om dem säger man sedan i jakobstad sådant som vinoögon kroknäsor apor niggers eller vad man nu kan hitta på bland söner och döttrar till gamla kolonialvaruhandlare. Ulrik torsten nils som vet att man inte behöver vara gammal eller intelligent eller stark frisk och uthållig för att bli frälst men jag tränar så gott jag kan medan löftesbrytandet blivit så svårt att t om de kristna " bröderna," bland de gammalpredikande velat ge mig giftet tills alla minnen av deras egen intelligens som brukades till lögn inte mera skulle stiga levande eller vettig fram. Sådant handhavande gör de som tagit chansen att bli predikanter just när de mitt i brottet dolt sig i blnehusen kyrkorna eller förr i tiden klostren och andra slutna samfund. Och sådana sades vara så noga med tystnadsplikten medan de svinade sexuellt i själen mot sina konfidenter.. ulrik

      Radera
    3. Ulrik 19 juni 2023 kl. 22:30, Nej ! jag hoppas inte på atombomber ! Men det oaktat kan det vara vår Herres vilja för att väcka den "halvväckta värld" ? Vad annat skulle förmå oss att likt Ukrainarna idag be till Herren i sina skyddsrum ?

      Radera
    4. En levande rörelse ingiven av Han Herren Herren Herren = Levande Gud Treenig och trägen mission och som vet vad de hotar med så fort de fattar att de själva kanske inte mera hinner hem och där vet bla en predikant som var nöjd så länge han förstod att Herren hos hans konfident var hindrad att göra gossen så stilla pga av psykmedicinering att gossen alltid ttrodde att utomäktenskapliga våldtäkten bara var gjord av någon ung man som inte angivit sig själv hos flickans mamma. Predikanten var då nöjd då han som smugit sig in i bönehuset medan poliserna var på väg och där tätt sig sådan att man begärt honom att gå fram och bekänna sin " tro" och drt gjordr han så att de sade åt poliserna att han är vår predikant. På den tiden ansågs lestadianer vara så ärliga och starka att poliserna inte tagit fast honom. Kanske de inte ens skulle ha kunnat göra ett dna test på den tiden utan det var en vuxen familjefars ord mot en änkas halvvuxna dotter
      Och predikanten har mig veterligen bara inte ännu gjort rätt bekännelse. Hade man pumpat också honom på sperma så att han hade äldre bröder av sin pojksäd som redan var skolade i kol och stålunionens nazism medan han förtvivlat utan skolning arbetat med diversearbeten till namnbröderna i sverige sett att han t o m hade blivit arbetsledare på stålrörsfabriken. Så arbetade nazismen i den efterkrigstida världen. Och jag själv som fruktar spindelhonan babylon som förför sina män åtminstone med lögnoch sedan dödar dem står bedragen av mångas låtsaskonster och lögner och väsnas på min balkong ibland. Och alla vill få oss alla att skylla på alla de andra... medan de offrar oveande att springa med lögnaktiga meddelanen i hopp om att ingen skulle ta itu med sveket ulrik

      Radera
  5. Behöver man vara gift för att få ha sex? Nej, det går bevisligen helt bra utan att vara gift, pedofilpredikanten var ju gift med sin fru, men det hindrade ju ingenting heller.

    Då ska man fråga sig, om det nu vore som Kristian inbillar sig, om det är så att hbtq enbart handlar om sex. Det vore ju väldigt underligt att hbtq vill gifta sig för att kunna ha sex. Eller kan det vara att de vill gifta sig för någon annan orsak? Kan det finnas nånting annat än sex i en hbtq-relation? Krävs att man tänker för att förstå.

    För övrigt är det mest sjuka och perversa det, att någon vill lägga sig i andras sexualitet till den grad, att hen hoppas en sagofigur få Putin att använda atombomber.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg i en syn hur president Trump och son planerade att med kärnvapenhjälp slå ut allt europa som eventuell hindrade usas hegemoni att plötsligt låtsas vara konservativa för att få med " kristna " väljare... ulrik

      Radera
    2. Jag såg i en syn att jag hade sex med Britney Spears. Om syner stämmer så har jag tur!

      Radera
    3. Faktalobby
      " Kan det finnas nånting annat än sex i en hbtq-relation?"

      Ja våld finns det ganska mycket av.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Givetvis går det, rent fysiskt, att ha sex utan att vara gifta. Men det var liksom inte min poäng. Utomäktenskapligt sex skapar mycket problem för de inblandade. DET är min poäng. Men den valde du att ignorera.

      Och ja, givetvis finns det andra orsaker till att homosexuella vill kunna gifta sig. Framför allt handlar det om en markör att samhället accepterar deras livsstil.

      Radera
    5. Av kärlek till varandra, var det rätta svaret.

      Patriks kommentar överträffade tom Ulrik, om man har tankarna inställda på att nån vill gifta sig för att bättre få in våld i en relation, berättar det, störande nog, mest om Patrik själv. Onödigt att ens fråga var denna "fakta om våld" finns, svar får man ju aldrig, i bästa fall svammel och hopkok av trams och smörja istället för en länk till statistik.

      Kristian, nej, det var säkert inte din poäng, du besvarade min kommentar med att missa min poäng helt och hållet. En hbtq relation inleds inte, lika lite som i heterorelationer, pga sex. Precis som i heterorelationer utövas sex nästan aldrig eller varje dag, oberoende om man är gift eller inte. Samhället accepterar både dem och deras livsstil, utan "markörer", och varför skulle det inte? Varför skulle samhället bry sig i vad var och en har mellan låren? Ja, förutom pervon då.

      Utomäktenskaplig sex skapar inga problem, vidhåller man det, ska man bevisa att inga andra faktorer inverkar. "öppna dina ögon" är bara bevis att man inte kan precisera nånting överhuvudtaget.

      Ja, tänk om man skulle visa herrtidningar istället som undervisningsmaterial? Tänk om man skulle servera kokain istället för socker till gröten i skolan? Slippery slope, igen ett klassiskt retoriskt misstag.

      Radera
    6. I amerika serverade man atomavfall i morgomålen i vetenskapens namn. Men var gjorde man omintet syndernas förlåtelse. Ingenstans annat än där man bundit människorna så att de skulle tvivla på gamla dar om de med vett och vilje lett in sitt folk i sveket mot mänskligheten som den del av fallen livvstil som kristian och jag protesterar mot och samtidigt meddelar att ännu är inte nåden slut för ångrande men de skall inte tro att de hinner meddela annat än att synd och styggelse som man länge drjer att bekänna gör det som vore det möjligt att alltid ta det för givet att man skulle även överleva och ta det lugnt för att man är född redan när man tidigt dras in i naturligt och onaturlig. Och då kommer vi till städerna som får bråttom att bygga ut och runt sig själva och sedan börjar de gamla yra omkring när de plötsligt inte är vana med miljön länge. Jag har sett detta i åbo. Bland annat.

      Radera
    7. Förvirringslobbyns naivitet saknar helt gränser. Suck.

      Radera
    8. Hade du Kristian några argument i sak?

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Jag har presenterat sakargument i långa rader. Men du förvirrar genom att börja prata om annat. Det är liksom lite ditt MO. Dessutom visar du här hur enormt naiv du är. Men det är förstås bar att det kommer fram.

      En sak till, dock. Du skriver: "Ja, tänk om man skulle visa herrtidningar istället som undervisningsmaterial?"

      En del av de böcker som konservativa i USA vill förbjuda i undervisningen är faktiskt inget annat än ren och skär pornografi. Men det lät förstås Dahl bli att nämna. Det är bekvämast att låta bli, hela poängen skulle liksom ha försvunnit om hon sagt det...

      Radera
    10. "Jag har presenterat sakargument"

      Är följande du skrev ett sakargument? Enligt dig?
      "Förvirringslobbyns naivitet saknar helt gränser. Suck. "

      "En del av de böcker som konservativa i USA vill förbjuda i undervisningen är faktiskt inget annat än ren och skär pornografi."
      Så säger de, jo. Kaikki on katsojan silmissä. Man får anta att det var en stockkonservativ som stirrade för länge på en simmares bak, och av någon anledning diskade henne för att simdräkten avslöjade för mycket skinn. Ingen bikini, utan simdräkt. Så man kan nog ha helt egna tolkningar för termer, men man ska vara medveten om att man avslöjar mer om sig själv med att definiera sånt.

      https://www.theguardian.com/sport/2019/sep/11/alaska-high-school-swimmer-disqualifed-swimming-suit

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Och nu, när du inte har annat att komma med, börjar du irra på om baddräkter. Vad har de med saken att göra? Ursäkta om jag inte ids fortsätta denna (urspårade) diskussion.

      Radera
    12. Du skriver om de konservativa, och jag fortsätter på det spåret med att skriva om de konservativa, och du föll av kärran? Ska du kanske försöka läsa min kommentar till slut?

      Det att de konservativa ser porr i en lärobok, betyder inte att det är porr. Det att de konservativa ser porr i en baddräkt på en tonåring, betyder inte att det är porr. Det betyder bara att de konservativa verkar associera allt möjligt till porr. Hur det kommer sig, får var och en fundera ut själva.

      Kristian kanske inte förstod det ännu heller, men då ska man kanske låta bli att svara på kommentarer? Eller svara först då man förstått?

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Om en lärobok detaljerat beskriver ett homosexuellt samlag är det svårt att förklara bort det hela som något annat än porr. Men du måste förstås försöka.

      Radera
    14. Ojdå, lärobok som detaljerat beskriver ett homosexuellt samlag, med ett sådant påstående får du nog leverera bevis. Man kunde tycka att något sånt hade nått pressen för länge sedan, var god och länka. Eller sitter du igen i hörnet?

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Mot bättre vetande ska jag göra det du efterfrågar. Mot bättre vetande för att jag vet att det inte kommer att göra någon skillnad. Ja, i artikeln finns också ett annat exempel på cancelling, men liksom med det exempel jag redan gav dig kommer du förstås inte att gilla detta heller.

      https://thefederalist.com/2023/06/12/why-does-the-left-insist-lgbt-activism-means-exposure-to-kids/

      Radera
    16. Jag efterfrågade länken till det som du påstod fanns, en lärobok om homosexuellas detaljerade samlag, men det kunde du inte leverera. Du har alltså hittat på alltsammans, finns ingen sådan bok.

      Länken du ger leder inte till någon bok, än mindre en lärobok. Det leder till en ultrahögerjournalist som skriver bla om att i skolbiblioteket hittades 15 böcker som konstaterades höra hemma enbart för high school. Men ingen bok om samlag. Lögn igen, Kristian.

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Som befarat gjorde det ingen skillnad. I stället presenterar du flera lögner. Nå, fortsätt så bar om du tycker att det är meningsfullt.

      Radera
    18. Då du skriver om en lärobok där det detaljerat beskrivs hur homosexuella idkar samlag, måste man ju utgå från att sådant hittar man inte på, utan att det finns bevis att finna på internet, där man annars hittar allt man behöver. Men hur jag än sökte, fann jag inte det du påstår finns. Bland de 15 böckerna som togs bort från hyllan, fanns Two boys kissing, jag antar att det är den boken du avsåg? Eller vet du ens vilken bok det var?

      Bland argumenten för att ta bort en bok fanns följande:
      "book condones public displays of affection", vilket betyder
      "boken tolererar offentliga uppvisningar av tillgivenhet".

      Two boys kissing handlar om flera homosexuella par, och hur det tänker då de är i olika stadier i sina relationer, vissa är på väg ur skåpet, andra inte, och somliga ute sedan länge. "Samlaget" som beskrivs i boken, som bygger på verkliga händelser, är en kyssningsmarathon på 32 timmar.

      Nu kan vi ju förstås inte veta vad det är som du sett på om du iakttagit nånting med detaljerad samlag mellan två män, men något sånt du beskriver finns inte i listan på böcker som begränsats till gymnasierna.

      Radera
    19. Förvirringslobbyn. "måste man ju utgå från att sådant hittar man inte på, utan att det finns bevis att finna på internet, där man annars hittar allt man behöver."

      Jag gav en länk. Men kanske du inte läste den?

      Radera
    20. Tja, vem öppnar och läser länkar? Jag kollade boken som jag tror du avser, men om det inte är den boken, måste du ju veta vilken bok det är. Är det alltså Two boys kissing, eller, om det inte är, vilken bok? Two boys kissing har inte samlag, utan de deltar i ett 32-timmar kyssmarathon. Är det samlag enligt dig?

      Radera
    21. Förvirringslobbyn. Du läser inte länkar, det är nu bevisat utom allt tvivel. Låt mig klistra in ett stycke från artikeln jag länkade till: "This book, according to a Common Sense Media review, features “detailed descriptions of kissing and lovemaking between women, sexual fantasies, sexual arousal, masturbation, and periods, as well as extensive discussion of sexual orientation and gender identity and an excellent example of a consent conversation.”"

      I texten finns en länk till boken i fråga. Jag nämner den inte vid namn eftersom jag inte vill göra någon som helst reklam för dylikt skräp.

      Radera
  6. Så banal är KN att han extrapolerar till att herrtidningar ju hålls undan. KN behöver ju fatta att delstater svartlistat (eller försökt svartlista) en gedigen mängd klassiker https://www.ala.org/advocacy/bbooks/frequentlychallengedbooks/classics. Och ironin kan inte bli större än att Orwells 1984 brukar finnas på listorna. Nej, läs mer och bli klokare! https://variety.com/shop/banned-challenged-books-1235167579/. Vi har nog alla läst nåt som kanske kunde ha väntat nåt år men att böcker skulle ha en negativ inverkan är nog bara strunt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:01. Det att klassiker förbjuds är förstås inte acceptabelt. Liksom inte heller att man skriver om dem för att de ska passa dagens gällande värderingar. Är det, bäste anonym, någon större skillnad på dessa två förfaringssätt?

      Radera
    2. De har då utrotat copywhrighten om de skriver om böckerna. Men vem kan ha nytta av sådant annat än de som lägger villospår när de tror att " människor" förföljer dem. Och en litteraturexpert kan då ana att kolonialmakterna med sina skrivstycken alltid vill trälbinda folk på färd eller annars bara se till att det egna landet ligger lugnt. Ulrik

      Radera
  7. KN 6:10. Klart det är skillnad! I nya upplagor måste man ibland byta ord som ingen längre förstår. Jämför bara Gustav Vasas bibel med nyare upplagor.
    I fall med bibeln så har även nya manuskript tillkommit samt forskning som medfört ny kunskap inom en mängd områden. Poängen är ju dock att Gustav Vasas bibel finns kvar och tillgänglig från din mobil eller dator, mer tillgänglig idag än 1541! Det samma gäller delvis vilka verk som helst, Sagan om ringen har kommit i modernare översättning osv. Såklart går det snett ibland och i nya upplagor
    kan tex bli överslätande eller det bytta ordet gör att en väsentlig skillnad ippstår. I Pippi Långstrump ändrades tex negerkung till söderhavskung, vilket jag tänker är bra om boken ska vara gångbar idag, vi använder inte n ordet idag och varför då läsa sagor där det ingår. Så det är givetvis från fall till fall. Och nej, det är enorm skillnad på att "bannlysa" böcker jämfört med att skriva om dom i nån grad, att skriva om en bok visar att det är nåt som värdesätts högt, men där man slätar ut vissa skrynklor. Och den gamla versionen hamnar ju inte på bokbål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:29. Nu talar jag inte om nyöversättningar, utan om ideologiska tillrättaläggningar.

      "Och den gamla versionen hamnar ju inte på bokbål."

      Fel. Det gör den nämligen visst. Och om copyrightinnehavaren vägrar låta göra om böckerna tas de helt enkelt bort. Så ja, man kan mycket väl jämföra dessa två saker. https://laurasprairiehouse.com/faq/why-is-little-house-on-the-prairie-banned/

      Radera
    2. KN: länken säger inte det du påstår. Det är ett givetvis knepigt med böcker från äldre tider. Först tar du över ett land så att ursprungsbefolkningen sgs utrotas, samtidigt importerar du slavar, sen skriver du nostalgiska böcker om detnna epok... Exakt vad man ska göra i varje fall är svårt. Men att barnböcker ska lämnas orörda med flera påståenden om att en bra indian är en död indian osv är inte heller rätt. Här lite funderingar fram och tillbaka https://www.pbs.org/wnet/americanmasters/what-should-be-done-about-racist-depictions-in-the-little-house-books/16587/

      Radera
    3. Anonym 20:35. Och vad menar du att den säger? Jag hävdar att det är svårt att missförstå det som sägs i länken: "Some schools and libraries have chosen to remove the books from their collections due to these concerns, which is generally referred to as banning a book."

      Radera
  8. Det är inte samma som bokbål. Bara att låna sen på nästa bibliotek eller lsa den på nätet (gamla klassiker dyker upp i gratisversioner). Nu säger inte jag att plocka bort böcker är en automatiskt bra strategi. Men det finns inget bibliotek som ändå håller alla världens böcker och tex ett skolbibliotek är väldigt begränsat i utbudet, så de få väl välja då. Det är långt ifrån bokbål. Fråga på bibban om du får låna gustav vasas bibel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:52. Nej, det är det inte. Och inte heller är det bokbål när man i USA plockar bort pornografisk hbtq-litteratur från biblioteken eller skolorna. Så jag ser fortfarande inte hur du ska kunna argumentera för att detta inte är två jämförbara saker.

      Radera
    2. Om vi vill hålla oss till fakta, så är det så här:
      av 544 000 böcker i distriktets skolbibliotek, plockades 15 ut, titlarna är här:

      Out of the 15 reviewed, they determined that these eight books should be removed from all FCS schools indefinitely:

      “All Boys Aren’t Blue,” by George M. Johnson

      “Looking for Alaska,” by John Green

      “L8r, g8r,” by Lauren Myracle

      “Me Earl and the Dying Girl,” by Jesse Andrews

      “Nineteen Minutes,” by Jodi Picoult

      “Out of Darkness,” by Ashley Hope Perez

      “The Bluest Eye,” by Toni Morrison

      “The Infinite Moment of Us,” by Lauren Myracle

      Of the remaining seven books reviewed, staff determined two books were safe to put back on media centers’ shelves — “Juliet Takes a Breath,” by Gabby Rivera and “Monday’s Not Coming,” by Tiffany Jackson.

      Another book, “Check Please,” by Mgozi Ukazu, had already been challenged by a parent, staff member or Forsyth County resident and had been removed prior to this review. Caracciolo said there was previously one copy of this book available in one school’s media center.

      The remaining four books were moved to only high school media centers:

      “The Absolutely True Diary of a Part Time Indian,” by Sherman Alexie;

      “The Handmaid’s Tale,” by Margaret Atwood;

      “This One Summer,” by Mariko Tamaki;

      “Two Boys Kissing,” by David Levithan.


      Måste ju säga att jag är lite nyfiken över vad som defineras som porr, och den första boken i listan är en autobiografi om en svart queer. Hittade ett utdrag och den som vågar kan läsa den mest "pornografiska" avsnittet i boken, men jag tycker nog att en gammal Anttila-katalogs underklädessida är mycket värre ;-)

      “I remember the condom was blue and flavored like cotton candy. I put some lube on and got him up on his knees, and I began to slide into him from behind. I tried not to force it because I imagined that it would be painful; I didn’t want this moment to be painful. So I eased in, slowly, until I heard him moan.

      “As we moved, I could tell he was excited—I was, too, but the pride in me told me not to show it. I felt like I was in control and proud of myself for getting it right on the first try—all the while still being nervous. I wanted to stay dominant in that moment. We went at it for about fifteen minutes before I started to get that feeling. Weakness in the legs, numbness in the waist. I finally came and let out a loud moan—to the point where he asked me to quiet down for the neighbors. I pulled out of him and kissed him while he masturbated. Then, he also came.

      Radera
    3. Förvirringlsobbyn. Igen: Jag gav en länk. Men kanske du inte läste den?

      Radera
    4. Klart jag öppnade och sökte det du påstår skulle finnas där, men nej. Icke. Ingenting om samlag.

      Eftersom du inte ändå kan ge någon länk till det du påstår om samlag, så undrar jag om du tycker att de två sista stycken i kommentaren ovan är solklart pornografi?

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. jag förstår att du inte orkade läsa texten, den var ganska lång. Men om man ska kunna föra en initierad diskussion kan man inte vara så lat som du är. Kom igen!

      Radera
    6. Jag har en mystiskt lång kommentar med tanke på att jag inte skulle ha kollat och läst länken, och frågar en gång till: heter boken du avser Two boys kissing, eller heter den nånting annat? Om du menar att den heter nånting annat, och om du inte kan säga vad den heter, så är du ute och ljuger igen, på sju famnars vatten.

      Du vägrade svara på om textavsnittet kunde anses vara pornografi, så vi får tolka det som vi vill.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Läs länken! Om det som beskrivs där inte är pornografi så vet jag inte vad som är det.

      Radera
    8. Du kan alltså inte svara på frågan om boken du hetsar upp publiken med finns eller inte. Och du ska prata om att andra är troll...

      Länken alla kan läsa går till the Federalist, en artikel med likadan lös smörja som ditt eget inlägg. Vi är alla fortfarande nyfikna var du lästs detaljerat om homosexuella samlaget. Knappast skulle Federalist skriva sådant?

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Igen en gång: Läs länken. Allt du frågar efter finns där.

      Radera
    10. Det du nämnt att finns, och det jag efterlyser, är att du Kristian påstår att det finns en lärobok där samlag mellan två homosexuella beskrivs detaljerat. Varken jag eller anonym hittade det du Kristian påstår att finns under länken. Är nån tillräckligt modig och kan engelska, ska du kolla om du hittar namnet på boken.

      Här är alltså länken som Kristian tjatar om, och där boken ska nämnas.
      https://thefederalist.com/2023/06/12/why-does-the-left-insist-lgbt-activism-means-exposure-to-kids/

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Du måste antingen läsa oerhört slarvigt, eller så är du bara allmänt förblindad.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Eftersom du spelar samma gamla, spruckna skiva på flera ställen kopierar jag in kommentaren jag skrev på ett annat ställe hit också:

      Förvirringslobbyn. Du läser inte länkar, det är nu bevisat utom allt tvivel. Låt mig klistra in ett stycke från artikeln jag länkade till: "This book, according to a Common Sense Media review, features “detailed descriptions of kissing and lovemaking between women, sexual fantasies, sexual arousal, masturbation, and periods, as well as extensive discussion of sexual orientation and gender identity and an excellent example of a consent conversation.”"

      I texten finns en länk till boken i fråga. Jag nämner den inte vid namn eftersom jag inte vill göra någon som helst reklam för dylikt skräp.

      Radera
    13. Engelskan, Kristian, använd nu google translate! I citatet står ingenting om homosexuellt samlag. Inte ett ord.

      "Denna bok, enligt Common Sense Medias beskrivning, innehåller detaljerade beskrivningar av kyssande, av sex mellan kvinnor, sexuella fantasier, sexuell upphetsning, onani, mens, och uttömmande diskussioner om sexuell orientation och könsidentitet.


      "Homosexuellt" handlar om män, Kristian, lesbiskt om kvinnor, samlag (coitus) inbegriper penetration. Boken är ingen lärobok heller, utan en ungdomsroman. Det finns inget detaljerat heller, vad än Federalist säger. Men så här går det precis varje gång du läser nånting på engelska, du förstår lite av det, och lägger till dina egna fantasier och resultatet är trasiga telefonen.

      Sökte citat från nämnda bok, skummade igenom en ebok och först på sidan 38 hittade jag nånting som inte handlade bara om hur Juliet bodde hemma, och hade ännu inte kommit ur skåpet.

      After dinner, we made out in the parking lot, in the backseat
      of her mom’s Corolla. Kissing was its own good-bye. Her lips
      found my lips. Our love was safe if we kept it on our tongues
      and in between our teeth. When we came up for air, Lainie said,
      “Let’s make feminist, power-lesbian mixtapes and fall in love
      all over again.”

      Men säkert finns det såna som lägger en sådan mängd egna fantasier så också ovanstående upplevs som pornografi, men det är inte bokens fel. Kollade tiotal reviews, och bara en nämnde att det finns en sex scen mellan två kvinnor med inslag av onani.

      Nästa gång du förmedlar engelska artiklar, läs via google translate, och använd rätta termer!

      Radera
    14. Google translate är nog inget att lita på. Om man är van med " normalspråk" som man nån gång lärt sig...

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Jag kan, uppenbarligen i motsats till dig, engelska ganska bra och behöver inget Google translate. I den engelska texten står det uttryckligen "lovemaking between women", och det är homosexuellt sex. Att du sedan försöker värja dig med dels att hänvisa till google translate och till en teknikalitet (som att skilja mellan homosexuellt och lesbiskt - ordet "homo" betyder "lika" - ja, jag kan latin också!) säger allt som behöver sägas.

      Radera
    16. Du skriver Kristian:

      "Om en lärobok detaljerat beskriver ett homosexuellt samlag"

      Samlag innefattar penetrering, en penis som sticks in nånstans. Behöver jag vara mer tydlig?

      Du har ändrat dig från homosexuellt samlag till homosexuellt sex för att rädda ditt skinn. Vilket är svagt.

      Du som har använt bokstavskombinationen hbtq hundratals gånger i dina inlägg och kommentarer, borde vid det här laget kunna använda termen lesbisk sex.

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Tydligare än så här kan det knappast bli att du försöker rädda dig själv genom att märka ord. Saken är och förblir dock vad den är.

      Radera
    18. Självklart vidhåller du också att läroböcker och romaner är samma sak :D

      Radera