torsdag 29 juni 2023

Junnila och Arhinmäki

Finlands nya regering hann inte vara i tjänst många dagar innan den drabbades av sin första allvarliga kris.För den som har missat dagens nyhet nummer ett kan jag berätta att riksdagen, med knapp marginal, röstade för att ge näringsministern Vilhelm Junnila fortsatt förtroende. Detta efter att han bett om ursäkt för "barnsliga skämt" om Hitler och för sina kontakter till nazistiska element. 

Jag måste säga att jag helt håller med om det Lauri Nurmi skriver i ledaren i Iltalehti: Junnila borde förstå att själv avgå. Han kan inte, som näringsminister, förhandla med ekonomiska aktörer ute i Europa om det inte finns förtroende för hans person. 

Men med detta sagt kan jag inte låta bli att påtala den enorma inkonsekvens som råder speciellt i media när det gäller kontakter till extrema element. Vilhelm Junnila må sakna förtroende hos många finländare idag - speciellt inom media - men varför reagerade ingen när vi för bara några år sedan hade en minister som hade haft nära anknytning till kommunisterna och som, märk väl, inte hade tagit avstånd från dessa och, vad jag vet, ännu idag inte har gjort det? 

Jag talar givetvis om dåvarande kulturminister Paavo Arhinmäki. Han var minister 2011-14, och han hade inlett sin politiska bana som riksdagsassistent åt Esko-Juhani Tennilä, en taistoit och kommunist-stalinist som satt i riksdagen för bl.a. SKDL. Detta har helt förbisetts av media, liksom av den dåvarande oppositionen. 

För den som inte vet det: Kommunismen har t.o.m. mera blod på sitt samvete än nazismen har.

Orsaken till denna inkonsekvens är förstås att hela samhället idag är så enormt vänstervridet - och det gäller media i synnerhet - att högerspöket därför kommer att se så oerhört mycket farligare ut än vänsterspöket. 

Givetvis skrev jag en kommentar på Svenska Yle om detta och påtalade denna inkonsekvens och bristen på reaktion på det att vi har haft ministrar som har haft nära samröre med kommunister och kommunistiska organisationer och inte uttryckt någon som helst ånger över detta. Kommentaren blev givetvis censurerad.


35 kommentarer:

  1. Anhöriga till offren för terrordådet är sannolikt tacksamma för att åtminstone en känd politiker
    ville minnas och hedra....
    Anonym 1

    SvaraRadera
  2. Kristdemokraterna hade då ingenting emot ministern, vars valslogan var "Ge gas" (Kaasua) och en av bilderna som använts i valreklamen var döpt till kaasutus (gasning).

    Hur var det, blev Arhinmäki också taistoit?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Du har tydligen inte följt med frågan i media. Kd har nog kritiserat, men det är en helt annan sak att välta en regering. Nå, nu löste sig saken ändå.

      Huruvida Arhinmäki blev taistoit eller inte är fullständigt irrelevant. Det är kopplingarna som är problemet. Junnila är inte nazist, han är sannfinländare, men det var kopplingarna som blev hans fall. Men i Arhinmäkis fall brydde sig tydligen ingen om kopplingarna. Snedvridet och inkonsekvent så det förslår!

      Radera
    2. Man kan sälja sin själ för att rädda en sketen regering....

      Klart man kan jämföra taistoiter med nazister, om man inte har andra argument, men är det inte konstigt då att taistoiten Tennilä har gjort en lång politisk karriär, trots "kopplingar till kommunismen"?

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Politik handlar om kompromisser. Men det är säkert något du har svårt att begripa dig på.

      Vad gäller Tennilä och hans karriär så visar denna på hur vänstervridet (och inkonsekvent) vårt samhälle är.

      Radera
    4. Kompromissen gick ut på att KD sålde sin moral för att få vara med i regeringen.

      Tråkigt om demokrati och politisk mångfald inte faller dig i smaken.

      Radera
    5. Äntligen kom du rätt. För en gångs skull kom du lobby med fakta. Ukrainakriget gjorde att de som hade små familjer blev rädda för rysslands horder. Bland kd anhängare är det väl bara lestadianer som avlat sig trygga. Natomedlemskapet visade att 95% av riksdagsmännen inte kunde sin historia och de drog oss In i striden då. Hå Hå. Ulrik

      Radera
  3. Som Stalin sa en gång: storm i ett
    vattenglas.
    Anonym1

    SvaraRadera
  4. Nazi Junnila fick sparken som tur var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:13. Två fel i en kort mening, inte illa! Junnila är inte nazist och han fick inte sparken, han avgick. Och det var nog ett gott beslut i detta läge. Finland har betydligt större problem vi behöver fokusera på än detta.

      Radera
  5. "Lähti kuin Junnila hillotolpalta" hahaha

    SvaraRadera
  6. Det enda regeringspartiet med ryggrad är SFP. KD röstade för (f.d) NAZI ministern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:20. Kd röstade för att inte välta regeringen, vilket var ett bra beslut, om än det uppenbarligen var ett svårt sådant för de inblandade. Men notera noggrant att Junnila varken är eller har varit nazist. Att kalla honom det du gör är elakt och förljuget. .

      Radera
    2. Om att vara nazi: "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck". Nog var det mången som var med om attbidra till nazisternas grymheter som inte skulle ha passerat för nazist enligt dina kriterier. Men väljer man sida på det vis som Junnila gjort så är skillnaden mellan äkta och oäkta nazist obetydlig. ...eller KNverkar gå i god för att Junnila inte är nazist.

      Radera
    3. Visst valde Junnila sida-
      han kröp ej för
      islamismen
      som övriga politiker
      -sfp politiker inräknade.
      - Kanske måste man i Finland ha sympatier
      för nazismen för att stå upp mot
      islamsk terror?
      I så fall för bedrövligt...
      Anonym1

      Radera
    4. Junnila dryper av smygnazism, nu hade man också sett att han som användarnamn använt weingutriese, vilket är två två olika stora byggprojekt som nazisterna höll på med.

      Radera
    5. Anonym 11:59. Jag har inget större behov av att försvara Junnila. Men det oroar mig att allt som media försöker få till högerextremism (även de gånger det bara handlar om deras fabuleringar) kallas nazism. Det gör att när det verkligen är fråga om äkta nazism har skalan liksom tagit slut.

      Radera
    6. Det är inte samma skala, högerextremism är betydligt bredare, ett paraplybegrepp. Nazism finns ju knappt som sådan, nynazister finns dock. Breivik var/är ju ingen nazist eller ens nynazist, bara en högerextremist som klistrat på nazistmanér.

      Junnila hade gjort en lite udda motion, föreslog att en enskild polis kunde välja om hen bär den officiella finska flaggan på sin uniform, eller en svart-grå-flagga med ett blått streck, en flagga som står för en polisförening som stöder anhöriga till poliser som avlidit i tjänst. Märket är svart-blått. Borde ringa klockor det också.

      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/TPA_31+2019.aspx

      Radera
  7. Det var visst Kansallinen liittoutuma som inbjudit Junnila som
    minnestalare för
    terroroffren i Åbo
    2017.
    Endast en sannfinländare
    vågade ställa upp
    som talare.
    Även ledarskribent
    Kenneth Myntti hade
    kallat Junnila nazi-
    minister- hur står
    det till med denne?
    Anonym1

    SvaraRadera
  8. År 2017 var ej heller Nordiska motståndsrörelsens finländska gren ännu ej förbjuden!
    Anonym1

    SvaraRadera
  9. Ca hundra år av självständighet och reedan Bill de gå runt i huvudstaaden och lova frihet för styggelsen. Uulrik

    SvaraRadera
  10. De vill utropa styggelsen som lovlig och de tror att de skall leva länge nog att kunnsa bedra andra. Ulrrik

    SvaraRadera
  11. Detta äär ännuu ett nazzismenns tidevarv och deet verkar som om man Ville göra alla hisstoorielösa. Ulrik

    SvaraRadera
  12. Det är värre att vara nazist än kommunist, för nazisterna förlorade kriget. Skulle de ha vunnit kan man anta att diskursen idag skulle se annorlunda ut.

    En annan avgörande punkt: Dessutom var kommunisterna under andra världskriget allierade med USA, vilket betyder att de per definition var evigt goda (och då är gamla massmord inget problem), ända tills denna allians bröts direkt efter kriget, och då blev de per definition onda (och då blir gamla massmord plötsligt ett problem igen).

    Man borde veta bättre än Junnila och inte associera sig med förlorare.

    SvaraRadera
  13. Folk borde läsa Götz Alys Hitlers folkstat.
    Förklarar varför naziregimen var populär hos en majoritet av tyskarna
    och hur röveriet slutligen utmynnade
    i förintelsen.
    Anonym1

    SvaraRadera
  14. Enligt iltalehti har även nuvarande inrikesministern tidigare gett uttryck för samma grundeuropeiska girighets och härskarstyggelse, gentemot dem utifrån som någon gång hjälpt och charmats av europeernas framgångar, som Junnila och andra.

    SvaraRadera
  15. Den förhärskande opinionen bland media och academica
    är att högerextremism är avgjort
    mer att fördöma än vänsterextremism
    Men man har ej lyckats prestera bevis för detta
    vilket de borde göra.
    Kommunismens offer var fler och bredde ut sig över flera kontinenter under en längre tid.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad säger du då om kolonialperioden och den då först gryende globaliseringen som hålls vid makt med maskinmonstren. Som gjorde fattigfinland så rikt på fina och ofina spurgun som inte vill dela plats med andra folk fast de själva kräver konungslig behandling utomlands.. Ulrik P. S. Samma hårdhet och svek så fort en fattig kommer till makt och lycka utan att vara formad av Herrens Herrens vår Gud och Faders Jesu Kristi Nåd och Ande och med Bibelen kär. D. S.

      Radera
    2. Anonym1,

      Varför skulle antal offer korrelera med ondska? "Ondska" ligger i betraktarens öga, och att någon fördöms som ond säger mer om förhållandet mellan den som fördömer och den som fördöms.

      Media och academia, (främst bland de mjuka vetenskaperna,) är själva vänsterextrema, alltså är vänsterextremism, enligt dem, per definition något gott.

      Varför skulle de behöva prestera bevis för något? Vem behöver de övertyga? De har övertygat sig själva, och det räcker, för de har den opinionsbildande makten, ingen annan, och för att övertyga sig själva har de aldrig behövt några bevis.

      Mvh Turboanonym

      Radera
    3. Så är det ju ganska långt...
      Anonym1

      Radera
    4. Skådin no tå Finlandia högeranonyma tror sig ha turbo överallt... Ulrik

      Radera
    5. Dessutom. Var det inte nazityskland som började utveckla jetplanen: sådana som högerfinland igen är beredd att lägga ut miljarder och åter miljarder euro på. Skå på fattigfinland som trodde sig ha Sega gubbar. Nu är gräddan i sprit och knark och medicin och går omkring med sina hädiska tatueringar och hårdrocksvisor Jag såg hur man tillbad de nya flygplanen vid flyguppvisning här just före midsommaren. Och nu blir vi tvungna att lägga våra militära hemligheter helt öppet i styggelseländers korgar. Ulrik

      Radera
  16. Vad är det som kännetecknar vår tid när alla ismer är samma maskintidens materialism i de flesta avseenden.? I väst en styggelsens handels och industrimaterialism sammalunda i. öster nord och syd. Det enda som är bättre i så kallade liberala demokratier är att man ganska länge får ha sin personliga Krista tro och verksamhet utan att bli inspärrad. Ulrik

    SvaraRadera